Už dlhší čas rozmýšľam, že si zoberiem úver na auto oko 10-15000€ a to ešte tento rok. Bývam aj v podnájme (1 iz.) a od nového roka by som chcel bývať vo vlastnom. Lebo je lepšie platiť hypo okolo150e ako nájom 270. Pokračovanie v prvom komentári ...
Mám účet vo VUB a tam mi ponúkajú úver s úrokovou sadzbou 6,90 % p.a. Čo myslíte, oplatí sa mi to pri mojom 800-900€ plate ? Z úveru by som si chcel ešte odložiť tisícku, ako takú zábezpeku. V mojom okolí idú 1-2 izbové byty po 40-60 tisíc a aj hypotéku by som chcel tak do 50 litrov max. A auto chcem na dlhšie, preto chcem drahšie (novšie)
noajak, kazdy spravny slovak ti povie, ze zadlzit sa kvoli autu je najlepsie financne rozhodnutie co clovek moze spravit. to je skoro ako mat doma tlaciaren na peniaze.
a brať si uver na "Drahšie" auto, čo budeš splácať niekoľko rokov, keď nemáš ani vlastné bývanie je najväčšia hlúposť. Načo ti bude drahé auto, keď nemáš ani kde bývať, keď chceš aj prejsť z podnajmu na vlastný byt. Najprv si vyrieš bývanie a ak budeš zvládať potom skús na to auto. Ale radšej si nájdi lacnejsie auto.
Hypotéky dávajú do 80% ceny nehnuteľností...Max 90 ak si veľmi dobrý klient...bude to na 20-30 rokov...si mladý...vieš si to predstaviť sa tak zaviazať certovi?
ak chceš auto využívať na dlhšie trasy a dennodenne, potom ano...
ale ak iba do práce a späť, stačí ti za 2 lit. ...
byt je dobrý na hypotéku ako platiť podnájom, schvaľujem...
nakoniec počkal by som do júna 2021 a potom by som konal, situácia v štáte nie je zrovna ružová...ak rozumieš, práca, istoty, zdravie...
Naraz riesit co ja viem. Ponuku na uver mas vypracovanu? Tie percenta byvaju casto reklamny oj... Tisic len tak zabezpeka mi pride malo ak by si splacal byt + auto a svoje naklady. Do bytu budes potrebovat asi aj nieco investovat + pocitaj mesacne naklady.
Auto za 15 sa dostanes okolo 200e mesacne s nizsou poistkou, prva vyssia platba. Osobne mam benzin 70e mesacne, pneu, povinny servis + neocakavane vydavky. Tento rok som za auto "dal" skoro 5k, aj celkom lutujem, ze som nesiel do jazdeneho. Okolo 7k urcite najdes rozumne auto aj na dlhsie bez dalsich investicii alebo aj ovela menej, zalezi co budes hladat.
To by si mal tri úvery nie jeden, keďže ti dajú max 80% z ceny bytu, budeš musieť brať ešte jeden na doplatenie v prípade že nemáš nejaké úspory. Určite skôr rieš byt ako auto
nove auto je najhorsie co mozes kupit a za uver uz vonkoncom nie. radsej kup 2-5rocnu jazdenku aj za viac, fakt srsly.
neviem ako si dosiel k tym cislam o uvere a uroku a banke ktora ti ponuka 7% urok treba vynadat do skokotenych nenazranych kuriev. iba ze by si sa sekol o desatinnu ciarku, ale 0,7% ti realne nedaju rataj 1,5%.
zavidime ti tie ceny nehnutelnosti a ja osobne by som este pockal kustok s tou kupou ale tie cisla uveru su dake cudne
Takto. Moja polovička má čistý mesačný príjem podstatne vyšší ako 800-900€. Vzal si auto, dal niekoľko tisíc hotově a zbytok platíme v mesačných splátkach 168€. Ako bonus sa na tom aute vozím primárne ja s dcérou, i keď to kupoval ako svoje vysnívane. Do toho hypotéka... A každý boží mesiac pri platení účtov sa krčí v tme v kúte a narieka nad výdavkami a nad tým, že chce byť bohatý, že skurvený život a blablabla. Pri tom mesačnom plate sa mi suma za auto zdá vysoká. Treba rátať aj s prípadnými opravami. Osobne by som sa poobzerala po niečom inom, lacnejšom. A úrok na hypotéke sa mi tiež zdá vysoký.
Neviem mna nejako odrádza hypotéka. Som skôr zástanca názoru, že ľudia nemusia mať za každú cenu vlastné bývanie. Ja bývam už 8 rokov v podnájme a som spokojný. Sú tam určite výhody ako napríklad: môžem sa kedykoľvek presťahovať hocikam (za prácou a pod.) ako byť prikovaný k bytu ktorý splácam. Treba si premyslieť čo človek chce.
Ak by som ja bral hypo tak to by som už mal mať ženu, dieťa na ceste, stabilný príjem.
6,9 je dost. Pobehaj banky a skus najst nieco lepsie. VUB je celkovo dost draha. Hlavne sa nenechaj nahovorit na prvy uver co ti ponuknu.
A skor by som riesil ten byt. Z casti za to ze je to dolezitejsie ako auto a z casti preto lebo by sa ti mohlo stat ze po schvaleni uveru ti uz neschvalia hypoteku. Tam sa to pocita podla toho aky mas plat a kolko sa predpoklada ze z toho minies. Ked sa nahodou stane ze po zaplateni auta, domu/bytu a dalsich potrebnych veci ti ostane tak 200€ na zivot tak banka ti to nemusi schvalit. Tiez ty by si asi nechcel zit pre auto a byt.
Radsej sa uskromni a kup zatial starsie auto (ver mi ze za par tiaic najdes dobre ojazdene auto) a ries radsej byt. Auto ti v pohode moze odist po par rokoch a budes ho dlhaie splacat ako si ho uzivat. Ale nehnutelnost je tvoja a ostane ti stale.
Resp na tvojom mieste by som riesil hypoteku a potom by som sa zariadil podla toho kolko by mi ostalo z vyplaty po zaplateni bytu (a energie a pod)
Ak máš plat 800-900 v čistom, tak limit tvojho zadĺženia je 76 000 až 86 000, neviem či máš úspory na 20% z hypotéky alebo aj na to by si si musel brať spotrebák, v každom prípade by ti to teoreticky ešte asi vychádzalo. Ale neodporúčam. Podľa toho čo vravíš, by sa ti hypo mala vyplatiť viac ako nájom. Ale zadlžovať sa kvôli autu a navyše s takým úrokom, skús fakt radšej zvážiť alternatívu toho jazdeného auta.
Ja som mal pred pár rokmi na novokúpenom aute nehodu, totálku, a keďže som sa chcel voziť a nemal som na normalne auto vzal som uver v slsp. V obudúcnosti by som ale taketo rozhodnutie dobre zvážil a radšej si na auto našetril. Pokiaľ ho nutne nepotrebuješ napr. Kvôli práci. Auto sa pokazí tak či tak a naviac mozes oň lahko prísť a úver ti ostane. Keď si naň našetríš budeš dobre vedieť na čo máš.
Nepočúvaj ich tu! Kúp si auto aké chceš ved si mladý iba raz a môžeš to aj predčasne splatiť keď budeš chcieť, sem tam fukni nejaké nadčasy a máš vystarané
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
ach tie ceny v mieste tvojho bydliska zavidim
a brať si uver na "Drahšie" auto, čo budeš splácať niekoľko rokov, keď nemáš ani vlastné bývanie je najväčšia hlúposť. Načo ti bude drahé auto, keď nemáš ani kde bývať, keď chceš aj prejsť z podnajmu na vlastný byt. Najprv si vyrieš bývanie a ak budeš zvládať potom skús na to auto. Ale radšej si nájdi lacnejsie auto.
Najprv si porieš bývanie a auto má čas.
Hypo na bývanie ano.
ale ak iba do práce a späť, stačí ti za 2 lit. ...
byt je dobrý na hypotéku ako platiť podnájom, schvaľujem...
nakoniec počkal by som do júna 2021 a potom by som konal, situácia v štáte nie je zrovna ružová...ak rozumieš, práca, istoty, zdravie...
počkaj si mladý, nič ti neujde....
Auto za 15 sa dostanes okolo 200e mesacne s nizsou poistkou, prva vyssia platba. Osobne mam benzin 70e mesacne, pneu, povinny servis + neocakavane vydavky. Tento rok som za auto "dal" skoro 5k, aj celkom lutujem, ze som nesiel do jazdeneho. Okolo 7k urcite najdes rozumne auto aj na dlhsie bez dalsich investicii alebo aj ovela menej, zalezi co budes hladat.
neviem ako si dosiel k tym cislam o uvere a uroku a banke ktora ti ponuka 7% urok treba vynadat do skokotenych nenazranych kuriev. iba ze by si sa sekol o desatinnu ciarku, ale 0,7% ti realne nedaju rataj 1,5%.
zavidime ti tie ceny nehnutelnosti a ja osobne by som este pockal kustok s tou kupou ale tie cisla uveru su dake cudne
Ak by som ja bral hypo tak to by som už mal mať ženu, dieťa na ceste, stabilný príjem.
A skor by som riesil ten byt. Z casti za to ze je to dolezitejsie ako auto a z casti preto lebo by sa ti mohlo stat ze po schvaleni uveru ti uz neschvalia hypoteku. Tam sa to pocita podla toho aky mas plat a kolko sa predpoklada ze z toho minies. Ked sa nahodou stane ze po zaplateni auta, domu/bytu a dalsich potrebnych veci ti ostane tak 200€ na zivot tak banka ti to nemusi schvalit. Tiez ty by si asi nechcel zit pre auto a byt.
Radsej sa uskromni a kup zatial starsie auto (ver mi ze za par tiaic najdes dobre ojazdene auto) a ries radsej byt. Auto ti v pohode moze odist po par rokoch a budes ho dlhaie splacat ako si ho uzivat. Ale nehnutelnost je tvoja a ostane ti stale.
Resp na tvojom mieste by som riesil hypoteku a potom by som sa zariadil podla toho kolko by mi ostalo z vyplaty po zaplateni bytu (a energie a pod)