Čaute, môjmu psovi som naivne dal puding z chia semienok, v ktorom boli asi 2 čajové lyžice xylitolu. Minútu po tom, ako to dojedol mi došlo, že je to pre psa ohromne toxické. Ak je tu niekto, kto sa v tom vyzná, máte nejaké typy, ako zmierniť účinky?
Mô
@lenkaska1 No, ten pes, hoci je zlatý retriever, potomok šampióna, tak u veterinára bol možno pred 10timi rokmi, takže dostať ho do auta, alebo nebodaj pichnúť injekciu je fakt nemožné.
Pogooglil som a všetci radia veterinára. Jediné čo som mohol spraviť je dať mu veľa cukru, nech to vynegujem, ale mám strach že to nestačí.
@candy36 Lebo to nie je puding v pravom slovazmysle, skôr sú to také malé semienka, ktoré nasali vodu a má to takú pudingovú konzistenciu. Tak ale oni to volajú puding...
Pes funguje ako drtička odpadu, tak preto.
a teraz čo...naložiť nasilu a odviezť na pohotovosť..psy sú extemne citlivé, tak myslím že ak ozaj chceš aby to prežil mal by to byť najmenší problém ho natlačiť do auta a odviezť na pohotovosť.
a vôbec neviem..pes je masožravec tak načo donho pcháš somariny? Inak btw neviem ako pri tomto, ale ak pes zožerie nejaký jed (naplatí pri každom, len pri niektorých druhoch, niektoré jedy na potkany a pod) treba rýchlo vyvovať vracanie a to tak že , psovi dáš nasilu 3%!!!! peroxid vodíka, do pár minút sa má vyvracať ak nei, znova opakovať. Následne podať carbo medicinalis ktoré zabráni vstrebávaniu látok..a šup utekať na veterinu...a btw..keď je až taký enskutočné veľký problém naložiť psa do auta...prečo zakladáš fóra na birdzi miesto toho aby si zavolala urýchlene na veterinu a poradila sa, prípadne zavolala veterinára k sebe?
Ja nechápem prečo ak všade vidíš ž odporúčajú ísť k veterinárovi, ešte stále googliš a dúfaš, že nájdeš jednoduchšiu alternatívu... Ako keď už si to dojebal tak by som čakal trochu viac iniciatívy pri náprave, hlavne keď si uvedomuješ aké dôsledky to môže mať. Už si mal mať minimálne zavolané nejakému veterinárovi a zisťovať od neho čo robiť...
Prečo by si to robil? No tak tomu psovi asi igelitové sáčky, čo mi zostanú nedávam.
Ale keď nám zostane chleba, alebo nejaké polievky, tak mu to prirodzene dáme, samozrejme popri normálnom krmive.
Sa zasa ukľudni.
@15 matka14
Ale ty si toho psa nevidela, ja vážne nie som schopný ho dostať niekam.
A k tým fóram na birdzi... Založil som to preto, lebo skúšam, či nenatrafím na niekoho kto to študuje/je veterinár.
@karlotiskot
Keď ho nedokážem dopraviť tam, tak sa aspoň snažím nájsť nejaké spôsoby, akými to zmierniť.
A zháňal som aj po kamarátoch, zatiaľ som veterinára nenašiel.
@acaci ako ja chápem že vyrastať v rodine kde ťa oco bije za to, že si sa pokúšala o pohlavný styk s bratovým vankúšom je ťažké. Ale keď ťa až tak ten opar na piči svrbí, že pokladáš za vtipné založiť ubliakaní fejk a kvázivtipne tu trolovať jebnutosťou, sadni si radšej na ježka a povoz sa na ňom po lese...
@kunikund áno, ja študujem veterinu a vravím ti nalož psa je jedno jak a utekaj na pohotovosť a nie ty pokusy s cukrom ideš robiť!!!! Alebo dopiče zdvihni posraty mobil a volaj na veterinu!!!!!!!!!!!! Veterinár vie prísť aj k tebe domov!!!!!!!
je s veľkou pravdepodobnosťou troll, a ak by aj nebol, tak všetci tí "milovníci zvierat", kt. sa nad takýmto jednaním rozhorčujú a nie sú (nikdy neskúsili byť) vegánci, sú mimoriadne popletení.
just sayin.
to isté platí pre rozčuľovanie sa nad jedením mačiek, koní a psov. a ich ejakulátov. a zoofíliou. a iných "neodpustiteľných, zvrátených vecí". a tak.
akoze neviem co sa tu idu vsetci posrat z toho ze dava psovi chlieb a polievku, nas pes zral kazdy den co ostalo z jedla a pod. a zije si uz aj snad 17rokov
@thrwtchr prečo by som nemala mať rada zvieratá a zároveň ich jesť? ja tomuto asi v živote nepochopím samozrejme nebudem jesť zviera ku ktorému mám vyslovene špecifické citové puto, ale nechápem tvojmu myšlienkovému pochodu.
@candy36 takže je v poriadku bez pádneho dôvodu zabíjať aj psov, mačky a podobne, pokiaľ si k nim nevytvoríš citové puto?
len taká poznámka: na tých zvieratách sa vôbec, ale vôbec nič nemení tým, čo si do nich práve projektujeme. čo sa schopnosti cítiť bolesť, reagovať na podnety a vytvárať sociálne väzby týka, ľudské dieťa je pes, je prasa, je ryba, je krava, je delfín, je šimpanz... etc. žiadny rozdiel. toto, minimálne toto zdieľame. všetky a všetci sú to osoby, osoby s vlastnými osobnosťami. a robiť rozdiely na základe toho, kto alebo čo sa mi práve viac páči (rozmarne), aj keď ich robiť nemusím, je pekne sebestredné. o to zvláštnejšie je potom odsudzovať niekoho iného za "týranie zvierat" zanedbaním určitej zodpovednosti, pokiaľ sami podporujeme ich týranie a zneužívanie priamo svojim kúpnym hlasom a pasivitou.
svet sa netočí okolo nás, ľudí, a už vôbec sa netočí okolo našej konkrétnej kultúry.
takže nejesť ich a vymedziť sa voči ich arbitrárnemu zneužívaniu sa dá pokladať za správnu a dôležitú vec. alebo aj podivný extrém. asi uhol pohľadu. svoj som si vybral.
píš, ako sa ti len zažiada. jazyk je modelovateľný.
@thrwtchr to všetko viem, ale existuje taká vec, že potravinový reťazec (vlastne pojem, pardon), a faktom je, že jeden organizmus požiera druhý, vždy to tak bolo a aj bude. Čiže zabiť zviera na to aby som ho zjedla nie je BEZDôVODNÉ. Zabíjať kvôli kožušine, alebo len tak pre zábavu to je už iná vec. A to, že mám odpor voči jedeniu zvierat ku ktorým mám citový vzťah je len môj postoj, chápem že moje morča alebo babičkin pes má vlastnú osobnosť úplne rovnako ako krava ktorú som jedla včera na obed.
@candy36 vážne by ma zaujímalo, či by si sa takto oháňala potravinovým reťazcom keby som uprostred ulice nabodla tvoju matku na oštep a zjedla. silnejší vyhráva, alebo nie?
@amikadze buď si agresívne čo chceš, a plň si misie aké chceš, a keby si v strede ulice napichla moju matku na oštep a zjedla čakalo by ťa doživotie vo väzení alebo psychiatrickej liečebni.
A potravinový reťazec a kanibalizmus sú 2 úplne odlišné veci (pardon, pojmy), a "silnejší vyhráva" bolo v tomto prípade úplne vytrhnuté z kontextu
@candy36 to, že by ma čakal pobyt vo väzení znamená jedine to, že spoločnosť ktorej sme členmi má momentálne nastavené takéto pravidlá. podľa mňa sú tie pravidlá hlúpe, aspoň na ne ale mám nejaký názor.
aaa asi si ma aj tak nepochopila, @candy36 - to s tou matkou som myslela tak, že tá krava ktorú papáš je tiež matka a tie teliatka sú jej deti. a nezáleží ti na tom. prečo? pretože silnejší (to si v tomto prípade ty) vyhráva. tvoje správanie imho postráda morálne zásady, pretože momentálne je spoločnosť nastavená tak, že toto toleruje.
@amikadze morálne zásady určuje spoločnosť a určuje si ich jedinec sám pre seba. nemôžeš tvrdiť že jedny sú správnejšie než iné, alebo že ich niekto "postráda", to je egoistické a navyše nelogické.
A ak si myslíš že je hlúpe aby si za vraždu človeka išla do väzenia tak potom je debata s tebou o morálnych zásadách dosť zbytočná.
A áno, viem že mi budeš oponovať tým, že vražda zvieraťa je rovnaký zločin ako vražda človeka, tak ti odpoviem rovno:
1. znova - kanibalizmus: kravy sa tiež nežerú navzájom.
2. znova - food chain, pes tiež žere mäso, chceš za to zavrieť aj jeho? alebo ho prinútiš aby bol vegetarián?
@39 a samozrejme, bezdôvodná vražda zvieraťa je aj podľa mňa nesprávna v každom ohľade, ale zase - chceš zavrieť niekoho za to, že zabije muchu? ak áno, to by ťa asi mrdlo z rozčuľovania sa, a monitoringu kto koľko múch alebo komárov za život zabil, ak nie, si pokrytec lebo ti niektoré živočíchy prídu "hodnotnejšie" než iné.
ľudia nie sú predátori.
ľudia sú iba technologicky zvrchovaný druh zneužívajúci svoje postavenie na planéte.
byť na vrchole potravinového reťazca znamená pre človeka v súčasnosti mať tú istú právomoc, ako všetci naokolo: chodiť si nakupovať potraviny do supermarketu (reťazca .D ). čo je úplne super a cítim sa vždy ako mocný pán ríše zvierat, keď beriem do ruky ten plastový košík. » www.birdz.sk/forum/aky-je-va...
napríklad. a milión ďalších tém tu už bolo, ale ak ťa to zaujíma, rád si ich s tebou prejdem a prehodnotím svoj postoj.
takže otázka na smeč: čím sa líši zabíjanie zvierat pre potravu v spoločnosti, kde je možnosť zdravo a pohodlne a vyvážene sa rastlinne stravovať od zabíjania zvierat na kožušinu, kožu alebo iné telesné ostatky, jednoducho pre arbitrárne dôvody pohodlia, zvyku, zábavy či chuti - v tej istej spoločnosti?
tvrdíš, že je tam nejaký rozdiel. zaujímal by ma.
@candy36 skrátka, maj pekný večer a nehnevaj sa na mňa prosím, nechcem mať s nikým nejaké takéto zbytočné karmické väzby, nedoriešené spory ani nič také.
@candy36 veď samozrejme, že sa ostatné živočíchy navzájom jedia. príroda je plná násilia (lenže sa zvykneme na toto až príliš upínať, rovnako je v nej prítomné aj nenásilie a symbiotické vzťahy, ktoré nie sú nikomu zo zúčastnených takto explicitne "na škodu")
lenže to je tak trochu tu quoque argument.
dosť irelevantný už len z toho dôvodu, že ostatné druhy nehlásajú (nemôžu hlásať) čosi ako morálnu a kognitívnu zvrchovanosť a predovšetkým nie sú v privilegovanom postavení. nemôžu byť.
človek jedol živočíšnu potravu "vždy", no napriek tomu sa naprieč jeho históriou objavovali komunity, ktoré ju vylučovali. rovnako je úplne scestné tvrdiť, že napríklad paleolitickí ľudia boli všetci predovšetkým lovci (rovnako ako pri kanibalizme, napriek tomu, že sa takisto tiahne celou ľudskou históriou), alebo tvrdiť, že sa nám mozog vyvinul predovšetkým kvôli loveckým technikám a konzumácii mäsa.
niektoré komunity boli také, iné onaké.
niektoré vyložene záviseli (a i dnes závisia) na škrobovitých hľuzách, iné na mlieku a mäse.
to v dnešnom kontexte nemôže poslúžiť ako argument.
na tomto našom súčasnom nastavení nie je nič "prirodzené".
žiadne zabíjanie zvierat nie je v tomto nastavení "humánne". sorry not sorry. jedine ak by sme si redefinovali "humánnosť" na pravý význam - zbytočná a vyhnuteľná krutosť. to by bolo výstižné.
nie je žiadny rozdiel medzi mäsom a ostatnými živočíšnymi výrobkami, či už ide o voľnovýbehové, alebo podstielkové, alebo hocaké *zlatoklietkové* farmy, všade musíš rátať s nevyhnutným utrpením a smrťou.
ktoré je však perfektne vyhnuteľné, pretože tie zvieratá my množíme. v prvom rade.
@amikadze lol ja sa na teba nehnevám, ani nepotrebujem, ani nebudem, je to len blbá internetová debata
a to či nemáš argumenty alebo karmické väzby alebo čokoľvek iné je mi tiež jedno, vôbec to neriešim
pekný večer aj tebe, to že so mnou nesúhlasíš fakt neznamená že sa na teba idem hnevať
@40 je rozdiel niekoho/ niečo zabiť v sebaobrane al. proste preto, že nemôžeme vždy dávať dosť dobrý pozor.
lenže proti farmovaniu zvierat existujú aj ďalšie argumenty, nielen to morálne resp. moralizujúce stanovisko.
teraz je k tomu napríklad nový film - Cowspiracy. asi určite odporúčam.
no aj tak je už (pre nás všetkých, ktorí nejakým spôsobom závisíme na výpestkoch) neskoro. niečo málo sa môže zmeniť, ale šieste masové vymieranie druhov sa deje práve teraz a viaceré biele plášte tvrdia, že je už nezvratné.
schválne, hádaj, čo je najviac znečisťujúci priemysel, ktorý najviac prispieva k zmene klímy?
živočíšna výroba. tak.
@thrwtchr tak najprv ti je zvieratiek ľúto a potom v podstate tvrdíš že človek je "privilegovaný", a že ostatné organizmy sú podradné lebo si nemôžu vybrať či budú jesť mäso alebo nie. Tvrdíš, že postavenie v ktorom sa nachádzame je neprirodzené, a zároveň tvrdíš že príroda je plná násilia. Kecáš tu o symbióze, pritom ani ty nemôžeš byť so všetkými organizmami v symbióze, niečo predsa jesť musíš.
Tak si vyber čo chceš, nepáči sa ti príroda, ani neprirodzené postavenie v akom sa nachádza ľudská rasa. Ľúbiš zvieratká, a pritom staviaš človeka do pozície akejsi tebou (a nie len tebou) vymyslenej "privilegovanosti", ktorá nikdy neexistovala, pretože človek je rovnako živočíšny druh ako všetky ostatné, a nie je ničím nadradený, akurát tak tým, že vie stavať veľké a častokrát škaredé mestá a stroje, a sorry ale to je dosť smutná "nadradenosť".
A keď chceš byť tak strašne symbiotický, tak papaj hlinu a kamene, ale aj tam zješ niekoľko miliónov mikroorganizmov, takže zase niečo živé zabiješ, a keď vdýchneš muchu, tak potom už fakt neviem čo budeš robiť
Tak ako?
Keď si to rozmyslíš, daj vedieť na čo si prišiel.
Ja mám aspoň jasno v mojom vzťahu voči ostatným organimom (absolútne VŠETKÝM), a neprotirečím si.
@thrwtchr muchy zabíjaš v sebeobrane? a čím ti tak ublížili, chúďatko moje?
a prosím ťa, len tu nevytiahni to, že metán z kravičiek spôsobuje global warming. to je konšpirácia jak sviňa (prepáč, že urážam prasiatka) a o tom sa fakt nemienim vadiť.
Na druhú stranu, je fakt že ľudia jedia PRÍLIŠ veľa mäsa a plýtvajú ním. Všetkého veľa škodí.
a zas sa uplne debilna tema zvrhla v este debilnejsiu, stokrat omielanu temu.....ked si naivny, tak si to zistim hned a nie potom O.o, za druhe zavolam na pohotovost a nestracam cas tuna, za tretie, toto nemyslis vazne
1 . privilégium nie je niečo, čo som si vybral, alebo niečo, čo by sa mi páčilo. benefitujem z neho stále, to samozrejme áno.
podobne sú privilegovaní muži oproti ženám a bieli oproti farebním. je dôležité uvedomiť si toto privilégium a ohradzovať, vymedzovať sa voči nemu, keď je to len možné. z toho dôvodu som ho i spomenul. nie je to "príležitosť", naopak, beriem ho ako prejav nespravodlivosti medzi skupinami.
2. netvrdím, že postavenie, v ktorom sa nachádzame, je "neprirodzené". už som zmienil, že tento argument pokladám za mimo misu. áno, príroda je plná násilia. rovnako je ale plná pozitívnych vzťahov a symbiózy. áno, každým nadýchnutím i každým prehltnutím i každým hryzom niečo ničím. tu ide ale o niečo iné.
a filtrovať rastliny cez telá živočíchov spravidla spôsobuje viac škôd, utrpenia a smrti živočíchom i rastlinám, než konzumovať priamo tieto rastliny. bez ohľadu na to, či si morálna relativistka (tejto pozícii sa nedá vôbec nič vytknúť, pravdaže), či aktivistka za práva rastlín, tomuto faktu sa nedá vyhnúť.
3. človek je "nadradený" a privilegovaný *presne* tým, že sa domnieva, že mu ostatné zvieratá patria, a v rámci tohoto postoja ešte uplatňuje rôzne arbitrárne zvolené tabu, na základe ktorých potom určité konanie zatracuje a určité vyzdvihuje a obraňuje.
bez svojej technologickej zvrchovanosti, ktorej vďačí predovšetkým malej hŕstke ľudí=inovátorov v rámci druhu, by naozaj čosi takéto riešiť nemohol, no zároveň práve vďaka nej si môžeme dovoliť zefektívňovať výrobu a postupne z nej vylúčiť cyklické rozmnožovanie, utrpenie a smrť človeku tak podobných a blízkych živočíchov.
ide tu jedine a len o to, či je tento post moci na planéte zneužívaný, alebo nie. mňauky.
@49 muchy ma bežne neotravujú a nepohybujem sa bežne v miestach, kde by mi mohli ohroziť život, čiže túto ťažkú morálnu dilemu neriešim proste nemusím. čo sa týka vedľajších škôd, takisto.
OK, splním ti to želanie a nebudem vyťahovať túto konkrétnu konšpiráciu.
čierne uhlie ... mne sa tak podarilo zachániť si psa keď mi ho sused otrávil kým by bol prišiel zvero tak by bolo po ňom, uhlie na seba viaže hentaké hovadiny v tele
@thrwtchr @44 na tomto našom súčasnom nastavení nie je nič "prirodzené" @52 netvrdím, že postavenie, v ktorom sa nachádzame, je "neprirodzené".
kriste pane už sa rozhodni čo si vlastne myslíš, alebo čo tvrdíš konečne, lebo už to až prestáva byť smiešne ako si protirečíš
okrem toho, očividne nechápeš čo je to symbióza alebo nerozumieš reči môjho kmeňa.
a rada by som vedela, akým spôsobom sú muži privilegovaní oproti ženám, alebo bieli oproti "farebným" (keby si chcel vedieť, tak ani čierna nie je farba) to by ma fakt zaujímalo, pretože to počujem prvý krát v živote
@thrwtchr a som veľmi šťastná, že ťa muchy neotravujú, mňa bohužiaľ áno, no i napriek tomu nemám potrebu ich zabíjať, pretože to tiež pre mňa patrí do množiny zbytočných zabití.
Takisto ma otravuje aj moje morča, ale to ešte neznamená, že ho zabijem (aj keď už som nad tým pár krát rozmýšľala, že ho hodím von oknom, kurvu malú) no nikdy mi nenapadlo nad tým nejak extra vážne uvažovať, a ani to považovať za morálnu dilemu.
toľko len k tematike múch, nie že by tom tým chcela rozpitvávať nejakú novú hádku, to ani náhodou.
@candy36 ako prvý som teda rozhodne neargumentoval prirodzenosťou. iba som odpovedal na tú argumentačnú lajnu, že je niečo "prirodzené a normálne".
tak znova: netvrdím, že na našom súčasnom nastavení je niečo "prirodzené" alebo "neprirodzené". to je možné pokladať za takú trochu falošnú dichotómiu. nijako si neprotirečím, pretože si nie je v čom protirečiť. /citácievúvodzovkách/
ide skôr o reflexiu vyhnuteľného konania, takého, aké je.
každopádne, ak to máš v sebe takto pekne vyriešené (že niektoré konkrétne osoby pokladáš za "hodné" zjedenia a iné nie), tak tagčitág už veľmi nemáme o čom diskutovať.
na začiatku si sa ohradila voči tomu, že nemôžeš mať rada zvieratá a zároveň ich jesť.
nuž, to platí.
je jasné, že si vyberáš, koho zješ a koho nie, no to nič nemení na tom, že táto voľba je čisto rozmarná, definovaná ako prijateľná len a len spoločnosťou, v ktorej žijeme a nutne nespravodlivá voči tým, ktorých si v konečnom dôsledku zvolíš.
ak by sme sa mali presunúť k iným štruktúram útlaku, bol by to ešte kolosálnejší OT. ak ťa to tak zaujíma, môžem ti to napísať do správ, ale predpokladám, že sa lepšie poinformuješ jednoduchým gúglením "white privilege" a "male privilege" atp.
@thrwtchr oki, buď si ďalej v tom, že si ako biely, muž a človek privilegovaný, ja ti to neberiem, keď ti to robí dobre. A áno, vyberám si čo zjem, ty snáď nie? keby som nemala možnosť výberu tak si nevyberám. Vyššie spomínaný babičkin pes má tiež možnosť zjesť ma, a nezje ma. Proste...aj zvieratká majú možnosť voľby, a keď ťa majú rady tak ťa nezjedia. Nechápem čo sa ti na tom nezdá.
Ja nevjem us. Asi nebudem uz citat tie veggie/veggie not diskusie, lebo potom sa uchylujem k velmi nepeknym nazorom a myslienkam, no no..
Inak v realite co poznam ludi, co su vegani, vegetariani, a neviem aki - aaani, tak mi to nepríde take ako tu no.. Neviem, cim to je.
Idem sa ucit radsej.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
60 komentov
Pogooglil som a všetci radia veterinára. Jediné čo som mohol spraviť je dať mu veľa cukru, nech to vynegujem, ale mám strach že to nestačí.
Pes funguje ako drtička odpadu, tak preto.
Prečo by si to robil? No tak tomu psovi asi igelitové sáčky, čo mi zostanú nedávam.
Ale keď nám zostane chleba, alebo nejaké polievky, tak mu to prirodzene dáme, samozrejme popri normálnom krmive.
Sa zasa ukľudni.
@15 @16 @17 Dafuq.
@15 matka14
Ale ty si toho psa nevidela, ja vážne nie som schopný ho dostať niekam.
A k tým fóram na birdzi... Založil som to preto, lebo skúšam, či nenatrafím na niekoho kto to študuje/je veterinár.
@karlotiskot
Keď ho nedokážem dopraviť tam, tak sa aspoň snažím nájsť nejaké spôsoby, akými to zmierniť.
A zháňal som aj po kamarátoch, zatiaľ som veterinára nenašiel.
to isté aj so zakladateľom, niektorí ľudia by proste psy mať nemali...
just sayin.
to isté platí pre rozčuľovanie sa nad jedením mačiek, koní a psov. a ich ejakulátov. a zoofíliou. a iných "neodpustiteľných, zvrátených vecí". a tak.
len taká poznámka: na tých zvieratách sa vôbec, ale vôbec nič nemení tým, čo si do nich práve projektujeme. čo sa schopnosti cítiť bolesť, reagovať na podnety a vytvárať sociálne väzby týka, ľudské dieťa je pes, je prasa, je ryba, je krava, je delfín, je šimpanz... etc. žiadny rozdiel. toto, minimálne toto zdieľame. všetky a všetci sú to osoby, osoby s vlastnými osobnosťami. a robiť rozdiely na základe toho, kto alebo čo sa mi práve viac páči (rozmarne), aj keď ich robiť nemusím, je pekne sebestredné. o to zvláštnejšie je potom odsudzovať niekoho iného za "týranie zvierat" zanedbaním určitej zodpovednosti, pokiaľ sami podporujeme ich týranie a zneužívanie priamo svojim kúpnym hlasom a pasivitou.
svet sa netočí okolo nás, ľudí, a už vôbec sa netočí okolo našej konkrétnej kultúry.
takže nejesť ich a vymedziť sa voči ich arbitrárnemu zneužívaniu sa dá pokladať za správnu a dôležitú vec. alebo aj podivný extrém. asi uhol pohľadu. svoj som si vybral.
píš, ako sa ti len zažiada. jazyk je modelovateľný.
A tie semienka pre psov nie sú stráviteľné, takže win.
*agresívny vegán - misia splnená*
A potravinový reťazec a kanibalizmus sú 2 úplne odlišné veci (pardon, pojmy), a "silnejší vyhráva" bolo v tomto prípade úplne vytrhnuté z kontextu
A ak si myslíš že je hlúpe aby si za vraždu človeka išla do väzenia tak potom je debata s tebou o morálnych zásadách dosť zbytočná.
A áno, viem že mi budeš oponovať tým, že vražda zvieraťa je rovnaký zločin ako vražda človeka, tak ti odpoviem rovno:
1. znova - kanibalizmus: kravy sa tiež nežerú navzájom.
2. znova - food chain, pes tiež žere mäso, chceš za to zavrieť aj jeho? alebo ho prinútiš aby bol vegetarián?
» www.technology.org/2013/12/04/rese...
ľudia nie sú predátori.
ľudia sú iba technologicky zvrchovaný druh zneužívajúci svoje postavenie na planéte.
byť na vrchole potravinového reťazca znamená pre človeka v súčasnosti mať tú istú právomoc, ako všetci naokolo: chodiť si nakupovať potraviny do supermarketu (reťazca .D ). čo je úplne super a cítim sa vždy ako mocný pán ríše zvierat, keď beriem do ruky ten plastový košík.
» www.birdz.sk/forum/aky-je-va...
napríklad. a milión ďalších tém tu už bolo, ale ak ťa to zaujíma, rád si ich s tebou prejdem a prehodnotím svoj postoj.
takže otázka na smeč: čím sa líši zabíjanie zvierat pre potravu v spoločnosti, kde je možnosť zdravo a pohodlne a vyvážene sa rastlinne stravovať od zabíjania zvierat na kožušinu, kožu alebo iné telesné ostatky, jednoducho pre arbitrárne dôvody pohodlia, zvyku, zábavy či chuti - v tej istej spoločnosti?
tvrdíš, že je tam nejaký rozdiel. zaujímal by ma.
a líši sa to tým, že človek je všežravec, po tisíce rokov jedol živočíšnu potravu, a nevidím dôvod v tom prestávať, aj niektoré druhy opíc jedia iné menšie druhy opíc, pôjdeš sa s nimi o tom hádať? pes je mäso, pôjdeš sa s ním hádať?
A zabíjanie zvierat pre kožušinu sa robí často nehumánne s tým, že zvyšok zvieraťa sa nevyužije, tým pádom je to zbytočné. Keď zabiješ sliepku, celú ju vyvaríš v polievke a zješ, alebo celú upečieš a zješ, je to proste normálne a prirodzené.
&ei=FOyFVICAOYKAaZ_3gMAP&ved=0CAYQ_AUoAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=v4k5LzyrsBALHM%3A;JHqV_jq2P0q1eM;http%3A%2F%2Fheightstechnology.edublogs.org%2Ffiles%2F2011%2F05%2FTemperate-Forest-Food-Chain-2a4qqyj.jpg;http%3A%2F%2Fwww.cpalms.org%2FPublic%2FPreviewResourceLesson%2FPreview%2F46523;763;459" target="_blank" rel="nofollow" title="Linka na stránku www.google.sk">» www.google.sk/search?q=food+c...
a keď chceš z biologického hľadiska správny obrázok na food chain, tak toto.
Kriste, už pochopte, že je to cyklus, nikto nie je hore ani dole
@candy36 skrátka, maj pekný večer a nehnevaj sa na mňa prosím, nechcem mať s nikým nejaké takéto zbytočné karmické väzby, nedoriešené spory ani nič také.
lenže to je tak trochu tu quoque argument.
dosť irelevantný už len z toho dôvodu, že ostatné druhy nehlásajú (nemôžu hlásať) čosi ako morálnu a kognitívnu zvrchovanosť a predovšetkým nie sú v privilegovanom postavení. nemôžu byť.
človek jedol živočíšnu potravu "vždy", no napriek tomu sa naprieč jeho históriou objavovali komunity, ktoré ju vylučovali. rovnako je úplne scestné tvrdiť, že napríklad paleolitickí ľudia boli všetci predovšetkým lovci (rovnako ako pri kanibalizme, napriek tomu, že sa takisto tiahne celou ľudskou históriou), alebo tvrdiť, že sa nám mozog vyvinul predovšetkým kvôli loveckým technikám a konzumácii mäsa.
niektoré komunity boli také, iné onaké.
niektoré vyložene záviseli (a i dnes závisia) na škrobovitých hľuzách, iné na mlieku a mäse.
to v dnešnom kontexte nemôže poslúžiť ako argument.
na tomto našom súčasnom nastavení nie je nič "prirodzené".
žiadne zabíjanie zvierat nie je v tomto nastavení "humánne". sorry not sorry. jedine ak by sme si redefinovali "humánnosť" na pravý význam - zbytočná a vyhnuteľná krutosť. to by bolo výstižné.
nie je žiadny rozdiel medzi mäsom a ostatnými živočíšnymi výrobkami, či už ide o voľnovýbehové, alebo podstielkové, alebo hocaké *zlatoklietkové* farmy, všade musíš rátať s nevyhnutným utrpením a smrťou.
ktoré je však perfektne vyhnuteľné, pretože tie zvieratá my množíme. v prvom rade.
a to či nemáš argumenty alebo karmické väzby alebo čokoľvek iné je mi tiež jedno, vôbec to neriešim
pekný večer aj tebe, to že so mnou nesúhlasíš fakt neznamená že sa na teba idem hnevať
lenže proti farmovaniu zvierat existujú aj ďalšie argumenty, nielen to morálne resp. moralizujúce stanovisko.
teraz je k tomu napríklad nový film - Cowspiracy. asi určite odporúčam.
no aj tak je už (pre nás všetkých, ktorí nejakým spôsobom závisíme na výpestkoch) neskoro. niečo málo sa môže zmeniť, ale šieste masové vymieranie druhov sa deje práve teraz a viaceré biele plášte tvrdia, že je už nezvratné.
schválne, hádaj, čo je najviac znečisťujúci priemysel, ktorý najviac prispieva k zmene klímy?
živočíšna výroba. tak.
Tak si vyber čo chceš, nepáči sa ti príroda, ani neprirodzené postavenie v akom sa nachádza ľudská rasa. Ľúbiš zvieratká, a pritom staviaš človeka do pozície akejsi tebou (a nie len tebou) vymyslenej "privilegovanosti", ktorá nikdy neexistovala, pretože človek je rovnako živočíšny druh ako všetky ostatné, a nie je ničím nadradený, akurát tak tým, že vie stavať veľké a častokrát škaredé mestá a stroje, a sorry ale to je dosť smutná "nadradenosť".
A keď chceš byť tak strašne symbiotický, tak papaj hlinu a kamene, ale aj tam zješ niekoľko miliónov mikroorganizmov, takže zase niečo živé zabiješ, a keď vdýchneš muchu, tak potom už fakt neviem čo budeš robiť
Tak ako?
Keď si to rozmyslíš, daj vedieť na čo si prišiel.
Ja mám aspoň jasno v mojom vzťahu voči ostatným organimom (absolútne VŠETKÝM), a neprotirečím si.
a prosím ťa, len tu nevytiahni to, že metán z kravičiek spôsobuje global warming. to je konšpirácia jak sviňa (prepáč, že urážam prasiatka) a o tom sa fakt nemienim vadiť.
Na druhú stranu, je fakt že ľudia jedia PRÍLIŠ veľa mäsa a plýtvajú ním. Všetkého veľa škodí.
môžeš jesť surovú kukuricu, napríklad
1 . privilégium nie je niečo, čo som si vybral, alebo niečo, čo by sa mi páčilo. benefitujem z neho stále, to samozrejme áno.
podobne sú privilegovaní muži oproti ženám a bieli oproti farebním. je dôležité uvedomiť si toto privilégium a ohradzovať, vymedzovať sa voči nemu, keď je to len možné. z toho dôvodu som ho i spomenul. nie je to "príležitosť", naopak, beriem ho ako prejav nespravodlivosti medzi skupinami.
2. netvrdím, že postavenie, v ktorom sa nachádzame, je "neprirodzené". už som zmienil, že tento argument pokladám za mimo misu. áno, príroda je plná násilia. rovnako je ale plná pozitívnych vzťahov a symbiózy. áno, každým nadýchnutím i každým prehltnutím i každým hryzom niečo ničím. tu ide ale o niečo iné.
a filtrovať rastliny cez telá živočíchov spravidla spôsobuje viac škôd, utrpenia a smrti živočíchom i rastlinám, než konzumovať priamo tieto rastliny. bez ohľadu na to, či si morálna relativistka (tejto pozícii sa nedá vôbec nič vytknúť, pravdaže), či aktivistka za práva rastlín, tomuto faktu sa nedá vyhnúť.
3. človek je "nadradený" a privilegovaný *presne* tým, že sa domnieva, že mu ostatné zvieratá patria, a v rámci tohoto postoja ešte uplatňuje rôzne arbitrárne zvolené tabu, na základe ktorých potom určité konanie zatracuje a určité vyzdvihuje a obraňuje.
bez svojej technologickej zvrchovanosti, ktorej vďačí predovšetkým malej hŕstke ľudí=inovátorov v rámci druhu, by naozaj čosi takéto riešiť nemohol, no zároveň práve vďaka nej si môžeme dovoliť zefektívňovať výrobu a postupne z nej vylúčiť cyklické rozmnožovanie, utrpenie a smrť človeku tak podobných a blízkych živočíchov.
ide tu jedine a len o to, či je tento post moci na planéte zneužívaný, alebo nie. mňauky.
OK, splním ti to želanie a nebudem vyťahovať túto konkrétnu konšpiráciu.
@44 na tomto našom súčasnom nastavení nie je nič "prirodzené"
@52 netvrdím, že postavenie, v ktorom sa nachádzame, je "neprirodzené".
kriste pane už sa rozhodni čo si vlastne myslíš, alebo čo tvrdíš konečne, lebo už to až prestáva byť smiešne ako si protirečíš
okrem toho, očividne nechápeš čo je to symbióza alebo nerozumieš reči môjho kmeňa.
a rada by som vedela, akým spôsobom sú muži privilegovaní oproti ženám, alebo bieli oproti "farebným" (keby si chcel vedieť, tak ani čierna nie je farba) to by ma fakt zaujímalo, pretože to počujem prvý krát v živote
Takisto ma otravuje aj moje morča, ale to ešte neznamená, že ho zabijem (aj keď už som nad tým pár krát rozmýšľala, že ho hodím von oknom, kurvu malú) no nikdy mi nenapadlo nad tým nejak extra vážne uvažovať, a ani to považovať za morálnu dilemu.
toľko len k tematike múch, nie že by tom tým chcela rozpitvávať nejakú novú hádku, to ani náhodou.
tak znova: netvrdím, že na našom súčasnom nastavení je niečo "prirodzené" alebo "neprirodzené". to je možné pokladať za takú trochu falošnú dichotómiu. nijako si neprotirečím, pretože si nie je v čom protirečiť. /citácievúvodzovkách/
ide skôr o reflexiu vyhnuteľného konania, takého, aké je.
každopádne, ak to máš v sebe takto pekne vyriešené (že niektoré konkrétne osoby pokladáš za "hodné" zjedenia a iné nie), tak tagčitág už veľmi nemáme o čom diskutovať.
na začiatku si sa ohradila voči tomu, že nemôžeš mať rada zvieratá a zároveň ich jesť.
nuž, to platí.
je jasné, že si vyberáš, koho zješ a koho nie, no to nič nemení na tom, že táto voľba je čisto rozmarná, definovaná ako prijateľná len a len spoločnosťou, v ktorej žijeme a nutne nespravodlivá voči tým, ktorých si v konečnom dôsledku zvolíš.
ak by sme sa mali presunúť k iným štruktúram útlaku, bol by to ešte kolosálnejší OT. ak ťa to tak zaujíma, môžem ti to napísať do správ, ale predpokladám, že sa lepšie poinformuješ jednoduchým gúglením "white privilege" a "male privilege" atp.
prajem pekný zvyšok večera i roka.
Inak v realite co poznam ludi, co su vegani, vegetariani, a neviem aki - aaani, tak mi to nepríde take ako tu no.. Neviem, cim to je.
Idem sa ucit radsej.