plynule po francúzsky (s dokonale francúzskym prízvukom, HAHAHAHA - nie podľa mojich slov ) a menej plynule po anglicky. ale od plynulosti to tam nemá ďaleko, len nie vždy v tej rýchlosti hovorím gramaticky správne. ale snažím sa to ustrážiť.
inak stále nechápem, že toľko slovákov tvrdí, že aktívne ovláda češtinu. je to blbosť na entú. väčšinou to vyzerá tak, že tam pcháte počeštené slovenské slová, poprípade české slovo vyskloňujete/vyčasujete podľa slovenskej gramatiky... a ak by malo prísť na písaný text, tak ste proste v riti.
to, že po česky rozumiete (z počutého aj z čítaného, čo rozumie takmer každý slovák) z vás ešte nerobí bohemistu
Plynule ani jeden češtinu nerátam veď to ani nie je poriadny cudzí jazyk
Pri najhoršom sa dohovorím po anglicky...a nemčinou je to o dosť lepšie Väčšinu som pozabúdala ale verím že niekde v hlave mám všetky konverzácie v núdzových situáciách
dokonale ani svoj teda čo sa týka gramatiky na 100%nie
ale z cudzich by som sa dohovorila po anglicky,ako tak po nemecky,madarsky,par viet po francúzsky,taliansky učim sa finsky a latinsky...a samozrejme asi najviac so slovenciny a cesky
angličtina, taliančina, nemčina, potom ešte hovorím takou poľštinou, no dávam tam aj slovenské slová, tak je to len tak, že poliaci rozumejú ale nie je to čistá poľština, a začínam s ruštinou
@9 má pravdu, že mnohí neovládajú češtinu tak, ako tvrdia, no stále by sa to dalo nazvať aktívnym jazykom... no ja to nerátam medzi moje aktívne jazyky, pretože práve tú gramatiku neovládam a rozumieť počutej češtine mi príde až príliš samozrejmé, vzhľadom na to, že sme kedysi tvorili spoločný štát a ešte stále máme aj v televízií a médiách veľa češtiny...
mimochodom, mnohí si myslia aj, že vedia po anglicky plynule a akonáhle by mali s niekym hovoriť anglicky sú tiež v riti... nedávno som bola na koncerte, kde boli napr. aj američania a keď som videla, ako sa s nimi takmer nikto nevedel dohovoriť, napriek tomu, že angličtina na školách je samozrejmosťou, tak mi bolo zle. hlavná vec, že takmer každý hovorí, ako vie dobre po anglicky a vie hovno...
aktivne ako aktivne ale dohovorila by som sa po anglicky nemecky a talinsky...no a cestinu to je samozrejmost.. v ostatnych statoch to istia ruky nohy a vsetko cim sa da gestikulaciou ukazat co potrebujem....
anglictinu ovladam, aj ked neviem ci by som vedel plynule rozpravat, musel by som isty cas byt v prostredi kde sa hovori po anglicky....gramatiky mam vsak zmaknutu
nemcinu sa ucim a nestratil by som sa
a tu rustinu trosticka malicko ovladam, nejako by mi uz len porozumeli
@narazuvzdornaa samozrejme, že to nemusí platiť pre každého, isto sa nájdu Slováci, ktorí vedia aktívne komunikovať v českom jazyku. ale nie je ich veľa. práve preto, že je to jazyk tak podobný nášmu, tak sa to proste mieša.
@shoshana toto vie vždy zaraziť aj mňa. buď ľudia nerozumejú spojeniu "ovládať aktívne cudzí jazyk" alebo si neuvedomujú, že ho proste neovládajú.
ja sa ucim anglictinu ale nemozem o sebe povedat ze ovladam anglictinu s anglicanom by som sa nedohodol vobec takze len pasivne rozumiet to hej a malo slovakov ovlada aktivne 2 cudzie jazyky a v holandsku vsetci holandania vedia perfektne po anglicky aj po nemecky ale hlavne po anglicky a ja sa budem musiet ucit ako druhy jazyk na strednej rustinu lebo na vyber bola iba rustina a nemcina a mne nevyhovuje ani jeden pretoze po rusky sa dohodnem len v rusku na ukrajine a v bielorusku a po nemecky len v nemecku v rakusku vo svajciarsku a v lichtenstajnsku ja by som sa chcel ucit spanielcinu taky pekny jazyk sa mi velmi paaaci a navyse dohodnem sa nim v spanielsku na kanarskych ostrovoch a v castiach strednej amerike a v juznej amerike vsade okrem brazilie
@gentleman240 never tomu, že s ruštinou sa dohodneš len na východe.. Strašne veľa rusov expanduje do UK napr., aukčné siene ako Christies majú ako jednu z podmienok pre uchádzača ruský jazyk...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
aktívne sa dohovorím iba anglicky
to, že po česky rozumiete (z počutého aj z čítaného, čo rozumie takmer každý slovák) z vás ešte nerobí bohemistu
Pri najhoršom sa dohovorím po anglicky...a nemčinou je to o dosť lepšie Väčšinu som pozabúdala ale verím že niekde v hlave mám všetky konverzácie v núdzových situáciách
ale z cudzich by som sa dohovorila po anglicky,ako tak po nemecky,madarsky,par viet po francúzsky,taliansky učim sa finsky a latinsky...a samozrejme asi najviac so slovenciny a cesky
a neviem či sa ráta aj esperanto...
@9 má pravdu, že mnohí neovládajú češtinu tak, ako tvrdia, no stále by sa to dalo nazvať aktívnym jazykom... no ja to nerátam medzi moje aktívne jazyky, pretože práve tú gramatiku neovládam a rozumieť počutej češtine mi príde až príliš samozrejmé, vzhľadom na to, že sme kedysi tvorili spoločný štát a ešte stále máme aj v televízií a médiách veľa češtiny...
mimochodom, mnohí si myslia aj, že vedia po anglicky plynule a akonáhle by mali s niekym hovoriť anglicky sú tiež v riti... nedávno som bola na koncerte, kde boli napr. aj američania a keď som videla, ako sa s nimi takmer nikto nevedel dohovoriť, napriek tomu, že angličtina na školách je samozrejmosťou, tak mi bolo zle. hlavná vec, že takmer každý hovorí, ako vie dobre po anglicky a vie hovno...
nemcinu sa ucim a nestratil by som sa
a tu rustinu trosticka malicko ovladam, nejako by mi uz len porozumeli
Po anglicky mi to celkom obstojne myslí pri písaní, ale veľmi nerada rozprávam.
@shoshana toto vie vždy zaraziť aj mňa. buď ľudia nerozumejú spojeniu "ovládať aktívne cudzí jazyk" alebo si neuvedomujú, že ho proste neovládajú.
dohovorím sa aj po španielsky
Tým je vyriešený problém ostatných jazykov.
Grecky
Cesky
Anglicky
Nemecky