Viete mi niekto povedať, ako je to s pedagogickým minimom? Konkrétne, keď chcem ísť na právo (maturita dej-nos) a chcel by som si potom spraviť to pedagogické minimum (práve z predmetov dej-nos), tak sa to dá? Alebo aké sú podmienky na získanie toho pe
"Keby som sa napr. neuchytil ako právnik, mal by som aj ďalšiu možnosť uplatnenia"
=>
Ľudia, úpenlivo prosím, neberte učiteľstvo ako nejakú záchrannú poslednú možnosť typu "tak keď už nič, vezmem aj toto." Kazí mi to životné dojmy
A inak presne neviem, ako to funguje na fakultách mimo prírodovedeckej, ale neviem si celkom predstaviť, čo by si učil.
Na NoS, pokiaľ viem, potrebuješ i ekonómiu, filozofiu, sociológiu... A dejepis? Čo to má spoločné s právom?
Pozri, na učenie nestačí maturita z predmetu plus nejaké pedagogické minimum (možno na ZŠ, to presne neviem, avšak na SŠ určite nie). U nás na prírodovedeckej je "učiteľské minimum" na to, že keď človek 5 rokov na VŠ študoval chémiu, odštuduje ešte trebárs 2 roky s predmetmi všeobecného pedagogicko-psychologického základu a didaktiky chémie. Ale proste už musí mať znalosti chémie na vysokoškolskej úrovni. S právom si to neviem celkom predstaviť.
Včera som sa dozvedela, že na učenie musíš mať štátnicu druhého stupňa (Ing., Mgr.) z predmetu, ktorý ideš učiť. Tipujem, že nebudeš mať štátnicu z predmetu dejepis/história/náuka o spoločnosti alebo čohokoľvek, čo znie aspoň trochu podobne. Neviem, či to v reáli nakoniec nefunguje trochu inak a všelijako sa to neobchádza, ale len s maturitou z tých predmetov to asi nepôjde.
Ooooh.... My, učitelia máme pedagogický základ rozdelený do 5 rokov štúdia... Ak vyštuduješ právo, tak s pedagogickým minimom budeš môcť učiť právo, žiadnu históriu alebo NOSku... na niektorých SŠ je právo ako predmet... To je ako, keď si chce Anglický jazyk pre komerčnú prax spraviť ped. m. tak učia angličtinu. Nie to, z čoho maturovali.
@caleban žiaľ na slovensku ( a asi aj v čechách) je učiteľstvo vo väčšine prípadov len "záchranným padákom" zvykaj si. Potom je veľa takých zakomplexovaných a didakticky neprínosných trosiek, - čo predsa mali byť niekde úplne inde, oni nechceli skončiť v školstve- ako moja nemčinárka. Aj by som daný predmet chcela vedieť, ale moja motivácia je príliš malá, aby sa prebila jej nedostatkami.
@storcko Ja viem, že to tak často je, preto každému hovorím, aby na učiteľstvo ani nemyslel, pokiaľ učiť naozaj nechce. Nekazí tým len spoločenské postavenie učiteľov, ale i vlastný život.
@romanzkrajinyx Ešte ma nikde nezobrali, len som sa chcel informovať, či by sa to dalo, či stačí na učenie maturita + pedagog. minimum... Ale ako vidím nie Nabudúce si odpusti nemiestne, úplne off topic, poznámky
@romanzkrajinyx ku nám do Trnavy brali tento rok externistov ktorí mali nad 52bodov .................................................................................................................................................................................................................................................................................................................aha, zabudol som povedať že z 800
@marek2031 tu die o to, že na právo by mal ist človek inteligentný...a mne osobne to príde, pre´pač, je to moj naźor, velmi hlúpe sa spýtať,či možeš učiť len s maturitou z daného predmetu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
=>
Ľudia, úpenlivo prosím, neberte učiteľstvo ako nejakú záchrannú poslednú možnosť typu "tak keď už nič, vezmem aj toto." Kazí mi to životné dojmy
A inak presne neviem, ako to funguje na fakultách mimo prírodovedeckej, ale neviem si celkom predstaviť, čo by si učil.
Na NoS, pokiaľ viem, potrebuješ i ekonómiu, filozofiu, sociológiu... A dejepis? Čo to má spoločné s právom?
Pozri, na učenie nestačí maturita z predmetu plus nejaké pedagogické minimum (možno na ZŠ, to presne neviem, avšak na SŠ určite nie). U nás na prírodovedeckej je "učiteľské minimum" na to, že keď človek 5 rokov na VŠ študoval chémiu, odštuduje ešte trebárs 2 roky s predmetmi všeobecného pedagogicko-psychologického základu a didaktiky chémie. Ale proste už musí mať znalosti chémie na vysokoškolskej úrovni. S právom si to neviem celkom predstaviť.
Ale to sú len moje dojmy.
@hawaitypek ...počkať..to nieje moc vtipné O.o