nerozumiem clekom. podla nazvu by som cakal, ze predmetom diskusie bude sobas mladych ludi a nase nazory nan, ale v uvodnom prispevku je jasne, ze sa jedna o jednorazovy sex, ktory sposobi otehotnenie a potom sa ti 2 beru? a ci je to dobre, ci o com mame diskutovat?
ten "pribeh", ze "Stretneš sa na disko a za 3 mesiace je svadba, za 6 tlačíš kočík,", ten je zly, to je jasne asi kazdemu. a ked niekto chce jedno zlo napravit nutenym sobasom, to je hlupe - sobasit sa maju ludia podla mna preto, ze sa miluju a chcu sa milovat cely zivot a chcu zalozit rodinu. takze nejake dalsie tlaky a dovody su neziaduce.
a co sa tyka sobasenia sa z vlastneho rozhodnutia vo veku 18 rokov...neviem no, myslim, ze kym clovek nie je dostatocne dospely, nemal by robit rozhodnutie na cely zivot. ale nie som ani zastancom nazorov, ze do tridsiatky mam cas a podobne...
ved ale on to myslel tak, ze stretnes sa, potom o 3 mesiace svadba - vtedy uz je dievca v 3. mesiaci, potom o DALSICH 6 mesiacov je az to tlacenie kosika. nie 6 mesiacov po diskoteke, ale po svadbe
nikdy nevieš... robiť jak stroj, naháňať sa za peniazmi a plytvať životom a v 40ke si uvedomiť že sakra niečo som prepásol a už to nebude také jednoduché tiež nieje bohviečo.. Práveže poznám ľudí čo sa takto vzali (často aj nechcene kvoli bábatku) ale teraz sú ozaj šťastní! Ale každému vyhovuje niečo iné... a zas také extrémy že disko a hneď svadba tak to je len veľký prúser väčšinou s tragickým koncom
@pernik ano, je mi jasne, ze pristup "zakladatela ankety mam zaskatulkovaneho a preto nevenujem pozornost teme, nech by bola akakolvek" svoje čaro pre niektorých asi nikdy nestratí
@pubertslatinocelny Ale nie, nie, ja som téme pozornosť venoval, len mi to proste príde ako dalšia, neuveriteľne nereálna, vykonštruovaná, vymyslená blbosť o ktorej je ťažko diskutovať.
vyjadrím sa len k nadpisu... kedysi a nebolo tomu tak dávno to fungovalo tak, že sa presne v takom veku alebo dajme tomu do 20tky vydávali a ženili a zakladali si rodiny... čo je na tom zlé? podľa mňa nič... podľa mňa to bol znak istej zodpovednosti voči sebe samému a zároveň aj voči druhým... je to stokrát lepšie ako keď si niekto žije voľným spôsobom života čojaviem do nejakej 30tky a za ten čas porobí všelijaké somariny, ktoré by za iných okolností vlastne ani neurobil... mnoho ľudí alebo dajme tomu žien chce si zakladať rodiny po nejakej 30tke alebo niektoré aj neskôr, čo je jednak zdraviu a životu nebezpečné ale zároveň si neuvedomujú jednu vec... v dnešnej dobe sa len málokto dožíva vysokého veku, takže stáva sa aj to, že sa dajme tomu mnohí nedožijú ani dospelosti svojich detí a nie to ešte, aby sa dožili svojich vnúčat... len dnešní ľudia nejako vôbec nerozmýšľajú tak ako majú, a to hlavne preto lebo nevedia čo je zodpovednosť...poznajú jedine zábavu, párty a podobné kraviny... keď sa nad tým tak zamyslím, tak do istej miery súhlasím s tými frfľajúcimi dôchodcami, ktorým sa nepáči dnešná mládež...a majú naozaj aj pravdu...dobre aj oni boli mladí ale žili úplne inak...zodpovednejšie... čo je dnes pre mnohých už takmer archaizmus...
@zajko30 ja som reagoval na to, co si mal napisane v uvode. A podla mna sa deti robia vtedy, ked obaja partneri chcu mat deti... aspon tak to ja poznam...
@zajko30 ale nie ze dievca - ako to babatko v brusku, ze je v 3 mesiaci - ale jeho matka. dovolil som si ju nazvat dievcatom a nie zenou, kedze je este stale dost mlada na to podla mna.
btw, nemas vypite? to nie v zlom len ked "pebertslatimocelny" - lebo vacsinou ma pises spravne, tak sa cudujem
@snehovavlocka Myslím, že tak to to radšej nestihnem. A myslím si, že na takých miestach by som obeť na formálny sobáš v absolútnom celibáte asi nezohnala :/
myslim, ze zavideniahodny cin je sa ozenit / vydat a byt v tomto zvazku zodpovedny, drzat spolu a nieco spolu budovat. Manzelstvo nie je len o laske, ale aj o hodnotach, ktore musia rast. Takze ak aj ten / ta 18 rocny / a toto dokazu a su natolko vyspely ano je to zavideniahodne, pretoze dnes to pomaly nedokaze ani postrasi clovek.
@pubertslatinocelny no asi po 6 ballantine´s s ladom sme stiahli s Máriom v bare, kde si mladý párik vyčítal, že nie ona ale on je na vine, že to dopadlo na pi.u a musia sa rozvádzať!
no podla mna je manzelsvo do ktoreho idu 2 z povinnosti alebo podobne strasna blbost...strasne vela ludi vidi manzelstvo iba ako stav ktory mozu kedykolvek ukoncit -rozvodom... nerozmyslaju nad tym ze manzelstvo je na cely zivot takze ak sa don daju dotlacit bez toho aby sa navzajom milovali tak to nema zmysel a maju zniceny cely zivot...
@surreal mňa stredovek vôbec nezaujíma...vtedy boli iní ľudia, iné životné podmienky a tak podobne a keď si myslíš, že sa dožívajú ľudia vysokého veku, tak ti položím nasledujúcu otázku... koľko ľudí sa dožije dajme tomu takej 80tky? trúfaš si na tento vek aj ty osobne alebo si radšej povieš, že je to naozaj dosť veľa a že čo tu budeš tak dlho robiť a bla bla bla... vezmi si do úvahy všetky smrteľné choroby, ktoré postihujú dokonca aj malé deti, ktoré možno nevedia ešte ani o svojej existencii a takisto si vezmi aj všetky smrteľné nehody a tak podobne....som zvedavý aká teória ti vyjde po týchto mojich slovách
ked už to decko sparavili na prvý krát a dotyčna si ho nechala, čo je správne, nemali sa brať...dnešne slobodné mamičky maju kopu výhod a menovany musí cvakať inak pojde do basy..filip
@newgeneration ale teraz si trochu protirečíš (odkedy stredovek nespadá do množiny "minulosť" ? )... (minulosť mala morové epidémie, ktoré zabíjali podstatne viac ľudí - ak hovoríme samozrejme v percentách, nie konkrétnych počtoch,kedže v minulosti žilo menej ľudí ako dnes, dalej dosť úbohú sanitáciu, stav miest bol na tom zhruba tak, ako stav miest v treťom svete, kde ľudia prežívajú rovnako biedne ako v povedzme stredoveku počas epidémií, ale okrem tretieho sveta tu máme tento údajne vyspelý svet, kde máš síce rakovinu a aids, ale neviem, či má zmysel porovnávať tieto choroby, hoci nepochybne strašné a ničivé s povedzme spomínaným morom, ktorý vyvraždil zhruba tretinu Europy .. ) a na záver... nikto netvrdí, že sa CHCEM dožiť osemdesiatky .. ale na jej dožitie mám podstatne vyššie šance ako väčšina ľudí, kt. žili povedzme aj v 19.storočí v Anglicku , ktorého sociálnu historiu som študovala dosť podrobne, takže predpokladajme,že zrejme aspoň tuším, o čom hovorím ..
a k otázke, no, v osemnástke by som sa nevydávala... (ak vôbec). Papier k životu nepotrebujem. čiže toľko. Netvrdím, že je vylúčené, že niekedy zmením názor, ale prozatím ..
@surreal namiesto takejto tvojej rozsiahlej prednášky alebo ako to nazvať si sa radšej mohla porozprávať so svojou mamou alebo otcom alebo s babičkou či dedkom a porovnať ich životy s tými dnešnými... o ničom inom nehovorím, len tebe to zjavne asi nedochádza... ja mám v riti čo bolo pred nejakými 200 rokmi...čo bolo, to bolo...to ma nezaujíma... mňa zaujíma to, čo ešte istým spôsobom zasahuje aj do súčasnosti...a to sú životy rodičov a starých rodičov... skús sa na to pozrieť takto
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
ten "pribeh", ze "Stretneš sa na disko a za 3 mesiace je svadba, za 6 tlačíš kočík,", ten je zly, to je jasne asi kazdemu. a ked niekto chce jedno zlo napravit nutenym sobasom, to je hlupe - sobasit sa maju ludia podla mna preto, ze sa miluju a chcu sa milovat cely zivot a chcu zalozit rodinu. takze nejake dalsie tlaky a dovody su neziaduce.
a co sa tyka sobasenia sa z vlastneho rozhodnutia vo veku 18 rokov...neviem no, myslim, ze kym clovek nie je dostatocne dospely, nemal by robit rozhodnutie na cely zivot. ale nie som ani zastancom nazorov, ze do tridsiatky mam cas a podobne...
a k teme: individualne, no myslim, ze vo vacsine pripadov je to hlupost tak skoro sa viazat
a to v dnešnej dobe sa deti robia počas svadobnej noci???
@pernik čo rieším? aby si sa nad tým zamyslel!
filip
Mechthilde.
Androméda
ale tý jediny si to pochopil.......
filip
btw, nemas vypite? to nie v zlom len ked "pebertslatimocelny" - lebo vacsinou ma pises spravne, tak sa cudujem
preto tá diskusia.
filip
Či to si si len domyslel?
Na to si ako prišiel? zodpovedne ti môžem povedať, že v porovnaní s povedzme stredovekom žijeme v priemere podstatne dlhšie. . :o