takmer vždy, keď sa vyberiem na nejaké divadelné alebo muzikálové predstavenie zostanem dosť nemilo zaskočená tým, že sa tam nájde pár jedincov, ktorí majú oblečené tenisky, tričko, nejaký sveter a modré rifle. Čo si myslíte o obliekaní sa na takéto príle
ak neberieme do úvahy niečo značne neformálneho charakteru, ako bývali výchovné koncerty v kulturákoch a podobne, tak si myslím, že toto je presne ten typ udalostí, kedy by sa patrilo obliecť slušnejšie.
Síce si uvedomujem, že niekto nepotrebuje desať kusov formálne(jšie)ho oblečenia, ale aspoň jedna sada na takéto príležitosti by sa patrila.
@pesadilla No tak myslieť si to môžeš,ale nemám to v šatníku pretože to nenosím.A keď kvôli niečomu by ma donútili íst do divadla (normálne by som tam nešiel nikdy) isto by som si kvôli tomu nešiel kúpiť topánky,nohavice aj košelu a ostali by mi jedine moje bežné civilné veci.
Nikdy som na také predstavenie nešla v klasických rifliach a keď som videla moju spolužiačku, ako išla v plyšovej mikine a legínoch do SND večer, nemala som slov. V tom istom bola aj v škole doobeda...
no raz som sa úplne mega vyparádila no jedného divadla aj s kamoškami a prídeme tam, a všetci boli oblečení úplne casual. bolo mi to také čudné, ale potom som si na to divadlo zvykla, že asi nemá taký prísny dress code.
kdežto aj v SND to niekedy (najmä na tých rakúšanoch sa smejem) preháňajú - prídu v róbe na operu. hm.
@sjiu ak by som mala róby, aj ja by som ich nosila!
(ale vážne, bola som v opere v šatoch zo stužkovej - sú síce dlhé, ale jednoduché a v pohode by to šlo ešte o stupeň pozdvihnúť, ale to by už chcelo balkón, divadelný ďalekohľad a víno v nejakom dobre vyzerajúcom poháriku
no my sme raz isli zo skoly do snd a spoluziacka dosla v takej lesklej velkolepej robe, ohadzana neviem akymi sperkami a este aj rukavicky az nad lakte mala no docela smiesne to bolo. ale inak hej rifle a mikina a tak je zase prilis sedliacke
Záleží od divadla.Na výchovný koncert by som v šatách nešla,ale do SND zase nikdy nie v rifliach/legínach a mikine.
A mať nejakú sadu slušnejšieho oblečenia(1 oblek/sako+košeľa+slušnejšie nohavice u chlapov, u žien sukňa+blúzka/šaty sa proste vždy zíde,či už ide o divadlo, svadbu,pohreb,alebo firemnú akciu)
Je pravda, že veľa záleží aj od typu predstavenia a samotného divadla, mám pocit, že v starom SND si ľudia viac dajú záležať na tom oblečení, zatiaľ čo napríklad v Aréne sa mi to zdalo také uvoľnenejšie.
@jurito
len tak mimo hlavnej témy by ma zaujímalo, v čom absolvuješ také záležitosti ako sú svadby, pohreby, maturity, štátnice, významnejšie oslavy a podobne.
@pesadilla Nevidím dôvod aby som si niekde bral nejaký oblek zato ,že mi to "káže" spoločnosť. Pôjdem v tom čo ja uznám za vhodné a v čom sa cítim pohodlne a nie to čo iní považujú za vhodné lebo väčšina si to dá.Úplne nenávidím tento argument "to sa patrí nosit na hento,to na tamto".Jak ovečky,ktoré sa postavia do radu lebo to robí väčšina.Ja nežijem v 20. storočí a nemám ani 10 rokov,že mi rodičia povedia,že "Tak teraz na pohreb si musíš dat čierne všetko".Veď pri tých príležitostiach je podstata niekde úplne inde a nie v tom kto má čo oblečené Ide o to aby som tam bol,nie sme na módnej prehliadke,že teraz budem pozerať kto má čo oblečené a hodnotit to.
Strašne si niektorí zakladáte na tom,čo si o vás myslia cudzí ludia ktorých už ani nikdy nestretnete možno a zabúdate žiť podla toho,čo sa páči vám Riadite sa "spoločnostou" ,lebo robí to 90% ludí tak musím aj ja,ved čo si o mne pomyslia Kašlat na všetkých,je to váš život,žite si ho podla seba a nie podla iných.
súhlasím s tou časťou, že podstata istých udalostí je niekde inde a nie v oblečení, no napriek tomu zastávam názor, že isté udalosti si vyžadujú istý typ oblečenia a neberiem to ako vec donútenia zo strany spoločnosti, proste tak ako by som sa necítila dobre na futbalovom zápase v 10 cm podpätkoch a puzdrových šatách tak by som sa necítila dobre s teniskami na nohách v divadle. Je to pre mňa akosi samozrejmé prispôsobovať oblečenie príležitostiam. To mi však nijako nebráni v tom, aby som nevyjadrovala prostredníctvom šiat svoju osobnosť, pretože aj šaty, košele, saká a sukne ponúkajú širokú škálu na prezentovanie svojho vlastného štýlu a vkusu.
šaty sú tou najjednoduchšou formou ako ukázať navonok svoju osobnosť ale aj dôležitosť či úctu, ktorú prikladáš danej udalosti.
Prečo každý kto sa riadi istými zaužívanými a väčšinou prijatými pravidlami musí byť hneď ovečka? To nikdy nikoho nenapadlo, že tí ľudia to nerobia preto, že sa to musí, ale preto, že sú s tým stotožnení?
To že ide niekto za každú cenu proti prúdu ešte neznamená, že jeho smer je správnejší alebo lepší ani že toho človeka musí robiť zákonite šťastnejším.
@pesadilla Správne si to napísala - "proste tak ako by som sa necítila dobre " . Tj. keď sa ľudia necítia dobre v tom čo väčšina nosí do divadla tak si to nedá a dá si rifle lebo mu to je pohodlné a vie sa sústredit na danú udalosť a nie nato,že ho škrtí,tlačí,škriabe hento tamto. A keď niekto doma povie,že "neznášam nosiť oblek" a aj tak si ho dá lebo si to ,ako hovoríš ty - vyžaduje udalosť- ,je proste ovečka,čo ti k tomu mám povedať.Nebudem predsa robiť niečo čo mi je proti srsti len zato,že to robí väčšina. Ak je to tak,že to ty rada nosíš tak je to v poriadku.
je zrejme jasné že do divadiel by sa mal človek obliecť trochu no, nevšednejšie ale zas záleží aj od toho kam/na čo konkrétne by človek išiel..ja neviem, ak by to bola nejaká opera tak jasné že si nedám rifle a tenisky, ale ak nejaké predstavenie nejaká komédia alebo čo, tak to mi je v podstate jedno a oblečiem sa normálne..a tiež sa nestarám kto má čo na sebe okolo, nech sú aj v skafandri..
síce vždy chodím oblečená športovo do divadla by som si určite neobliekla rifle alebo mikinu
a aj keď nenávidím šaty a podobné veci, obliekla by som si niečo také
@jurito za každú cenu sa snažíš dokázať si, že to, že ideš proti tomu je správne. sám si ovečka, čo sa tvári strašne dôležito len preto, že nedodržiava spoločenské konvencie. prečo to dodržiavať? lebo nechcem uraziť prítomných tým, že prídem ako vandrák v rifliach s rázporkom medzi nohami a v tričku, kde by sme sa zmestili dvaja, preto. napríklad ja byť učiteľom na vysokej a príde mi niekto oblečený takto na skúšku ho vyrazím, keď niekto tú skúšku (alebo hocijakú inú príležitosť) neberie vážne a nevie sa primerane obliecť, nemá tam čo robiť.
@kitty7 Ty vieš vôbec čo píšeš? Veď ani nepoznáš význam slov a reaguješ Napíšeš,že som ovečka preto,že nedodržiavam to čo dodržiava väčšina,wtf? To je ako povedať "velmi zle to vonia" ,chápeš to protirečenie si v jednej vete? A ja sa nič nesnažím dokázať,povedal som svoj názor a dodal som,že ak to niekomu vyhovuje sa tak obliecť tak v poriadku,ale keď nenávidí oblek a dá si ho nasilu len aby zapadol je ovca. A ty ako učitel skúšaš vedomosti žiaka alebo robíš módnu políciu?
@kitty7 A ešte ti pripomeniem ,že tu existuje niečo také ako diskriminácia. Keby si žiaka vyhodila zato ako je oblečený,je to isté ako keby si ho vyhodila zato,že je potetovaný atd.A keď ta dá na súd môžeš sa rozlúčiť s dobrým menom
snáď sa do divadla chodí dívať na divadlo a nie na to, ako sa ostatní dívači nahodili a načančali.
@kitty7 "lebo nechcem uraziť prítomných tým, že prídem ako vandrák v rifliach s rázporkom medzi nohami a v tričku, kde by sme sa zmestili dvaja, preto. " - keď sa niekto urazí kvôli tomu, že niekto niekam príde v tom, v čom bežne chodí, tak je to dajaký plytký oný, ktorý si zaslúži poľutovanie a nie to, aby sme sa kvôli nemu prezliekali.
@jurito asi ti uniklo, že existuje protiprúd magorov, čo idú proti všetkému a všetkým, len aby išli proti všetkému a všetkým bez toho, aby rozmýšľali nad tým. to ti nepripadá slepé? mne hej.
ty si ten oblek nasilu nemáš dávať, ty máš chápať, prečo si ho máš obliecť. nikto ťa do divadla nenúti chodiť, rovnako ťa nikto nenúti chodiť na vysokú školu, na pohreb, hocikde, kde platí spoločenská etiketa, ale keď tam ideš, tak to rešpektuj, že tá etiketa je, o nič iné nejde. je to slušné voči ostatným.
@kitty7 Ja nejdem vždy proti všetkému,idem proti tomu čo mi nevyhovuje pretože to považujem za správne,nežiť podla iných ale podla seba Je to môj život,tí ludia nech sa starajú o svoj a nech neriešia čo ja mám oblečené a vôbec ma nezaujíma čo si myslia tí náhodní okoloidúci.A keď dojdem na svadbu v rifliach tak moji kamaráti isto ocenia to ako sa spolu zabavíme a nepovedia "Tomáš,v rifliach tu nebudeš,chod preč" . Na pohrebe by si ten dotyčný mrtvy prial aby som tam bol taký ako ked sme sa poznali a moji kaamráti ma poznajú takéhoto,že si idem podla seba A tak by som mohol pokračovať dalej. Ak to nevieš rešpektovať tak nabudúce ked ma niekde uvidíš v divadle v rifliach môžeš sa zasmiať na mne a možno tvoj život bude krajší,môj bude šťastnejší lebo som prišiel v tom čo mi je pohodlné a nie v tom čo mi je proti srsti.
@alpynus
to je to isté ako keby si napísal že do kaviarne sa chodí iba preto aby sa tam pila káva a na diskotéku len preto aby sa tam tancovalo...divadlo je spoločensko- kultúrna udalosť a nechodí sa tam len za cieľom sadnúť na zadok a pozrieť si predstavenie ale aj preto, aby sa človek socializol, prišiel do styku s inými ľuďmi, konverzoval, bavil sa, stretol známych a priateľov. A zdá sa mi úplne normálne, že pri takýchto príležitostiach si ľudia všímajú aj iných ľudí okolo seba.
A čo sa týka kitty7 tak s ňou súhlasím. Mňa by tiež urazilo keby že mám napríklad nejakú významnú udalosť, dajme tomu svadbu a niekto z mojich hostí tam príde v dotrhaných rifliach a tričku, pretože by to vo mne vyvolalo dojem, že som mu nestála ani len zato aby sa kvôli mne raz v živote slušne obliekol.
ale takýto pohľad na život je už čistá sebeckosť...nemyslíš??? brať ohľady iba na to, čo vyhovuje tebe a vôbec nebrať do úvahy iných a to čo je im príjemné. Veď sme ľudia a nie zvery z pralesa, žijeme v nejakej spoločnosti a keď sa nechceme všetci vzájomne pozabíjať musí tu fungovať nejaká úcta, tolerancia a rešpekt. Ty chceš aby ľudia rešpektovali to ako sa obliekaš ale pritom ty sám nerešpektuješ to, že niektorí ľudia si potrpia na dodržiavanie dresscodu v istých situáciách.
zasa s tou svadbou, ja som presvedčená, že na svadbu sa patrí hodiť do gala. Keby sa mi vydávala kamoška ktorá vyslovene uvedie, že chce svadbu na ktorej budú všetci v teniskách tak hoci by to bolo niečo, s čím ja osobne nie som stotožnená, urobila by som to pre ňu, lebo by som ju mala rada a vedela by som, že by ju zamrzelo, keby moja sebeckosť zvíťazila nad jej prianím. Btw, vôbec by som to nebrala ako trest, že to čo chcem ja ja a iba ja by v tomto prípade išlo bokom ale ako niečo normálne vo svete, kde žijú rôzny ľudia, ktorí si zakladajú na rôznych veciach.
@pesadilla "takýto pohľad na život je už čistá sebeckosť...nemyslíš??? brať ohľady iba na to, čo vyhovuje tebe a vôbec nebrať do úvahy iných a to čo je im príjemné" - tak v prvom rade je extrémne sebecké od tých ľudí, že od niekoho bezdôvodne vyžadujú, aby sa obliekal tak, ako sa im ráči a nie tak, ako sa ráči jemu.
@pesadilla Nie je sebecké žiadať od iných aby sa obliekali tak ako chceš ty napriek tomu že im to nevyhovuje? Ja rešpektujem to ako sa obliekaju iní,nehovorim nikomu aby sa obliekal tak ako chcem ja.Je mi fuk kto kde v čom píríde,kludne aj v bikinách nech dojde.
@jurito to je pekné, prečo rovno nechodíš nahý? však čo sa budeš obmedzovať, názor ľudí ťa nezaujíma ja ti neberiem, ako sa obliekaš doma, do krčmy, mne je to fuk, ale ak niekto nevie rešpektovať pravidlá spoločnosti, tak tam proste nemá čo robiť. keď dokážeš rešpektovať napr. to, že v divadle sa nefajčí (neviem, či si fajčiar), netelefonuje, nefotí, nevykrikuje po hercoch, tak by si mal vedieť rešpektovať aj dress code.
@piter09 myslím, však nechcem po nikom, aby tam prišiel pomaly vo fraku, ale aspoň nejakú snahu o slušné oblečenie, však sme na akademickej pôde a nie v holubníku.
Všetky vymenované veci sú zakázané z praktických a dosť zreteľných dôvodov. Ten dress code je ale niečo trocha iné. Aj tým, že to nie je žiadny zákaz, iba zvyk, keďže, ako vidíš, ľudia chodia do divadla aj v rifliach, ale samozrejme aj v princípe, keďže byť obalený riflami a tričkom prekvapivo neruší priebeh predstavenia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
ja osobne si myslím, že by bolo vhodné slušnejšie oblečenie, keď už nie sako, tak aspoň košeľa alebo nejaký slušnejší sveter a nohavice
Síce si uvedomujem, že niekto nepotrebuje desať kusov formálne(jšie)ho oblečenia, ale aspoň jedna sada na takéto príležitosti by sa patrila.
myslím, že nejaký ten tmavý oblek a košeľa je niečo, čo by mal mať vo svojom šatníku každý chlap bez ohľadu na vek, prácu a spoločenské postavenie.
Do veľkého divadla (SND, Nová scéna), muzikál, balet, národné divadlo, opera - je hanba dojsť oblečený hentak bežne. Šaty a ide sa.
kdežto aj v SND to niekedy (najmä na tých rakúšanoch sa smejem) preháňajú - prídu v róbe na operu. hm.
(ale vážne, bola som v opere v šatoch zo stužkovej - sú síce dlhé, ale jednoduché a v pohode by to šlo ešte o stupeň pozdvihnúť, ale to by už chcelo balkón, divadelný ďalekohľad a víno v nejakom dobre vyzerajúcom poháriku
@18 vidím sa v tom úplne
A mať nejakú sadu slušnejšieho oblečenia(1 oblek/sako+košeľa+slušnejšie nohavice u chlapov, u žien sukňa+blúzka/šaty sa proste vždy zíde,či už ide o divadlo, svadbu,pohreb,alebo firemnú akciu)
no s tou róbou na obyčajné divadelné predstavenie je to trochu prehnané, ale na takú operu prečo nie.
Je pravda, že veľa záleží aj od typu predstavenia a samotného divadla, mám pocit, že v starom SND si ľudia viac dajú záležať na tom oblečení, zatiaľ čo napríklad v Aréne sa mi to zdalo také uvoľnenejšie.
len tak mimo hlavnej témy by ma zaujímalo, v čom absolvuješ také záležitosti ako sú svadby, pohreby, maturity, štátnice, významnejšie oslavy a podobne.
Ale rozhodne!
to isté...dobrý dôvod na to prevetrať všetky tie úžasné šaty, ktoré v bežné dni nenosím
súhlasím s tou časťou, že podstata istých udalostí je niekde inde a nie v oblečení, no napriek tomu zastávam názor, že isté udalosti si vyžadujú istý typ oblečenia a neberiem to ako vec donútenia zo strany spoločnosti, proste tak ako by som sa necítila dobre na futbalovom zápase v 10 cm podpätkoch a puzdrových šatách tak by som sa necítila dobre s teniskami na nohách v divadle. Je to pre mňa akosi samozrejmé prispôsobovať oblečenie príležitostiam. To mi však nijako nebráni v tom, aby som nevyjadrovala prostredníctvom šiat svoju osobnosť, pretože aj šaty, košele, saká a sukne ponúkajú širokú škálu na prezentovanie svojho vlastného štýlu a vkusu.
šaty sú tou najjednoduchšou formou ako ukázať navonok svoju osobnosť ale aj dôležitosť či úctu, ktorú prikladáš danej udalosti.
Prečo každý kto sa riadi istými zaužívanými a väčšinou prijatými pravidlami musí byť hneď ovečka? To nikdy nikoho nenapadlo, že tí ľudia to nerobia preto, že sa to musí, ale preto, že sú s tým stotožnení?
To že ide niekto za každú cenu proti prúdu ešte neznamená, že jeho smer je správnejší alebo lepší ani že toho človeka musí robiť zákonite šťastnejším.
a aj keď nenávidím šaty a podobné veci, obliekla by som si niečo také
@kitty7 "lebo nechcem uraziť prítomných tým, že prídem ako vandrák v rifliach s rázporkom medzi nohami a v tričku, kde by sme sa zmestili dvaja, preto. " - keď sa niekto urazí kvôli tomu, že niekto niekam príde v tom, v čom bežne chodí, tak je to dajaký plytký oný, ktorý si zaslúži poľutovanie a nie to, aby sme sa kvôli nemu prezliekali.
ty si ten oblek nasilu nemáš dávať, ty máš chápať, prečo si ho máš obliecť. nikto ťa do divadla nenúti chodiť, rovnako ťa nikto nenúti chodiť na vysokú školu, na pohreb, hocikde, kde platí spoločenská etiketa, ale keď tam ideš, tak to rešpektuj, že tá etiketa je, o nič iné nejde. je to slušné voči ostatným.
to je to isté ako keby si napísal že do kaviarne sa chodí iba preto aby sa tam pila káva a na diskotéku len preto aby sa tam tancovalo...divadlo je spoločensko- kultúrna udalosť a nechodí sa tam len za cieľom sadnúť na zadok a pozrieť si predstavenie ale aj preto, aby sa človek socializol, prišiel do styku s inými ľuďmi, konverzoval, bavil sa, stretol známych a priateľov. A zdá sa mi úplne normálne, že pri takýchto príležitostiach si ľudia všímajú aj iných ľudí okolo seba.
A čo sa týka kitty7 tak s ňou súhlasím. Mňa by tiež urazilo keby že mám napríklad nejakú významnú udalosť, dajme tomu svadbu a niekto z mojich hostí tam príde v dotrhaných rifliach a tričku, pretože by to vo mne vyvolalo dojem, že som mu nestála ani len zato aby sa kvôli mne raz v živote slušne obliekol.
lepšie sa dá zabaviť na tých kde sa vegáni hádajú s ľuďmi ktorí konzumujú mäso
ale takýto pohľad na život je už čistá sebeckosť...nemyslíš??? brať ohľady iba na to, čo vyhovuje tebe a vôbec nebrať do úvahy iných a to čo je im príjemné. Veď sme ľudia a nie zvery z pralesa, žijeme v nejakej spoločnosti a keď sa nechceme všetci vzájomne pozabíjať musí tu fungovať nejaká úcta, tolerancia a rešpekt. Ty chceš aby ľudia rešpektovali to ako sa obliekaš ale pritom ty sám nerešpektuješ to, že niektorí ľudia si potrpia na dodržiavanie dresscodu v istých situáciách.
zasa s tou svadbou, ja som presvedčená, že na svadbu sa patrí hodiť do gala. Keby sa mi vydávala kamoška ktorá vyslovene uvedie, že chce svadbu na ktorej budú všetci v teniskách tak hoci by to bolo niečo, s čím ja osobne nie som stotožnená, urobila by som to pre ňu, lebo by som ju mala rada a vedela by som, že by ju zamrzelo, keby moja sebeckosť zvíťazila nad jej prianím. Btw, vôbec by som to nebrala ako trest, že to čo chcem ja ja a iba ja by v tomto prípade išlo bokom ale ako niečo normálne vo svete, kde žijú rôzny ľudia, ktorí si zakladajú na rôznych veciach.
Všetky vymenované veci sú zakázané z praktických a dosť zreteľných dôvodov. Ten dress code je ale niečo trocha iné. Aj tým, že to nie je žiadny zákaz, iba zvyk, keďže, ako vidíš, ľudia chodia do divadla aj v rifliach, ale samozrejme aj v princípe, keďže byť obalený riflami a tričkom prekvapivo neruší priebeh predstavenia.
@alpynus sedliak