Už 4 roky žijem na izbe s rôznymi spolubávjúcimi (postupne boli 3) a teda moja úplne prvá spolubývajúca bola totálne závislá na umelom svetle, mala zasvietených 7 lámp (3 veľké a 4 malé), a to často krát až do rána. Ešte mi aj povedala, že by ich mala najradšej zasvietených aj sto, keby mohla. Tak som si vybudovala takú averziu voči umelému svetlu, že mám teraz omnoho radšej zasvietenú večer len malú lampičku (nie vždy, ale väčšinou). Moja terajšia spolubývajúca však tiež má rada umelé svetlo a necháva zasvietené 2-3 veľké stropové lampy + aj svoju lampičku na stolíku dosť dlho do noci :/ Ja neviem, ale podľa mňa to nie je ani prirodzené pre organizmus, svietiť skoro celú noc, kvôli tvorbe melatonínu napríklad. Tak by ma zaujímalo, či som len ja taká divná, že nemám rada niekoľko hodín zasvietené silné umelé svetlo, alebo je nás viac. Ďakujem moc za každý názor a hlas
Ako kedy.
Ak sa potrebujem ucit, sustredit, ak citam, tak mega vela bieleho svetla potrebujem.
Ak len tak chillujem, tak mi staci lampicka so svetielkami, alebo len jedno z toho.
Mam na osvetlenie proste taky nejaky podvedomy , velmi logicky system
ak potrebujem ostať do noci hore - učím sa, kreslím, čítam, tak stropné, ale vždy len jedno, dve mi prídu už too much a keď mám len taký mega oddychový večer aka seriály, filmy, prípadne chcem ísť skoro spať, tak len lampičku, lebo ma to svetlo tak hrozne uspáva a upokojuje akože - už svieti len lampa, už za chvíľu idem spať
@dreyjir Ja som to tiež tak kedysi mala, že do istej nočnej hodiny som sa učila pri veľkom svetle a potom už len pri malom. Ale predstav si, že by si rok býval s niekým, kto má zasvietené aspoň 3 svetlá do štvrtej ráno, a to aj keď spíš :/ Tak som si úplne nejakú alergiu voči tomu vybudovala Predtým som to tiež nejak moc neriešila.
Ale tiež nemám rád umelé, silné svetlo. Či už doma, ale aj v obchodoch napríklad. Teraz máme v kúpeľni nové a ťažko si zvykám na takú veľkú intenzitu svetla.
No ak by som mala s niekym takym spolubyvat, tak by ma asi porazilo, uplne ta chapem mala som zlatucku spolubyvajucu pred rokom, ktora sa ucila iba pri lampicke, ked som sla spat. A to sme mali este aj taku hnusnu hlucnu neonku, takze to bolo uplne vykupenie, ked sa vypla. Toto by som sa snazila si s tym clovekom vydiskutovat, nech ma netyra svetlom, a este ze do stvrtej, brrr.
Ale potešili ste ma! ...Tak to som asi len mala smolu na spolubývajúce :/ Aj keď tá posledná je super a sme skvelé kamarátky. Takže sme sa dohodli, že keď fakt už idem spať, tak má rozsvietenú len lampičku Ja totiž pri svetle spať fakt nedokážem. Ale za tie roky som sa naučila aspoň pri tom malom svetle, no aj tak sa kvôli tomu občas budím.
A teraz zase... Tak strašne by som chcela zasvietiť už len malú lampičku... :/ Ale keďže mám moju spolubývajúcu rada, tak to asi zase vydržím až kým pôjdem spať.
No neviem možno som zle hlasovala, kým niečo robím tak mám rada veľké svetlo zapálené, keď už len chillujem tak malé, ale celú noc mám zapnuté malé lampášiky a vianočné žiarovečky a ešte aj sviečky pálim, mám rada veľa malých svetielok
@aventine Dobre si hlasovala, i ked nie si pripad tych mojich spolubyvajucich. Ony aj v noci pri filme ci knihe chcu mat zasviete stropne + male svetla sviecky mam rada tiez
Zaujimave. Pripada mi ako elementalna ludska slusnost pri spolubyvani zhasnut velke svetlo ak niekto ide spat - na intraku bola jedina vynimka ak sa fakt bolo treba ucit. Nastastie som mala vzdy super spolubyvajuce a platil tam podla mna absolutne logicky a normalny konsenzus ze niekde medzi 10-11 vecer sa zhasinala velka neonka a zapinali sa lampicky. Ak sa niekto chcel dlhsie ucit tak to slusne povedal. Ale kazdu noc? To by ma drblo a urcite by som riesila vymenu spolubyvajucej/izby. Preto je hlavne dolezite mat spolubyvajuce s rovnakym zivotnym/ucebnym rezimom.
U našich doma sa stalo párkrát ze nebola z nejakého dôvodu mala lampa tak nechali veľké svetlo až kým tatko nešiel ráno ako prvý do prace
...
U mna je to tak že tu malú lampu nemam v izbe ale na chodbe , inak by som nemohla zaspať lebo by mi to vadilo
@willbebetter ked ona to bola moja uplne prva spolubyvajuca v zivote a bala som sa, ze ked ju vymenim, tak to bude trebars este horsie. No... Mylila som sa. Teraz by som uz do niecoho takeho urcite nesla.
Ja si v izbe svietim vacsinou len stolnou lampou. Velke svetlo zapinam len vtedy, ked fakt potrebujem. Obcas sa mi stane, ze si vecer lahnem a necham svietit tu stolnu lampu. Lebo si myslim, ze este vstanem, ale vacsinou sa tak nestane a lampa svieti aj cez noc. A fakt sa potom nevyspim az tak dobre, ako ked ju vypnem. Chapem tvoje rozhorcenie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ale inak mám večer rada tlmené svetlo. Také intímčo + lepšie sa mi pozerá na telku
Ak sa potrebujem ucit, sustredit, ak citam, tak mega vela bieleho svetla potrebujem.
Ak len tak chillujem, tak mi staci lampicka so svetielkami, alebo len jedno z toho.
Mam na osvetlenie proste taky nejaky podvedomy , velmi logicky system
a v škole som tomu nerozumel tiež, bolela ma z toho hlava a práve toto bola jedna z príčin, prečo som bol unavený a pod.
...
U mna je to tak že tu malú lampu nemam v izbe ale na chodbe , inak by som nemohla zaspať lebo by mi to vadilo
ubila by som takeho cloveka rozbitou ziarovkou