Zdravím.Mám 13 rokov a potrebujem pomoc...Chcel by som psíka... Viem že to je záležitosť na dlhšie roky, na dlhšie dni a na dlhšie hodiny. Som s tým oboznámený. Rodičov prehováram už 5 mesiacov (od decembra) naozaj! Už neviem čo mám ďalej robiť tak som sa
Argumentuješ veľmi racionálne.
Ale keď máš tvrdohlavých rodičov,nič nespravíš. Podľa mňa je pre tvojich rodičov, resp. pre matku hlavne, najväčšou nevýhodou,že bývate v byte, a aj preto je taká...
Ja osobne by som tiež psa nechcela,keby bývam v byte.
Tak skús porozmýšľať nad menšou alternatívou...
NEBUDEŠ sa starať. Mám brata v tvojom veku, máme morča "spoločné" zo začiatku, čistil mu klietku možno 2x keď som bola v zahraničí, aj o tom pochybujem. Ani o neho nezakopne.
Súhlasím s tvojimi rodičmi, zviera by malo byť v domácnosti len ak to chcú dospelí, nikdy kvôli dieťaťu, dieťa sa na to po 2 mesiacoch vyjebe.
@2 nevieš čo je ironia ? ... poviem ti to takto ... hlavou múr neprebiješ ... druhá vec - bývaš v byte ... predstav ked ti sa ni niekde vyserie alebo vyšiká ... kto to bude zbierať ? možno myslíš že tyy ale poviem ti po čase ťa to prestane baviť ... TVOJI RODIČIA VEDIA ČO ROBIA ... to máš tak ako ja z elektrickou gitarou ... nedovolili mi ju ked som mal 12 lebo vedeli že by som na to necvičil ... ale teraz vedia že som čosi rozumu pobral a kupili mi ju ...toť moj názor
@candy36 síce súhlasím s tým, že dieťa by nemalo mať psa pokial ho nechcu aj rodičia, ale zato že TVOJ brat sa nestaral o morča neznamená že všetci 13 ročny chalani su rovnako nezodpovední... napríklad môj brat je dosť nezodpovedný vo vela veciach, ale má svoje 2 morčatá o ktoré sa stará dobre. a kým som kedysi mala potkany tak ked som nebola doma postaral sa aj o tie... nehádž všetky decká do jedného vreca...
a @markato zatial pravidelne venči psy v utulku... iné ti neostáva. počkaj ešte aspoň pol roka alebo rok. snaž sa doma a pomahať a byť zodpovedný. ked rodičia budu vidieť že si vieš upratať sám po sebe a ešte vždy budeš trvať na tom že chceš psa, tak si myslím že povolia...
uvedom si že mať psa nie je len zábava su to aj starosti a občas riadne nervy. a myslim si že mať psa v byte je naozaj náročne, my sme mali psíka v byte pár mesiacov, nastastie to bol pokojný psík a nevyvádzal ..teraz ked sme sa prestahovali do domu tak mame psa na dvore, je to neporovnatelne vyhodnejšie. možno si niekto povie že trepem, ale pes patri von a nie dnu, do uzavreteho priestoru....
k téme: ak nevieš presvedčiť rodičov tak ešte chvilu počkaj. neviem ako ti poradiť. pokial im budeš stále píliť uši že chceš psa tak nepovolia...
ale prajem ti to niet nad psiu radosť a ich krásne oči
a tie kraviny čo tu trepete niektorí, že pes do bytu nepatrí... tak si predstavte že niektoré plemená ani nemôžu byť celeročne vonku lebo na to nie sú stavané... tj psy ktoré nemajú podsadu... psovi navyše vôbec nevadí byť v byte ak ho chalan bude pravidelne brávať na prechádzku... pes potrebuje byť blízko svojho pána a nie sám na velkom dvore....
Hm, ja by som ešte s kúpou psa počkala, v prvom rade máš 13 rokov, o psa sa ti teda aj napriek tomu, čo tu teraz hovoríš, budú musieť starať rodičia. V bytoch za psa platíš, veterinár tiež nie je zadara, strava, očkovanie, odčervenie, taký obojok proti parazitom, hentaká vec, tamtaká vec.. ale okej, financie sú jedna vec. Druhá je čas. Ty budeš chodiť do školy, rodičia chodia do práce,, musíš myslieť na to, ako dlho bude musieť byť pes sám v byte, teda aj ako často bude venčený vonku a podobne. Či sa vám o neho bude mať kto postarať, ak pôjdete napríklad na dovolenku bez neho a podobne.
A vedela by som toho napísať fakt veľa, mal by si sa zamyslieť, či je to vážne teraz pre teba a rodinu zvládnuteľné a netlačiť moc na rodičov.
@candy36 ved mu vravím nech ešte počká nejaký čas a nech ukaže rodičom že dokáže byť zodpovedný... ja viem že väčšina deciek su ozaj také že ich pes baví mesiac a potom ho už nechcú, ale mne sa zdá že on toho psa asi naozaj velmi chce ked ešte aj do utulkov chodí pomahať... to deti v jeho veku nerobia bežne...
@miaja aj ja som v jeho veku veľmi veľmi chcela psa, ale verím tomu že keby mi ho kúpili po mesiaci by som o neho ani nezakopla
ono, s väčšinou vecí je to tak, hlavne u detí, že ich chcú kým ich nedostanú, potom už nie
Chodiť dobrovoľne do útulku je úplne niečo iné ako mať doma psa.Nemusíš kvôli tomu skoro vstávať,keď sa ti nechce nejdes A vybavené. Keď máš doma musíš sa oňho starať či sa tu chce alebo nie,či je zle počasie,zima hocičo.Musím každé ráno vstať skôr.
Veľmi rýchlo by ťa to prestalo baviť A tvoji rodičia to vedia. Nehovoriac O tom že to stojí kopu peňazí A kto by to platil? No rodičia.Čiže keď ti povedia nie tak nie,smola. Keď budeš bývať sám potom si ho kúp.
Všetci ste napísali to čo som očakával... Nebudeš sa starať, nebudeš ho kde mať, pes do bytu nepatrí... Ja nechcem zápory, tie dobre poznám. Žiadal som vás o pomoc nie o to že sa naňho vyseriem. Doma sa poriadne nudím takže chodiť vonku zo psom mi vadiť nebude aj 10 rokov, veď to je vlastne zábava! Učiť ho novým veciam, hrať sa, vychovávať ho. Niesom dieťa z tých čo večne sedia za pc a boja sa blata (obrazne povedané)! Mám súrodencov a niesom rozmaznávaný jedináčik! Mať na starosti byt! Kebyže niesom zodpovedný tak na mňa nenechávajú zamykanie domu, stráženie detí a branie ich zo školy! Viem že samochvála smrdí ale čím už mám argumentovať?!
@markato nevieš pochopit,ze to,že ty terza povieš ako ta to bude bavit aj 10 rokov lebo je to zabava je bezpredmetne? Nemáš nič odžité vieš hovno o tom ako to chodí v živote. Príde puberta,kamoši,diskoteky a pes bude doma dosratý,doštatý a ostane na rodičov. Proste toto je klasický scenár v 95% prípadoch a pre tvojich rodičov tých 5% pozivnyh prípadov neni dostatočný argument.
A najvacsi argument proti tebe je ten,že nezarábaš a všetky výdavky musia hradit rodičia.Cize ked ti povedia nie tak nie a mozeš sa aj na hlavu postavit a točit sa celý den.
Ked budes bývat samostatne tak si mozes kupit psa,ale dovtedy aj tak dojdes nato,ze nato nemáš čas sa starat onho.Pes patri do rodiny kde ho chcu všetci a vsetci sa onho chcu starat.Jeden pracujuci človek to neutiahne sám tak aby bol ten pes štastný.
Ak sa ti nepáči čo ti tu ldia píšu tak napíš na Lampáren.
no vieš, to je síce od teba pekné, že keď si nepochodil doma, obrátil si sa na toto fórum, ale my ti naozaj nemáme ako pomôcť...keď sa rodičia zaprú, že niečo nechcú, tak to nechcú a hotovo...s tým nič nenarobíš bez ohľadu na to, aký si šikovný a zodpovedný... nie je to tak len u vás, ale aj v kope iných rodín a raz taký budeš možno sám k svojim deťom ( nielen v otázke psa)... daj tomu čas, chodievaj do útulku i naďalej, stretávaj sa so psíčkarmi, navštevuj trebárs nejaké kynologické krúžky, aby si sa o chove psov dozvedel čo najviac, šetri si pomaličky peniažky na veterinára a krmivo a ak budeš i potom stále chcieť, raz sa situácia istotne zmení v prospech tvojej spokojnosti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Ale keď máš tvrdohlavých rodičov,nič nespravíš. Podľa mňa je pre tvojich rodičov, resp. pre matku hlavne, najväčšou nevýhodou,že bývate v byte, a aj preto je taká...
Ja osobne by som tiež psa nechcela,keby bývam v byte.
Tak skús porozmýšľať nad menšou alternatívou...
Súhlasím s tvojimi rodičmi, zviera by malo byť v domácnosti len ak to chcú dospelí, nikdy kvôli dieťaťu, dieťa sa na to po 2 mesiacoch vyjebe.
a @markato zatial pravidelne venči psy v utulku... iné ti neostáva. počkaj ešte aspoň pol roka alebo rok. snaž sa doma a pomahať a byť zodpovedný. ked rodičia budu vidieť že si vieš upratať sám po sebe a ešte vždy budeš trvať na tom že chceš psa, tak si myslím že povolia...
k téme: ak nevieš presvedčiť rodičov tak ešte chvilu počkaj. neviem ako ti poradiť. pokial im budeš stále píliť uši že chceš psa tak nepovolia...
ale prajem ti to niet nad psiu radosť a ich krásne oči
A vedela by som toho napísať fakt veľa, mal by si sa zamyslieť, či je to vážne teraz pre teba a rodinu zvládnuteľné a netlačiť moc na rodičov.
ono, s väčšinou vecí je to tak, hlavne u detí, že ich chcú kým ich nedostanú, potom už nie
Veľmi rýchlo by ťa to prestalo baviť A tvoji rodičia to vedia. Nehovoriac O tom že to stojí kopu peňazí A kto by to platil? No rodičia.Čiže keď ti povedia nie tak nie,smola. Keď budeš bývať sám potom si ho kúp.
A najvacsi argument proti tebe je ten,že nezarábaš a všetky výdavky musia hradit rodičia.Cize ked ti povedia nie tak nie a mozeš sa aj na hlavu postavit a točit sa celý den.
Ked budes bývat samostatne tak si mozes kupit psa,ale dovtedy aj tak dojdes nato,ze nato nemáš čas sa starat onho.Pes patri do rodiny kde ho chcu všetci a vsetci sa onho chcu starat.Jeden pracujuci človek to neutiahne sám tak aby bol ten pes štastný.
Ak sa ti nepáči čo ti tu ldia píšu tak napíš na Lampáren.