Phreaking linky - kradnutie dát, internetu, telefonovania a pod
Máte niekto skúsenosti s phreakingom, resp. ako sa proti tomu brániť? Mamine sa v práci niekto napojil na linku a kradne jej dáta (a keďže má lacný net s obmedzenými dátami, ktorý jej 7 rokov stačil a aj tak ho nikdy nevyčerpala), tak jej míňa teraz drahé
nech ide za operatorom a nech zruší internet ak ho nevyuziva, resp. využíva iba na nejaké jednorazové pripojenie..
skúsenosť s takým niečím nemám, ale minulé som bol prekvapený ak som svoj balíček minul za tyzden..nakoniec som zistil, že youtube zvysil kvalitu videi a tak tie data stahovalo omnoho viac..
to čo je toto? si filtrujes odpovede?
ak by som tak veľmi nevyuzival internet tak by som si ho nechal zrušiť alebo zvysil ochranu telefónu.
skúsenosť s takým niečím nemám (okrem naburania sa na cudziu wifi)
ale minulé som ostal trošku mimo ked sa mi po týždni minuli dáta z balíčka.. vypatral som, že to youtube zvysil kvalitu videi a tým pádom sa zväčšila veľkosť videa a prenesene dáta.
ale fajn, že ukazujes ako sa pridávajú normálne fóra
akym sposobom sa napojil na linku? pokial je to router , tak logy z neho by mohli byt uchovavane, neviem ako je presne nastaveny ... druha vec, ze treba to zabezpecit lepsie aby sa neopakovala tato situacia ...
pokial by boli tie logy, mac adresa tam bude, ten clovek tu mac adresu menit pochybujem, ze vie, takze by to islo napadnut pravdepodobne, ale neviem ako z pravneho hladiska, ze ci to nie je chyba zakaznika, ze si nezabezpecil siet, pokial je to nejak osetrene, kludne by som na zaklade logov alebo pripadne dokonca realtime checku a zaznamu napadol suseda sudnou cestou
nabúranie sa do telefónnej/mobilenej siete je trestný čin. V prvom rade treba dať službu čo najrýchlejšie zablokovať, podať trestné oznámenie, upovedomiť a požiadať o pomoc aj poskytovateľa internetu, aby sa zistilo odkiaľ útok prišiel a ako sa vôbec útočník dostal k dátam. Ak by sa phreaking potvrdil, reklamovať by sa to zrejme aj dalo. Dokazuje sa to však veľmi ťažko, takže najpravdepodobnejšie to bude tvoja mama musieť zaplatiť.
Nie som síce žiadny IT maník, ale možno by sa teoreticky dalo vypátrať páchateľa odpočúvaním siete, teda nie priamo, ale analýzou paketov.
PS mala tvoja mama linku cez kábel alebo wireless cez mobil, či iné zariadenie ?
pokial utocnik ale pouzil vpn a tora tak je pravdepodobne ze len zistis ze sa nabural, ale nezistis kto sa nabural.. rozhodne ale policia + poskytovatel, oznamit cim skorej a mozno podat namietku voci fakture z dovodu podozrenia zneuzitia tretou stranou
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
Komenty k téme
skúsenosť s takým niečím nemám, ale minulé som bol prekvapený ak som svoj balíček minul za tyzden..nakoniec som zistil, že youtube zvysil kvalitu videi a tak tie data stahovalo omnoho viac..
ak by som tak veľmi nevyuzival internet tak by som si ho nechal zrušiť alebo zvysil ochranu telefónu.
skúsenosť s takým niečím nemám (okrem naburania sa na cudziu wifi)
ale minulé som ostal trošku mimo ked sa mi po týždni minuli dáta z balíčka.. vypatral som, že to youtube zvysil kvalitu videi a tým pádom sa zväčšila veľkosť videa a prenesene dáta.
ale fajn, že ukazujes ako sa pridávajú normálne fóra
pokial by boli tie logy, mac adresa tam bude, ten clovek tu mac adresu menit pochybujem, ze vie, takze by to islo napadnut pravdepodobne, ale neviem ako z pravneho hladiska, ze ci to nie je chyba zakaznika, ze si nezabezpecil siet, pokial je to nejak osetrene, kludne by som na zaklade logov alebo pripadne dokonca realtime checku a zaznamu napadol suseda sudnou cestou
Nie som síce žiadny IT maník, ale možno by sa teoreticky dalo vypátrať páchateľa odpočúvaním siete, teda nie priamo, ale analýzou paketov.
PS mala tvoja mama linku cez kábel alebo wireless cez mobil, či iné zariadenie ?