preco kepler vyvsetlil pohyby telies v kozme ? no pre kokot, sak sme mohli kludne zit v nevedomosti a vsetkym by bolo dobre a nikomu by ani len nenapadlo sa nad tym zamyslat..
od teba som taketo kokotske forum teda necakal -.-
pretože toto pravidlo platilo ešte kedysi za Bernoláka, možno ešte za Štúra, potom prišiel Hodža s Hattalom a upravili to.
A logiku to má, pretože tak sa jednoduchšie určia gramatické kategórie (pekný vs. pekní), či kmeň slova tam, kde pri tvorbe zloženín či odvodenín nastane zvukovo spodobovanie, aby bolo vidno, že to má pôvod v tom istom slove. Plus, skôr sa vyhne nejasnostiam typu hanbiť vs. hambiť z toho dôvodu, že si vezmeš príbuzné slovo napr. nehanebný, a vieš, že i v hanbe bude N, pretože nehamebný je kravina.
A nesťažuj sa, mnoho jazykov to má úplne pomotané.
ty si asi neskusal pisat po anglicky z pocutia? tam dokonca kopa slov sa rovnako pise a zneju odlisne a este mozes jedno slovo napisat vselijakymi sposobmi, ze aj oni su z toho niektori mimo...
vieš a pýtaš sa, lebo si zvedavý, či aj my, alebo nevieš? no, ja napríklad neviem, ale celkom ma tá otázka zaskočila od zástancu národného jazyka... práve z konceptu národ vyvstáva potreba všetko KODIFIKOVAŤ
@puco90 hm, ja osobne túto metódu "píš ako počuješ" uplatňujem odjakživa a nikdy som s gramatikou problém nemal, proste tie čiarky, spodobovania, i a ypsilony v reči počujem, y je hrubší zvuk, ako keby o 10-20% na ceste od i k takému neartikulovanému e, atď... na základke ma kvôli tomu neznášali lebo som ako jeden z mála nemal problém s diktátmi
a mna diktaty vzdy bavili, a jedine tak z ciarok som mala3 , a to raz možno ved to je radost sa ucit pravopis a gramatiku a aspon viem o kolko viac viem od inych
@puco90 ale z istých gramatických, lexikálnych i fonetických dôvodov je v tom rozdiel, plus je rozdiel (zvukovo i významovo) medzi oni/ony či významový rozdiel medzi mi/my, výr/vír a podobne.
Ale tak, vravel si o spodobovaní, preto sa ujal jednotný pravopis a nepíše sa to podľa toho, ako sa to aktuálne spodobuje (plus, ako by to vyzeralo so spodobovaním na hranici slov?)
@mielikki Znie to rozumne ale niektoré majú viac významov prečo by aj Vír a Výr nemohol byť jedno slovo. Veď význam slova väčšinou vyplýva z kontextu. V hovorenej reči tam rozdiel nie je, či? Možno to má význam ale neuľahčilo by to ľuďom život? Nie je to otázkou zvyku?
@james144 myslím, že celkovo by zrušenie i/y niektoré veci skomplikovalo, presne ti povedať neviem, slovenčinár nie som a... aspoň si majú čím decká namáhať svoje hlavičky
@mielikki z tvojich predchádzajúcich reakcii som nadobudol pocit že si Čo už. Mám problémy s písaním takže som vždy mal pocit že zrušenie i/y by mi život zjednodušilo . Teraz mi to je už ale v podstate jedno.
Nebyť Štúra, ktorý toto hlupe pravidlo uplne zmenil, vychodniari a zahoraci by sa nedorozumeli ani dnes. A kazdy by pisal po svojom. to by sme uz skutocne neboli narodom. bol by to velky chaos.
Kvoli výslovnosti a odlisovaniu sa slov od seba....napriklad niekto povie.....Pekný...a vdaka tomu "Y" vies ze ide o jednu osobu....ale inak ja by som bol najradsej keby bachov absolutizmus dosiahol takej miery ze by sme aj dnes mali uradny jazyk nemcinu...to by bolo podla mna super....nemuseli by sme sa srat stouto nasou priblblou gramatikou, ktoru okrem nas nikto iny nepouziva....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
od teba som taketo kokotske forum teda necakal -.-
A logiku to má, pretože tak sa jednoduchšie určia gramatické kategórie (pekný vs. pekní), či kmeň slova tam, kde pri tvorbe zloženín či odvodenín nastane zvukovo spodobovanie, aby bolo vidno, že to má pôvod v tom istom slove. Plus, skôr sa vyhne nejasnostiam typu hanbiť vs. hambiť z toho dôvodu, že si vezmeš príbuzné slovo napr. nehanebný, a vieš, že i v hanbe bude N, pretože nehamebný je kravina.
A nesťažuj sa, mnoho jazykov to má úplne pomotané.
@mielikki máš pravdu, mnoho ľudí si myslí, že ypsilon je kvôli Štúrovi
Ale tu ide o to, že keď vyslovujem y, alebo i, tak to zvukovo znie úplne rovnako...
Ten príklad "hanbiť sa"...
Ide o to, že keď poviem nehanebný, tak viem, že koreň je hanbiť sa, tak preto je nehanebný....
Ale tak, vravel si o spodobovaní, preto sa ujal jednotný pravopis a nepíše sa to podľa toho, ako sa to aktuálne spodobuje (plus, ako by to vyzeralo so spodobovaním na hranici slov?)
nesúhlasím s touto myšlienkou
hanbiť sa choď za hanobenie slovenského jazyka.