Ahoj Birdz! Ako vnímaš sebeckosť? Pri rozhodovaní myslíš skôr na seba, alebo na iných? V poslednej dobe ma trápi táto otázka a rada by som vedela tvoje stanovisko.
pri rozhodovaní s asnažím vytvárať taký zlatý stred medzi tým aby reakcie mojich činov mali aspon taký vplyv na okolie (alebo ľudí na ktorých mi záleží) ako na mňa
Nuž je to niečo ćo vyviera z najzákladnejšieho pudu. Ale myslím, že by sa nemal zbytočne potláčať, radšej by sa mal férovo priznávať- Ak niečo robím pre seba netváriť sa, že to robím pre iného.
Záleží od konkrétnej situácie, všeobecne sa o tom ťažko hovorí. Ale myslím si,že je dobré v živote medzi sebou a ostatnými nájsť vhodný kompromis- myslieť aj na svoje dobro, nebyť ten čo len robí všetko pre druhých, lebo to sa zvykne potom zneužívať, ale zároveň nebyť nejaký zarytý solista, ktorý vždy myslí iba na seba a svoje pohodlie.
každý je sebecký, dokonca aj veci, ktoré človek robí pre druhých by nerobil, ak by to jeho samého neuspokojovalo, prípadne by to neprinieslo nijaký efekt ani dobrý pocit zo seba
A ja som ten vadny ktorý myslí na iných a preto mám taký zasraný život aký mám za dobrotu na zobrotu...keď tak uvažujem koľko krát som obetoval cas, peniaze, zdravie a kadečo iné pre iných a koľko z toho sa mi skutočne vrátilo aj späť tak mám pocit že robím chybu nuž ale keď to má človek v povahe čo narobím...ale ako ak je niekto očividná špina tak pri ňom budem sebecký už len skrz princíp... horšie je keď sa toto deje v rodine potom sa z človeka stane handra lebo niektoré putá sú fakt silné a človeku to nedá aby bol až taká sviňa ako k cudzím...krv je krv to neototo
@darkpassenger pokial ide o mna, preco by si mal byt vadny? aj ja som emaptický a obetavy pre druhych ale to neznamena, ze nie som aj sebecky... a sebecky si urcite aj ty.... tak ako každý
Čo ja viem či som sebec to je veľmi diskutabilné...môj názor je že niesom možná iný si myslí že som ale ono je to uhol pohľadu ako sa pozeráš na to ty a vlastne každý jeden človek podľa mňa
Škoda, že donedávna som si ani neuvedomoval, kam až siaha moje sebectvo alebo teda ego. Aj keď som niekomu pomáhal, tak som to robil zištne, len aby ma mal rád.
Určite by človek mal najprv myslieť na seba, pretože nikto to za ňho nespraví, respektíve nájsť takú osobu je fakt ťažké a ak ju aj človek nájde, tak skôr či neskôr tá osoba uprednostní v istých veciach aj tak seba, lebo človek má v sebe istú mieru sebeckosti zakódovanú, dá sa to len naučiť potlačiť podľa mňa, ale raz ľuďom dojdu nervy, keď sa budu dlho rozdávať... lebo iní ľudia chcú využiť, chcú to najlepšie pre seba, mnoho ľudí sa dokonca teší zo šťastia iných, lebo majú v sebe taký pocit, že sa majú lepšie... preto, keď sa človek kdekoľvek chce dostať a mať dobrý život, MUSÍ myslieť v prvom rade na seba. Podľa mňa to nie je ani že sebeckosť.. sebeckosť je, keď človek myslí len an seba a ostatní sú mu u riti... podľa mňa je správne myslieť na iných, správať sa k nim pekne, ohľaduplne a pomôcť, ale nie za cenu, že by sme svoj život mali nejako poničiť, zničiť, pretrpieť...
pozri napíšem ti to takto... polož si otázku, koľko ľudí na svete by sa kvôli tebe pre niečo vážne obetovalo? asi by si ich moc nenapočítala... takže rozhodne sa prispôsobuj hlavne ako je dobre tebe a na ostatných kašli, žiješ predsa pre seba, pre svoje pohodlie a nie pre iných, v tejto dobe už aj tak pomaly nikoho nezaujíma ako žiješ, ako sa rozhoduješ, každý sa stará o seba
Asi tak ako hovori @2 všetko je v konečnom dôsledku istá sobeckosť, aj keď spravíš zdanlivo nesebeckú vec. Ale je rozdiel žiť plne sebecky a nebrať ohľad na okolie a byť sobecký spôsobom "robiť správne veci ((nielen) pre dobrý pocit".
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
pri rozhodovaní s asnažím vytvárať taký zlatý stred medzi tým aby reakcie mojich činov mali aspon taký vplyv na okolie (alebo ľudí na ktorých mi záleží) ako na mňa
lebo aj keď spravíš nejaké zdanlivo nesebecké rozhodnutie, robíš to preto, aby si v konečnom dôsledku mala zo seba dobrý pocit
"Don't light yourself on fire to keep others warm"
Nikdy som tomu nerozumel...a som veľmi rád, že takí ľudia ma obchádzajú.