Veľa z vás iste pozná ten zápach. Tradičné Olomoucké syrečky zrovna nevoňajú a tak vytvárajú medzi ľuďmi polemiku - chutné, nechutné, neznáme, nehodné okoštovania, či raz a dosť.
keď som bola malá, som ich vyhádzala z chladničky, lebo som si myslela, že je to pokazené, potom mi to asi ostro vytkli, odvtedy mám traumu zo smradľavých syrov
Ono teoreticky pre veganov by to bolo jedno z nutricne najzdravsich jedal, lebo to je vlastne klasicky syr bez laktozy. Ale obsahoval by brutalne dobre spektrum bielkovin, zrejme aj B12 atd. Ked chces napriklad naberat svaly pri vegan strave a zaroven jest co najzdravsie, tak mas trochu problem, musis urobit zopar uskokov v stravovani, ale rovnako to maju aj masozravci lebo oni zas jedia maso a laktozove veci. Cize aj pre masozravcov by to bolo super. Len neviem teda ako moc daleko su s tou technologiou.
@carpathian čisto teoreticky: keď je v nejakom bode výroby potrebný genetický kód živočícha, tak mi to (podobne ako v prípade "mäsa zo skúmavky") neprišlo ako zrovna vegánske a ani zdravé (neobsahuje to náhodou stále kaseín etc.? zato kyanokobalamin a iné látky by sa museli stále do toho sypať, ako pri iných procesnutých veciach?)
ale tie komentáre od autorov na YT ma trochu učičíkali a pobavili.
alebo ten, že poďme to radšej robiť z ľudského mlieka
(tam by aspoň mohol byť consent pri prvej extrakcii kódu z dobrovoľníčky.) : D
každopádne, ten syr by som asi nemal žiadnu výraznú potrebu hltať,
napr. mám vždy dosť zmiešané pocity, už len keď koštujem nejaké tie bežné rastlinné napodobeniny živočíšnych produktov. v mojom mindsete ich nie je potrebné substituovať.
@strangelady som rád, že sa ti takto skvele darí :~)
@thrwtchr tu nejde o mindset a potrebu substituovat. Mliecne vyrobky maju co sa tyka bielkovin jedno z najlepsich zlozeni. Minusy su laktoza (humus, zlo) a bordel co sa do toho pridava + co davaju zrat zvieratam (veci ako lieky a toxiny z chemikalii v strave idu rovno do toho mlieka).
S tou laktozou neviem, ale myslim si, ze vzhladom na jej zlu stravitelnost a pocet ludi co maju s nou problemy, tak ten proces bude prisposobeny tomu, aby tam laktoza nebola. Kasein nie je nutne zly, aj ked aj na neho existuju alergie. Kazdopadne vsetko treba s mierou. Podla mna to, ze na to potrebuju geneticku informaciu, z toho nerobi o nic horsi veg produkt. Az to bude finalizovane a bezpecne, urcite by som to vyskusal.
@strangelady to som rad. Nikde som vsak nenapisal, ze by si mala mat problem naberat svaly. Citaj pozornejsie.
ked som siel studovat do Olomouca, tak si vsetci robili srandu, ze to mesto smrdi od tych syreckov
a hoci som tam stravil rok musim sa priznat, ze som ho nemal ani raz, neviem ci moja skoda alebo nie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
ja sa už k tejto forme pomsty nemôžem uchýliť, lebo zatiaľ nikto nevymyslel vegánsky syr zrejúci vo vrstve mazu.
ale je to trochu over the top, orešiaky stále vedú pre mňa .)
Ono teoreticky pre veganov by to bolo jedno z nutricne najzdravsich jedal, lebo to je vlastne klasicky syr bez laktozy. Ale obsahoval by brutalne dobre spektrum bielkovin, zrejme aj B12 atd. Ked chces napriklad naberat svaly pri vegan strave a zaroven jest co najzdravsie, tak mas trochu problem, musis urobit zopar uskokov v stravovani, ale rovnako to maju aj masozravci lebo oni zas jedia maso a laktozove veci. Cize aj pre masozravcov by to bolo super. Len neviem teda ako moc daleko su s tou technologiou.
K téme; vôňou tohto syra by som opísala moje rané detstvo. Chuť som nikdy neokúsila - ani neokúsim; a to som si myslela, že syr mi bude chýbať, ch ch
Nože sa nehnevaj, ber to ako inšpiráciu pre zajtrajší šopinglist!
ale tie komentáre od autorov na YT ma trochu učičíkali a pobavili.
alebo ten, že poďme to radšej robiť z ľudského mlieka
(tam by aspoň mohol byť consent pri prvej extrakcii kódu z dobrovoľníčky.) : D
každopádne, ten syr by som asi nemal žiadnu výraznú potrebu hltať,
napr. mám vždy dosť zmiešané pocity, už len keď koštujem nejaké tie bežné rastlinné napodobeniny živočíšnych produktov. v mojom mindsete ich nie je potrebné substituovať.
@strangelady som rád, že sa ti takto skvele darí :~)
S tou laktozou neviem, ale myslim si, ze vzhladom na jej zlu stravitelnost a pocet ludi co maju s nou problemy, tak ten proces bude prisposobeny tomu, aby tam laktoza nebola. Kasein nie je nutne zly, aj ked aj na neho existuju alergie. Kazdopadne vsetko treba s mierou. Podla mna to, ze na to potrebuju geneticku informaciu, z toho nerobi o nic horsi veg produkt. Az to bude finalizovane a bezpecne, urcite by som to vyskusal.
@strangelady to som rad. Nikde som vsak nenapisal, ze by si mala mat problem naberat svaly. Citaj pozornejsie.
a hoci som tam stravil rok musim sa priznat, ze som ho nemal ani raz, neviem ci moja skoda alebo nie