Je tu niekto, kto si robi PhD externe (soc/hum vedy)? Chcela by som si spravit PhD, ale nechcem ucit, byt prof. - len ako zvysenie odbornosti. Tak: 1. Ucite? Ak nie, je to ok na fakulte? 2. Ako casto mate konzultacie? 3. Kolko ste mali predmetov?
a 4. Je to v CR, napriklad na Karlovej univerzite, lepsie? (Ak viete porovnat).
a 5. Beru sa do uvahy znamky, ak ste zo zahranicnej skoly? Napr. v kriteriach Karlovej uni. neviem o tom nic najst (vyslovene vypis znamok neziadaju, ani neuvadzaju za to ziadne udelene body), ale predpokladam, ze sa znamky vypisuju v prihlaske...
Ja si robím denne, ale aj tak ti viem povedať, keďže s externistami sa často stretávam. Nie, väčšina neučí, ale musíš získať nejaké kredity aj z pedagogickej časti. To znamená, že musíš nejakým spôsobom participovať na výučbe - nepoznám presne tie mechanizmy, ale kredity sa dajú nazbierať za rôzne činnosti, ktoré sú dopredu určené. Konzultácie? čo sú to konzultácie? Ale nie, záleží na tvojej iniciatíve a dohode. Kolko máš predmetov záleží od konkrétnej školy, fakulty a katedry - to ti nikto nepovie kým si nepozrie študíjny plán školy - kam chceš íst.
Dizertačku píš priebežne, to je na tebe - nikto sa ti do toho starať nebude - je to na tebe a školitelovy. Ešte som nestretol školitela, ktorý by do toho človeka vyslovene hnal. Na externom to je roztahané do viacerých rokov. Ale poviem ti, keď nad tým vážne uvažuješ, chod na denné. To nie je štúdium aké si doteraz poznala, to je životný štýl. Pre mna to bola 3 ročná neskutočná jazda, ktorú som prežil s podlomenou psychikou - ale keď toto nezažiješ, nevieš čo je život. Ver mi, vôbec to neni o tom čo si teraz myslíš (aj ja som si všeličo myslel) - ak si niekedy videla film Road trip napr. či niečo podobné, je to presne také
@james98 no, ja by som na to denne aj isla, lebo vidim na mojich kolegoch, ze to v pohode stihaju popri (trosku flexibilnej) praci...ale ked ja fakt nechcem ucit! nemam na to talent a tiez nemam srdce trapit nejakych chudakov bakalarov svojim tliachanim
Vieščo, tiež som si to vravel, tá predstava bol pre mňa horor a hned som dostal magistrov. Ale je to neskutočná vec. Ten čo tam ide so sebavedomím a teší sa nato, to väčšinou nedá, ale ten, čo sa toho mega bojí - a neverí si - si to učenie riadne neskôr užíva. Môj prípad.
Tliachanie doktoranta je v pohode, horšie sú tie typy čo si vyložene užívajú trápenie študentov lebo aj oni si to predsa museli oddriet
Inak neviem nič o Tom štúdiu moc ale neboj sa, chod do toho !
Ja si chcem robit denne v ekonomickom odbore, a ak by som sa na denne nedostala, tak externe...ja osobne chcem ucit na VŠ, ale len ako PhD., doc./prof. neplanujem a aj to sa malo komu podari...ucenie na vs by ma bavilo, ale pokym som PhD. Mozem sa stale v praxi zamestnat, ak by ma bavit prestalo doc., prof. Uz je definitivna vedecka draha a velmj vela zalezi od skolitela a od narocnosti temy, ja som sa informovala, ze ako denna by som na skole bola v priemere 2-3 dni v tyzdni, teda par hodin oducit, viest bakalarky, konzultovat so skolitelom, konferencie, a pred dizertacnou skuskou aj prednasky...zvysok by som si robila svoj biznis u externych je to tusim raz do tyzdna, alebo raz za 2, v piatky, soboty
Informuj sa na svojej fakulte - organizacia sa v malickostiach lisi.
PhD. externe LFUK:
- 5 rokov
- predmety a kurzy prve dva roky
- dizertacna skuska v 3. roku
- obhajoba v 5. roku
- studenov nemas
- kredity okrem predmetov zbieras za vedecku cinnost (clanky, prednasky na kongresoch, podmienkou k obhajobe su min. 2 clanky "in extenso" - jeden v impaktovom a jeden v indexovanom casaku - medzinarodne databazy).
- externa forma ma oproti internej vyhodu, ze popri tom robis a teda zarabas, co sa o internom (stipko) velmi hovorit neda. Je to vsak casovo a organizacne narocnejsie zladit to s pracou.
@redchevrolet nemam "svoju" fakultu, momentalne som mimo SR a chcela som skusit PhD na Slovensku...ale vidim, ze napriek viac-menej jednotnym pisanym pravidlam to je v praxi dost divoke, tak som chcela viac nazorov (ake zle/dobre to moze byt)
Ahojte ludia, ozivujem trosku tuto temu.
Este by ma zaujimalo, ako je to so znamkami z predosleho studia. Na bakalarovi v NL som mala skoro same A/A-, teraz na magisterskom v AT mam zatial taky vyvazeny mix A-cok a B+/B (s tym, ze C je u nas uz fail, D/E/F neexistuju, a podla toho je aj umerne tazke ziskat to A alebo .
Uvedomujem si, ze predosle skusenosti s vyskumom ci publikacie su na prijatie do PhD asi dolezitejsie, lenze take skusenosti mam len minimalne, cize bude sa potom prihliadat viac na znamky - mam teda vobec sancu sa niekam dostat? S tymi vyskumnymi skusenostami je to tiez hnusny zacarovany kruh - praca vyskumneho asistenta pre profesora je vacsinou pre tych s cistymi A+, takze vlastne je to zabite...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
a 5. Beru sa do uvahy znamky, ak ste zo zahranicnej skoly? Napr. v kriteriach Karlovej uni. neviem o tom nic najst (vyslovene vypis znamok neziadaju, ani neuvadzaju za to ziadne udelene body), ale predpokladam, ze sa znamky vypisuju v prihlaske...
Inak neviem nič o Tom štúdiu moc ale neboj sa, chod do toho !
PhD. externe LFUK:
- 5 rokov
- predmety a kurzy prve dva roky
- dizertacna skuska v 3. roku
- obhajoba v 5. roku
- studenov nemas
- kredity okrem predmetov zbieras za vedecku cinnost (clanky, prednasky na kongresoch, podmienkou k obhajobe su min. 2 clanky "in extenso" - jeden v impaktovom a jeden v indexovanom casaku - medzinarodne databazy).
- externa forma ma oproti internej vyhodu, ze popri tom robis a teda zarabas, co sa o internom (stipko) velmi hovorit neda. Je to vsak casovo a organizacne narocnejsie zladit to s pracou.
Este by ma zaujimalo, ako je to so znamkami z predosleho studia. Na bakalarovi v NL som mala skoro same A/A-, teraz na magisterskom v AT mam zatial taky vyvazeny mix A-cok a B+/B (s tym, ze C je u nas uz fail, D/E/F neexistuju, a podla toho je aj umerne tazke ziskat to A alebo .
Uvedomujem si, ze predosle skusenosti s vyskumom ci publikacie su na prijatie do PhD asi dolezitejsie, lenze take skusenosti mam len minimalne, cize bude sa potom prihliadat viac na znamky - mam teda vobec sancu sa niekam dostat? S tymi vyskumnymi skusenostami je to tiez hnusny zacarovany kruh - praca vyskumneho asistenta pre profesora je vacsinou pre tych s cistymi A+, takze vlastne je to zabite...