áno oplatí.
ľudia by mali trocha zdvihnúť zadky , oprášiť mozgy a začať rozmýšlať trocha inak.
keď si každý povie , že to tu iné nebude tak to ani iné nemôže byť.
je to tu v sračkách to áno, ale nikto nepovedal, že to nemôže byť iné/lepšie.
Nuž ja z tato tiež plánujem útek, ale to má iné príčiny. To načo sa pýtaš ty... Áno oplatí, pretože táto krajina má stále potenciál, aj keď sa nedá poriadne využiť kvôli kokotným vládam.
Ale kto má zmeniť ak nie my? Ľudia sa smejú na "zbytočných" demonštráciách, ale plakať budú. Už aj keď na ne nejdú pre jebnutých signatárov, mohli by im tám prísť aspoň hodiť niečo do hlavy pretože ani tie demonštrácie nie sú v poriadku ak tých šašov na pódiu čo tliachajú o protekciách a nabaľovaní známych, dav nevypíska. Prečo sa tam tí, ktoí nesúhlasili s vedením demonštrácie, nešli vyjadriť proti korupcii a zároveň aj proti nim, veď čo by bolo krajšie ako vystrčiť Lipšicovi, ktorí si tam honká ego do ksichtu transparent proti korupcii ale s jeho prehreškami? Ja by som tam s takou radosťou chodil takéto veci robiť, aby nie len tí vo vláde, ale aj tí ktorí sa hrajú na jediných dobrých a pritom sú špiny prašivé, aby aj tí sa hanbili na niečom takom raz ukázať, pretože nech sa pod také demonštrácie podpíše nech, chcú akým veľkým písmon, tie sú vždy naše. Ale ľudia budú radšej hľadať výhovorky ako cesty, ja mám proste hlboko do kapsy a nemám ako zriešiť na cesty do BA a to beriem spolu so zdravotnými problémami alebo chorobou či úmrtím v rodine ako jediné relevantné ospravdlnenie absencie, na niečom, na čo človek stále jebe...
Jediný problém vidím v nejednotnej predstave ľudí ako by tu mala vyzerať a stále mnohých možnostiach vlády ľudí bezstrestne okrádať.
V jednom sa však všetci ľudia zhodnú, nechcú byť okrádaní a zneužívaní... Tak prečo sa nesústrediť na to? Neprínutiť niekoho už konečne zavrieť za mreže, zaviesť účinné zákony, atď a formy vlády riešiť až potom?
Dalo by sa tu žiť fajn podľa mňa. Školstvo aj zdravotníctvo by sa dali šmahom ruky zlepšiť, rómska otázka začať účinne riešiť, lenže treba tam ľudí, ktorí sa sústredia na vedenie krajiny, nie na prijebané populistické reči a kľučkovanie pri okrádaní tých, ktorí im dali dôveru...
zijem 10 rokov inde a ked obcas zavitam na navstevu na rodnu hrudu, nezda sa mi, ze by sa nieco menilo k lepsiemu. uprimne povedane, neviem si predstavit, ze by som sa tam mala vratit.
mrzi ma to, ale ked som inde nasla lepsie podmienky pre zivot, nemam ziadnu motivaciu.
Určite nie. V BA síce nie sú tie platové podmienky až tak strašné, ale také nehnuteľnosti, dane - všetko strašne drahé. Už len keď sa presťahuješ do obyčajného Kittsee alebo Wolfsthalu a dochádzaš za prácou do BA,tak si žiješ omnoho lepšie ako keby si býval priamo v BA. Čiže preč odtiaľtooo
moje sestry odišli do zahraničia obidve a vraveli, že už by sa tu nevrátili.. neviem, ja môžem odísť, ale nejak sa mi nechce odtiaľ zatiaľ možno keď sa mi podarí a skončím výšku... je veľa krajín kde by som chcela žiť, ale neviem ešte..
@riddler to je jeden z hlavnych problemov. Polovica ludi zije vdaka tomuto systemu, zneuzivaju ho na ukor ostatnych. A ta druha je znechutena a mlcky sa prizera a toleruje to.
@iva199313 Ivka nechcel som aby to vyznelo, ze chcem utiect a byt zbabelcom. Ale som presvedceny, ze ludia este nemaju dost, este sme nedosiahli dno a zmena tak skoro nepride. Mozem uviest aj jeden konkretny priklad. V jednom meste na severe Slovenska bola samosprava, ktora sa nehospodarne spravala k financiam a mesto zadlzovala. Boli preukazatelne dokazy, ze vedenie mesta viackrat nepostulovalo podla zakona a pri viacerych velkych investicnych akciach sa kradlo. Obcania na regionalnej stranke odsudzovali vedenie, nadavali. Prisli volby a zvolili si prakticky to iste vedenie, na miesto primatora nastupil viceprimator a kradlo sa aj nadalej. V poslednych volbach sa situacia na vlas zopakovala. Nespokojnost ludi ale neviedla k zmene, naopak, ostalo rovnake vedenie, az na zmeny niektorych poslancov.
Ja len nechapem, ako to je mozne. Ludia vidia v priamom prenose ako sa v ich meste kradne, platia viac za smeti, dane, skolky a rozne poplatky. No a potom volit pride nieco vyse 30 percent, hlavne dochodcov.
Pokial bude takato neochota, v tejto krajine sa neoplati zit. Zatial.
Ja myslím, že áno. Veľa kamarátov sa vrátilo späť na Slovensko, odišli si tam zarobiť, ale nechceli by tam žiť, peniaze im vraj pocit domova nenahradili a makali tam viac ako doma.
@karlotiskot Suhlasim s tebou, ze tato krajina ma obrovsky potencial, uz len co sa polnohospodarstva tyka. No dovolim si nesuhlasit s tvojim tvrdenim, ze za toto moze vlada. Vlada si dovoli len to, co jej dovolia obcania.
Opat si dovolim napisat jeden priklad. V Madarsku chcela vlada zaviest poplatky za precerpanie dat. Po niekolkych demonstraciach po celom Madarsku od toho nakoniec Orban odstupil.
A kym my poslusne platime aj za dazdovu vodu, tak v Irsku sa koni protesty proti zavedeniu platieb za vodu z vodovodu. Len v Dubline protestovalo 50 000 ludi.
@karlotiskot takze dokym sa Slovaci ako narod nezjednotime, nepomoze nam ani vlada plna expertov a odbornikov. Zmena musi prist z dola. Otazka znie, ako to dosiahnut?
avšak, nemienim tomu prispieť, chcem ísť preč, i som preč a i pôjdem ďalej preč... nie preto lebo ma tam alebo tu "nečaká nič dobré" ale preto, že chcem poprobovať .)
@16 btw. čo som si všimla tka to sa jedná o ludí čo tam išli robiť do skladov, na stavby a tak...a okrem toho, že je dosť možné že nevdeli jazyk, pokial aj vedeli alebo sa naučili tak ako samotná robota je vyčerpávajúca a nejak plnohodnotne začať život v inej krjaine ti nedovoluje (teraz som bola v sklade 13 hodín a došla som domov jak mrtvola... učiť sa? NOPE procrastinovať na compe? NOPE.. SPAŤ!) - samozrejme, aby ste ma tu nezdrbali sú aj výnimky.
Ale čo boli priebojnejší ludia a našli si aj normálnu prácu, normálne socialne zaradenie a proste tam začali žiť, tak tam žijú... predsa nnie sme spojený pupočníkovou šnúrou s rodnou pôdou.
@novytomas Problém je ale v tom že pri prechode z komunnizmu na demokraciu už takéto vládnutie bolo pripravené. Kmunistický papaláši Uź mali zabezpečené miesta v demokracii a tak je aj táto vláda, zákony atď atď niečo čo má korene vychádzajúce z totality.
A o tom to je, občania nemusia byť zjednotení aby ich okrádali, ale politický systém sa rozčlenil natoľko a také manipulácie sa tu hrajú, že občan ako jednotlivec, nemôže za nič. Využíva sa strach a prpaganda, osočovanie a znechucovanie. Nemôžeš chcieť od davu aby toto len tak prekonal a zjednotil sa v jednej otázke, keď je naučení toho vnímať omnoho viac. Na to sa potrebuje mentálne uvedomiť ako spoločenstvo a sprosto pované, dostať napiču. Ono aj tu nastane zmena. To sa nebojím, len no... Potrebujú ľudia pochopiť, že problém len v tých tvárach, ale v očakávaní, že tie tváre budú len tak z vlastnej morálnej povinnosti slúžiť ich záujmom...
krajina nie je vyhovujúca alebo nevyhovujúca na život sama od seba....je iba taká, ako ľudia, ktorí ju obývajú....ľudia tu vytvorili toto prostredie, ktoré tu funguje, ľudia tu volili tieto vlády, čo tu posledné roky vládli, ľudia tu pomohli rozmáhať sa systému, kde funguje rodinkárstvo, "priateľská" službička, kde väčšina hrabe iba pre seba, obchádza zákony, odrbáva systém, je netolerantná...systém, v ktorom je poctivý a slušný človek vysmiaty za hlupáka.
takže moja odpoveď znie. Áno oplatí sa tu ostať žiť a vybudovať konečne slušný a prosperujúci štát a na to treba slušných a poctivých ľudí.
sám sa čudujem, že tu ešte ostávam, ešte si dosť neverím a neverím ani tomu, že niekde inde to bude nejaký raj na zemi. Vo viacerých krajinách to tak funguje, že ich vlády rozkrádajú peniaze. Nemôžme hovoriť, že to len my trpíme. Pravda tá slovenská mentalita je príliš zlá na to, aby sme sa zjednotili proti zlu, ktoré tú páchajú všelijakí papaláši. Ale predsa čo očakávať od ľudí, ktorí žijú od výplaty do výplaty. Veriť môžeme tomu, že sa to tu zmení v blízkej budúcnosti. No oni hore sa rozhodne nevzdajú, dokým ich odtiaľ ich vlastní voliči neprestanú podporovať. Je to aj otázka toho, že oni vlastným voličom mažú med okolo úst a ohlupujú ich všelijakými zvrátenými klamstvami, ani vôl sa nevyzná, kde je pravda. Ale dosť o politike.
Politici môžu za veľa, čo sa nám deje a ako sa na Slovensku žijeme, ale sme to my, kto musíme spoznať naše prednosti a nebáť sa presadiť ako jednotlivci, veď v mnohých prípadoch jednotlivci podnietili väčšinu konať. Týmto nechcem hovoriť, že potrebujeme národného hrdinu, ale povedal by som, že nevyhovárajte sa na iných. Sme to my, kto tvoríme našu budúcnosť. Netreba sa príliš spoliehať na sľuby, začnite sa spoliehať na to, že vaše úsilie vám dožičí úspech. Nemôžeme vytrhnúť celé Slovensko z biedy. No pokiaľ máte silu, nezúfajte, že je koniec všetkému.
Platové podmienky a ani pracovné prostredie nám úplne nevyhovujú, preto ak si veríte, choďte to skúsiť inde, lebo dokým budete nad všetkým len lámať rukami, nič sa nezmení. Treba konať.
Ja som práve opačne na tom. Som v zahraničí už 2 roky. A pocit domova mi žiadne peniaze nevynahradia. Zatiaľ ostávam tu, ale neviem si predstaviť by tu stále.
Poznám tu veľa Slovákov, ktorí povedali, že už sa na SK nikdy nevrátia. Proste, 100 ľudí 100 chutí.
Som si vedomý, že by som išiel do biedy ale je to môj domov, nech je aký je.
Okrem toho, v terajšej Európe aj tak nikde nieje nejako extra dobre...
Ostat tu je uplne iracionalne, ale mam to tu rad. Uvidime. Mozno raz ujdem a vybavim fleky kazdemu znamemu a vytvorime si v zahranici s priatelmi vlastnu slovensku komunitu, to by mohlo byt fajn: )
@novytomas tu nejde o slovensko, kazda postkomunisticka oligarchia (tam zapada rusko ukrajina slovensko a VSETKY ostatne postkomunisticke krajiny) je podla mna rit sveta, pretoze tieto krajiny vlastnia bezcharakterny AGENTI ŠTB a ich rodinny prislusnici ktory k majetku prisli tazkymi zlocinmi (rozkradanim,privatizaciou,tunelovanim) a preto v tychto krajinach platia trosku ine pravidla..... a preto ma fico iba dom v podnajme jeden stranicky bavorak x6 zaraba 4000€ , viac priznat nemoze . ale toto vsetko je preto ze ludia ODPUSTAJU aj tym najvacsim zlodejom.....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
ľudia by mali trocha zdvihnúť zadky , oprášiť mozgy a začať rozmýšlať trocha inak.
keď si každý povie , že to tu iné nebude tak to ani iné nemôže byť.
je to tu v sračkách to áno, ale nikto nepovedal, že to nemôže byť iné/lepšie.
Ale kto má zmeniť ak nie my? Ľudia sa smejú na "zbytočných" demonštráciách, ale plakať budú. Už aj keď na ne nejdú pre jebnutých signatárov, mohli by im tám prísť aspoň hodiť niečo do hlavy pretože ani tie demonštrácie nie sú v poriadku ak tých šašov na pódiu čo tliachajú o protekciách a nabaľovaní známych, dav nevypíska. Prečo sa tam tí, ktoí nesúhlasili s vedením demonštrácie, nešli vyjadriť proti korupcii a zároveň aj proti nim, veď čo by bolo krajšie ako vystrčiť Lipšicovi, ktorí si tam honká ego do ksichtu transparent proti korupcii ale s jeho prehreškami? Ja by som tam s takou radosťou chodil takéto veci robiť, aby nie len tí vo vláde, ale aj tí ktorí sa hrajú na jediných dobrých a pritom sú špiny prašivé, aby aj tí sa hanbili na niečom takom raz ukázať, pretože nech sa pod také demonštrácie podpíše nech, chcú akým veľkým písmon, tie sú vždy naše. Ale ľudia budú radšej hľadať výhovorky ako cesty, ja mám proste hlboko do kapsy a nemám ako zriešiť na cesty do BA a to beriem spolu so zdravotnými problémami alebo chorobou či úmrtím v rodine ako jediné relevantné ospravdlnenie absencie, na niečom, na čo človek stále jebe...
Jediný problém vidím v nejednotnej predstave ľudí ako by tu mala vyzerať a stále mnohých možnostiach vlády ľudí bezstrestne okrádať.
V jednom sa však všetci ľudia zhodnú, nechcú byť okrádaní a zneužívaní... Tak prečo sa nesústrediť na to? Neprínutiť niekoho už konečne zavrieť za mreže, zaviesť účinné zákony, atď a formy vlády riešiť až potom?
Dalo by sa tu žiť fajn podľa mňa. Školstvo aj zdravotníctvo by sa dali šmahom ruky zlepšiť, rómska otázka začať účinne riešiť, lenže treba tam ľudí, ktorí sa sústredia na vedenie krajiny, nie na prijebané populistické reči a kľučkovanie pri okrádaní tých, ktorí im dali dôveru...
zijem 10 rokov inde a ked obcas zavitam na navstevu na rodnu hrudu, nezda sa mi, ze by sa nieco menilo k lepsiemu. uprimne povedane, neviem si predstavit, ze by som sa tam mala vratit.
mrzi ma to, ale ked som inde nasla lepsie podmienky pre zivot, nemam ziadnu motivaciu.
Ja len nechapem, ako to je mozne. Ludia vidia v priamom prenose ako sa v ich meste kradne, platia viac za smeti, dane, skolky a rozne poplatky. No a potom volit pride nieco vyse 30 percent, hlavne dochodcov.
Pokial bude takato neochota, v tejto krajine sa neoplati zit. Zatial.
Opat si dovolim napisat jeden priklad. V Madarsku chcela vlada zaviest poplatky za precerpanie dat. Po niekolkych demonstraciach po celom Madarsku od toho nakoniec Orban odstupil.
A kym my poslusne platime aj za dazdovu vodu, tak v Irsku sa koni protesty proti zavedeniu platieb za vodu z vodovodu. Len v Dubline protestovalo 50 000 ludi.
avšak, nemienim tomu prispieť, chcem ísť preč, i som preč a i pôjdem ďalej preč... nie preto lebo ma tam alebo tu "nečaká nič dobré" ale preto, že chcem poprobovať .)
@16 btw. čo som si všimla tka to sa jedná o ludí čo tam išli robiť do skladov, na stavby a tak...a okrem toho, že je dosť možné že nevdeli jazyk, pokial aj vedeli alebo sa naučili tak ako samotná robota je vyčerpávajúca a nejak plnohodnotne začať život v inej krjaine ti nedovoluje (teraz som bola v sklade 13 hodín a došla som domov jak mrtvola... učiť sa? NOPE procrastinovať na compe? NOPE.. SPAŤ!) - samozrejme, aby ste ma tu nezdrbali sú aj výnimky.
Ale čo boli priebojnejší ludia a našli si aj normálnu prácu, normálne socialne zaradenie a proste tam začali žiť, tak tam žijú... predsa nnie sme spojený pupočníkovou šnúrou s rodnou pôdou.
A o tom to je, občania nemusia byť zjednotení aby ich okrádali, ale politický systém sa rozčlenil natoľko a také manipulácie sa tu hrajú, že občan ako jednotlivec, nemôže za nič. Využíva sa strach a prpaganda, osočovanie a znechucovanie. Nemôžeš chcieť od davu aby toto len tak prekonal a zjednotil sa v jednej otázke, keď je naučení toho vnímať omnoho viac. Na to sa potrebuje mentálne uvedomiť ako spoločenstvo a sprosto pované, dostať napiču. Ono aj tu nastane zmena. To sa nebojím, len no... Potrebujú ľudia pochopiť, že problém len v tých tvárach, ale v očakávaní, že tie tváre budú len tak z vlastnej morálnej povinnosti slúžiť ich záujmom...
takže moja odpoveď znie. Áno oplatí sa tu ostať žiť a vybudovať konečne slušný a prosperujúci štát a na to treba slušných a poctivých ľudí.
Utiecť od zodpovednosti je najľahšie.
Politici môžu za veľa, čo sa nám deje a ako sa na Slovensku žijeme, ale sme to my, kto musíme spoznať naše prednosti a nebáť sa presadiť ako jednotlivci, veď v mnohých prípadoch jednotlivci podnietili väčšinu konať. Týmto nechcem hovoriť, že potrebujeme národného hrdinu, ale povedal by som, že nevyhovárajte sa na iných. Sme to my, kto tvoríme našu budúcnosť. Netreba sa príliš spoliehať na sľuby, začnite sa spoliehať na to, že vaše úsilie vám dožičí úspech. Nemôžeme vytrhnúť celé Slovensko z biedy. No pokiaľ máte silu, nezúfajte, že je koniec všetkému.
Platové podmienky a ani pracovné prostredie nám úplne nevyhovujú, preto ak si veríte, choďte to skúsiť inde, lebo dokým budete nad všetkým len lámať rukami, nič sa nezmení. Treba konať.
Poznám tu veľa Slovákov, ktorí povedali, že už sa na SK nikdy nevrátia. Proste, 100 ľudí 100 chutí.
Som si vedomý, že by som išiel do biedy ale je to môj domov, nech je aký je.
Okrem toho, v terajšej Európe aj tak nikde nieje nejako extra dobre...
slovensko davno strrateny pripad...kazdy sije strojcomsvojho stastia, nie si strom aby sizakotvilod narodenia...netreba sa bat...
zle stranky: strata kamaratov. rodiny.