Chela by som sa opýtať či tu má niekto skúsenosti s odmietnutím abslov. praxe.
Som evidovaná na úrade prace asi mesiac. Našla som si prácu na dohodu ktorú mám na rok. Keďže chcem ďalší rok pokračovať v štúdiu na VŠ.
Ja sa súčasne aj pripravujem na prijimacky a terajší zamestnávateľ je mi ochotný vyjsť v ústrety. Nepracujem každý deň takže mám čas aj na učenie. Platovo je to na slovenské pomery dobre. Lenže ako viem AP od úradu odmietnuť nemôžem. Nie sú tam nejaké medzery ako by sa jej dalo vyhnúť a zároveň nebyť vyradený Z evidencie?
Ďakujem
@tommyhot to som mala dohodnuté so zamestnávateľom... Na potvrdení pre úrad práce by som mala tých 140€ aby som nebola vyradená. Ale dostávala by som viac. Ak si to zratam za posledné tri týždne čo som bola v práci a dokopy robila cca 70 hodín mám "vyplatu" viac ako 200€
nie som si isty, ale neda sa poziadat o absolventsku prax az po 3 mesiacoch evidencie na urade prace? a ano, absolventsku prax odmietnut mozes...
co sa tyka prace, ak podpises pracovnu zmluvu si automaticky vyradena z evidencie na urade prace, pretoze podla zakona o zdravotnom a socialnom poisteni za teba zamestnavatel musi platit odvody, co v pripade nezamestnanosti a evidencie na urade za teba odvadza stat...cize tam to realne legalne ani nejde zamlcat, ibaze by si robila nacierno a bez zmluvy, co sa ti neoplati, pretoze vravis ze tvoj mesacny prijem bude vyssi a dobry na slovenske pomery, a tak bude lepsie hlavne kvoli dochodku...
V tom pripade nemas na vyber a na AP musis ist. Ziaden zakon ti to sice neprikazuje, ale uradnicka luza ta moze vyradit z evidencie kedykolvek podla uvazenia a nic s tym neurobis.
Da sa to teoreticky obist tak, ze si AP najdes sama, tym padom nemusis absolvovat tu, co ti chcu nanutit na urade.
@wayne mozes robit a byt zaroven evidovany ak zarabas menej ako je 75% zivotneho minima. V tom pripade za teba zdravotku plati stale danovy poplatnik a nie firma.
Pracujem na dohodu a TPP mi šéf nechce dať a úprimne ani nechcem. Ja si nehladam dlhodobú prácu. Ja som potrebovala niečo také aby mi "nepreskocilo" Z toho že budem stále doma a učiť sa. A práca ktorú som si našla mi maximálne vyhovuje časovo aj platovo. Ja viem že ak som na dohode a zároveň na úrade nemala by som zarábať viac ako 148 € lebo by má vyradili a musela by som si platiť zdravotné. Ale oficiálne na papiery môže byť niečo iné ako to čo je realita. Lenže ta AP mi naburala plány. Prečo by som mala pracovať za 125€ ak mám možnosť viac. A ja mám dohodu na rok a AP mi dajú max na 6 mesiacov a potom čo? Znova si niečo hľadať? Pochybujem že si nájdem niečo také dobre ako teraz. Preto sa snazim zistiť či tam nie je nejaká medzera ako sa jej vyhnúť.
Ako som povedal, nepoznam jediny zakon, ktory by ti prikazoval ist na AP, ale realita je taka, ze uradnicka luza sa s tebou o tom bavit nebude. Oni samozrejme potrebuju vyradit z evidencie co najviac ludi, takze si najdu hociaky dovod.
Ak tvojmu sefovi nevadi pisat na papier inu sumu ako je realita, tak nech ti sprostredkuje AP on, na papieri dostanes 125e a na ruku nech ti da zvysok. Po pol roku nech ta zamestna na papieri za tych 148e a pokracujes v evidencii...
Je este jeden sposob ako sa vyhnut zdravotke a nemusis byt ani registrovana na urade prace. Nahlasis si trvaly pobyt v zahranici (nikto to nekontroluje), vratis obciansky a z dovodu zaniku TP zrusis zdravotku. Sef nech ta potom zamestna na cierno a hotovo.
@tommyhot o tom žeby mi šéf dal AP rozmýšľal lenže tam sú tiež nejaké pravidlá ktoré by sa nedali splnit (resp. on by nespĺňal ). A nacierno tam robiť by bol problém majú tam často kontroly. A s tým zahranicim asi nie to nechcem ísť až tak do extrému.
Ja už neviem. Čo som si zistovala asi nemám veľmi na výber a budem musieť tu AP zobrať aj keď sa mi to nepáči keďže prídem o prácu ktorú už mám. Idem zajtra na ten úrad tak dufam že tam bude niekto ustretovy aj keď o tom veľmi pochybujem Z predchádzajúcich skúsenosti.
a pre toto som studovala pravo byt na tvojom mieste, uz studujem zakony a zistim si presne co musim a co nie a nespolieham sa na rady len tak od niekoho...ja ked som bola par mesiacov na urade vybavila som si este aj skolenie ktore nebolo urcene pre takych ako som ja a tiez som mala skusenost s pani ktora sa mi snazila tlacit do hlavy ze nejako sa zacat musi a mam ist robit za minimalnu mzdu. Hlavne treba poznat svoje prava a povinnosti, to je na urade zaklad.
@willbebetter veď som si to aj hľadala. Lenže keď raz si tá "milá " pani na úrade niečo zmysli človek sa tam môže aj poskladat. A čo som tam už párkrát bola viem že inteligentnejsi rozhovor vediem aj so svojim psom...
viem ze pri dlhodobej praci na dohodu by mal urad prace robit nejake ustupky. ze je clovek evidovany ale ciastocne si plati nejake odvody... na urade prace by to mali vediet ti povedat.
najlahsie by ale bolo. keby ti da sef mesacne o 60 eur viac za ktore by si si platila zdravotku ako dobrovolne nezamestnana. ked ta uz nechce uz nechce na tpp zamestnat. co by bolo najlepsie...
@007andy aj nad tým som rozmýšľala. lenže predsa teraz by som sa sama nechala vyradiť a platila si to zdravotné keď mám pracu. Ale čo ak sa stane niečo nečakane a náhodou o prácu prídem... Potom by som to lutovala.
neviem aka je teraz presne ta "punishment period" kedy ta nezaeviduju ked si nesplnila podmienky a vyradili ta, ale za mojich cias to boli 3mesiace, to si tu pracu hadam udrzis tolko a potom sa mozes znova hodit na UP...takze rozmyslat ako @15 je nezmysel. ziadna alternativa nie je uplne super, ale to v @14tke je dobry napad.
btw - uz len na okraj - zmysliet mimo zakona si nic nemoze, potom uz je to len na tebe, ci povolis alebo sa budes drzat do bodky toho co je napisane.
sak ak si na dohodu tak nemusis mat absolventsku prax nie?? len urad musi vediet ze si na dohode... tak je to tusim... sak v absolventskej praxi ti urad tiez neda viac jak cez dohodu...
a nie je po novom, že keď si zamestnaná na dohodu, tak ti majú oni platiť zdravotku? lebo ja som počula, že by to tak malo byť a vlastne, ja som tak zamestnaná a mne ju aj platia! (teda, samozrejme iba dni, ktoré chodím do práce)
@willbebetter ja mam skusenost, ze vy zacinajuci pravnici ste plni idealov a tak trochu odtrhnuti od reality (mam kamosa, ktory pred par rokmi dostudoval pravo a tiez sa neustale odvolava na zakony a svoje "prava", a to je dokonca anarchista, ktory si uvedomuje, ze system nepracuje pre neho, ale proti nemu)
Stat si, zial, s tebou ako "planktonom" (ktory netoci miliony a nie je napojeny na kdejaku politicku luzu) moze robit prakticky co sa mu zachce. V pripade, ze sa budes pred sudom domahat svojich prav bude stat obzalovany aj sudca v jednom. Ako myslis, ze to pre teba "plankton" asi dopadne? Kosela je blizsie ako kabat a sudca nepojde proti systemu, ktory ho zivi.
V priamom prenose to mozes sledovat napriklad s Martinom Danom. Ten si sice dokazal obhajit nejake prava, ale bol na bicykli zrazeny medvedom s dymovymi sklami, ma na triku zalobu v kauze Pociatek a ide mu po krku danova kobra.
OP moze bud stiahnut chvost, alebo sa natahovat a riskovat, ze situacia bude este horsia. Treba si spocitat co je lacnejsie a podla toho sa zariadit. Je tam este moznost ojebat system vo svojch prospech, ale OP nechce ist touto cestou.
Co sa tyka "punishment period" je to 6 mesiacov. 3 mesiace su to len ak poziadas o vyradenie z vlastnej iniciativy - 5/2004, § 36 (3).
@tommyhot neviem, je to mozne ze pravnici su taki, u mna to vsak urcite suvisi s osobnostou, mne proste ziadna trubka na urade nebude hovorit ze makat za minimalku je normalne, to by som vrazdila vtedy
@willbebetter tak jasne, ze si netreba nechat srat od uradnickej luzy na hlavu ak ti vsak ide o tych par korun od "statu", tak je lepsie zatat zuby a nenatahovat sa s nimi. Je to sice zbytocna chamrad, ale zial v ramci ich kanclu ma obrovsku moc.
No tak pockaj ,to s tebou ani neurobia pohovor, ani nic, rovno nastupis ? Chod na pohovor na tu absolventsku a tam povedz, ze mas prislub TPP, alebo ked neni pohovor, tak to povedz uradu, ze sa ti rysuje TPP, prislub do zamestnania je jeden z dovodov na odmietnutie abs. praxe, v zakone spada pod vseobecny pojem, nieco ako zavazna skutocnost, akurat ze teta si to moze vylozit po svojom, ale tam by som namietal, ze som pisal na ministerstvo prace soc. veci a rodiny a bol mi dany taky vyklad zakona
@method akurat ze predpokladam, ze "prislub" budes musiet zdokladovat, nie?
@tommyhot nechcem teraz vyzniet, ze sa idem s tebou natahovat o kazdu vetu, ja len mam opacnu skusenost s UP celkovo - napriklad aj preto, ze som nezatala zuby a vyargumentovala som si to, bol mi schvaleny a preplateny kurz, ktory primarne nebol pre mna urceny (bol pre dlhodobo nezamestnanych, co som ja nebola nikdy) - cize som na UP bola evidovana asi dva mesiace a mala som z toho este aj celkom fajn benefit - toz keby som sa ale nebola ozvala a 1) zistila si ze ten kurz poskytuju 2) "nevyhadala" si ho, tak by som nic nemala...
ide celkovo len o moj nazor na ludi v statnej sprave, ktori maju tituly zo socialnej prace a vedia si akurat tak precitat zakon a dokola ho opakovat, ale vyklad uz im nic nehovori...."beznych ludi" ktori nemaju pravne vedomosti to odradi/zastrasi...a tu sa mozno chytaju ti pravnici, ti normalni ich proste preargumentuju lebo to vedia lepsie ...ide len o to nenechat si srat na hlavu v mnohych pripadoch.
ale beriem, mozno mas uplne opacnu skusenost, moze sa stat.
@willbebetter vo vseobecnosti s tebou suhlasim, ale vzdy si treba spocitat aky je benefit a pripadna strata.
Ja som schytal snad najhorsiu uradnicku v meste, ktora sa este aj k 60 rocnym dedkom spravala jak nejakym potkanom. V hre bolo 4800 eur ktore som nechcel nechat statu, takze som radsej zatal zuby a vyriesil to s pokorou
ďalšia možnosť je, že prídeš na pohovor do AP, povieš, že nemôžeš z rodinných dôvodov nastúpiť, lebo máš chorú babku, dohodni sa, že ťa neprijmú, lebo nevyhovuješ podmienkam
@tommyhot uradnicka luza - nie vzdy robia na uradoch prijemny ludia, ale tak kazdy ma svoje dovody na to preco sa sprav tak ako sa sprava (takze aj ty na taketo hanlive slova na ich adresu) v kazdom pripade si robia svoju pracu a ked niekto odmietne AP tak samozrejme ho automaticky vyradia za nespolupracu vsak to ma logiku. urad prace je na to (povodne to tak bolo vymyslene kym to nezacala "luza" vyuzivat a zneuzivat) aby pomohol najst evidovanym ludom pracu - a to je to co robi aj s ponukou AP - a ked ju odmietnes ich pomoc, tak nemas narok ziadat od nich opat pomoc..
@veroniqc31 urad prace je ten najneefektivnejsi sposob ako najst pracu (taka profesia.sk ma radovo vyssiu uspesnost). Uradnici su tupi idioti odtrhnuti od reality, ktori ti uz len z principu nemozu najst pracu, lebo o tvojej profesii absolutne nic nevedia. Ked som bol na urade, tak mi pica ponukala pracu copywrightera, lebo "sak robite s pocitacom". Som programator a o copywritingu viem samozrejme hovno. To ako keby rezbarovi niekto ponukal pracu mesiara - ved obaja robia s nozom.
Predpokladam, ze ty, alebo niekto z tvojej rodiny je uradnik? Inak si neviem predstavit odkial sa berie ta obrovska davka naivity.
naivity? pozerám že pán je odborník na všetko a predsa vďaka svojím jedinečným schopnostiam je nútený chodiť po úradoch práce. ale to je tým, že svet je zlý a spravil mu bu bu bu tak teraz treba na všetkých nadávať? alebo je to inak?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Ďakujem
co sa tyka prace, ak podpises pracovnu zmluvu si automaticky vyradena z evidencie na urade prace, pretoze podla zakona o zdravotnom a socialnom poisteni za teba zamestnavatel musi platit odvody, co v pripade nezamestnanosti a evidencie na urade za teba odvadza stat...cize tam to realne legalne ani nejde zamlcat, ibaze by si robila nacierno a bez zmluvy, co sa ti neoplati, pretoze vravis ze tvoj mesacny prijem bude vyssi a dobry na slovenske pomery, a tak bude lepsie hlavne kvoli dochodku...
Da sa to teoreticky obist tak, ze si AP najdes sama, tym padom nemusis absolvovat tu, co ti chcu nanutit na urade.
Ak tvojmu sefovi nevadi pisat na papier inu sumu ako je realita, tak nech ti sprostredkuje AP on, na papieri dostanes 125e a na ruku nech ti da zvysok. Po pol roku nech ta zamestna na papieri za tych 148e a pokracujes v evidencii...
Je este jeden sposob ako sa vyhnut zdravotke a nemusis byt ani registrovana na urade prace. Nahlasis si trvaly pobyt v zahranici (nikto to nekontroluje), vratis obciansky a z dovodu zaniku TP zrusis zdravotku. Sef nech ta potom zamestna na cierno a hotovo.
Ja už neviem. Čo som si zistovala asi nemám veľmi na výber a budem musieť tu AP zobrať aj keď sa mi to nepáči keďže prídem o prácu ktorú už mám. Idem zajtra na ten úrad tak dufam že tam bude niekto ustretovy aj keď o tom veľmi pochybujem Z predchádzajúcich skúsenosti.
najlahsie by ale bolo. keby ti da sef mesacne o 60 eur viac za ktore by si si platila zdravotku ako dobrovolne nezamestnana. ked ta uz nechce uz nechce na tpp zamestnat. co by bolo najlepsie...
btw - uz len na okraj - zmysliet mimo zakona si nic nemoze, potom uz je to len na tebe, ci povolis alebo sa budes drzat do bodky toho co je napisane.
drzim palce
Stat si, zial, s tebou ako "planktonom" (ktory netoci miliony a nie je napojeny na kdejaku politicku luzu) moze robit prakticky co sa mu zachce. V pripade, ze sa budes pred sudom domahat svojich prav bude stat obzalovany aj sudca v jednom. Ako myslis, ze to pre teba "plankton" asi dopadne? Kosela je blizsie ako kabat a sudca nepojde proti systemu, ktory ho zivi.
V priamom prenose to mozes sledovat napriklad s Martinom Danom. Ten si sice dokazal obhajit nejake prava, ale bol na bicykli zrazeny medvedom s dymovymi sklami, ma na triku zalobu v kauze Pociatek a ide mu po krku danova kobra.
OP moze bud stiahnut chvost, alebo sa natahovat a riskovat, ze situacia bude este horsia. Treba si spocitat co je lacnejsie a podla toho sa zariadit. Je tam este moznost ojebat system vo svojch prospech, ale OP nechce ist touto cestou.
Co sa tyka "punishment period" je to 6 mesiacov. 3 mesiace su to len ak poziadas o vyradenie z vlastnej iniciativy - 5/2004, § 36 (3).
@tommyhot nechcem teraz vyzniet, ze sa idem s tebou natahovat o kazdu vetu, ja len mam opacnu skusenost s UP celkovo - napriklad aj preto, ze som nezatala zuby a vyargumentovala som si to, bol mi schvaleny a preplateny kurz, ktory primarne nebol pre mna urceny (bol pre dlhodobo nezamestnanych, co som ja nebola nikdy) - cize som na UP bola evidovana asi dva mesiace a mala som z toho este aj celkom fajn benefit - toz keby som sa ale nebola ozvala a 1) zistila si ze ten kurz poskytuju 2) "nevyhadala" si ho, tak by som nic nemala...
ide celkovo len o moj nazor na ludi v statnej sprave, ktori maju tituly zo socialnej prace a vedia si akurat tak precitat zakon a dokola ho opakovat, ale vyklad uz im nic nehovori...."beznych ludi" ktori nemaju pravne vedomosti to odradi/zastrasi...a tu sa mozno chytaju ti pravnici, ti normalni ich proste preargumentuju lebo to vedia lepsie ...ide len o to nenechat si srat na hlavu v mnohych pripadoch.
ale beriem, mozno mas uplne opacnu skusenost, moze sa stat.
Ja som schytal snad najhorsiu uradnicku v meste, ktora sa este aj k 60 rocnym dedkom spravala jak nejakym potkanom. V hre bolo 4800 eur ktore som nechcel nechat statu, takze som radsej zatal zuby a vyriesil to s pokorou
Predpokladam, ze ty, alebo niekto z tvojej rodiny je uradnik? Inak si neviem predstavit odkial sa berie ta obrovska davka naivity.