Každá molekula musí mať výsledný náboj O !!!!!!!!!! Inak tieto problémy som mal aj ja, tiež mi to nikto dlho nevedel vysvetliť. Vieš, je to len a len o skúsenosti. Darmo ti tu ja budem písať, že v sulfidoch (HgS) má síra vŽdy -II , Cl má v halogénovodíkoch -I atď. Pokial tomu chceš rozumieť, trénuj trénuj a čo nevidieť si v tom, zasa taká veda to nie je. Ale pokiaľ ti ide len o hento - HNO3 je kys dusIČNÁ ( V), NO je oxid dusNATÝ (N má II) a to je asi všetko.
Mas periodicku tabulku doma? Pri kazdom prvku su bezne oxidacne cisla, a tie uplne najcastejsie vytlacene hrubo, tam zacni.
Z kazdej skupiny ked si zapamatas jeden prvok, mozes to vacsinou uplatnit na vsetky. Napr kyslik ma -II, pod kyslikom je sira, sulfidy maju tiez -II
Mas tam hore nejaky chlorid: urcite poznas NaCl a vies, ze je sodNY, takze oxidacny stupen jestupen, a vzdy vsetky halogenidy maju X- halogen.
A najdolezitejsie je, ze vsetky atomy sa usiluju nadobudnut konfiguraciu najblizsieho vzacneho plynu, chlor je hned pred argonom a je pren najvyhodnejsie prijat jeden elektron, kysliku chybaju dva elektrony do elektronovej konfiguracie neonu. Zase s prvky maju blizsie k vzacnym plynom v predchadzajucej periode (sodik k argonu napr) a radsej sa elelektronu alebo dvoch zbavia.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
S -II
H I
(NO3) -I N V, O3 -II
H I
Cl -I
Hg II
Cl2 -I
H2 I
O -II
ak som sa pomylil tak sorry, moc som nad tym nerozmyslal
a ved som uz v tom @0 komentari napisala ze nechcem vymenovat ale ze chcem vysvetlit ako to urcovat
Z kazdej skupiny ked si zapamatas jeden prvok, mozes to vacsinou uplatnit na vsetky. Napr kyslik ma -II, pod kyslikom je sira, sulfidy maju tiez -II
Mas tam hore nejaky chlorid: urcite poznas NaCl a vies, ze je sodNY, takze oxidacny stupen jestupen, a vzdy vsetky halogenidy maju X- halogen.
A najdolezitejsie je, ze vsetky atomy sa usiluju nadobudnut konfiguraciu najblizsieho vzacneho plynu, chlor je hned pred argonom a je pren najvyhodnejsie prijat jeden elektron, kysliku chybaju dva elektrony do elektronovej konfiguracie neonu. Zase s prvky maju blizsie k vzacnym plynom v predchadzajucej periode (sodik k argonu napr) a radsej sa elelektronu alebo dvoch zbavia.
Pomohlo trosku?