OU KEJ: STRASNE DEBILNE VYSVETLENE JE TO NEJAK TAKTO: KAZDE TELESO ABY VZLIETLO MUSI ,,VDAKA,, ZAKONU PRITAZLIVOSTI POSOBYT NA ZEM SILOU ROUVNAJUCEJ SA SVOJEJ VAHE
CIZE VAHA SA NEZMENI
ak je tu nejaky fyzikar (ci jak sa to pise Y/I) nech sem hodí príslušné poučky prosím
vo fyzike je zasany rozdiel medzi VAHOU a HMOTNOSTOU. Hmotnost telesa je dana v podstate molekulovou strukturou telesa a nemenna pokial sa nezmeni samotna struktura. Vaha sa da laicky pochopit ako "ake cislo by sa zobrazilo na vahe(napr digitalnej) ak by sme nan polozili dane teleso", teleso bude mat inu vahu na Marse a inu na Zemi, ale hmotnost bude ta ista.
vsetci si tu pletiete vahu s hmotnostou (weight a mass),
6. sila (newtony) sa nemoze rovnat vahe(kg), ty si chcel asi povedat(zjednodusene): Aby sa teleso vznasalo musi posobit rovnako velkou a opacne orientovanou silou ako je gravitacna sila(ktorou je dane teleso pritahovane)
1. nevzlietne, lebo vzhladom na zem bude ma nulovu rychlost. mozno keby si proti nemu fukal dostatocne rychli prud vzduchu, tak by vzlietlo, ako sarkan
som pozerala na discovery v tom boriči mýtov... to tam bolo... ale už si nepamätám, či sa váha zmenila alebo nie ale sa mi vidí, že tam boli minimálne rozdiely... ale nie som si 100% istá
jasne, ze klesne, ved vtaky ked lietaju, tak sa vznasaju..keby len trepali kridlami, tak by nelietali, co by znamenalo, ze vaha ostane rovnaka alebo by kolisala, kedze ti vtaci by sa hybali ...alebo...neviem
@zamidari vzlietne... tomu ver, že vzlietne lebo to vôbec nezávisí od toho ako sa rýchlo budú točiť kolesá... to nie je auto bolo to aj v mithbusters ako tu už niekto písal
14. to je strasna blbost, a co keby tie vtaky boli priviazane 10 km na zemou, stale by posobila ta vztlakova sila na vahu?
16. no ja take veci ako mysthbusters nepozeram, ty tvdis ze to lietadlo normalne odletelo z beziaceho pasu alebo sa iba trochu nadnieslo? ja viem ze samotna rychlost tu nehra rolu ale rolu tu hra aj prud vzduchu ktory tlaci na aerodynamicke kridla a tym ho nadnesie.
normálne odletelo... chodím síce na OA ale môj logický usudok sa nad týmto nijako nepozastavil...
pretoč si to niekde do polovice...
a tento príklad... už ak si zoberieš ako je to povedané... každý si povie "no jasné, zmení sa váha" ale prečo by sa niekto pýtal takú somarinu ak by si nemyslel opak...
podľa mňa sa nezmení... neovládam fyziku ale ak tak nad tým rozmýšľam tak fakt, že budú lietať na tom podľa mňa nič nezmení... ak sa mýlim tak mi to je jedno
a je to strasne fuseracky pokus, ved po 1, to auto nemohlo tahat ten pas rovnakou rychlostou akou sa tocili kolesa lietadla. po 2. vzhladom na obrovsku hmotnost lietadla tak sa kolesa prakticky tocili po nehybnej zemi a ta plachta sa pod kolesami len klzala. 3. uz z toho zaberu je vidiet ze uz na plachte lietadlo nabralo rychlost, takze nemalo problem vzlietnu.
Takze ten pokus dal odpoved sko na otazku: "Moze lietadlo vzlietnut na klzkom povrchu? Ano moze"
30. u prudovych lietadiel je to samozrejme inak, lebo ta turbina nasava obrosve mnoztvo vzduchu a tym sa donho "zavrtava", ale tomu to co predviedli mythbusteri stale neberiem ako dokaz.
ale uznam ze ten clanok co si tu dal je uz doverihodnejsi
a prečo by obyčajné "vrtuľové" lietadlo nemalo vzlietnuť... inak ťahá vzduch okolo seba?? a pokiaľ viem tak prúdový motor je tiež len kopa vrtúľ natlačených v jednom obale...
aj ten fyzik na obrázku z postu č. 35 je dobrý letec...
37. stale si myslim, ze ak by niekto urobil ten pokus poriadne tak klasicke vrtulove lietadlo by nevzlietlo, lebo by mu chybala ta rychlost ktorou by isla proti vzduchu. Mozno keby to bola neskutocne vykonna vrtula. Ja som tvrdohlavy. Na dnes koncim.
@38 myslim ze sa mylis, vsak kolieska nemaju nic spolocne s tym ci lietadlo vzlietne... a myslim ze ani rychlost toho lietadla, vsak vrtulnik sa vobec nehybe a predsa vzlietne, proste sa ta vrtula roztoci tak rychlo ze to lietadlo sa pohne dopredu/hore, opre sa o vzduch nie o zem...
39. dobre tak uznam ze sa mozno mylim, aj som uznal ze ten clanok ma scasti presvedcil, ale rotor vrtulnika nasava vzduch kolmym smerom, a dalsi smer urcuje naklonenie rotora. a predsa si myslim ze na tom co som napisal je stale nieco pravdy. ale nikto nie je neomylny
@zamidari "mithbusteri" sú profíci v obore kaskadérstva a fyziky obecne... ono sa to zdá, že sú to voloviny, ale vedia čo robia...
ten link čo som sem hodil som našiel ešte včera večer, hneď po tom ako si sem dal video mithbusterov a spochybnil si ho...
ale to, že hociktoré lietadlo vzlietne z pásu mi bolo jasné hneď... prečo by nemalo, veď sa nič nezmení len sa kolieska budú točiť rýchlejšie... lietadlo nie je auto a pohne sa dopredu rovnako ako ako na pristávacej dráhe... (túto "záhadu" sme niekedy rozoberali na jednom fóre...)
jasne ze sa zmeni..sak nepoznate tu prihodu, ze ide chlapik s dodavkou do kopca, a vzdy po niekolkych metroch sa zastavi, zabucha na dvere dodavky, nastupi a ide dalej ..a ked sa ho spytaju preco, tak povie ze prevaza vtaky ale má malú nosnost dodavky ..tak vzdy ked zabucha, vtaky vzlietnu, nosnost klesne a moze pokracovat chvilu v ceste
prečo tu všetci riešia, či vzlietne lietadlo, keď je otázka o vtákoch? dobre, tak aj ja pridám jednu otázku.. že ide vlak napr. rýchlosťou 300 km/h a v tom vlaku lieta mucha.. ale letí tým istým smerom ako vlak, trebááárs 5 km/h (možno je to rýchlo, možno pomaly, neviem odhadnúť, ako rýchlo asi lieta mucha ale ide o princíp).. takže? (fyziku som na ZŠ neznášala a teraz chodím na OA, takže sa ospravedlňujem za primitívnu otázku pre inteligentov ..)
NO malá CHYBA v otázke nepovedala si co robia vtáci pred lietaním t.j. ak sedia tak váha = príves + 1000 vrabcov a po vzlietnutí váha = príves .... ale ak uz vtedy lietajú tak sa váha nezmení
k ankete ty co dali ze hmotnost za nezmeni povedaly...SPRAVNE na discovery to bolo myslim dostatocne vysvetlene. ono ty vtaci totis mavanim kridel tlacia vzduch dole a tym je vlasnte hmotnost stale rovnaka
k tomu lietadlu- ma udivuju poniektore nazory lietadlo vzlietne. ti video bola ..neviem ale mne sa zda ze kravina. lebo ten pas urcite netahali takou rychlostou aku malo to lietadlo vzletovu rychlost. a aj keby..predsa lietadlo vzlietne vdaka vztlaku na kridlach. nie len vdaka motoru. aj ked..ked mate silni motor moze lietat vsetko .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Postav sa na váhu a vyskoč- hmotnosť klesne
CIZE VAHA SA NEZMENI
ak je tu nejaky fyzikar (ci jak sa to pise Y/I) nech sem hodí príslušné poučky prosím
dakujem za spolupracu
koniec oznamu....
Moja odpoved je VAHA sa zmeni.
6. sila (newtony) sa nemoze rovnat vahe(kg), ty si chcel asi povedat(zjednodusene): Aby sa teleso vznasalo musi posobit rovnako velkou a opacne orientovanou silou ako je gravitacna sila(ktorou je dane teleso pritahovane)
...nie nezmeni sa pretoze ten ubytok hmotnosti ked vtaky vzlietnu sa nahradi tlakom, ktory vytvorili. takze auto lahsie nebude
No náklad nebude mať takú váhu. Ale príves samotný ostane rovnako ťažký.
Inač to čo sú za prerastené kurence, že 100 vtákov má 200kg?
16. no ja take veci ako mysthbusters nepozeram, ty tvdis ze to lietadlo normalne odletelo z beziaceho pasu alebo sa iba trochu nadnieslo? ja viem ze samotna rychlost tu nehra rolu ale rolu tu hra aj prud vzduchu ktory tlaci na aerodynamicke kridla a tym ho nadnesie.
pretoč si to niekde do polovice...
a tento príklad... už ak si zoberieš ako je to povedané... každý si povie "no jasné, zmení sa váha" ale prečo by sa niekto pýtal takú somarinu ak by si nemyslel opak...
podľa mňa sa nezmení... neovládam fyziku ale ak tak nad tým rozmýšľam tak fakt, že budú lietať na tom podľa mňa nič nezmení... ak sa mýlim tak mi to je jedno
a je to strasne fuseracky pokus, ved po 1, to auto nemohlo tahat ten pas rovnakou rychlostou akou sa tocili kolesa lietadla. po 2. vzhladom na obrovsku hmotnost lietadla tak sa kolesa prakticky tocili po nehybnej zemi a ta plachta sa pod kolesami len klzala. 3. uz z toho zaberu je vidiet ze uz na plachte lietadlo nabralo rychlost, takze nemalo problem vzlietnu.
Takze ten pokus dal odpoved sko na otazku: "Moze lietadlo vzlietnut na klzkom povrchu? Ano moze"
» technet.idnes.cz/spravna-odpoved...
"Bez problémů vzlétne, protože motory se "opírají" o vzduch, na který pohyb pásu nemá vliv.
Jen kolečka se při startu budou točit rychleji než normálně."
mám ísť po airbus... alebo mi už veríš???
ale uznam ze ten clanok co si tu dal je uz doverihodnejsi
VZLIETNE?? alebo NEVZLIETNE??
aj ten fyzik na obrázku z postu č. 35 je dobrý letec...
ten link čo som sem hodil som našiel ešte včera večer, hneď po tom ako si sem dal video mithbusterov a spochybnil si ho...
ale to, že hociktoré lietadlo vzlietne z pásu mi bolo jasné hneď... prečo by nemalo, veď sa nič nezmení len sa kolieska budú točiť rýchlejšie... lietadlo nie je auto a pohne sa dopredu rovnako ako ako na pristávacej dráhe... (túto "záhadu" sme niekedy rozoberali na jednom fóre...)
(_____ / (d*s*v)^e ) * 27
(d*3.14g
podľa tohto vzorca sa váha zmení..
k tomu lietadlu- ma udivuju poniektore nazory lietadlo vzlietne. ti video bola ..neviem ale mne sa zda ze kravina. lebo ten pas urcite netahali takou rychlostou aku malo to lietadlo vzletovu rychlost. a aj keby..predsa lietadlo vzlietne vdaka vztlaku na kridlach. nie len vdaka motoru. aj ked..ked mate silni motor moze lietat vsetko .