ja na ne uz odpovede viem, ale rad by som vedel aku evolucnu predstavivost mate vy, predpokladajme, ze clovek sa vyvinul z opice....
1. vplyvom coho dokazali nasi predkovia zacat chodit vzpriamene ? ako vieme, tak opice to nedokazu, resp robi im to proble
1. Lebo keď opicu zliezli zo stromov, aby hľadali inú potravu, migrovali. Chceli vydieť aj cez tú výsokú trávu a museli sa stavať na zadné a tak nejak myslím.
2. Lebo sa zväčšoval mozog a tým aj oblasť reči.
3. Mozog sa zväčšil keď sme začali jesť mäso.
@maxton teória je to v technickom slova zmysle. Minimálne ten princíp, že sme z nižších foriem je spoľahlivo dokázaný skúmaním DNA, fosíliami, pozorovaním v laboratóriách a zásahmi do DNA.
Myslím si, že to bolo spôsobené mutáciami na chromozómoch gamét alebo buniek, z ktorých sa gaméty diferencujú. V podstate ide o dedičnosť toho, ako sa rodičovský organizmus, vplyvom rôznych faktorov, prispôsoboval prostrediu, v ktorom žil. Toto prispôsobenie predal potomkom, ktorých ale tiež ovplyvnilo prostredie a tak sa zmenila ich genetická informácia. Keď to takýmto spôsobom prebiehalo milióny rokov, tak sa z prochlorofytov vytvorila v podstate celá rastlinná ríša, prispôsobená životu na rôznych miestach a z bakteriálnych buniek sa vyvinula eukaryotická živočíšna bunka a celý živočíšny systém je teda logické, že za niekoľko stotisíc rokov priebehu zmien v genotyte primátov sa tieto zmeny prejavili aj vo fenotype. Všetci vieme ako...
@maxton
očividne odpovede nevieš, pretože evolučná teória nehovorí nič o tom že sa človek vyvinul z opice.
1. humanoidnej stavbe tela je jednoduchší, efektívnejší, rýchlejší a obradnejší pohyb na dvoch končatinách, keď sú na zemi. jedinci využívajúci pri pohybe len spodné končatiny, boli teda úspešnejšie v úteku pred nebezpečenstvom a v prenasledovaní koristi. also, keď všetky končatiny používaš na pohyb, nemáš čím loviť, čiže v skratke by sa dala odpoveď zhrnúť do: vplyvom nutnosti, a prirodzeného výberu (natural selection)
2. posledné hypotézy o ktorých viem tvrdia že človeku možno napadlo že štruktúrované zvuky sa dajú použiť na vyjadrenie myšlienok, pod vplyvom halucinogénnych húb vďaka ktorým zažili synestézu zvukov a tvarov.
ale inak neviem prečo ti rozprávanie pripadá také jedinečné, je to len zvuková komunikácia, rovnako ako používa väčšina tvorov na zemi, len o niečo viac štruktúrovaná a artikulovaná - rovnako ako naše myšlienky, totiž naša zvuková komunikácia prebiehala vývojom k stále zložitejším a sofistikovanejším formám, aby držala krok s vývojom mozgu a spoločnosti, ktoré sa odohrávali rovnakým smerom.
3. vplyvom objavu ohňa a prechodu od rastlinnej stravy na stravu aj mäsitú, keďže mäso je energeticky omnoho výdatnejšie ako zelenina, stačí ho zadovážiť a skonzumovať menej, takže máš viac času na všetkomožné vrátane pokusov o myslenie (ktoré tvorili vzťahy ktoré spôsobovali úspešnejšie prežitie tých ktorí v nich boli dobrí, čo zas spôsobovalo že prežil genóm tých jedincov ktorí obsahovali mutácie ktoré boli vývoju tých častí mozgu starajúcich sa o intelekt a spoločenskú komunikáciu prospešné)
čiže už len na záver dodám, ak o niečom vyhlásiš že vieš odpovede, daj si pozor aby si rovno v tej istej vete okamžite nedokázal že nevieš
@5 "no neviem to, preto sa to vola evolucna teoria"
@12@tomiq254 "Evolúcia je len teória ktorú už veľa vedcov vyvrátilo."
...ako pozerám, vy toho veľa neviete. skúste s tým teda niečo spraviť, a začnite tým že pochopíte význam základnej terminológie ktorá je používaná (aspoň tými čo vedia o čom hovoria) veľmi špecificky, presne a starostlivo, už asi tak 100 rokov.
@maxton@13 nevyvrátilo, teória evolúcie je nevyvrátiteľná, pretože sa jej dôkazy dejú neustále všade okolo.
čo sa týka prirodzenej selekcie, takisto.
čo sa týka toho ako fungujú pokope, to už sa do detailov skúma ťažšie, ale aj tu existuje celkom dosť jasných dôkazov.
to je jeden dôvod prečo ma udivuje že sa ti chcelo vôbec sa ho na to pýtať.
ten druhý je, že ak ti niekto vyhlási to čo vyhlásil tentotu, tak vieš že aj keď bude ochotný sa úprimne pokúsiť o kvalitnú odpoveď, bude to len hromada blábolov ktoré nedávajú zmysel
@hellium np. a čo nie sa možno za chvíľku dozvieme. pochybujem že to chce zakladateľ napísať sem, aby si "nekontaminoval" odpovede, ale keď sa ozve tak ti to prepošlem
@midnight cielom temy bolo, aby som sa dozvedel vas nazor bez toho aby ste vedeli ako to bolo, zaujima ma na co sa pri tychto otazkach zameriavate, ked sa snazite zistit "pravdu" , ale tvoje napady sa mi pacia, len ma napadli hned aj nejake namietky k nim 1. lovit sa da aj ustami 3. to by sa potom evolucne zvacsoval mozog aj vsetkym masozravcom, a ta dvojka sa zda celkom realna, tie huby su zaujimave
@hellium
mas pravdu, nemuselo to byt tak ako si myslim, skor som tie "nie" pisal, ze mam na to iny nazor, ale ja mam svoje nazory tiez len z dokumentov takze sa ani mudro nesnazim tvarit
k 3. - čítala som že hlavne kvôli tepelnej úprave mäsa sa začal zväčšovať mozog, nakoľko nebola potrebná veľká čeľusť na surové, zmenšili sa žuvacie svaly
a myslím, že tieto otázky nie sú niečo, na čo má človek subjektívny názor, keď existujú ľudia, ktorí sa tým reálne zaoberajú a predkladajú dôkazy
Ale samozrejme aj Darwin sa v niečom mýlil, rovnako aj dnešní vedci sa v niečom mýlia. Ale ten princíp, teda že sme z nižších foriem života je fakt. Okolo toho tá omáčka, to sú tie veci ktoré sa menia.
@maxton sorry, no, mnoho mojich názorov vzniklo tak že som sa dozvedel že daná vec existuje, premýšľal nad ňou a dostal sa k záveru ktorý mi prišiel že dával zmysel, následne som si o danej veci zistil viac a zistil že som mal v podstate pravdu. evolúcia je jednou z nich.
1. fakt?
a určite to ide najlepšie zubami ktoré boli dizajnované na rastlinnú potravu, rezáky netreba, svoju korisť užuješ k smrti
3. samozrejme, do tej miery a tou rýchlosťou akú ich fyziológia a prípadné sociálne usporiadanie daného živočíšneho druhu podnecuje.
ale je samozrejmé že zvieraťu ktoré nemá končatiny použiteľné na používanie nástrojov sa nevyvinie mozog tak aby bolo dané nástroje schopné používať.
podľa mňa (a až teraz zachádzam do oblasti neoverených vlastných špekulácií) jediné čím sú ľudia, a čím ich predkovia boli výnimoční, je práve to - vlastníctvo končatín umožňujúcich v porovnaní s inými živočíšnymi druhmi neuveriteľne jemnú a presnú motoriku. keby mali ľudia drápy, kopytá, chápadlá, plutvy či čokoľvek iné než ruky, tak by dnes po zemi ako organizovaná civilizácia pravdepodobne nechodilo nič.
plus zasa sme tam kde sme boli, ak máš končatiny umožňujúce jemnú motoriku, a si na úsvite doby kedy sa začali používať nástroje, budeš úspešnejší jedinec zas ak už nejakou náhodnou mutáciou alebo inými vplyvmi počas vývoja svojej genetickej línie, prípadne vývinu teba samotného (zasa, všimni exaktnosť terminológie, "vývoj" je naprieč generáciami, "vývin" sú len zmeny vrámci konkrétneho jedinca) tvoj mozog má/získal lepšiu schopnosť kontrolovať svoju jemnú motoriku.
@hellium čiže zdá sa/predpokladám že som bol "odniejovaný", zasa z rovnakého dôvodu z ktorého zakladateľ nechcel písať svoje odpovede.
@puco90 cudne ? ved tvoje nazory nikde nepopieram, ale ja konkretne si myslim, ze nas predok su opice, nie ze my s opicami sme mali spolocnych predkov, sice da sa to povedat aj tak ked predkov myslime morske bakterie
@maxton
"ale ja konkretne si myslim, ze nas predok su opice, nie ze my s opicami sme mali spolocnych predkov"
tak to sa ty konkrétne mýliš, a približne rovnako veľmi ako keby si tvrdil že ty konkrétne si mysliš že tvoja sestra je tvoja pra-pra-pra-pra-pra-(zopakuj ešte asi najmenej 100x)-babka.
@midnight nemala som otvárať toto fórum v sobotu večer
@maxton tak si myslíš zle
je vývojová línia hominidov, ktorá sa postupne odvetovala - pred pár rokmi zistili, že človeku je najbližší šimpanz, menej podobné sú gorila, orangutan
prečo potom šimpanz stále existuje a nezmenil sa na človeka?
@midnight s tymi koncatinami a jemnou motorikou mas pravdu, aj takto sa nam zvacsoval mozog, ja osobne som o vplyve masa nepocul, tak prepac za tie "nie" inak teda musim poskytnut jeden fakt vdaka ktoremu sme ziskali schopnost rozpravat a je velmi velmi zaujimavy a ukazuje ako vsetko so vsetkym suvisi, totiz to opice nemali v krku, ci v hrdle ci kde... dostatocny priestor na vydavanie obrovskej skaly zvukov, mali/maju totiz uplne uzku dutinku ktorou to jednoducho nevedia, aj keby chceli, ale prave vzpriamovanim sa, teda zaciatkami chodze na dvoch koncatinach sa aj nasa chrbtica narovnavala a hlava s krkom sa posuvali dozadu co dovolovalo hrdlu vytvarat si vacsi priestor pre zvuk... cize zakladom pre tvorbu ludskej reci je ludska chodza, je to uzasne
@hellium tak to uz musim odpovedat vlastne na prvu otazlu a tym dostanes aj ty odpoved preco sa teraz zo simpanzov nevytvaraju ludia... v minulosti bola velka cast afriky zalesnena, simpanz ked je v lese nema potrebu menit svoje navyky pretoze ma dostatok potravy, takze sa nemusi ani evolucne posuvat, lenze v historii sa tusim posobenim sopecnej cinnosti vytvoril vo vychodnej afrike dlhy vysokohorsky pas ktory rozdelil dzunglu na dve dzungle avsak s tym, ze jedna mala dostatok vlahy zo zapadu, kdezot ta vychodna zacala, vysychat, preto sa opice museli prisosobit, nemohli uz len skakat po stromoch lebo stromov bolo malo .... to je dovod preco sa dnesne opice uz "nemenia" , lebo na to nemaju dovod odchadzat z dzungle a keby sa aj niekam chceli presuvat tak uz im to clovek svojim spravanim ani nedovoli
@maxton
"teda zaciatkami chodze na dvoch koncatinach sa aj nasa chrbtica narovnavala a hlava s krkom sa posuvali dozadu co dovolovalo hrdlu vytvarat si vacsi priestor pre zvuk... cize zakladom pre tvorbu ludskej reci je ludska chodza, je to uzasne"
zaujímavé, a z určitej stránky úžasné, to je pravda, len ti opravím:
"zakladom pre tvorbu ludskej reci je ludska chodza, je to uzasne"
na
"čiže jedným z hlavných faktorov ktorý UMOŽNIL vznik reči je chôdza"
okrem iného, zaujímavé že v tomto vysvetlení si akceptoval koncept že na to aby mozog vyvinul určitú schopnosť, musí byť telo schopné ju fyzikálne vykonávať, a pritom predtým si sa mi pokúsil trojku spochybniť práve ignoráciou tohto konceptu...
...ale povedzme že teraz vedieme čisto cvičnú diskusiu a tamtým si si len rýpol lebo si bol zvedavý čo odpoviem
@zajkousko je mi jasné že máš problém s takým zložitým konceptom ako je "rozdvojka", že ti asi robí silno problém si to predstaviť, ale skús nerušiť keď výnimočne diskusiu o evolúcii začne niekto nie z vášho stádočka.
veľa úspechov si dokazovania svojho pofidérneho vzniku, ale byť tebou tak zmažem o dve hodinky to fórum, aby tvoje "výroky", nakoniec niekto nepoužil proti tebe....
človek nikdy nevie čo môže prísť zajtra, že jo..... :-S :-S :-S
@zajkousko furt lepsie nez hlina nasledne bezbolestna a chirurgicka transplantacia rebra a zatim incest potom potopa ,zasa incest s vyvrcholenim zabitim vlastneho boha,ktory ma z toho traumu a uz sa radsej neukazuje
@maxton@57
prekvapivo zmysluplné vysvetlenie, nechce sa mi overovať si tie fakty len aby som mohol povedať či aj pravdivé alebo nie, každopádne si uvedom že o o čom ty vrámci tejto úvahy hovoríš ako o šimpanzoch nevyzeralo ako šimpanzi a nežilo tak, malo to iný genetický kód a inak sa to volalo.
a presne toto čomu ty hovoríš šimpanzi je ten spoločný predok.
PLUS:
" to je dovod preco sa dnesne opice uz "nemenia" , lebo na to nemaju dovod odchadzat z dzungle a keby sa aj "
nesprávne, evolúcia prebieha vždy a všade vo všetkých organizmoch bez ohľadu na to či to na prežitie potrebujú, alebo nie. evolúcia je len o zmene, ako brokovnica, proste keď vystrelíš, tak idú broky do všetkých strán, to "prispôsobenie sa prostrediu" zabezpečuje naturálna selekcia, ktorá je ako úzky priezor pred stredom terča: ak vystrelíš na terč bez priezoru, trafíš všetkomožné.
to je vrámci biológie ekvivalent evolúcie, hromada random mutácií z ktorých každá ovplyvňuje daný organizmus inak. ak žiadna z daných mutácií nijak výrazne nezvyšuje ani neznižuje prežitie daného jedinca v danom prostredí, tak sa zasa "rozriedia" kombináciami s inými vetvami, a tak permanentne tvoria síce konzistentný a nijak výrazne sa meniaci, no napriek tomu stále v čase sa meniaci druh.
ak však pred terč dáš ten priezor (špecifické podmienky daného prostredia, iné než boli generáciu dozadu), a vystrelíš, broky sa rozletia na všetky strany (evolúcia zas prebieha rovnako, stromovo), no terč trafia len niektoré (prežijú len tie mutácie ktoré vedia prežiť v danom prostredí, wau, captain obvious , a tie ako jediné preživšie sa ďalej kombinujú medzi sebou, ale daný črt ktorý umožnil prežitie sa neriedi, ale naopak, posilňuje).
čiže problém je imho len v tom že si si predstavil toho spoločného predka na základe niečoho čo poznáš a vraj je tomu blízke (opica), a následne si zabudol že sa hovorí o druhu ktorý žil cca pred pol miliónom rokov, lebo v tom tvojom myšlienkovom pochode tá opica vyzerala tak dobre
@hellium dokonca jeden vedec vyslovil nazor, ze ak by sa to pohorie vtedy nevytvorilo, opice by nemali ziadny motiv menit sa a preto by sme vzdy ostali akymisi ludoopmi, ... ak je teda ta teoria s pohorim o zrode nasich predkov spravna, takze za vsetko moze nejaka hora
@midnight no evolucia je aj reakcia na prostredie nie ? je jasne ze ide o mutacie ale preziju tie mutaacie ktore dokazu prave prezit v tom prostredi a ked je dzungla 10 milionov rokov dzunglou tak zivocichy sa az tak menit nebudu, mne sa prave ta nahla zmena prostredia zda najviac logicka, preco sa z opic zacali vytvarat dalsie druhy.... any neboli to opice take ako dnes aj oni vyzerali inak, potom sa da povedat ze mame rovnakych predkov, len mozno opice nemali to stastie a pri tvorby toho pohoria boli akurat na zapade
ak neveriš Knihe Pravdy, je ti zbytočne veriť evolúcii v tom vašom ponímani...
Boh je Stvoriteľ všetkého a všetkých, vedec preto nemôže byť aj ryba aj rak....
pripadalo by mi to potom ako poistka, čo ak ten Boh predsa existuje, bolo by to od ních nefér...
my čo veríme v Boha sme si na tom na 100 pro istí....;
@zajkousko
"ale byť tebou tak zmažem o dve hodinky to fórum, aby tvoje "výroky", nakoniec niekto nepoužil proti tebe...."
zaprvé nie sú moje, zadruhé ak by ich ľudia začali používať "proti mne", tak by to znamenalo že úspešne šírim inteligenciu, pričom neviem prečo by som niečomu takému mal brániť. viem že ty máš svojou vierou taký reflex vypestovaný, ale nezabúdaj že mňa nikto nezmagoril
plus, klasicky, je vtipné ako človek ktorého odpoveď na všetko je "lebo boh, nemysli už toľko" zadrie niečo o tom ako môj malý mozoček nie je schopný niečo pochopiť
ale hej, jednu vec asi nikdy nepochopím, ako si človek môže myslieť že dostal všetky odpovede na základe toho, že ho niekto naučil na každú otázku povedať "lebo. nepýtaj sa."
...okrem toho je to tvoje náboženstvo ktoré tvrdí že boh a svet sú človeku nepochopiteľné záhady...
(...a minútu po tom niekam vstúpi kresťan a podobne nabubreným tónom vyhlási že on vie všetko a pravdu a my sa mýlime)
...a na ďalšej strane biblia povie, že to je jeden z dôvodov prečo má byť pokorný
(a následne mi daný kresťan povie že som namyslený, keď mu vysvetlím že je pokrytecký slabomyseľný nevzdelanec...)
hehehhe, ani iné som nečakal, serie ťa, že my kresťania sme v našej viere v Boha na čistom...
vy neviete ani ako ste vznikli a všetko tu vyznieva ako dohady...
a nakoniec Pán GOOGLE, sa mi vidí, že tvoj mozoček sa zmenšuje, lebo už nie si tak originálny, ako si bol voľakedy
@maxton
"no evolucia je aj reakcia na prostredie nie ?"
nie. a ako že naozaj nie. fakt nie. ako vravím, choď si naštudovať základnú terminológiu. v mechanizme evolúcie a prirodzenej selekcie sa, pozor, nenachádza ŽIADNA reakcia na prostredie. to som sa ti práve pokúsil vysvetliť, evolúcia sú strely z brokovnice, naslepo náhodné mutácie do všetkých strán, vznikajúce ako chyba pri prepise kódu pri delení buniek. nie je v tom žiadny zámer ani nič čo by zvonka ovplyvňovalo jej smer, čiže smer týchto mutácií.
a potom je tu prirodzená selekcia (to je druhý samostatný mechanizmus), ktorá je o tom že proste prežijú tí, ktorí majú najlepšie schopnosti v danom prostredí prežiť, a vďaka tomu sa tieto schopnosti posunú ďalšej generácií. ale ZASA, nikde v tom nie je žiadna reakcia na prostredie, proste vyprdneš tristomiliónov random malých variácií na jedného živočícha (a každý z nich ak prežije a rozmnoží sa vyprdne zas svoju populáciu random variácií). ak je daná variácia nevhodná pre dané prostredie, dané prostredie ju zabije.
"tak zivocichy sa az tak menit nebudu"
"a ked je dzungla 10 milionov rokov dzunglou tak zivocichy sa az tak menit nebudu"
samozrejme, lenže keď začneš s niečím, a 10 miliónov rokov v tom každú generáciu robíš totálne minimálne zmeny, aj tak vo výsledku nazbieraš MILIÓNY zmien, čiže výsledný živočích bude veľmi odlišný. hovoríme o časových a množstevných horizontoch na ktoré intuícia nefunguje, uvedom si to, keby som kreslil čiaru tak, že 10miliónov rokov každý rok prikreslím milimeter, dostal by som 10000 kilometrov dlhú čiaru, to je takmer priemer zeme...
okrem iného, keby si videl vedľa seba dnešnú opicu a spomínaného spoločného predka, je dosť možné že by si vyhlásil že veď sa to až tak nelíši. a mal by si pravdu.
ale líši sa to dosť na to aby ich DNA nebolo kompatibilné, teda by tieto dva druhy neboli schopné splodiť potomka, čo je jedno zo základných kritérií definujúcich kde jeden živočíšny druh končí a druhý začína. ak dva jedince (inak úplne zdravé a za ideálnych podmienok) nie sú schopné splodiť potomka kvôli nedostatočnej kompatibilite genómu, jedná sa o dva odlišné druhy.
@hellium
ak @zajkousko v @71 tamtú sračku nazýva "Knihou pravdy" tak je zbytočné sa mu snažiť vysvetliť už len aj čo presne slovo "pravda" znamená, neplýtvaj časom
@zajkousko
"hehehhe, ani iné som nečakal, serie ťa, že my kresťania sme v našej viere v Boha na čistom..."
nope, už som ti niekoľkokrát vysvetľoval že ma serie a bytostne nesmierne uráža že som súčasťou toho istého živočíšneho druhu ako stupidity tvojho typu, tak si to skús prosím zapamätať, aspoň túto jednu vec, veď v tej informácií nie je nič čo by tvoje vymývanie mozgu považovalo za zakázané, nie?
@midnight doplnim to @47 , niekde som cital, ze okrem toho pouzivania nastrojov, k rozvoju mozgu prispelo aj to, ze sa zacali dorozumievat nejakou "recou" a vdaka tomu soializovat a dohadovat sa
@maxton to znie logicky, ale midnight to dobre zhrnul
@zajkousko evolúcia nie je niečo, v čo musíš veriť - to akceptuješ ako fakt - vysvetľuje, ako sa život vyvíjal, nie ako vznikol a predkladá dôkazy (alebo budeš naďalej posielať ľudí do zatratenia, lebo to nedokážeš pochopiť)
no tak mňa stvoril Boh, ty pochádzaš z nejakej opice či čo si to vlastne dokazujete, takže ma nezrovnávaj s tým istým živočíšnym druhom ako ty, lebo je to urážka samotného Boha ....
ale to ty vlastne nikdy nepochopíš, že ma nemáš so sebou porovnávať, tak sa konečne uvedom ja som iný, ty si iný...
s kamošmi pri pivenku si to rozdaj, možná, že ťa budú aj počúvať, čo im chceš dokázať....
@hellium zle naňho ideš, a vo všeobecnosti nesprávne, imho, práve kľúč je v tom že ju nemusí akceptovať ako fakt, môže si kľudne spraviť vlastný výskum, a ak ho spraví korektne, tak dôjde k tomu istému záveru, a potom vďaka tomu to prirodzene začneš akceptovať ako fakt.
a samozrejme že bude naďalej posielať ľudí do zatratenia, a nemyslím že preto že to nedokáže pochopiť (aj keď máš pravdu že nedokáže), ale preto že nie je ani ochotný sa pokúsiť pochopiť.
no vidiš, ty si to nepochopila, lebo som ťa do toho zatratenia neposlal...
je to pekne čítanie ako sa navzájom utvrdzujete, že čo píšete musí byť aj pravda..
ja som vsadil na istotu a podľa toho žijem a je mi leider jedno, kam sa vy dostanete po smrti, vlastne jedno mi to nie je je mi to ľúto
@zajkousko
"no tak mňa stvoril Boh, ty pochádzaš z nejakej opice či čo si to vlastne dokazujete, takže ma nezrovnávaj s tým istým živočíšnym druhom ako ty, lebo je to urážka samotného Boha ...."
1. ak teba stvoril boh a ja som z opice, tak tej opici asi pošlem darčekový kôš s odkazom že jej inteligenciu môže očividne aj mnoho ľudí len závidieť.
2. urážka samotného boha je skôr to keď povieš že ťa stvoril, ťa neučili že keď sa niečo dobabre, tak sa nemá bonzovať koho je to vina?
"je to pekne čítanie ako sa navzájom utvrdzujete, že čo píšete musí byť aj pravda.."
hej, no, diskusie ľudí čo sú ochotní a schopní myslieť sa obvykle príjemne čítajú/počúvajú, úplne z toho cítiš tú hodnotu, poznám to.
(@maxton@84 na to sa nepýta mysterious ways blasphemy antikrist netolerantný zákerný poškvrnený klamár ako sa to opovažuješ zvádzať osvieteného na hriešne chodníčky, do večného zatratenia pôjdeš!)
@zajkousko@86 už v hriechu si a nič s tým nemôžeš urobiť lebo si sa tak narodil, rovnako tak už si sa zaplietol do našej debaty, ako obvykle, a samozrejme hlúpo, ako obvykle, a prekvapivo sa mýliš aj v treťom bode, opravím ťa, bolo by to tvoje tvrdenie proti celej zemeguli dôkazov ktoré ignoruješ
@lukaso121
no ak myslíš midnight -a
tak on je vinímka vo vesmíre, ty nevieš kto to je
je to pán google birdzu, je to admin birdzu čo si denodene dokazuje, že maže blogy, kotré sú mu nevidia a nepasujú do jeho malého mozočku
on je ten, ktorý je boh a my všetci sme vysrané hovna pred dverami birdzu
ja za tie roky ho mám dobre prekuknutého, len on si myslí, že je niekto sprostý a nepríde na jeho primitívne úskoky a spôsoby....
@zajkousko
" len on si myslí, že je niekto sprostý a nepríde na jeho primitívne úskoky a spôsoby...."
...chceš povedať že mám dôvod si nemyslieť, niekto?
áááááhahahaháá, toto je dobré, vynikajúci záder, idem odtiaľto preč kým mám dobrú náladu a potom poobede pozriem ako si sa ďalej vykrúcal z maxtonovej otázky
@zajkousko
btw, vymazávam fanatický, nenávistný, diskriminačný, a k fanatizmu, nenávisti a diskriminácií podnecujúci obsah ktorý nie je tvojou tvorbou.
+
"pri narodení v matkinom lone mi vdýchol dušu....."
...a hlúpy namyslený slabomyseľný midnajt toto svojim malým mozočkom nedokáže pochopiť, ach jaj...
@maxton z pohľadu náboženstva to bolo takto, neviem aké máš znalosti o tomto, tak že si myslím, že to bude pre teba nezaujímavé, nečakaj nič vedecky zložité a vykreslené do maličkostí:
26 Nato Boh povedal: "Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!" 27 A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril. 28 Boh ich požehnal a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!" 29 Potom Boh povedal: "Hľa, dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno: nech sú vám za pokrm! 30 Všetkým zverom zeme a všetkému vtáctvu neba i všetkému, čo sa hýbe na zemi, v čom je dych života, dávam všetku zelenú trávu. A stalo sa tak. 31 A Boh videl všetko, čo urobil, a hľa, bolo to veľmi dobré. A nastal večer a nastalo ráno, deň šiesty.
(Biblia-slovenský katolícky preklad, kniha Genezis kap. 1, verše 26-31)
7 Vtedy Pán, Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života. Tak sa stal človek živou bytosťou. 8 Potom Pán, Boh, vysadil na východe, v Edene, raj a tam umiestnil človeka, ktorého utvoril.
(Biblia-slovenský katolícky preklad, kniha Genezis kap. 2, verše 7-8)
@georg21 no chcem sa opytat uplne bez ataku na niekoho a bez dehonestovania nazoru, ... naozaj v to veris ze to bolo takto, ako to pises ? lebo ja viem co je v Biblii napisane, ale skor ma zaujma ci to je podla teba len napisane metaforicky, alebo veris doslovne napr tomu 7 a 8 versu
@georg21 to jasne napísal, ak tomu neveríš, ukončím to slovami Blahoslaveného Jána Pavla II. "Kto neverí v Boha, neverí ani v evanjeliu!"....
ak si ateista, tak si stoj za svojim a nevyťahuj rozum od druhých, keď máš naštudovanú Bibliu....
Lebo sa hovorí, že diabol ju ovláda lepšie ako bárs ktorý kresťan
tak o čom je potom toto fórum :ehm:
Had v tej knihe je symbolom zla, ktoré je prítomné v živote človeka rovnako ako dobro. Ak pripustíš prezieravosť diabla, tak si vybral jednu z najlepších možností ako sa nevinne zjaviť ľuďom.
Asi narážaš na tzv. anjela Lucifera (znamená svetlonosič). O tom je písané v knihe Zjavenia sv. Jána. V krátkosti, píše sa tam, že na nebi sa strhol boj medzi plukmi anjelov. Jedna strana stála za Luciferom a druhá za archanjelom Michalom. Lebo Luciferovi sa nepáčilo, že ľudí povýšil Boh nad anjelov atď. A v podstate sa diabol spomína už v Starom zákone v knihe Jób.
@zajkousko Bibliu nastudovanu nemam, ale tak pribeh o stvoreni Adamy a Evy snad pozna kazdy, aj diabol aj anjeli aj vsetci, mozno aj srnky v lesiku ... len ma to zaujimalo ci takto naozaj ludia rozmyslaju, lebo s kazdou vasou odpovedou sa vynara kopa dalsich otazok a raz pride zlom kedy na tie otazky uz odpovedat neviete a vsetko prechadza do akejsi teoretickej roviny,..... ak to georg jasne napisal, tak to potom znamena ze aj ty beries Bibliu doslovne, uplne prestudovanu ju teda nemam ale potom moja dalsia otazka je ze ako to potom bolo s dinosaurami
@maxton napr. aj podľa niektorej z evoluč. teórií naše telo pochádza z hliny(zeme).
A podľa tých veršov (7-8) už akási príroda existovala, takže pokojne človek mohol žiť v tom raji zvanom Eden (názov Eden znamená raj).
Táto kniha Biblie je plná obrazov, ale časom človek vidí sám čo je obraz a čo logicky niečo konkrétne opisuje. Každopádne to má hlavne duchovný rozmer. Veda je limitovaná ľudským myslením. Vierou vidíš veci aj z iných a širších pohľadov.
@maxton
s dinosaurami, slonmi a nakoniec s jednorožcami, potom či stvoril aj slnko a trávu,to mi pripomýna malé 4. ročné decko,ale opýtaj sa midnighta - mr. googla on ti to vysvetli, čo chceš všetko vedieť....
a z čoho ste to vlastne vznikli, lebo vaša debatka akosi tiež v určitom zlome skončila a nič som sa zaujímavé - fantastické nedozvedel
@georg21 mas pravdu, viera je najma duchovny rozmer, avsak tak ako je na Zemi 7 miliard ludi, tak moze byt aj 7 miliard duchovnych rozmerov , ak to vsetko clovek vidi postupne sam, tak kazdy vidi ine obrazy a v inom casovom horizonte, lenze napr stvorenie zivota na zemi sa neuskutocnilo 7 miliardami sposobov, zivot sa vytvoril len jednym sposobom, tj ocean a chemicke reakcie
@zajkousko no tak podla darwinovej rvolucnej teorie mne je uplne jasne ako a preco vznikli dinosaury, ja sa to prave pytam ako 4 rocny chlapec lebo tak ako ten 4 rocny chlapec tak aj vy na to este odpoved nemate
@maxton A práve preto je dobré, že existujú náboženstvá. Lebo náboženstvo chráni a ukazuje ako veci správne chápať. Teda ak hovoríme o pravdivom náboženstve. Ja som katolík, a vôbec nie som ním preto, že som sa tu narodil, ale som niečo konkrétne prežil a prežívam s Bohom, tak viem, že idem správnou cestou.
Nemyslím si, že je správne to, ako si niekto možno niečo vysvetľuje po svojom bez toho, aby hľadal pravdu. A ak ju aj hľadá tak niekedy len tam kde mu to "vyhovuje". Napr. ja ako veriaci, keby som hľadal pravdu len v našich katolíckych dokumentoch hoci od pápežov tak by mi hocikto neveriaci mohol povedať, že nemám dostatok info a tak ma pokladať za fanatika. A potom, veci viery sú o osobnej skúsenosti, nie o množstve informácií. Viera je dar, o ktorý treba neustále prosiť Boha. A ak je niekto neverec tak by najprv musel pripustiť aspoň existenciu Boha, nie to ešte nejaký jeho zázrak v jeho osobnom živote... :letim:
nejdem sa vyjadrovať, lebo je to googlom prekladačom preložene a je to veľmi skresľujúce po významovej stránke....
a to vídeo je čistý blud..to snáď ten kňaz aj je to kňaz nemysli vážne
@georg21
"A práve preto je dobré, že existujú náboženstvá. Lebo náboženstvo chráni a ukazuje ako veci správne chápať" ak nabozenstvo ukazuje ako veci spravne chapat, preco im teda nikto nechape ?
"Nemyslím si, že je správne to, ako si niekto možno niečo vysvetľuje po svojom bez toho, aby hľadal pravdu." ako chces najst pravdu ? ak ti niekto nieco povie tak tomu musis pochopit, nestavi ze tomu budes verit, inak si to nemozes vysvetlit, ak sa budes vzdy hlbsie pytat otazku prečo ? tak nabozenstvom sa jednoducho nedozvies odpoved uz ani na druhu otazku prečo, lebo pri prvej otazke "ale prečo ?" je odpoved "lebo boh je všemohuci" a to je odpoved ?
" A ak ju aj hľadá tak niekedy len tam kde mu to "vyhovuje"." toto myslim ze sedi viac na teistov ako ateistov
ja ked verim, ze zivot vznikol nahodnymi chemickymi reakciami v oceane a dalej sa miliony rokov vyvijal evoluciou tak je to tiez viera v zivot, preoc by viera mala znamenat len nieco nevysvetlitelne
@sadistrom Vždy keď čítam Bibliu vidím tam nové možné obrazy, neviem ako sa to vykladá presne, nemám k tomu stanovisko. Určite som to niekedy vedel, lebo som to počul. Ale nespomínam si. Asi ani nieje aspoň pre mňa, možné vedieť všetko z Biblie vysvetliť, je tam toho na vagóny.
Ale toto pokračovanie "Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojím potomstvom a jej potomstvom, ono ti rozšliape hlavu a ty mu zraníš pätu"Gn 3, 15. - sa vykladá ako predzvesť zvestovania Mesiáša.
Vďaka za typy, od toho genetika som už niečo počul. To ostatné si tiež rád prečítam, ale časom, nedávno som dočítal dokumenty 2. vatikánskeho koncilu.
@maxton " A ak ju aj hľadá tak niekedy len tam kde mu to "vyhovuje"." toto myslim ze sedi viac na teistov ako ateistov - prečo si to myslíš? Veď ja som tiež veriaci, a nehovorím, že vedci tvrdia bludy. To skôr vravia ateisti na veriacich. Asi máš nejakú divnú skúsenosť s veriacim. Viera jednoducho dopĺňa to čo nevie veda vysvetliť. Lebo napr. ani sama každá evolučná teória sa nedá overiť pokusom, keďže je výsledkom miliárd rokov.
Tak to veríš v náhodu, a náhoda je nevyspytateľná, neznamená nič.
Je rozdiel veriť v niečo konkrétne a veriť v niečo čo možno nejakou náhodou je.
Ok, asi to uzavrime.
@georg21
nahoda praveze znamena zivot, to ze je nevyspytatelna je pravda, ale my sme sa tu ocitli vdaka nahode, takze ja za svoje vyskytnutie budem dakovat nahode
kazdy nech si veri v co chce nakoniec ja sa necitim ako ziadny obraz Boha ktory ma vytvoril zo svojej nekonecnej lasky, ja sa citim ako prirodny experiment a absolutne ma to neponizuje (aj to je mozno dovod vieri ludi vo vyssiu moc, lebo clovek so svojim egom predsa nemoze byt len take nič )
@maxton neviem ci troluješ cely članok, alebo si tak velmi pomyleny @32 -____- , dalej sa už nebudem radšej vyjadrovať, v tomto okamihu si stratil akukolvek vierohodnosť
@midnight@19@20@47 atd... (možno malé dodatky by som mal ale inak dobre napisane, ale potom sa už diskusia uberala velmi divoko
je mi vás všetkých uprimne ľúto, lebo príchádzate o všetko čo vám ponúka Boh...
nech sa váš život uberá podľa vašej slobodnej vôle...
prajem vám, aby ste v živote nikdy nepoznali bolesť, plač, beznádej a chorobu, aby ste boli do smrti šťastní....
Nech vás žehná Všemohúci Boh Otec, i Syn, i Duch Svätý†. Amen.
@maxton@120
"ja ked verim, ze zivot vznikol nahodnymi chemickymi reakciami v oceane a dalej sa miliony rokov vyvijal evoluciou tak je to tiez viera v zivot, preoc by viera mala znamenat len nieco nevysvetlitelne"
wrong, teda, aspoň by malo byť. viera je presvedčenie napriek absencii dôkazu. keďže na to čo hovoríš dôkazy existujú (okej, na úplne prvotnú živú zlúčeninu asi nie, ale chápeš čo myslím), tak pokiaľ si o tom presvedčený nie preto že ti niekto povedal a rozhodol si sa mu veriť, ale preto že si si vedomý existujúcich dôkazov, už to nie je viera, aspoň nie na základe exaktnej definície toho slova.
@puco90
Darwinovu teória vytvorili ilumináti ktorí sa snažia neviditeľne zjednotiť svet do jednej vlády aby mali všetkých pod kontrolou a keď sa im to podarí príde na svet antikrist. Ilumináti sú najmocnejší ľudia na svete ovládajú celú politiku trhy všetko len sa o nich nevie lebo to tak chcú. Je to skupina najmocnejších ľudí ktorí sú satanisti a slúžia diablovi ale to je ťažké niečo také vysvetľovať takým tupým a slepým ľuďom ako ty.
@maxton
Biblia sa nezaoberá podrobne vznikom sveta pointa v biblii je to že Boh všetko stvoril ako to nevieme presne v biblii je to len symbolicky opísané od stvorenia človeka biblia sa hlavne sústredí na to ako ľudia majú žiť na zemi aby sa dostali k Bohu až po smrti nám budú odhalené všetky tajomstvá vesmíru a tak.
@puco90
Myslím to vážne ty si presne taká slepá opička aká iluminátom vyhovuje všetko čo povedia takí ako ty tomu uveria oni klamú prostredníctvom médii a tak zisti si o tom dačo a potom kritizuj nevieš o tom nič.
@midnight
Neurážaj prosím ťa bibliu ty si pre mňa zamňa aj ver že si spadol z marsu ale neurážaj Božie slovo lebo sa ti to po smrti nemusí vyplatiť a neber to ako vyhrážku len ako upozornenie.
keby som sa mala zamyslat nad vecami na ktore aj tak nikdy nebudem poznat odpoved tak ma slahne uprostred dna na priechode pre chodcov ... -.- teda nie ja nechodim cez priechod .. tak nic
@mefistofel este ze mi strata tvojej vierohodnosti nijak neublizuje a je mi to jedno @midnight@126 slovickaris ? @tomiq256 "sú najmocnejší ľudia na svete ovládajú celú politiku trhy všetko len sa o nich nevie lebo to tak chcú" taketo veci vzdy vycaria usmev na tvari oni chcu aby sme o nich nevedeli ale nejakou nahodou si sa dostal ku tajnym spisom ktore ale urcite neboli z konspiracnych webov, potom like @lukaso121 clovek ako produkt evolucie vznikol nahodou, kedze prva ziva bunka niekde v oceane tiez vznikla len nahodou a kedze bolo vo vyvoji niekolko prirodnych nahodnych dopomoci aby sme sa vyvijali, ked sa ti nepaci slovo nahoda tak to mozes volat bozia pomoc odpovede tu uz su
@lukaso121 ja a opica mam spolocnych predkov, to by som chcel vediet akych predkov mas teda ty, kedze na otazku ako sa stvorili ludia si mi stale neodpisal, ak veris hline a rebru no tak ok, to ze mame s opicami spolocnych predkov nie je ziadna hanba, to si myslia len silni veriaci ze su nieco viac a nemozu byt prosty obycaj
@maxton daj odpovede nech viem nacom si.stale si myslim ze zastavas povod z opice.ako sa stvorili ludia neviem.neviem kde si nadobudol fakt ,ze verim hline a rebru
@tomiq254 ďakujem za upozornenie, nabudúce si ho nechaj pre seba, nezaujíma ma
@maxton
hovoríme o vede, exaktnej disciplíne. v exaktnej disciplíne buď slovíčkariš a hovoríš veci čo dávajú zmysel, alebo neslovíčkariš a pletieš väčšie či menšie nezmysly. slová a pojmy majú vo vede veľmi exaktné významy a slovíčkarenie je nástroj ktorým sa to zabezpečuje
asi žiadnu predstavivosť nemám ..a tak...
1. Všetko s tými opicami a ľuďmi sú len teórie a prečo opice nechodia vzpriamene ako my? Nie preto, že je to jednoducho úplne iný druh ako my?
2. Keď to berieme tak, že sme iný druh ako opice, že sme jednoducho vyššie, tak sme tak boli už stvorení s tým darom reči..alebo aspoň sme mohli vydávať zvuky a potom sa to tak nejako sformulovalo
3.nuž veď sa nám zväčšoval mozog...predsa tým vývojom sme aj ochlpenie strácali..niekde sa ubralo a niekde zas pridalo
Áno som si úplne vedomá toho, že som nezvládla to, čo si písal - "predpokladajme, že človek sa vyvinul z opice"...ale potrebujem sa spýtať jednu otázku... Prečo sa nové plodiny a chémia, ktoré majú byť použité v potravinárskom priemysle a majú skončiť v našich bruškách skúšajú na krysách?? Nebola by tiež adekvátna otázka že: Nevyvinuli sme sa len tak náhodou z krýs? (pozerala som dokument o GMO a tam bolo niečo spomenuté že máme toho veľa spoločného s krysami)
@manymeny "tak sme tak boli už stvorení s tým darom reči" mas namysli ake stvorenie ?
""predpokladajme, že človek sa vyvinul z opice"" -... toto je moja chyba, zle to bolo vyjadrene, skor tak ze opice a my mame spolocnych predkov, ale proste zjednodusenie je ze sme z opice
"Prečo sa nové plodiny a chémia, ktoré majú byť použité v potravinárskom priemysle a majú skončiť v našich bruškách skúšajú na krysách??" no asi je to preto, lebo sa nevie ako bude telo na tieto plodiny reagovat, a radsej kvoli tomu zomrie mys ako clovek, taktiez sa mysiam davaju davky v roznych velkostiach
a prečo prosím ťa sa to neskúša na veveričkách, psoch, mačkách? V tom dokumente hovorili že máme dosť veľkú časť génov spoločných s krysami....aké stvorenie mám namysli ? To keby som vedela ..veď o tom to tu celé je..nie predsa?
@manymeny cele je to tu o tom ze opice a my mame spolocnych predkov, ale kedze to popieras tak som chcel vediet ze odkial su ti nasi predkovia podla teba, ale nevies to, ok , no 98% genov mame rovnakych aj s opicami a na opiciach to neskusaju takze, mys je asi najlepsia preto lebo ich je vela a su male, a vysledky keby skumali psov a mysi by boli zrejme tie iste, inak 50% dna mame spolocnu aj s bananmi, mozu tu skusat aj na nich
@maxton 'a otazky na tie odpovede tu uz su'.som z toho jelen ale budis.takze si myslis ze sa clovek vivinul cistou nahodou? Biblia je kniha,kde najdes otazku na kazdu odpoved.
@manymeny skúša sa to najprv na bunkových kultúrach, potom na myšiach, potkanoch, ale neskôr aj na bígloch a potom aj na človeku
- sú to všetko cicavce, teda majú s človekom veľa podobného, no s hlodavcami sa ľahko manipuluje, rýchlo sa množia, existujú čisté línie, ktoré majú zhodné genotypy a za tie roky sú dobre preštudované
@tomiq254 koran opisoval tak isto ako biblia,takze su tam identicke veci.a necital si bibliu lebo by si vedel ze to tam je.len krestanstvo sa trichu zmiernilo ale isla je stale taky isty ako krestania v stredoveku az na par zmien bo je tam teplo a pece im na hlavu.
@manymeny a inak, človek a krysa tiež majú spoločného predka (je teda oveľa vzdialenejší než spoločný predok človeka a šimpanza, ale od neho sa vetvili línie, ktoré prešli rovnakým počtom zmien, než sa vyvinuli do podôb, v akých ich poznáme dnes)
@vladqog vies co tak ja niesom biolog, ak vies preco tak ma oprav a odpovedaj ty, ja sa to chcem dozvediet rovnako, len tu necakaj ako sup na chyby @lukaso121 ale ved ja odpoved na vznik cloveka uz mam, odpovedou je nahoda, Biblia je pisana obrazne a nieje mozne aby ju kazdy clovek an Zemi pochopil rovnako takze tam odpovede najde sice kazdy ale kazdy ich bude mat ine @hellium vcera som pozrel ten dokument pod lampou, velmi zaujimavy, ale strasne ma iritoval ten Mojzis
@hellium mne prave Hrib pomahal pochopit o com sa tam hovori, lebo napr ten mojzis koktal a prehltaval slovicka, ked rozpraval tak nevedel kde zacal a uz som ani nevedel o com rozprava a Hrib to tak prosto zhrnul do jednej vety
@maxton blbost,si taky isti ako zajko a dalsi ,tvrdit nieco ,co nieje pravda ,za 100% pravdu.Ze clovek vznikol nahodou ,no to ma poser.chod sa nahodou najest a citaj si nahodou nieco o nahode
už sa mi nechce hľadať, kto to písal, ale pre tých, čo si myslia, že evolúcia je len vymyslená teória - dá sa ju pozorovať aj v reálnom čase - - napríklad na vírusoch, ktorým sa mutáciami veľmi rýchlo mení genóm
nie sú to len nebadateľné zmeny v priebehu miliónov rokov
@lukaso121 zatial si sem neprispel so ziadnym svojim nazorom na vznik cloveka, ja si myslim ze je to nahoda, ty zatial len vravis, ze to co si myslim je blbost, takych ludi mam najradsej, ak sa ti nepaci moj nazor ale nemas ziadnu motivaciu mi ho vyvratit, tak naco na to reagujes.... a ked ty tvrdis, ze to nie je pravda, tak na to musis mat aj nejake dokazy ktore to vyvracaju, ale zatial si neprisiel s nicim, len so svojim presvedcenim
@maxton takto isto reaguju nabozensky motivovani ludia,ja ti vyvraciat nemusim ,ty si ten co by mal potvrdit nejakymi dokazmi svoj vymysel o ktorom tvrdis ze je pravdivy.keby mam pisat svoj nazor na vivin cloveka bolo by to na dlho a nemam take poznatky o tom ako ty ktori to studuju a skumaju .nehaj si priestor aj na ine nazory na vec ,ty sa snazis presadit to svoje a ostatnych nazory su len bludy a famy.ja sa snazim trochu o to aby si nebral secko so 100 percentnou istotou a mal kriticky nazor na secko.keby sem aj tak dam svoj nazor tak si meles to svoje a moj by si len ignoroval.
@lukaso121
cize zhrnutie
uz len to ze mi snad tretikrat kladies do ust veci ktore som nepovedal znaci ze si tuto diskusiu len prisposobujes, snad trikrat som ti napisal co si MYSLIM, v co VERIM ze bolo na pociatku a to ze to boli nahodne chemicke reakcie v oceane.... ty si to naopak vykladas tak ze tu sirim nejake pravdy a snazim sa presviedcat ostatnych , taktiez som sa ta uz dvakrat spytal nech mi povies vlastny nazor, tvoja odoved je ze "dam svoj nazor tak si meles to svoje a moj by si len ignoroval." to su len tvoje odhady, uplne neopodstatnene ...
dalsie tvoje slova "ty sa snazis presadit to svoje a ostatnych nazory su len bludy a famy" , ukaz mi, kde pisem na nazory inych ze su bludy a famy,
ja viem ze je lahsie si realitu prisposoboval aby sa ti to hodilo, ale potom diskusia s tebou nema zmysel
to si teda neodporuju dokonca iste veci z Biblie suvisia aj s vedou, napr vyrok, "na pociatku bolo slovo" sa da kludne interpretovat do obdobia vyvoja ludi kedy sme sa naucili rozpravat a vtedy sa da aj na zaklade tohto vyroku z Biblie urcit kedy sme sa stali ludmi, teda, kedy sme vznikli
@maxton vidim ze uz mas gulas vo svojich vyrokoch ,stale poukazovat ze nahoda je pravda.samozrejme si sa vyhol prvej vete v @161 ,skus okomentovat tu nahodu pridaj nejaky dokaz ktory ma usvedci o tvojej pravde ze sme sa civinuli nahodou.este mi napises ze sa pytam to iste ,co mam robit ked neodpovedas priamo? a za bludy povazujes zajacie a georgove nazory sice aj ja ale mas co si chcel .predved sa
tak ja len vyjadrim svoj skromny nazor ktory som si nejak vydedukovala
1. vzpriamena chodza je asi dosledkom prechodu zo stromov na zem.. umoznuje rychlejsi pohyb, je efektivnejsia, ruky mozu byt zamestnane niecim inym, poskytuje lepsi vyhlad... a mozno to bolo sposobene aj utekom pred nejakou inou zverou alebo nahananim nejakej zveri..
2. co sa tyka reci, tak vsetky zvierata sa nejako dorozumievaju.. u cloveka to bolo nutne z dovodu zivota v skupine a vyvijalo sa to postupne.. od prejavov emocii cez pomenovania predmetov, k zlozitejsim myslienkam.. aby sa zlepsila komunikacia a kooperacia..
3. a zvacsovanie mozgu.. asi preto ze sa zacal viac pouzivat..
celkovo mam pocit ze podmienky pre zivot boli velmi tazke a preto prezitie zaviselo na prisposobovani.... preto bolo nutne vyvijat sa.. a z formy opice to zrejme bolo najvyhodnejsie touto cestou..
@lukaso121 no dobre tak ti napisem ako to chapem ja ze sme vznikli nahodou, najprv sa musela vytvorit zem ale to uz preskocim a zacnem vo faze ked tu existovali prve oceany, ocean nebol obycajna voda, ale bolo to mnozstvo prvkov, vela oxidov, sirany, a obrovska teplota, v chemii niesom odbornik ale molekuly a prvky do seba stale narazali, spajali sa, vymienali si elektrony... do toho mnozstvo bleskov vytvarajucich elektricku energiu a tiez radioaktivne ziarenia... vsetky tieto nastroje zaprcinili ze sa vytvarali vzdy zlozitejsie vacsie molekuly spajanim mensich molekul az raz sa vplyvom NAHODY takto vytvorila dexyribonukleova kyselina, ktora tvorila uplny zaklad pre zivot (pod slovom zivot rozumej nieco, co zanechava potomstvo, teda ze sa to dokaze rozmnozovat, alebo inak pri prvych bakteriach.... delit) ... nikoho o tom nebudem presviedcat, moze to mat vela chyb ale to je aspon logicke
@maxton no vidis ide ti to.ale ma to jeden hacik to nebola nahoda.skor napis ze pravdepodobnost ,matematicke vyrazy a tak.a napis mi kde si zistil alebo utvoril svoj nazor ze je toto secko nahoda,myslim tym odkazy na stranky a tak ,pochybujem ze vedci pisali 'tak nase oko vzniklo nahodou aj ruka je cista nahoda'.este mi popises postup a zatim napises to je secko nahoda ,mne to zmysel nedava
@lukaso121
predstav si vodu ako vec vytvorenu z nekonecneho mnozstva molekul ako sa tie molekuly pohybuju sem a tam, pohybuju sa na zaklade prilivu a odlivu, vln, bleskov, vetru atd., a ak je v oceane 500 kvadriliard molekul a dalsich 500 miliard kvadriliard ich moznych zlucenin tak to uz povazujem za nahodu ak sa z tychto moznosti vytvori 1 kyselina znamenajuca zivot, taktiez je uz obrovkse stastie pre nas ze sa vsetky molekuly vo vode vtedy nachadzali, dokonca sa hovori aj o tom ze najprv tam iste molekuly ani neboli a tak zivot vzniknut nemohl ale az pad roznych meteoritov do mora tam tie posledne molekuly dodal
vsetko by sa mozno dalo vypocitat aby sme vedeli v akom case sa ake molekuly budu kde nachadzat a preco sa tam budu nachadzat ale to vsetko by nas priviedlo uplne na zaciatok az na zrod vesmiru, pretoze napr uz len ak by sme sa vybrali cestou prilivu a odlivu ktory by mal priniest zero molekuly k sebe tak by sme sa museli dostat k zrodu mesiaca, predpoklada sa ze za vznik moze planeta ktora do nas narazila, takze by sme museli vediet preco ta planeta mala trajektoriu akurat na nasu zem a zistili by sme ze jej trajektoria vznikla az na zaciatku vesmiru .... mne to zmysel dava,
Náhoda je moment nejakej skutočnosti, ktorý je vzhľadom na jej substanciálny základ (podstatu a zákon) niečím iba možným; je to niečo skutočne existujúce, čo však vzhľadom na podstatu predmetu môže byť aj nebyť ... cize ak je mozne ze sa v mori spoja take molekuly ktore budu znamenat zivot tak sa to stat moze ale nemusi,
@maxton lepsie povedane 'som debil ktory kopijure z wikipedie definiciu nahody' .urcite tomu rozumies a tvoje molekuly by som dal za pravdepodobnost alebo 1 ku 5000000000 nez nahodu.
@lukaso121
ano, tu poslednu definiciu som okopiroval, to ti snad mohlo dojst ked vo vsetkom ostatnom diakritiku nepouzivam, no ked uz nevies pochopit z textu co je a co nie je kopirovane tak veci ako stvorenie sveta u teba snad ani nemaju miesto.... chytil si sa jedneho slovicka a tym je nahoda pricom sam nevies ako sme vznikli ale moju teoriu musis podlomit tym ze pravdepodobnost 1 ku miliardam je viac ako nahoda ... takze ano mas pravdu nieje to nahoda je to pravdepodobnost a tym sa vlastne vysvetluje cely vznik vesmiru, super dakujeme
@maxton 1. otázka - vzpriamene chodíme preto lebo chodíme po 2. nohách a to preto sme začali lebo neviem...
2. otázka - to je jasné, rozprávaju sa vsetci, psy ked stekaju, aj každý, aj opice vydavaju zvuky: Huhuhahaha - znamená to hento, a muhahuheho znamená toto...
Aj Germáni napr. Nemci, ked rozprávaju tak priam stekaju, len také Ain, Cvail, ani jazyk nepoužívaju, + ten prízvuk, len zvuky, jak opice.......
3. otázka - nezvacsoval to je len blud...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
178 komentov
2. Lebo sa zväčšoval mozog a tým aj oblasť reči.
3. Mozog sa zväčšil keď sme začali jesť mäso.
toto si pozrite všetci, vysvetlia vám to biológovia a v závere dokonca príde aj teológ:
» video.tyzden.sk/redakcia/2009/1...
a gúgl na tieto otázky tiež nevie odpovedať?
Ale v itunes to mozno budu mat medzi podcastami.
očividne odpovede nevieš, pretože evolučná teória nehovorí nič o tom že sa človek vyvinul z opice.
1. humanoidnej stavbe tela je jednoduchší, efektívnejší, rýchlejší a obradnejší pohyb na dvoch končatinách, keď sú na zemi. jedinci využívajúci pri pohybe len spodné končatiny, boli teda úspešnejšie v úteku pred nebezpečenstvom a v prenasledovaní koristi. also, keď všetky končatiny používaš na pohyb, nemáš čím loviť, čiže v skratke by sa dala odpoveď zhrnúť do: vplyvom nutnosti, a prirodzeného výberu (natural selection)
2. posledné hypotézy o ktorých viem tvrdia že človeku možno napadlo že štruktúrované zvuky sa dajú použiť na vyjadrenie myšlienok, pod vplyvom halucinogénnych húb vďaka ktorým zažili synestézu zvukov a tvarov.
ale inak neviem prečo ti rozprávanie pripadá také jedinečné, je to len zvuková komunikácia, rovnako ako používa väčšina tvorov na zemi, len o niečo viac štruktúrovaná a artikulovaná - rovnako ako naše myšlienky, totiž naša zvuková komunikácia prebiehala vývojom k stále zložitejším a sofistikovanejším formám, aby držala krok s vývojom mozgu a spoločnosti, ktoré sa odohrávali rovnakým smerom.
3. vplyvom objavu ohňa a prechodu od rastlinnej stravy na stravu aj mäsitú, keďže mäso je energeticky omnoho výdatnejšie ako zelenina, stačí ho zadovážiť a skonzumovať menej, takže máš viac času na všetkomožné vrátane pokusov o myslenie (ktoré tvorili vzťahy ktoré spôsobovali úspešnejšie prežitie tých ktorí v nich boli dobrí, čo zas spôsobovalo že prežil genóm tých jedincov ktorí obsahovali mutácie ktoré boli vývoju tých častí mozgu starajúcich sa o intelekt a spoločenskú komunikáciu prospešné)
čiže už len na záver dodám, ak o niečom vyhlásiš že vieš odpovede, daj si pozor aby si rovno v tej istej vete okamžite nedokázal že nevieš
@5 "no neviem to, preto sa to vola evolucna teoria"
@12 @tomiq254 "Evolúcia je len teória ktorú už veľa vedcov vyvrátilo."
...ako pozerám, vy toho veľa neviete. skúste s tým teda niečo spraviť, a začnite tým že pochopíte význam základnej terminológie ktorá je používaná (aspoň tými čo vedia o čom hovoria) veľmi špecificky, presne a starostlivo, už asi tak 100 rokov.
čo sa týka prirodzenej selekcie, takisto.
čo sa týka toho ako fungujú pokope, to už sa do detailov skúma ťažšie, ale aj tu existuje celkom dosť jasných dôkazov.
to je jeden dôvod prečo ma udivuje že sa ti chcelo vôbec sa ho na to pýtať.
ten druhý je, že ak ti niekto vyhlási to čo vyhlásil tentotu, tak vieš že aj keď bude ochotný sa úprimne pokúsiť o kvalitnú odpoveď, bude to len hromada blábolov ktoré nedávajú zmysel
1. nie
2. nie
3. nie
@21 O.o čo nie?
mimochodom, všetky tieto procesy sú veci s mnohými činiteľmi, čiže tamto horeuvedené sú len tie prvé veci čo mi napadli a prišli mi najpodstatnejšie.
mas pravdu, nemuselo to byt tak ako si myslim, skor som tie "nie" pisal, ze mam na to iny nazor, ale ja mam svoje nazory tiez len z dokumentov takze sa ani mudro nesnazim tvarit
a myslím, že tieto otázky nie sú niečo, na čo má človek subjektívny názor, keď existujú ľudia, ktorí sa tým reálne zaoberajú a predkladajú dôkazy
1. fakt?
a určite to ide najlepšie zubami ktoré boli dizajnované na rastlinnú potravu, rezáky netreba, svoju korisť užuješ k smrti
3. samozrejme, do tej miery a tou rýchlosťou akú ich fyziológia a prípadné sociálne usporiadanie daného živočíšneho druhu podnecuje.
ale je samozrejmé že zvieraťu ktoré nemá končatiny použiteľné na používanie nástrojov sa nevyvinie mozog tak aby bolo dané nástroje schopné používať.
podľa mňa (a až teraz zachádzam do oblasti neoverených vlastných špekulácií) jediné čím sú ľudia, a čím ich predkovia boli výnimoční, je práve to - vlastníctvo končatín umožňujúcich v porovnaní s inými živočíšnymi druhmi neuveriteľne jemnú a presnú motoriku. keby mali ľudia drápy, kopytá, chápadlá, plutvy či čokoľvek iné než ruky, tak by dnes po zemi ako organizovaná civilizácia pravdepodobne nechodilo nič.
plus zasa sme tam kde sme boli, ak máš končatiny umožňujúce jemnú motoriku, a si na úsvite doby kedy sa začali používať nástroje, budeš úspešnejší jedinec zas ak už nejakou náhodnou mutáciou alebo inými vplyvmi počas vývoja svojej genetickej línie, prípadne vývinu teba samotného (zasa, všimni exaktnosť terminológie, "vývoj" je naprieč generáciami, "vývin" sú len zmeny vrámci konkrétneho jedinca) tvoj mozog má/získal lepšiu schopnosť kontrolovať svoju jemnú motoriku.
@hellium čiže zdá sa/predpokladám že som bol "odniejovaný", zasa z rovnakého dôvodu z ktorého zakladateľ nechcel písať svoje odpovede.
"zaujima ma na co sa pri tychto otazkach zameriavate, ked sa snazite zistit "pravdu""
na spojenie dôveryhodných informácií do zmysluplného, interne (a pokiaľ možno aj vrámci okolitého sveta) konzistentného celku
"ale ja konkretne si myslim, ze nas predok su opice, nie ze my s opicami sme mali spolocnych predkov"
tak to sa ty konkrétne mýliš, a približne rovnako veľmi ako keby si tvrdil že ty konkrétne si mysliš že tvoja sestra je tvoja pra-pra-pra-pra-pra-(zopakuj ešte asi najmenej 100x)-babka.
@maxton tak si myslíš zle
je vývojová línia hominidov, ktorá sa postupne odvetovala - pred pár rokmi zistili, že človeku je najbližší šimpanz, menej podobné sú gorila, orangutan
prečo potom šimpanz stále existuje a nezmenil sa na človeka?
"teda zaciatkami chodze na dvoch koncatinach sa aj nasa chrbtica narovnavala a hlava s krkom sa posuvali dozadu co dovolovalo hrdlu vytvarat si vacsi priestor pre zvuk... cize zakladom pre tvorbu ludskej reci je ludska chodza, je to uzasne"
zaujímavé, a z určitej stránky úžasné, to je pravda, len ti opravím:
"zakladom pre tvorbu ludskej reci je ludska chodza, je to uzasne"
na
"čiže jedným z hlavných faktorov ktorý UMOŽNIL vznik reči je chôdza"
okrem iného, zaujímavé že v tomto vysvetlení si akceptoval koncept že na to aby mozog vyvinul určitú schopnosť, musí byť telo schopné ju fyzikálne vykonávať, a pritom predtým si sa mi pokúsil trojku spochybniť práve ignoráciou tohto konceptu...
...ale povedzme že teraz vedieme čisto cvičnú diskusiu a tamtým si si len rýpol lebo si bol zvedavý čo odpoviem
s týmito tu sa nepúšťaj do písania, je to zbytočné, lebo oni budú mať vždy pravdu...
najlepšie je ich v tom nechať, nech sa nakoniec pekne škvaria vo vlastnej nemohúcnosti....
(predpokladám)
evolučná teória nevyvracia existenciu boha a takto len zbytočne ukazuješ, že niektorí veriaci o nej nič netušia a Bibliu berú doslovne
veľa úspechov si dokazovania svojho pofidérneho vzniku, ale byť tebou tak zmažem o dve hodinky to fórum, aby tvoje "výroky", nakoniec niekto nepoužil proti tebe....
človek nikdy nevie čo môže prísť zajtra, že jo..... :-S :-S :-S
heh, preto je Boh, aby sa ľudia typu midnight nad tým veľmi čudovali a nedokázali v tom svojom malilinkom mozočku na to prísť...
a a ni neprídu, lebo......
prekvapivo zmysluplné vysvetlenie, nechce sa mi overovať si tie fakty len aby som mohol povedať či aj pravdivé alebo nie, každopádne si uvedom že o o čom ty vrámci tejto úvahy hovoríš ako o šimpanzoch nevyzeralo ako šimpanzi a nežilo tak, malo to iný genetický kód a inak sa to volalo.
a presne toto čomu ty hovoríš šimpanzi je ten spoločný predok.
PLUS:
" to je dovod preco sa dnesne opice uz "nemenia" , lebo na to nemaju dovod odchadzat z dzungle a keby sa aj "
nesprávne, evolúcia prebieha vždy a všade vo všetkých organizmoch bez ohľadu na to či to na prežitie potrebujú, alebo nie. evolúcia je len o zmene, ako brokovnica, proste keď vystrelíš, tak idú broky do všetkých strán, to "prispôsobenie sa prostrediu" zabezpečuje naturálna selekcia, ktorá je ako úzky priezor pred stredom terča: ak vystrelíš na terč bez priezoru, trafíš všetkomožné.
to je vrámci biológie ekvivalent evolúcie, hromada random mutácií z ktorých každá ovplyvňuje daný organizmus inak. ak žiadna z daných mutácií nijak výrazne nezvyšuje ani neznižuje prežitie daného jedinca v danom prostredí, tak sa zasa "rozriedia" kombináciami s inými vetvami, a tak permanentne tvoria síce konzistentný a nijak výrazne sa meniaci, no napriek tomu stále v čase sa meniaci druh.
ak však pred terč dáš ten priezor (špecifické podmienky daného prostredia, iné než boli generáciu dozadu), a vystrelíš, broky sa rozletia na všetky strany (evolúcia zas prebieha rovnako, stromovo), no terč trafia len niektoré (prežijú len tie mutácie ktoré vedia prežiť v danom prostredí, wau, captain obvious , a tie ako jediné preživšie sa ďalej kombinujú medzi sebou, ale daný črt ktorý umožnil prežitie sa neriedi, ale naopak, posilňuje).
čiže problém je imho len v tom že si si predstavil toho spoločného predka na základe niečoho čo poznáš a vraj je tomu blízke (opica), a následne si zabudol že sa hovorí o druhu ktorý žil cca pred pol miliónom rokov, lebo v tom tvojom myšlienkovom pochode tá opica vyzerala tak dobre
ak neveriš Knihe Pravdy, je ti zbytočne veriť evolúcii v tom vašom ponímani...
Boh je Stvoriteľ všetkého a všetkých, vedec preto nemôže byť aj ryba aj rak....
pripadalo by mi to potom ako poistka, čo ak ten Boh predsa existuje, bolo by to od ních nefér...
my čo veríme v Boha sme si na tom na 100 pro istí....;
"ale byť tebou tak zmažem o dve hodinky to fórum, aby tvoje "výroky", nakoniec niekto nepoužil proti tebe...."
zaprvé nie sú moje, zadruhé ak by ich ľudia začali používať "proti mne", tak by to znamenalo že úspešne šírim inteligenciu, pričom neviem prečo by som niečomu takému mal brániť. viem že ty máš svojou vierou taký reflex vypestovaný, ale nezabúdaj že mňa nikto nezmagoril
plus, klasicky, je vtipné ako človek ktorého odpoveď na všetko je "lebo boh, nemysli už toľko" zadrie niečo o tom ako môj malý mozoček nie je schopný niečo pochopiť
ale hej, jednu vec asi nikdy nepochopím, ako si človek môže myslieť že dostal všetky odpovede na základe toho, že ho niekto naučil na každú otázku povedať "lebo. nepýtaj sa."
...okrem toho je to tvoje náboženstvo ktoré tvrdí že boh a svet sú človeku nepochopiteľné záhady...
(...a minútu po tom niekam vstúpi kresťan a podobne nabubreným tónom vyhlási že on vie všetko a pravdu a my sa mýlime)
...a na ďalšej strane biblia povie, že to je jeden z dôvodov prečo má byť pokorný
(a následne mi daný kresťan povie že som namyslený, keď mu vysvetlím že je pokrytecký slabomyseľný nevzdelanec...)
ty sa tu neozývaj, sejmuli ťa tu na sračku
hehehhe, ani iné som nečakal, serie ťa, že my kresťania sme v našej viere v Boha na čistom...
vy neviete ani ako ste vznikli a všetko tu vyznieva ako dohady...
a nakoniec Pán GOOGLE, sa mi vidí, že tvoj mozoček sa zmenšuje, lebo už nie si tak originálny, ako si bol voľakedy
"no evolucia je aj reakcia na prostredie nie ?"
nie. a ako že naozaj nie. fakt nie. ako vravím, choď si naštudovať základnú terminológiu. v mechanizme evolúcie a prirodzenej selekcie sa, pozor, nenachádza ŽIADNA reakcia na prostredie. to som sa ti práve pokúsil vysvetliť, evolúcia sú strely z brokovnice, naslepo náhodné mutácie do všetkých strán, vznikajúce ako chyba pri prepise kódu pri delení buniek. nie je v tom žiadny zámer ani nič čo by zvonka ovplyvňovalo jej smer, čiže smer týchto mutácií.
a potom je tu prirodzená selekcia (to je druhý samostatný mechanizmus), ktorá je o tom že proste prežijú tí, ktorí majú najlepšie schopnosti v danom prostredí prežiť, a vďaka tomu sa tieto schopnosti posunú ďalšej generácií. ale ZASA, nikde v tom nie je žiadna reakcia na prostredie, proste vyprdneš tristomiliónov random malých variácií na jedného živočícha (a každý z nich ak prežije a rozmnoží sa vyprdne zas svoju populáciu random variácií). ak je daná variácia nevhodná pre dané prostredie, dané prostredie ju zabije.
"tak zivocichy sa az tak menit nebudu"
"a ked je dzungla 10 milionov rokov dzunglou tak zivocichy sa az tak menit nebudu"
samozrejme, lenže keď začneš s niečím, a 10 miliónov rokov v tom každú generáciu robíš totálne minimálne zmeny, aj tak vo výsledku nazbieraš MILIÓNY zmien, čiže výsledný živočích bude veľmi odlišný. hovoríme o časových a množstevných horizontoch na ktoré intuícia nefunguje, uvedom si to, keby som kreslil čiaru tak, že 10miliónov rokov každý rok prikreslím milimeter, dostal by som 10000 kilometrov dlhú čiaru, to je takmer priemer zeme...
okrem iného, keby si videl vedľa seba dnešnú opicu a spomínaného spoločného predka, je dosť možné že by si vyhlásil že veď sa to až tak nelíši. a mal by si pravdu.
ale líši sa to dosť na to aby ich DNA nebolo kompatibilné, teda by tieto dva druhy neboli schopné splodiť potomka, čo je jedno zo základných kritérií definujúcich kde jeden živočíšny druh končí a druhý začína. ak dva jedince (inak úplne zdravé a za ideálnych podmienok) nie sú schopné splodiť potomka kvôli nedostatočnej kompatibilite genómu, jedná sa o dva odlišné druhy.
ak @zajkousko v @71 tamtú sračku nazýva "Knihou pravdy" tak je zbytočné sa mu snažiť vysvetliť už len aj čo presne slovo "pravda" znamená, neplýtvaj časom
"hehehhe, ani iné som nečakal, serie ťa, že my kresťania sme v našej viere v Boha na čistom..."
nope, už som ti niekoľkokrát vysvetľoval že ma serie a bytostne nesmierne uráža že som súčasťou toho istého živočíšneho druhu ako stupidity tvojho typu, tak si to skús prosím zapamätať, aspoň túto jednu vec, veď v tej informácií nie je nič čo by tvoje vymývanie mozgu považovalo za zakázané, nie?
@zajkousko evolúcia nie je niečo, v čo musíš veriť - to akceptuješ ako fakt - vysvetľuje, ako sa život vyvíjal, nie ako vznikol a predkladá dôkazy (alebo budeš naďalej posielať ľudí do zatratenia, lebo to nedokážeš pochopiť)
no tak mňa stvoril Boh, ty pochádzaš z nejakej opice či čo si to vlastne dokazujete, takže ma nezrovnávaj s tým istým živočíšnym druhom ako ty, lebo je to urážka samotného Boha ....
ale to ty vlastne nikdy nepochopíš, že ma nemáš so sebou porovnávať, tak sa konečne uvedom ja som iný, ty si iný...
s kamošmi pri pivenku si to rozdaj, možná, že ťa budú aj počúvať, čo im chceš dokázať....
a samozrejme že bude naďalej posielať ľudí do zatratenia, a nemyslím že preto že to nedokáže pochopiť (aj keď máš pravdu že nedokáže), ale preto že nie je ani ochotný sa pokúsiť pochopiť.
ako ta stvoril Boh ak sa smiem opytat ? ale pytam sa to uplne vazne ze co si myslis
no vidiš, ty si to nepochopila, lebo som ťa do toho zatratenia neposlal...
je to pekne čítanie ako sa navzájom utvrdzujete, že čo píšete musí byť aj pravda..
ja som vsadil na istotu a podľa toho žijem a je mi leider jedno, kam sa vy dostanete po smrti, vlastne jedno mi to nie je je mi to ľúto
nejdem sa pliesť do vašej debatky, lebo by som prichádzal do hriechu a nakoniec, bolo by to všetko aj tak tvrdenie proti tvrdeniu....
ale ved mna to vazne zaujima.... do debatky si sa zapletol uz pred hodinou
"no tak mňa stvoril Boh, ty pochádzaš z nejakej opice či čo si to vlastne dokazujete, takže ma nezrovnávaj s tým istým živočíšnym druhom ako ty, lebo je to urážka samotného Boha ...."
1. ak teba stvoril boh a ja som z opice, tak tej opici asi pošlem darčekový kôš s odkazom že jej inteligenciu môže očividne aj mnoho ľudí len závidieť.
2. urážka samotného boha je skôr to keď povieš že ťa stvoril, ťa neučili že keď sa niečo dobabre, tak sa nemá bonzovať koho je to vina?
"je to pekne čítanie ako sa navzájom utvrdzujete, že čo píšete musí byť aj pravda.."
hej, no, diskusie ľudí čo sú ochotní a schopní myslieť sa obvykle príjemne čítajú/počúvajú, úplne z toho cítiš tú hodnotu, poznám to.
(@maxton @84 na to sa nepýta mysterious ways blasphemy antikrist netolerantný zákerný poškvrnený klamár ako sa to opovažuješ zvádzať osvieteného na hriešne chodníčky, do večného zatratenia pôjdeš!)
no ak myslíš midnight -a
tak on je vinímka vo vesmíre, ty nevieš kto to je
je to pán google birdzu, je to admin birdzu čo si denodene dokazuje, že maže blogy, kotré sú mu nevidia a nepasujú do jeho malého mozočku
on je ten, ktorý je boh a my všetci sme vysrané hovna pred dverami birdzu
ja za tie roky ho mám dobre prekuknutého, len on si myslí, že je niekto sprostý a nepríde na jeho primitívne úskoky a spôsoby....
"len on si myslí, že je niekto sprostý a nepríde na jeho primitívne úskoky a spôsoby"
no uskakujes mi aj ty ked mi nechces povedat ako ta stvoril Boh
tak poši darček a hneď, ale nech je veľký ako rebrinák...
ale vlastne ty asi na to nebudeš mať, veď tie vaše almužníčky
pri narodení v matkinom lone mi vdýchol dušu.....
tak ako mne aj tebe, okrem midnight-a, jeho tatko orangutan stvoril
" len on si myslí, že je niekto sprostý a nepríde na jeho primitívne úskoky a spôsoby...."
...chceš povedať že mám dôvod si nemyslieť, niekto?
áááááhahahaháá, toto je dobré, vynikajúci záder, idem odtiaľto preč kým mám dobrú náladu a potom poobede pozriem ako si sa ďalej vykrúcal z maxtonovej otázky
btw, vymazávam fanatický, nenávistný, diskriminačný, a k fanatizmu, nenávisti a diskriminácií podnecujúci obsah ktorý nie je tvojou tvorbou.
+
"pri narodení v matkinom lone mi vdýchol dušu....."
...a hlúpy namyslený slabomyseľný midnajt toto svojim malým mozočkom nedokáže pochopiť, ach jaj...
26 Nato Boh povedal: "Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi!" 27 A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril. 28 Boh ich požehnal a povedal im: "Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi!" 29 Potom Boh povedal: "Hľa, dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno: nech sú vám za pokrm! 30 Všetkým zverom zeme a všetkému vtáctvu neba i všetkému, čo sa hýbe na zemi, v čom je dych života, dávam všetku zelenú trávu. A stalo sa tak. 31 A Boh videl všetko, čo urobil, a hľa, bolo to veľmi dobré. A nastal večer a nastalo ráno, deň šiesty.
(Biblia-slovenský katolícky preklad, kniha Genezis kap. 1, verše 26-31)
7 Vtedy Pán, Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života. Tak sa stal človek živou bytosťou. 8 Potom Pán, Boh, vysadil na východe, v Edene, raj a tam umiestnil človeka, ktorého utvoril.
(Biblia-slovenský katolícky preklad, kniha Genezis kap. 2, verše 7-8)
» replygif.net/549...
oh som šťastný z tvojho šašovského príspevku
@georg21 to jasne napísal, ak tomu neveríš, ukončím to slovami Blahoslaveného Jána Pavla II. "Kto neverí v Boha, neverí ani v evanjeliu!"....
ak si ateista, tak si stoj za svojim a nevyťahuj rozum od druhých, keď máš naštudovanú Bibliu....
Lebo sa hovorí, že diabol ju ovláda lepšie ako bárs ktorý kresťan
tak o čom je potom toto fórum :ehm:
Had v tej knihe je symbolom zla, ktoré je prítomné v živote človeka rovnako ako dobro. Ak pripustíš prezieravosť diabla, tak si vybral jednu z najlepších možností ako sa nevinne zjaviť ľuďom.
Asi narážaš na tzv. anjela Lucifera (znamená svetlonosič). O tom je písané v knihe Zjavenia sv. Jána. V krátkosti, píše sa tam, že na nebi sa strhol boj medzi plukmi anjelov. Jedna strana stála za Luciferom a druhá za archanjelom Michalom. Lebo Luciferovi sa nepáčilo, že ľudí povýšil Boh nad anjelov atď. A v podstate sa diabol spomína už v Starom zákone v knihe Jób.
» www.svatepismo.sk/listovat.php?kn...
A podľa tých veršov (7-8) už akási príroda existovala, takže pokojne človek mohol žiť v tom raji zvanom Eden (názov Eden znamená raj).
Táto kniha Biblie je plná obrazov, ale časom človek vidí sám čo je obraz a čo logicky niečo konkrétne opisuje. Každopádne to má hlavne duchovný rozmer. Veda je limitovaná ľudským myslením. Vierou vidíš veci aj z iných a širších pohľadov.
s dinosaurami, slonmi a nakoniec s jednorožcami, potom či stvoril aj slnko a trávu,to mi pripomýna malé 4. ročné decko,ale opýtaj sa midnighta - mr. googla on ti to vysvetli, čo chceš všetko vedieť....
a z čoho ste to vlastne vznikli, lebo vaša debatka akosi tiež v určitom zlome skončila a nič som sa zaujímavé - fantastické nedozvedel
nie narážal som na morfológiu tela hada, lebo až po tom čine mu bolo povedané, že sa za trest bud plaziť po zemi. Ako teda vyzeral predtým?
@zajkousko a @georg21 , prečítajte si články z pápežskej akadémie vied » goo.gl/eXXDj9... alebo
taktiež si pozrite prednášku českého molekulárneho genetika a kňaza Marka Orka Váchu
eh, konečne si si dal odpich :happy:
o jedného menej....
vlasne o dvoch aj diabol je preč
Nemyslím si, že je správne to, ako si niekto možno niečo vysvetľuje po svojom bez toho, aby hľadal pravdu. A ak ju aj hľadá tak niekedy len tam kde mu to "vyhovuje". Napr. ja ako veriaci, keby som hľadal pravdu len v našich katolíckych dokumentoch hoci od pápežov tak by mi hocikto neveriaci mohol povedať, že nemám dostatok info a tak ma pokladať za fanatika. A potom, veci viery sú o osobnej skúsenosti, nie o množstve informácií. Viera je dar, o ktorý treba neustále prosiť Boha. A ak je niekto neverec tak by najprv musel pripustiť aspoň existenciu Boha, nie to ešte nejaký jeho zázrak v jeho osobnom živote... :letim:
a to vídeo je čistý blud..to snáď ten kňaz aj je to kňaz nemysli vážne
.kto je to ten diabol?opovaz pouzit google
"A práve preto je dobré, že existujú náboženstvá. Lebo náboženstvo chráni a ukazuje ako veci správne chápať" ak nabozenstvo ukazuje ako veci spravne chapat, preco im teda nikto nechape ?
"Nemyslím si, že je správne to, ako si niekto možno niečo vysvetľuje po svojom bez toho, aby hľadal pravdu." ako chces najst pravdu ? ak ti niekto nieco povie tak tomu musis pochopit, nestavi ze tomu budes verit, inak si to nemozes vysvetlit, ak sa budes vzdy hlbsie pytat otazku prečo ? tak nabozenstvom sa jednoducho nedozvies odpoved uz ani na druhu otazku prečo, lebo pri prvej otazke "ale prečo ?" je odpoved "lebo boh je všemohuci" a to je odpoved ?
" A ak ju aj hľadá tak niekedy len tam kde mu to "vyhovuje"." toto myslim ze sedi viac na teistov ako ateistov
ja ked verim, ze zivot vznikol nahodnymi chemickymi reakciami v oceane a dalej sa miliony rokov vyvijal evoluciou tak je to tiez viera v zivot, preoc by viera mala znamenat len nieco nevysvetlitelne
Ale toto pokračovanie "Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojím potomstvom a jej potomstvom, ono ti rozšliape hlavu a ty mu zraníš pätu"Gn 3, 15. - sa vykladá ako predzvesť zvestovania Mesiáša.
Vďaka za typy, od toho genetika som už niečo počul. To ostatné si tiež rád prečítam, ale časom, nedávno som dočítal dokumenty 2. vatikánskeho koncilu.
Tak to veríš v náhodu, a náhoda je nevyspytateľná, neznamená nič.
Je rozdiel veriť v niečo konkrétne a veriť v niečo čo možno nejakou náhodou je.
Ok, asi to uzavrime.
nahoda praveze znamena zivot, to ze je nevyspytatelna je pravda, ale my sme sa tu ocitli vdaka nahode, takze ja za svoje vyskytnutie budem dakovat nahode
kazdy nech si veri v co chce nakoniec ja sa necitim ako ziadny obraz Boha ktory ma vytvoril zo svojej nekonecnej lasky, ja sa citim ako prirodny experiment a absolutne ma to neponizuje (aj to je mozno dovod vieri ludi vo vyssiu moc, lebo clovek so svojim egom predsa nemoze byt len take nič )
@32 -____- , dalej sa už nebudem radšej vyjadrovať, v tomto okamihu si stratil akukolvek vierohodnosť
@midnight @19 @20 @47 atd... (možno malé dodatky by som mal ale inak dobre napisane, ale potom sa už diskusia uberala velmi divoko
je mi vás všetkých uprimne ľúto, lebo príchádzate o všetko čo vám ponúka Boh...
nech sa váš život uberá podľa vašej slobodnej vôle...
prajem vám, aby ste v živote nikdy nepoznali bolesť, plač, beznádej a chorobu, aby ste boli do smrti šťastní....
Nech vás žehná Všemohúci Boh Otec, i Syn, i Duch Svätý†. Amen.
Kiež by milostivý Boh vyslyšal moje slová.
"ja ked verim, ze zivot vznikol nahodnymi chemickymi reakciami v oceane a dalej sa miliony rokov vyvijal evoluciou tak je to tiez viera v zivot, preoc by viera mala znamenat len nieco nevysvetlitelne"
wrong, teda, aspoň by malo byť. viera je presvedčenie napriek absencii dôkazu. keďže na to čo hovoríš dôkazy existujú (okej, na úplne prvotnú živú zlúčeninu asi nie, ale chápeš čo myslím), tak pokiaľ si o tom presvedčený nie preto že ti niekto povedal a rozhodol si sa mu veriť, ale preto že si si vedomý existujúcich dôkazov, už to nie je viera, aspoň nie na základe exaktnej definície toho slova.
Si úbožiak.
Darwinovu teória vytvorili ilumináti ktorí sa snažia neviditeľne zjednotiť svet do jednej vlády aby mali všetkých pod kontrolou a keď sa im to podarí príde na svet antikrist. Ilumináti sú najmocnejší ľudia na svete ovládajú celú politiku trhy všetko len sa o nich nevie lebo to tak chcú. Je to skupina najmocnejších ľudí ktorí sú satanisti a slúžia diablovi ale to je ťažké niečo také vysvetľovať takým tupým a slepým ľuďom ako ty.
Biblia sa nezaoberá podrobne vznikom sveta pointa v biblii je to že Boh všetko stvoril ako to nevieme presne v biblii je to len symbolicky opísané od stvorenia človeka biblia sa hlavne sústredí na to ako ľudia majú žiť na zemi aby sa dostali k Bohu až po smrti nám budú odhalené všetky tajomstvá vesmíru a tak.
Myslím to vážne ty si presne taká slepá opička aká iluminátom vyhovuje všetko čo povedia takí ako ty tomu uveria oni klamú prostredníctvom médii a tak zisti si o tom dačo a potom kritizuj nevieš o tom nič.
Neurážaj prosím ťa bibliu ty si pre mňa zamňa aj ver že si spadol z marsu ale neurážaj Božie slovo lebo sa ti to po smrti nemusí vyplatiť a neber to ako vyhrážku len ako upozornenie.
@midnight @126 slovickaris ?
@tomiq256 "sú najmocnejší ľudia na svete ovládajú celú politiku trhy všetko len sa o nich nevie lebo to tak chcú" taketo veci vzdy vycaria usmev na tvari oni chcu aby sme o nich nevedeli ale nejakou nahodou si sa dostal ku tajnym spisom ktore ale urcite neboli z konspiracnych webov, potom like
@lukaso121 clovek ako produkt evolucie vznikol nahodou, kedze prva ziva bunka niekde v oceane tiez vznikla len nahodou a kedze bolo vo vyvoji niekolko prirodnych nahodnych dopomoci aby sme sa vyvijali, ked sa ti nepaci slovo nahoda tak to mozes volat bozia pomoc odpovede tu uz su
@maxton
hovoríme o vede, exaktnej disciplíne. v exaktnej disciplíne buď slovíčkariš a hovoríš veci čo dávajú zmysel, alebo neslovíčkariš a pletieš väčšie či menšie nezmysly. slová a pojmy majú vo vede veľmi exaktné významy a slovíčkarenie je nástroj ktorým sa to zabezpečuje
1. Všetko s tými opicami a ľuďmi sú len teórie a prečo opice nechodia vzpriamene ako my? Nie preto, že je to jednoducho úplne iný druh ako my?
2. Keď to berieme tak, že sme iný druh ako opice, že sme jednoducho vyššie, tak sme tak boli už stvorení s tým darom reči..alebo aspoň sme mohli vydávať zvuky a potom sa to tak nejako sformulovalo
3.nuž veď sa nám zväčšoval mozog...predsa tým vývojom sme aj ochlpenie strácali..niekde sa ubralo a niekde zas pridalo
Áno som si úplne vedomá toho, že som nezvládla to, čo si písal - "predpokladajme, že človek sa vyvinul z opice"...ale potrebujem sa spýtať jednu otázku... Prečo sa nové plodiny a chémia, ktoré majú byť použité v potravinárskom priemysle a majú skončiť v našich bruškách skúšajú na krysách?? Nebola by tiež adekvátna otázka že: Nevyvinuli sme sa len tak náhodou z krýs? (pozerala som dokument o GMO a tam bolo niečo spomenuté že máme toho veľa spoločného s krysami)
""predpokladajme, že človek sa vyvinul z opice"" -... toto je moja chyba, zle to bolo vyjadrene, skor tak ze opice a my mame spolocnych predkov, ale proste zjednodusenie je ze sme z opice
"Prečo sa nové plodiny a chémia, ktoré majú byť použité v potravinárskom priemysle a majú skončiť v našich bruškách skúšajú na krysách??" no asi je to preto, lebo sa nevie ako bude telo na tieto plodiny reagovat, a radsej kvoli tomu zomrie mys ako clovek, taktiez sa mysiam davaju davky v roznych velkostiach
a otazky na tie odpovede tu uz su, ale ak teda neveris v evoluciu tak ti to moze byt jedno nie
wtf? biblia a korán sú dve úplne odlišné veci.
- sú to všetko cicavce, teda majú s človekom veľa podobného, no s hlodavcami sa ľahko manipuluje, rýchlo sa množia, existujú čisté línie, ktoré majú zhodné genotypy a za tie roky sú dobre preštudované
@lukaso121 ale ved ja odpoved na vznik cloveka uz mam, odpovedou je nahoda, Biblia je pisana obrazne a nieje mozne aby ju kazdy clovek an Zemi pochopil rovnako takze tam odpovede najde sice kazdy ale kazdy ich bude mat ine
@hellium vcera som pozrel ten dokument pod lampou, velmi zaujimavy, ale strasne ma iritoval ten Mojzis
nie sú to len nebadateľné zmeny v priebehu miliónov rokov
cize zhrnutie
uz len to ze mi snad tretikrat kladies do ust veci ktore som nepovedal znaci ze si tuto diskusiu len prisposobujes, snad trikrat som ti napisal co si MYSLIM, v co VERIM ze bolo na pociatku a to ze to boli nahodne chemicke reakcie v oceane.... ty si to naopak vykladas tak ze tu sirim nejake pravdy a snazim sa presviedcat ostatnych , taktiez som sa ta uz dvakrat spytal nech mi povies vlastny nazor, tvoja odoved je ze "dam svoj nazor tak si meles to svoje a moj by si len ignoroval." to su len tvoje odhady, uplne neopodstatnene ...
dalsie tvoje slova "ty sa snazis presadit to svoje a ostatnych nazory su len bludy a famy" , ukaz mi, kde pisem na nazory inych ze su bludy a famy,
ja viem ze je lahsie si realitu prisposoboval aby sa ti to hodilo, ale potom diskusia s tebou nema zmysel
1. vzpriamena chodza je asi dosledkom prechodu zo stromov na zem.. umoznuje rychlejsi pohyb, je efektivnejsia, ruky mozu byt zamestnane niecim inym, poskytuje lepsi vyhlad... a mozno to bolo sposobene aj utekom pred nejakou inou zverou alebo nahananim nejakej zveri..
2. co sa tyka reci, tak vsetky zvierata sa nejako dorozumievaju.. u cloveka to bolo nutne z dovodu zivota v skupine a vyvijalo sa to postupne.. od prejavov emocii cez pomenovania predmetov, k zlozitejsim myslienkam.. aby sa zlepsila komunikacia a kooperacia..
3. a zvacsovanie mozgu.. asi preto ze sa zacal viac pouzivat..
celkovo mam pocit ze podmienky pre zivot boli velmi tazke a preto prezitie zaviselo na prisposobovani.... preto bolo nutne vyvijat sa.. a z formy opice to zrejme bolo najvyhodnejsie touto cestou..
predstav si vodu ako vec vytvorenu z nekonecneho mnozstva molekul ako sa tie molekuly pohybuju sem a tam, pohybuju sa na zaklade prilivu a odlivu, vln, bleskov, vetru atd., a ak je v oceane 500 kvadriliard molekul a dalsich 500 miliard kvadriliard ich moznych zlucenin tak to uz povazujem za nahodu ak sa z tychto moznosti vytvori 1 kyselina znamenajuca zivot, taktiez je uz obrovkse stastie pre nas ze sa vsetky molekuly vo vode vtedy nachadzali, dokonca sa hovori aj o tom ze najprv tam iste molekuly ani neboli a tak zivot vzniknut nemohl ale az pad roznych meteoritov do mora tam tie posledne molekuly dodal
vsetko by sa mozno dalo vypocitat aby sme vedeli v akom case sa ake molekuly budu kde nachadzat a preco sa tam budu nachadzat ale to vsetko by nas priviedlo uplne na zaciatok az na zrod vesmiru, pretoze napr uz len ak by sme sa vybrali cestou prilivu a odlivu ktory by mal priniest zero molekuly k sebe tak by sme sa museli dostat k zrodu mesiaca, predpoklada sa ze za vznik moze planeta ktora do nas narazila, takze by sme museli vediet preco ta planeta mala trajektoriu akurat na nasu zem a zistili by sme ze jej trajektoria vznikla az na zaciatku vesmiru .... mne to zmysel dava,
Náhoda je moment nejakej skutočnosti, ktorý je vzhľadom na jej substanciálny základ (podstatu a zákon) niečím iba možným; je to niečo skutočne existujúce, čo však vzhľadom na podstatu predmetu môže byť aj nebyť ... cize ak je mozne ze sa v mori spoja take molekuly ktore budu znamenat zivot tak sa to stat moze ale nemusi,
ano, tu poslednu definiciu som okopiroval, to ti snad mohlo dojst ked vo vsetkom ostatnom diakritiku nepouzivam, no ked uz nevies pochopit z textu co je a co nie je kopirovane tak veci ako stvorenie sveta u teba snad ani nemaju miesto.... chytil si sa jedneho slovicka a tym je nahoda pricom sam nevies ako sme vznikli ale moju teoriu musis podlomit tym ze pravdepodobnost 1 ku miliardam je viac ako nahoda ... takze ano mas pravdu nieje to nahoda je to pravdepodobnost a tym sa vlastne vysvetluje cely vznik vesmiru, super dakujeme
2. otázka - to je jasné, rozprávaju sa vsetci, psy ked stekaju, aj každý, aj opice vydavaju zvuky: Huhuhahaha - znamená to hento, a muhahuheho znamená toto...
Aj Germáni napr. Nemci, ked rozprávaju tak priam stekaju, len také Ain, Cvail, ani jazyk nepoužívaju, + ten prízvuk, len zvuky, jak opice.......
3. otázka - nezvacsoval to je len blud...