ahojte , chcem sa spytat co si myslite o tom ci sa oplati studovat taku historiu v dnesnej dobe ? .. myslim si ze v poslednom case si najdu uplatnenie hlavne absolventi roznych ekonomickych alebo technickych odborov . kde to nejaka historia .. oplati sa t
nie, nevyplatí. aj ja študujem odbor, kde sa veľké peniaze netočia. ale dá sa to. a radšej budem robiť niečo, čo ma aspoň trochu baví a odlišuje, než sedieť v kanceláriách s miliónmi šedých ekonómov (a tiež si nemyslím, že by boli nejako nadpriemerne platení).
a ja si stáleh ovorím, že niekto z filozofickej si to uplatnenie nájde,tretí sektor je podľa mňa dosť široký,navyše historikov nie je 800 ako ekonómov, ale je ich 30-40..
a ten učitel na základke je dobrá kravina.priam až kardinálna.
kamoska to studuje, ale robi si pedagogicke minimum. Bo uz teraz vie, ze bude sakra tazke sa uplatnit. Ja som si tiez chcela podat prihlasku, ale nakoniec som nedala
každá profesia sa oplatí študovať...a každý by mal študovať to čo ho baví a čo mu ide.nie to z čoho si myslí že bude mať väčší zisk, to sa nemusí vyplatiť.
pretože si myslím, na to sú učitelia dejepisu, ktorí študujú na pedagogických, historik nie je učiteľ. ale @titusik má pravdu, že je ťažké uplatniť sa. len zasa, výskumné ústavy, vlastné publikácie, podľa mňa, keď si dosť dobrý, dá sa tam pretlačiť
no, zo mňa si príklad neber Ja som si dala na učiteľstvo- skĺbila som 2 moje najväčšie lásky- históriu a literatúru Takže študujem to. Zo začiatku som ľutovala, lebo každý sa mi smial a každý to bral ako "len" učiteľstvo. Ale začína sa mi to páčiť. Tá predstava podávať to ďalej. Hoc prídem o nervy a plat mi tiež nedajú bohvieaký
historia sa neoplati... ale aj tak by som to studoval.. aspon sa potom mozem pred ostatnymi kolegami pri kopani kanalu pochvaliť, že mám nejakú "skolu"
myslim, ze ak niekto moze studovat to co ho naozaj bavi, tak by si to mal vazit studujem historiu, bavi ma, som len na zaciatku, ale zatial ma vobec nezaujima kde budem o par rokov pracovat, a preco aj? ved ani kazdy pravnik alebo ekonom nebude robit to co vystudoval :p a vobec, dnes uz malokto robi to co aj naozaj studoval
ak mozem poradit- studujte to co chcete (ak mate mozmost) a nie to co musite lebo chcete neskor zarabat velke prachy, diplom vam velke prachy nezarobi
V prvom rade ide o to, že by si si mal ujasniť, čo chceš. Peniaze (resp uplatnenie) alebo robiť niečo, čo ťa baví?
Pokiaľ ťa skutočne baví ten dejepis a vieš si predstaviť, že by to mohlo tvoriť aj náplň tvojej práce, tak prečo nie.. Ale zlatú baňu od toho neočakávaj.
Alebo sa teda môžeš vybrať za vidinou ´veľkého zisku´ a skúsiť niečo kde by bol ten dejepis tiež zakomponovaný, ale nie v takej miere (áno, napríklad také právo, i keď v dnešnej dobe už právo nie je taká zlatá baňa, skôr naopak).
Čiže ...
Ja osobne by som na históriu určite nešla i keď ma dejepis maximálne baví (a donedávna som si myslela, že sa mu budem venovať aj ďalej).
Ale na druhej strane..
Ak nemáš problém s učením, tak by si sa pokojne mohol poobzerať aj po niečom inom, chce to možno kúsok sebazaprenia a zaťatých zubov, ale pokiaľ je cieľ dostatočne motivujúci ..
Ja osobne som momentálne prekonala ´veľkú životnú krízu´ a žijem si šťastne s pocitom, že budem najbližších 100 rokov čumieť do chemických vzorcov, kt. z duše neznášam, ale za ten ´pocit bieleho plášťa na koži´ mi to stojí (ak boh dá)
No, neoplatí sa to študovať z hľadiska toho, že keď už budeš pracovať, práca by ťa mala zabezpečiť materiálne, takže tak veľa od histórie nečakaj.
Aj ja zbožňujem dejepis, asi jediný predmet kt. ma bavil na strednej, ale nevedela som si predstaviť že by som mala študovať históriu. Aj keď ma na ňu prijali ako na poistku.
A momentálne si šťastne a spokojne (okrem iného) študujem aj právne dejiny Slovenska
Jeden môj učiteľ doslovne povedal: ,,História je prostitútka a história je vlastne nanič!" Síce nechápem ako to myslel s tou prostitúciou, ale to s tým, že história je nanič nám vysvetlil takto: ,,Historik študuje históriu len kvôli svojmu potešeniu, lebo ho to napĺňa a baví ho to." Teda nie preto, že by sa malo ľudstvo poučiť z minulosti alebo neviemaké ešte vznešené poslanie za tým hľadať...
V detstve som mala také tie ideály, že budem historička (možno dokonca archeologička!), že budem bádať, písať vedecké práce a budem vo svojom odbore uznávaná. Slovo dalo slovo, ... Už nelietam v oblakoch a študujem učiteľstvo dejepisu a literatúry. Počas skúšok školu preklínam, neznášam učenie sa bezvýznamných dátumov a v pondelky sa mi nechce vstávať. Stále mám však rada dejepis a školu by som nemenila. Aj keď viem, že veľkú kariéru s tým neurobím, čo nám prednášajúci občas ironicky (a s humorom) pripomenú slovami: ,,Raz všetci dosiahnete úspech a budete riaditelia, dekani a vedúci významných škôl a vedeckých ústavov!"
Nemysli si teda, že keď budeš študovať niečo čo máš rád, bude všetko ideálne. Ide o to, ako veľmi chceš robiť to čo máš rád a koľko si ochotný kvôli tomu opomenúť.
ja idem studovat historiu do brna,mna to bavi, a nemusis mat uplatnenie iba v historickej oblasti, mozes robit v nakladatelstvach alebo masmediach, tak to aspon bolo pisane, ze co z toho, a ja si verim
No, tak ja som vyštudovaná historička, už 3 roky, a mohla som sa pokojne dostať do SAV do vedy a výskumu, lebo výsledky boli za mnou, lenže sa mi stalo niečo neočakávané - že sa akosi nešlo podľa výsledkov, takže varuejm tých, ktorí si myslia, že ak budú dobrí, budú vo vede a výskume. To závisí koľkokrát od protežovania, rodinkárstva a od toho, či ti tvoj diplomový vedúci chce pomôcť - mne nechcel, keďže ma vzal konkurenčne. Ale ešte to skúsim, banujem, že som nešla na niečo iné, lebo enviem, ako to dopadne. Ak niekto chcete bližšie info, tak mlj mail je: esmeraesmera@gmail.com
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
čo môžeš byť z takej školy...učiteľ dejepisu na základke? Za 400 éčiek mesačne? Pfúúú
Tiež si myslím, že sa to veľmi nevyplatí.
a ja si stáleh ovorím, že niekto z filozofickej si to uplatnenie nájde,tretí sektor je podľa mňa dosť široký,navyše historikov nie je 800 ako ekonómov, ale je ich 30-40..
a ten učitel na základke je dobrá kravina.priam až kardinálna.
@pernik vela ekonomov je velmi potrebnych a ten odbor je dost zaujimavy a urcite casti su tam nesmierne tazke
Ak sa na to pozeráš, cez "zamestnanie", tak je to blbosť. Ak ťa história baví, tak si choď za svojim snom
@mato971 Rob to čo ťa baví
ak mozem poradit- studujte to co chcete (ak mate mozmost) a nie to co musite lebo chcete neskor zarabat velke prachy, diplom vam velke prachy nezarobi
osobne si myslim, ze ak si v niecom dobry, tak nemas problem.. uplatnenie si najdes..
presne ako bolo povedane ze ekonomov a technikov mas plnu prdel.. ale nejakych historikov nie.. proste just do it..
a sice je dobre mysliet na to do buducna, ze ako je to na trhu prace čo je žiadané a tak.. ale nikdy nevies co ta v zivote stretne
Pokiaľ ťa skutočne baví ten dejepis a vieš si predstaviť, že by to mohlo tvoriť aj náplň tvojej práce, tak prečo nie.. Ale zlatú baňu od toho neočakávaj.
Alebo sa teda môžeš vybrať za vidinou ´veľkého zisku´ a skúsiť niečo kde by bol ten dejepis tiež zakomponovaný, ale nie v takej miere (áno, napríklad také právo, i keď v dnešnej dobe už právo nie je taká zlatá baňa, skôr naopak).
Čiže ...
Ja osobne by som na históriu určite nešla i keď ma dejepis maximálne baví (a donedávna som si myslela, že sa mu budem venovať aj ďalej).
Ale na druhej strane..
Ak nemáš problém s učením, tak by si sa pokojne mohol poobzerať aj po niečom inom, chce to možno kúsok sebazaprenia a zaťatých zubov, ale pokiaľ je cieľ dostatočne motivujúci ..
Ja osobne som momentálne prekonala ´veľkú životnú krízu´ a žijem si šťastne s pocitom, že budem najbližších 100 rokov čumieť do chemických vzorcov, kt. z duše neznášam, ale za ten ´pocit bieleho plášťa na koži´ mi to stojí (ak boh dá)
Ok, končím
Aj ja zbožňujem dejepis, asi jediný predmet kt. ma bavil na strednej, ale nevedela som si predstaviť že by som mala študovať históriu. Aj keď ma na ňu prijali ako na poistku.
A momentálne si šťastne a spokojne (okrem iného) študujem aj právne dejiny Slovenska
V detstve som mala také tie ideály, že budem historička (možno dokonca archeologička!), že budem bádať, písať vedecké práce a budem vo svojom odbore uznávaná. Slovo dalo slovo, ... Už nelietam v oblakoch a študujem učiteľstvo dejepisu a literatúry. Počas skúšok školu preklínam, neznášam učenie sa bezvýznamných dátumov a v pondelky sa mi nechce vstávať. Stále mám však rada dejepis a školu by som nemenila. Aj keď viem, že veľkú kariéru s tým neurobím, čo nám prednášajúci občas ironicky (a s humorom) pripomenú slovami: ,,Raz všetci dosiahnete úspech a budete riaditelia, dekani a vedúci významných škôl a vedeckých ústavov!"
Nemysli si teda, že keď budeš študovať niečo čo máš rád, bude všetko ideálne. Ide o to, ako veľmi chceš robiť to čo máš rád a koľko si ochotný kvôli tomu opomenúť.
moj kamos vystudoval archeologiu, pretoze po tom tuzil cely zivot, ale teraz pracuje v ekonomickej firme a robi si dalsiu vysku...
rozhodnutie je na tebe, ale ymslim ze uplatnenie mas aj v roznych casopisoch