Zaujíma ma, či sa s ňou uplatním. Som blázon do ľudského myslenia. Milujem psychológiu, ale obávam sa, ze v zivote mi bude na 2 veci....co si myslite vy?
@neutralnothing to som si myslela aj ja, ale teraz vidím, že sa nikdy nedostanem k tomu, aby som psychológii venovala toľko času, ako keby som ju študovala, a zároveň keď sa s tým chceš niekde uplatniť, tak po tebe nutne vyžadujú diplom a kvalifikáciu, aby vedeli, že nie si nejaký šarlatán...takže tu by som práve povedala, že ak chceš robiť v odbore, musíš študovať...ale môžem sa mýliť.
podľa mňa keď si do niečoho blázon, tak:
- nebudeš mať problém sa v tom uplatniť, momentálne veľa firiem potrebuje psychológov a platí im veľké peniaze
- je kontraproduktívne študovať niečo iné len s vidinou dobrého zamestnania, lebo ťa to nebude baviť a nikam sa s tým nedostaneš, len ťa to zničí.
Ja suhlasim so @2 nikdy som nebola ani nebudem za to, aby clovek studoval nieco co ho nebavi, len za vidinou akehosi uplatnenia, ktore casto bude nepride alebo potom cloveka vnutorne praca ubija..
takze do toho
@staphylococcus a veď práve to je dobre...keby bolo toľko vyštudovaných psychológov (alebo akýchkoľvek iných profesií), ako je pracovných miest, nemali by žiadnu motiváciu na sebe makať, pretože miesto by mali isté.. takto aspoň funguje nejaká konkurencia, kde sa presadia len tí najlepší. A ak ju to baví a bude študovať na kvalitnej škole, máš šancu patriť medzi najlepších.
Argumentovať tým, koľko je voľných miesteniek na trhu práce pre tú ktorú pozíciu je veľmi zavádzajúce, pretože kým vyštuduje školu, môže sa tento pomer zmeniť, a taktiež, ak pôjde študovať IT, kde teraz treba veľa ľudí, ale bude v tom zlá a ledva prelezie školou, myslíš že ju niekde zoberú a že tam vydrží, keď ju to nebude baviť?
@jackiechanka Uplne súhasím s Marleymt. Ak ťa to baví, tak to choď študovať, aj keď samozrejme nie je to len o študovaní. Popri škole už musíš myslieť viac dopredu a byť dosť aktívna,hľadať brigády v odbore ( čo sa dá nájsť ) a zapájať sa do organizácii, aby si obzory rozšírila aj o praktickú stránku, nie len tú teoretickú v škole. A ja si práve myslím, že v dnešnej dobe nie je až tak podstatné, čo študuješ, ale aká si v tom. Ak si dobrá, ale fakt dobrá ,tak napr. aj v sociálnej práci nemáš problém získať dobrý flek ( ak máš zaujímavé skúsenosti a prax). A článok v prvom komentári mi príde neseriozny, pretože to ako sa tam vyjadruje k tomutom odboru, sa kľudne môže vzťahovať aj na právo, jazyky, ekonomiku...
Ale ako napísala kolegyňa predomnou, načo bude človek študovať IT alebo medicínu, keď ho to vyslovene nenapĺňa a nie je v tom taký dobrý.A druhá vec, keď aj dnešní absolventi budú mať taký prístup k pacientom ako dnešní doktori, tak celý ich titul aj s ich IQ si môžu strčiť.
@chlorofyl momentálne je veľmi rozbehnutý trend starať sa o svojich zamestnancov tak, že im poskytneš psychológa. veľké firmy organizujú pre svojich zamestnancov školenia, semináre a podobné veci, aby zvýšili efektivitu. Kamarátka vyštudovala psychológiu v Bratislave (čo by som povedala že je taká priemerná úroveň vš, nič extra), a robí presne takú prácu, že chodí po firmách, rozpráva sa so zamestnancami, robí školenia, víkendové semináre, a je veľmi dobre platená. Je to niečo podobné ako teambuildingové kurzy, ale venuje sa to psychológii. Ak vieš ešte k tomu veľmi dobre po anglicky, gg wp.
ale nevyznám sa v tom až tak veľmi, aby som vedela menovať konkrétne spoločnosti, ale viem že ide o firmy od predaja kozmentických výrobkov, cez banky, po energetiku alebo predaj lietadiel. keď tak môžem zistiť komplexnejšie info
@marleymt no hlavne je podotknut ze toto nema ani nema riesit psycholog ale skor andragog. a tych pozicii je na trhu minimum co sa tyka slovenska urcite. cesko o cosi lepsie ale tiez nijaka vyhra
@chlorofyl andragogika je podľa mňa ešte niečo trochu iné, tam ide o sebarozvíjanie a učenie sa nových vecí, to viac ide dokopy s tými teambuildingovými aktivitami. Toto čo opisujem ja je skôr o tom, ako zvládať krízové situácie, ako komunikovať, riešiť problémy a podobne. A tiež proste konzultácie, kde sa potrebuješ vyrozprávať z toho, že máš nejaké problémy, doma alebo na pracovisku, aby si nechodil do roboty zničený a namiesto pracovania nesedel smutne a nepozeral do blba.
@marleymt samozrejme, veď andragogika je niečo iné, pracovných psychológov dnes naozaj veľké spoločnosti, najmä zahraničné majú, ale stále je to mizivé percento. Psychológia je super odbor, sám by som sa na to ešte dal, len na Slovensku naozaj nie je spravený trh pre psychológov....
@marleymt tiez poznam takych premotivovanych ludi, co hovoria presne to, co ty a dostali sa presne nikam..
btw. mna tiez zaujimaju niektore veci z psychologie, ale skor to chcem orientovat ako nastroj, pomocou ktoreho mozem s ludmi pracovat.. takze co chcem, si precitam a studujem nieco uplne ine
a clanok v @1 je tiez celkom relevantny...
@dumbledore to uznávam, ale na slovensku je podľa mňa s viacerými vecami problém a naše domáce spoločnosti sa najprv musia vysporiadať s inými problémami na to, aby mohli riešiť či zamestnajú psychológa alebo nie. ale stále si myslím, že je oveľa lepšie snažiť sa niečo dosiahnuť v oblasti, ktorá človeka baví a je v nej veľká konkurencia, ale stále sa miesto zohnať dá a do budúcnosti sú výhliadky na pozitívny trend, ako silne sa snažiť študovať niečo, kde je sľubovaný dobrý zárobok po skončení štúdia, napríklad IT alebo techniku. ja napríklad poznám veľa ľudí, čo išli študovať informatiku alebo STU a ukončili školu v polovici, pretože ich to nebavilo, nevedeli to a trhali si vlasy. tiež poznám ľudí, ktorí vôbec neštudovali a teraz pracujú na výborne platených miestach. a poznám napríklad aj kopu sociológov, ktorí pracujú vo verejnom sektore a nemali problém zamestnať sa v odbore. podľa mňa je škola polovica úspechu, tá druhá polovica je chuť na sebe makať, vyhľadávať príležitosti už počas štúdia a nemyslieť si, že po vyštudovaní školy človek vyjde von, zamáva s diplomom a bude mať dvere všade otvorené.
@neutralnothing asi by sme sa zhodli, že sa na svete nachádzajú aj ľudia o ktorých hovoríš ty, aj takí, o ktorých hovorím ja (inak by sme o nich nehovorili). závisí to všetko od množstva faktorov - na akej škole človek študuje, ako veľmi je aktívny, aké má šťastie byť v správnom čase na správnom mieste, a podobne. človek môže študovať "na istotu," ako to odporúčaš ty, ale čo ja hovorím je, že v tomto prípade riskuje vyčerpanie a frustráciu ešte skôr, ako školu vyštuduje a začne pracovať - a o taký život ja napríklad nestojím. alebo človek bude riskovať, ako to robím ja, keď sa snažím presadiť v oblasti, kde voľných miest je omnoho menej, než žiadateľov o ne a človek musí byť jednička v odbore, v ktorom pracuje, byť inovatívny, akčný, dôsledný - ale to je presne to, čo nás baví, a keď to dosiahneme, budeme mať šťastný a zábavný život.
nemyslím si, že sa dá povedať, že jeden alebo druhý spôsob je lepší, proste existujú ľudia, ktorí dajú prednosť jednému alebo druhému, to už sa musí každý rozhodnúť sám.
ty psychológiu študuješ sama len ako doplnok k inej práci, na to ti školu samozrejme netreba, ale mala som pocit, že autorka fóra by sa psychológii chcela venovať viac než len ty, a preto som písala, že ak by chcela pracovať ako psychologička alebo v odbore, tak by školu potrebovala, aspoň tu a v tejto dobe. zároveň by jej škola poskytla čas a príležitosti dostať sa k tomu bližšie, rozprávať sa s relevantnými ľuďmi a podobne. ak tebe stačia knihy, tak v pohode, na tom nie je nič zlé.
@marleymt veď samozrejme, že to tak je + ešte mnohí z nezmyselnými školami mali pomoc pri nájdení si dobrého fleku a niektorí aj bez školy si našli robotu, hoci ja nepoznám osobne nikoho s fakt dobrou prácou čo nemá vysokú školu, ale dejú sa aj zázraky ...
@marleymt ano, mas z casti pravdu, ale naskyta sa mi jedna otazka.. ako chces byt jednotkou v odbore, ked po vystudovani mas malu sancu sa v odbore zamestnat? to ma vedie dalej... ako sa da vobec v tomto odbore karierne rast? ako mozes povedat, ze ''ja som lepsi psycholog''? (velmi jednoducho povedane)
dalsia vec.. ja nehovorim, nech ide slecna studovat odbor, ktory ju nebavi, ale je perspektivny. vyjadrila som sa len tak neutralne, citujem sa: ''nieco ine''.
@dumbledore isto ich nie je veľa a sú to skôr výnimočné prípady, tí, čo neštudujú a predsa dobre zarábajú a aj pomoc, aj protekcia bohužiaľ funguje.
@staphylococcus to čo spomínaš ty, je ešte celkom iný problém a tým je devalvácia školstva. už to, že je u nás priestor pre toľkých ľudí študovať na školách, kde sa študuje len pre diplom, spôsobuje, že veľa ľudí ide namiesto učňovky a pracovania od 20 rokov predlžovať študentské časy na výšku, na ktorej sa len flákajú a potom nevedia nájsť zamestnanie. ja som pokojne za zrušenie polovice vysokých škôl na slovensku, a potom sa na vš dotovanú štátom dostane len ten, kto naozaj bude mať chuť na sebe pracovať a eliminujeme tých, ktorí vš berú len ako spôsob nepracovať a užívať si zľavy päť rokov. mnoho z tých, čo študujú na školách v hornej-dolnej vedia, že to robia len pre nejaké výhody.
zároveň je problém, že takéto práce ako stavbár, murár, stolár a podobné remeselnícke práce, nechcú vykonávať ani nezamestnaní ľudia, pretože im prídu veľmi podradné. to je celospoločenský problém toho, ako sme zhodili tieto zamestnania na dno a pozeráme sa na ľudí, ktorí v nich pracujú cez prsty. "Ty si pekár? No, to si sa asi v škole dobre neučil...ja som ajták, to je niečo." ak budeme takto škatuľkovať, bude to samo o sebe odrádzať ľudí od klonom k týmto povolaniam,
takže, zmena v akreditáciách vysokých škôl a zatraktívnenie manuálnych prácí je riešenie problému, že máme veľa filozofov a nezamestnaných a málo pekárov.
@neutralnothing dobrého psychológa od zlého rozpoznáš rovnako ako dobrého lekára od zlého, alebo dobrého finančného poradcu od zlého, alebo dobrého právnika od zlého - dosahuje lepšie výsledky, medzi zákazníkmi je obľúbený, má prácu, a to je práve to, čo v tomto systéme ešte funguje - dobrý psychológ je ten, kto sa dokáže aj v tejto konkurencii zamestnať, ktorého si spomedzi dvadsiatich adeptov na to miesto vyberú. ak by bolo psychológov rovnako ako pracovných miest, vtedy by neexistovala konkurencia a ani motivácia kariérne rásť.
a hej, uznávam, že som automaticky počítala s tým že nič iné ju nebaví, keďže nič iné nenapísala. pokojne ju môže rovnako baviť aj farmaceutika a rozhoduje sa medzi týmito dvoma školami. v tom prípade je pre ňu isto jednoduchšie ísť študovať ten odbor, v ktorom je dobrá a zároveň automaticky žiadaná.
@marleymt uplne s tebou suhlasim, ale poslednu vetu by som opravila na "filozofov, psychologov, sociologov a politologov" a ked uz sme pri tom, napr. ja sa ovela viac pozeram cez prsty na ludi studujucich taketo hovadiny len pre titul nez na remeselnikov ktorych je na rozdiel od tychto vazne treba
@dumbledore to určite nebol cieľ čo to znamená, písať niekomu ako keby nastúpil na sš?
@staphylococcus ok, môžeme tam dať čo len chceš, viacero spoločenských vied by sme našli, ktoré bez kvalitnej školy majú nulový význam, ale s ňou sú veľmi dôležité (napr. vo verejnom sektore).
a áno, ja tiež nemám problém s remeselníkmi, ale pravda je taká, že väčšinová spoločnosť sa radšej pochváli tým, že ich synáčik študuje právo (to, že v hornej-dolnej, kde majú ešte materiály spred 20 rokov, nikto nepovie), ako že sa učí za stolára. taktiež na to vplývajú aj veľké fabriky s nábytkom, dnes sa už nenosí, aby dvaja stolári v dielni vyrábali stoly a stoličky, alebo aby pekár vyťahoval voňavé pecne lopatou z pece, dnes sa všetko robí na páse v továrňach vo veľkom, takže tieto manuálne remeselnícke práce sú vlastne osemhodinové státie za linkou v továrni, čo ľuďom veľmi nevonia. tie klasické remeslá ja napríklad veľmi obdivujem, ale aby sa uživili, musia napríklad robiť špeciálny nábytok na mieru a na zákazky, čo zvykne byť veľmi drahé
@marleymt presne o tom je to...preto mam rada male firmicky kde sa vacsina prace robi rucne, handmade veci, originalny nabytok a oblecenie urobeny na mieru aky nikto iny nema viem, ze nie kazda rodina na slovensku na take veci ma peniaze, ale keby sa naslo viac ludi, co si radsej kupia jednu vec - napr. aj nieco na oblecenie od niekoho, kto tu vec vyrobil rucne a s laskou nez 10 vyrobenych v cine chudakmi pracujucimi za dolar na tyzden, aj cena tych rucne robenych by klesla
@staphylococcus to určite, ja keď mám, tak kľudne si priplatím za nejaký handmade výrobok, ale súčasná konzumná spoločnosť by sa bez veľkých firiem na všetko nedokázala uspokojiť
@staphylococcus tak, o tom je celý kapitalizmus a konzumná spoločnosť, za to nemôžu indivíduá, ale vyvinulo sa to komplexne ako celospoločenský jav, ktorému sa teraz pardoxne musí každé indivídum prispôsobiť, pretože sa to od neho vyžaduje zachádzame do socio-ekonomickej diskusie
@marleymt hej hej, ved tak nejako som to myslela, nevinim za to ludi, ale spolocnost. Ale treba, aby si kazdy uvedomil, ze to tak je a nieco s tym robil
@dumbledore aha, že ti to hovorím ako keby si bol blbý hej tak to pardon, to fakt nebol zámer, len som chcela zareagovať na všetko a nezamýšľala som sa nad úrovňou, na akej to píšem
@dumbledore kontrolujem výskumy, či sú správe vytvorené a upravujem ich tak, aby zistili to čo chcú a robím v neziskovke, ktorej cieľom je tvoriť kriticky mysliacu občiansku spoločnosť
Ak nie si presvedčená o tom, že je to odbor stvorený pre teba, nemá veľkú cenu sa do toho púšťať. Aby si sa uplatnila a živila psychológiou je potrebné sa tým zaoberať aj mimo školy, zbierať kvalifikáciu a "diplomy", vrážať do toho čas a peniaze... Kopec ľudí, čo sa hlási na psychológiu ani nevedia, aká cesta ich čaká... Myslia si, že skončia Mgr. a už budú pracovať vo vlastnej poradni. Zisti si o tom čo najviac, aby si si o rok nemusela podávať prihlášku na inú školu. Good luck
@Bloodypunk ty studujes PSY? Ja viem ze je to velmi zdlhava cesta ak sa chce clovek stat psychologom a co vsetko potrebuje k tomu. Ale 3 roky na strednej som bola presvedcena ze toto je to co chcem robit, citala som knihy, freuda, vseliake zaujmavosti, atd. Ale teraz v maturitnom rocniku uvazujem ci to ma zmysel, aj ked srdce ma tam taha...
@jackiechanka a je niečo, čo by si chcela robiť radšej? Skončiť môžeš aj po roku, možno neprejdeš do druháku... veď dopadnúť to môže akokoľvek Je to nakoniec tvoje rozhodnutie, či chceš obetovať čas a peniaze do tohto odboru, alebo pôjdeš študovať niečo, čo sa ti bude zdať perspektívnejšie Áno, študujem psychológiu, a občas sa usmejem nad komentármi ľudí, ktorí vedia o tomto odbore len z počutia a nemajú s ním skúsenosti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
podľa mňa keď si do niečoho blázon, tak:
- nebudeš mať problém sa v tom uplatniť, momentálne veľa firiem potrebuje psychológov a platí im veľké peniaze
- je kontraproduktívne študovať niečo iné len s vidinou dobrého zamestnania, lebo ťa to nebude baviť a nikam sa s tým nedostaneš, len ťa to zničí.
Bro, Bro...hej, jou, jou...
takze do toho
Argumentovať tým, koľko je voľných miesteniek na trhu práce pre tú ktorú pozíciu je veľmi zavádzajúce, pretože kým vyštuduje školu, môže sa tento pomer zmeniť, a taktiež, ak pôjde študovať IT, kde teraz treba veľa ľudí, ale bude v tom zlá a ledva prelezie školou, myslíš že ju niekde zoberú a že tam vydrží, keď ju to nebude baviť?
Ale ako napísala kolegyňa predomnou, načo bude človek študovať IT alebo medicínu, keď ho to vyslovene nenapĺňa a nie je v tom taký dobrý.A druhá vec, keď aj dnešní absolventi budú mať taký prístup k pacientom ako dnešní doktori, tak celý ich titul aj s ich IQ si môžu strčiť.
ale nevyznám sa v tom až tak veľmi, aby som vedela menovať konkrétne spoločnosti, ale viem že ide o firmy od predaja kozmentických výrobkov, cez banky, po energetiku alebo predaj lietadiel. keď tak môžem zistiť komplexnejšie info
btw. mna tiez zaujimaju niektore veci z psychologie, ale skor to chcem orientovat ako nastroj, pomocou ktoreho mozem s ludmi pracovat.. takze co chcem, si precitam a studujem nieco uplne ine
a clanok v @1 je tiez celkom relevantny...
@neutralnothing asi by sme sa zhodli, že sa na svete nachádzajú aj ľudia o ktorých hovoríš ty, aj takí, o ktorých hovorím ja (inak by sme o nich nehovorili). závisí to všetko od množstva faktorov - na akej škole človek študuje, ako veľmi je aktívny, aké má šťastie byť v správnom čase na správnom mieste, a podobne. človek môže študovať "na istotu," ako to odporúčaš ty, ale čo ja hovorím je, že v tomto prípade riskuje vyčerpanie a frustráciu ešte skôr, ako školu vyštuduje a začne pracovať - a o taký život ja napríklad nestojím. alebo človek bude riskovať, ako to robím ja, keď sa snažím presadiť v oblasti, kde voľných miest je omnoho menej, než žiadateľov o ne a človek musí byť jednička v odbore, v ktorom pracuje, byť inovatívny, akčný, dôsledný - ale to je presne to, čo nás baví, a keď to dosiahneme, budeme mať šťastný a zábavný život.
nemyslím si, že sa dá povedať, že jeden alebo druhý spôsob je lepší, proste existujú ľudia, ktorí dajú prednosť jednému alebo druhému, to už sa musí každý rozhodnúť sám.
ty psychológiu študuješ sama len ako doplnok k inej práci, na to ti školu samozrejme netreba, ale mala som pocit, že autorka fóra by sa psychológii chcela venovať viac než len ty, a preto som písala, že ak by chcela pracovať ako psychologička alebo v odbore, tak by školu potrebovala, aspoň tu a v tejto dobe. zároveň by jej škola poskytla čas a príležitosti dostať sa k tomu bližšie, rozprávať sa s relevantnými ľuďmi a podobne. ak tebe stačia knihy, tak v pohode, na tom nie je nič zlé.
dalsia vec.. ja nehovorim, nech ide slecna studovat odbor, ktory ju nebavi, ale je perspektivny. vyjadrila som sa len tak neutralne, citujem sa: ''nieco ine''.
@staphylococcus to čo spomínaš ty, je ešte celkom iný problém a tým je devalvácia školstva. už to, že je u nás priestor pre toľkých ľudí študovať na školách, kde sa študuje len pre diplom, spôsobuje, že veľa ľudí ide namiesto učňovky a pracovania od 20 rokov predlžovať študentské časy na výšku, na ktorej sa len flákajú a potom nevedia nájsť zamestnanie. ja som pokojne za zrušenie polovice vysokých škôl na slovensku, a potom sa na vš dotovanú štátom dostane len ten, kto naozaj bude mať chuť na sebe pracovať a eliminujeme tých, ktorí vš berú len ako spôsob nepracovať a užívať si zľavy päť rokov. mnoho z tých, čo študujú na školách v hornej-dolnej vedia, že to robia len pre nejaké výhody.
zároveň je problém, že takéto práce ako stavbár, murár, stolár a podobné remeselnícke práce, nechcú vykonávať ani nezamestnaní ľudia, pretože im prídu veľmi podradné. to je celospoločenský problém toho, ako sme zhodili tieto zamestnania na dno a pozeráme sa na ľudí, ktorí v nich pracujú cez prsty. "Ty si pekár? No, to si sa asi v škole dobre neučil...ja som ajták, to je niečo." ak budeme takto škatuľkovať, bude to samo o sebe odrádzať ľudí od klonom k týmto povolaniam,
takže, zmena v akreditáciách vysokých škôl a zatraktívnenie manuálnych prácí je riešenie problému, že máme veľa filozofov a nezamestnaných a málo pekárov.
@neutralnothing dobrého psychológa od zlého rozpoznáš rovnako ako dobrého lekára od zlého, alebo dobrého finančného poradcu od zlého, alebo dobrého právnika od zlého - dosahuje lepšie výsledky, medzi zákazníkmi je obľúbený, má prácu, a to je práve to, čo v tomto systéme ešte funguje - dobrý psychológ je ten, kto sa dokáže aj v tejto konkurencii zamestnať, ktorého si spomedzi dvadsiatich adeptov na to miesto vyberú. ak by bolo psychológov rovnako ako pracovných miest, vtedy by neexistovala konkurencia a ani motivácia kariérne rásť.
a hej, uznávam, že som automaticky počítala s tým že nič iné ju nebaví, keďže nič iné nenapísala. pokojne ju môže rovnako baviť aj farmaceutika a rozhoduje sa medzi týmito dvoma školami. v tom prípade je pre ňu isto jednoduchšie ísť študovať ten odbor, v ktorom je dobrá a zároveň automaticky žiadaná.
@staphylococcus ok, môžeme tam dať čo len chceš, viacero spoločenských vied by sme našli, ktoré bez kvalitnej školy majú nulový význam, ale s ňou sú veľmi dôležité (napr. vo verejnom sektore).
a áno, ja tiež nemám problém s remeselníkmi, ale pravda je taká, že väčšinová spoločnosť sa radšej pochváli tým, že ich synáčik študuje právo (to, že v hornej-dolnej, kde majú ešte materiály spred 20 rokov, nikto nepovie), ako že sa učí za stolára. taktiež na to vplývajú aj veľké fabriky s nábytkom, dnes sa už nenosí, aby dvaja stolári v dielni vyrábali stoly a stoličky, alebo aby pekár vyťahoval voňavé pecne lopatou z pece, dnes sa všetko robí na páse v továrňach vo veľkom, takže tieto manuálne remeselnícke práce sú vlastne osemhodinové státie za linkou v továrni, čo ľuďom veľmi nevonia. tie klasické remeslá ja napríklad veľmi obdivujem, ale aby sa uživili, musia napríklad robiť špeciálny nábytok na mieru a na zákazky, čo zvykne byť veľmi drahé
Vyber si niečo iné, len nie psychológiu.
Zvazujem este masmedialku alebo media relations (v anglictite) su u mna na rovnakej urovni ako psychologia.