Ako inde. Prokrastinuješ. Celý semester sa flákaš a noc pred skúškou sa naleješ a drvíš. Potom ovplyvňuješ štatistiku. Pedagogika je najpohodlnejšia škola. Ak však ju berieš ako povolanie a chceš ju robiť "naozaj" tak najviac sa naučíš samoštúdiom a dobrou praxou. Zdôrazňujem "dobrou". Máš predstavu čo by si chcela po skončení robiť?
Najlepšie popri štúdiu by som si chcela robiť kurzy napríklad na artoterapiu alebo montesori a tak podobne. A potom asi sa sukromne venovať takým ľudom. No ale neviem sa rozhodnúť medzi týmto povolaním a učiteľstvo matematiky a fyziky
V dnešnej dobe špecializácia nie je až taký problém. Sú aj možnosti rozširujúcich štúdii, kurzov, a pod.
Didaktika a pedagogika je v tejto fáze rozhodovania veľký rozdiel.
Myslím že pedagógovia nesú väčšie bremeno zodpovednosti za život človeka. Hoci mnohí ich berú len ako "klientov". Dobrý pedagóg by mal byť svätý. Dobrí učitelia sú zas mučeníkmi. Meniť pedagogický systém pre jeho zakonzervovanosť je práca na desaťročia. V tomto sú na tom o čosi lepšie učitelia.
Čo sa týka štúdia, úroveň je biedna. Na pedagogiku by som šiel do zahraničia. Aspoň Praha. Učiteľstvo nie je až také podstatné.
Atď. Nechcem nudiť.
@kuko1965 ja si uvedomujem ze je to úplne iná stránka. Sama neviem čo by som chcela. Na jednej strane ma to ťahá ku chorým ľuďom, cítim ze to da čosi mne a aj im keď by som sa im venovala no na druhej ma láka k štúdiu matematiky.
@laynde
Neviem čo si predstavuješ pod termínom "chorí ľudia". Myslíš napr. prácu v nemocnici, a pod.? Alebo myslíš telesne znevýhodnených (handicapovaných, resp. po starom "telesne postihnutých")? Myslím tu aj rôzne postihnutia - zrakovo postihnutých, sluchovo, ... a podobne. Alebo mentálne postihnutých?
Tiež, akej vekovej kategórii by si sa chcela venovať? Deťom, dospievajúcim, starým ľuďom, ...?
A matematiku chceš učiteľský smer?
Tak predstavujem si prácu s mentálne chorými a nepočujúcimi. A na vekovej kategórii mi veľmi nezáleží. Bud nejaká asistentka na normálnej skole alebo jedna z pracovnícok v špeciálnej škôlke alebo skole alebo v centre kde sú rôzne vekové kategórie.
A áno nad matematikou uvažujem ako o učiteľskom smere. Už ma aj zobrali ale neviem pre čo sa rozhodnúť.
@laynde
Ak chceš učiť matematiku a fyziku deti so zdravotným znevýhodnením, tak najprv študuješ učiteľstvo matematiky a potom si dorábaš veci zo špeciálnej pedagogiky.
Ak chceš učiť zdravotne znevýhodnené deti všeobecne, tak študuješ čisto špeciálnu pedagogiku (a končíš ako učiteľ pre I. stupeň ZŠ).
Ak ťa zaujímajú rôzne terapie (ako arteterapia a pod.), je na to zameraný odbor Liečebná pedagogika a ako absolventka tohto odboru môžeš pracovať so všetkými vekovými kategóriami.
Ak máš ďalšie otázky, napíš.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Didaktika a pedagogika je v tejto fáze rozhodovania veľký rozdiel.
Myslím že pedagógovia nesú väčšie bremeno zodpovednosti za život človeka. Hoci mnohí ich berú len ako "klientov". Dobrý pedagóg by mal byť svätý. Dobrí učitelia sú zas mučeníkmi. Meniť pedagogický systém pre jeho zakonzervovanosť je práca na desaťročia. V tomto sú na tom o čosi lepšie učitelia.
Čo sa týka štúdia, úroveň je biedna. Na pedagogiku by som šiel do zahraničia. Aspoň Praha. Učiteľstvo nie je až také podstatné.
Atď. Nechcem nudiť.
Neviem čo si predstavuješ pod termínom "chorí ľudia". Myslíš napr. prácu v nemocnici, a pod.? Alebo myslíš telesne znevýhodnených (handicapovaných, resp. po starom "telesne postihnutých")? Myslím tu aj rôzne postihnutia - zrakovo postihnutých, sluchovo, ... a podobne. Alebo mentálne postihnutých?
Tiež, akej vekovej kategórii by si sa chcela venovať? Deťom, dospievajúcim, starým ľuďom, ...?
A matematiku chceš učiteľský smer?
A áno nad matematikou uvažujem ako o učiteľskom smere. Už ma aj zobrali ale neviem pre čo sa rozhodnúť.
Ak chceš učiť matematiku a fyziku deti so zdravotným znevýhodnením, tak najprv študuješ učiteľstvo matematiky a potom si dorábaš veci zo špeciálnej pedagogiky.
Ak chceš učiť zdravotne znevýhodnené deti všeobecne, tak študuješ čisto špeciálnu pedagogiku (a končíš ako učiteľ pre I. stupeň ZŠ).
Ak ťa zaujímajú rôzne terapie (ako arteterapia a pod.), je na to zameraný odbor Liečebná pedagogika a ako absolventka tohto odboru môžeš pracovať so všetkými vekovými kategóriami.
Ak máš ďalšie otázky, napíš.