Nedávno som čítal taký prieskum, podla ktorého chce odísť až polovica mladých Slovákov. Ako hrdý Slovák som z toho smutný, aj keď v určitých veciach ich chápem. Ale zasa netvárme sa ako úbožiaci, lebo toto je národný šport Slovákov, znevažovanie samých seba a strkanie sa do riti iným. My predsa nie sme subsaharská Afrika a priemerný Slovák sa má lepšie ako 80% sveta. Ja sa teda nikam nechystám, aj doma si viem nájsť slušnú prácu za dobré peniaze. Česko som vynechal z viacerých dôvodov. Máme spoločnú históriu, kultúru aj jazyk a v Česku si ako v zahraničí nepripadám. Ale osobne sa ani tam žiť nechystám, hoci dobru pracovnú ponuku by som asi neodmietol, ale nevyhľadavam. Rovnako tak, ako by som neodmietol, ale nevyhľadavam, dobrú ponuku z Brezna či Michaloviec (ja som z Trnavy).
@1 čojaviem, ak je niekto na Slovači spokojný, nikto ho nevyháňa predsa.. ale príčetnejšia politická scéna, dramaticky vyššia životná úroveň, život v inej kultúre, v spoločnosti s inou mentalitou, život vo veľkomeste alebo v inom klimatickom pásme, kvalitnejšie vzdelanie, sociálne istoty.. pre niekoho sú to skrátka veľké lákadlá a je mnoho vecí, ktoré ti Slovensko neponúkne.
@Peculiar Áno, oficiálne to je zahraničie, ale tak neoficiálne by som to tam nerátal, práve aj pre veci, ktoré spomenul Thunderstorm nad tebou. Česko je ako Slovensko, hoci je o niečo málo vyspelejšie, ale základ je ten istý. Mentalita, kultúra, jazyk, štýl miest, bývania, architektura, jedlo, politika, možnosti vzdelania, práce... jednoducho, Slovák, ktorý ide do Česka sa nepotrebuje prispôsobiť takmer v ničom. Je to dosť rozdiel, ako keď ide čo i len do Rakúska či Nemecka. Praha ponúka toho viac len preto, že je to veľkomesto, akého obdobu na Slovensku nemáme. Na porovnanie Brno a Ostrava nie sú prakticky v ničom iné ako Bratislava a Košice.
V CR som bol vyse 5 rokov pocas skoly a neviem si tam predstavit byvat. Rakusko, Svajciarsko, Nemecko si viem predstavit natrvalo byvat inac docasne Skandinavia alebo Cina, Japonsko.. nieco ostrovne na par mesiacov, mozno Kanada. Napriklad Amerika ma nelaka vobec...
a chapem ze Slovensko nie je zďaleka na chvoste krajín, ale jednoducho keď sú otvorené hranice a človek sa môže mať lepšie, tak nechápem, prečo by proste nešiel. Keď vie jazyk, môže žiť na vysnívanom mieste, ja dosť chápem ľudí čo odišli a dosť aj chápem, že veľa profesií je jednoducho oveľa možnejších v zahraničí, alebo má neporovnateľne lepšie podmienky
Na Slovensku mi vadi primarne politika, ktora odraza aj slovensku mentalitu. Ekonomicke dovody su pre mna druhorade, ale netvrdim, ze nie su lakave. V buducnosti by som rad aspon na nejaky cas skusil zivot niekde inde. Aktualne zijem v CR, navrat na SK si uplne predstavit neviem.
Vyrastol som v zahranici a na slovensko som prisiel lebo ma situacia donutila. Nie je tu zle, ak je clovek skromny alebo ma tu vhodnu kombinaciu stastia a schopntosti tak sa aj tu da uplne v pohode zit. Je vela dovodov preco je na slovensku dobre, a aj ludia z tych "vyspelych krajin" mozu vela veci slovakom zavidiet. Ale zaroven sa priznam ze tu neplanujem ostat na dlho, ked je mozne sa mat lepsie tak nevidim dovod to nevyuzit. A tiez nie sme vsetci rovnaky a nie vsetci mame rovnake preferencie, to sa tyka pocasia, mentality, prostredia, prace atd. Takze nie je to iba o tom ze niekto sa len potrebuje stazovat tak si povie ze chce ist prec. Ale to je na take dlhe rozpravanie pri pive (alebo vela pivach )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov