@xxar3s cigani sa sami medzi sebou delia asi do styroch kategorii
Najnizsia to su negramotni, smradlavi atd..
Olaski su najvyssia, snazia sa chodit co najlepsie obleceni, upraveni, snazia sa ukazat okoliu ze maju peniaze, teda nosia znackove oblecenie a zlato..
Pekne olasske ciganky by som nemal najmensi problem pojebat
Olaský rómovia sa radi pýšia svojim bohatstvom,chodia ovešaní ako vianočné stromčeky,a aj ked sa im nedarí a nemajú peniaze,svoje šperky nepredajú,to radšej nebudú mať čo jesť,ale zlatá retiazka proste musí byť a taktiež dodržiavajú staré tradície,ako napríklad to,že rodiny medzi sebou robia dohody o svadbách svojich detí,kar po pohrebe trvá aj niekolko dní a podobne.
@hadimistr to je pôvodné pomenovanie všetkých príslušníkov tohto etnika,bez ohladu nato,do ktorej konkrétnej skupiny patrí.Akurát že oni toto pôvodné viac preferujú,zatial čo ostatným rómom je to v podstate jedno.
Nwrazam na to ze velmi vela dnesnych ludi pouziva vyraz romovia bud koli tomu ze si myslia ze cigani je nejaka nadavka co vobec nie je..alebo len sami potrebuju pouzit odbornejsi termin aby vyzerali inteligentnejsie co taktiez...
@hadimistr presne tak,výraz rómovia vymysleli nejakí byrokrati,ktorým sa pôvodný názov nezdal vhodný ako oficiálne pomenovanie etnika,no cigáni s týmto názvom nikdy nemali problém,ani teda konkrétne ja ako jeden z nich
ehm, všetko čo tu je napísané, je strašný bullshit.
máš slovenských a maďarských Rómov, to sú tí, ktorí sem prišli niekoľko storočí dozadu a boli tu usadení. (počas 1.ČSR mali aj svoje malé podniky a obchodíky často, mnohých z nich odvliekli nacisti do táborov, niektorých schovali a chránili miestni. ) v každom prípade práve preto, že boli vyvražďovaní v táboroch, tak spolu s nimi mizla aj ich kultúra, tradície, poznanie a hrdosť a to, čo poznali decká, bolo to, že boli nechcení, odsúvaní a nikam nepatrili.
Olaši sem prišli len niekoľko desiatok rokov dozadu z Valašska. Do 59. roku žili kočovným životom (takže to sú všetci tí podomoví predajcovia, veštice, kolotočári a malí podvodníčkovia), boli potom zákonom usadení. ženy chodia tradične oblečené (veľa sukieň a tak podobne) a všetci sú hrozne hluční. a majú silný patriarchát (mamka od Olašov, čo bývajú u nás vo vchode, ma vždy pozdraví a tak, ale tatko mi nielenže neodzdraví, ale ani sa na mňa nepozrie )
čo sa týka zlata, neberú ho ako bohatstvo (ako spomínali v iných komentároch), zlato má podľa nich moc ich ochrániť od chorôb a nešťastia.
@grietusha čo sa týka toho zlata,niektorí olaskí tie povery o ochrane ani nepoznajú a je to pre nich len prostriedok,ako dať najavo svoj sociálny status-mám to z osobných skúseností,takže mi môžeš veriť
@riddler hm, s tým som sa veľmi nestretla, ja bývam v Brne a prichádzam do kontaktu s tými, čo poverám veria ale verím, že niekde sa to už mohlo vytratiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Najnizsia to su negramotni, smradlavi atd..
Olaski su najvyssia, snazia sa chodit co najlepsie obleceni, upraveni, snazia sa ukazat okoliu ze maju peniaze, teda nosia znackove oblecenie a zlato..
Pekne olasske ciganky by som nemal najmensi problem pojebat
Plus sami o sebe hovoria ze. Su CIGANI !!!!!! Nie romovia
Nwrazam na to ze velmi vela dnesnych ludi pouziva vyraz romovia bud koli tomu ze si myslia ze cigani je nejaka nadavka co vobec nie je..alebo len sami potrebuju pouzit odbornejsi termin aby vyzerali inteligentnejsie co taktiez...
Ozajstny hrdy cigan o sebe nepovie inak ako cigan
Olaski cigani su super,
máš slovenských a maďarských Rómov, to sú tí, ktorí sem prišli niekoľko storočí dozadu a boli tu usadení. (počas 1.ČSR mali aj svoje malé podniky a obchodíky často, mnohých z nich odvliekli nacisti do táborov, niektorých schovali a chránili miestni. ) v každom prípade práve preto, že boli vyvražďovaní v táboroch, tak spolu s nimi mizla aj ich kultúra, tradície, poznanie a hrdosť a to, čo poznali decká, bolo to, že boli nechcení, odsúvaní a nikam nepatrili.
Olaši sem prišli len niekoľko desiatok rokov dozadu z Valašska. Do 59. roku žili kočovným životom (takže to sú všetci tí podomoví predajcovia, veštice, kolotočári a malí podvodníčkovia), boli potom zákonom usadení. ženy chodia tradične oblečené (veľa sukieň a tak podobne) a všetci sú hrozne hluční. a majú silný patriarchát (mamka od Olašov, čo bývajú u nás vo vchode, ma vždy pozdraví a tak, ale tatko mi nielenže neodzdraví, ale ani sa na mňa nepozrie )
čo sa týka zlata, neberú ho ako bohatstvo (ako spomínali v iných komentároch), zlato má podľa nich moc ich ochrániť od chorôb a nešťastia.