potrebovala by som vypočítať tieto 3 príklady z matematiky :
- Koľko litrov vody je v akváriu ,ak dĺžka je 0,4 m . Šírka 3 dm a výška 25 cm no naplnené je 5 cm pod horný okraj .
Možné odpovede : a)24 litrov b) 23 litrov c) 25 litro
1. jeden liter je jeden decimeter kubický, preto bude najjednoduchšie si všetko previesť do decimetrov. jeden meter je 10decimetrov, 1 decimeter je 10 centimetrov. objem kvádra vypočítaš tak, že vynásobíš jeho šírku, výšku a dĺžku, ktoré sú udané v rovnakých jednotkách a dostaneš objem v týchto istých jednotkách - kubických. počítaš ale objem vody, čiže jej výška je o pol decimetra menšia ako výška akvária.
2. povrch kocky je tvorený 6 štvorcami. obsah štvorca získaš vynásobením dĺžok jeho 2 strán (je to štvorec, tak sú samozrejme rovnaké), a povrch kocky je súčet týchto 6 obsahov štvorcov. takže keď celý povrch kocky vydelíš šiestimi, dostaneš obsah jedného štvorca a ten keď odmocníš, tak dostaneš dĺžku strany, v tomto prípade v centimetroch. objem kocky potom vypočítaš ako pri akváriu, čiže výška x šírka x dĺžka, v tomto prípade je to všetko jedna hodnota, dĺžka strany, ktorú si vypočítala
3. v možnostiach a, b a c doplníš namiesto písmena x číslo 5, vypočítaš ľavú stranu a keď bude výsledok rovnaký ako na pravej strane, tak x bol koreň rovnice
@kiwwi333 no asi to, že toto sme počítali v šiestej triede a su to úplne primitivne priklady, a ty namiesto toho aby sa posnažila to vypočítať chceš od ľudí výsledky
a to hovorím ako antitalen v matematike, takže mám dôvod to povedať ak nie si zaostalá
@poke no ano , aj my sme sa to učili v 6 triede , teraz opakujeme všetko v 9 ročníku na monitor a na domácu sme dostali 20 úloh - všetky som sama vypočítala až na tieto 3
@tomias za max. 10 minút by to malo každé decko ktoré sa aspoň pozrie do učebnice ako sa to robí, popr. porozmýšľa a pozrie si vzorce na internete na to, namiesto toho aby o tom zakladalo fórum
ja keď som nevedel príklady a napísal ich do stavu tak to bolo hlavne kvôli tomu, že mi to všemožne nechceli výjsť a celkovo nezvyknem sa učiť ale toto
Tie prvé dva ti vypočítam rada, v treťom vidím x tak to ani náhodou nedám
1. Prvý vypočítaš vzorcom V=a.b.c keďže toto je vzorec na výpočet objemu kvádra.
Najprv všetko pomeníš na rovnaké jednotky, najlepšie na dm.
4.3.2,5=30 toto by bolo plné akvárko vody, lenže ty potrebuješ menej takže 4.3.0,5=6dm a 1 dm=1l
30-6=24l čiže a)
Dvojku vypočítam potom a pošlem ti ju do ts, teraz sa sama trápim z matikou.
@tikalok to prvé sa mi už podarilo vypočítať ( ďakujem ) ale to druhé mi nevychádza lebo mi tam vždy výjde nejaké číslo ktoré ma od tých zadaných možností veľmi - veľmi ďaleko a tie rovnice som už tiež skúšala vypočítať ale nevyšla mi ani jedna :/
@kiwwi333
Povrch kocky je 726 a je tvoreny 6 rovnakymi stvorcami, takze plocha kazdeho z nich je 121 (726/6)
Kedze su ti stvorce, tak ich stranu vypocitas ako odmocninu plochy - teda 11.
A objem kocky je hrana^3, teda 11*11*11
Cize 1331
ale inak ked sa spätne na to pozriem , roky dozadu, 9.trieda.. ty kokos, šak my sme brali úplne iné veci a nie taketo príklady v 6.triede mal som s tým problém keďže to bola nová látka a predstavivosť žiadna ..
hej ale hovorí sa nam tu ľahko ked preberame úplne iné hovadiny nepotrebné k životu
@kiwwi333
v 3 namiesto toho x dosadíš 5, musíš samozrejme rátať s tým, že napríklad 2x znamená 2 krát x, čiže pod dosadení 2 krát 5, čiže 10, a musí ti to vyjsť. musí
@spiralfaust Ja som z matiky taký dutý že neviem ani tie "primitívne príklady ktoré by aj mačka vypočítala"
Konečne niekto, kto mi rozumie
A to ešte kukaj na 1. slovo v mojom nicku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
2. povrch kocky je tvorený 6 štvorcami. obsah štvorca získaš vynásobením dĺžok jeho 2 strán (je to štvorec, tak sú samozrejme rovnaké), a povrch kocky je súčet týchto 6 obsahov štvorcov. takže keď celý povrch kocky vydelíš šiestimi, dostaneš obsah jedného štvorca a ten keď odmocníš, tak dostaneš dĺžku strany, v tomto prípade v centimetroch. objem kocky potom vypočítaš ako pri akváriu, čiže výška x šírka x dĺžka, v tomto prípade je to všetko jedna hodnota, dĺžka strany, ktorú si vypočítala
3. v možnostiach a, b a c doplníš namiesto písmena x číslo 5, vypočítaš ľavú stranu a keď bude výsledok rovnaký ako na pravej strane, tak x bol koreň rovnice
si robíš srandu, 14 rokov
a to hovorím ako antitalen v matematike, takže mám dôvod to povedať ak nie si zaostalá
ja keď som nevedel príklady a napísal ich do stavu tak to bolo hlavne kvôli tomu, že mi to všemožne nechceli výjsť a celkovo nezvyknem sa učiť ale toto
(to len tak poznamocka ked uz tikalok odpovedal)
1. Prvý vypočítaš vzorcom V=a.b.c keďže toto je vzorec na výpočet objemu kvádra.
Najprv všetko pomeníš na rovnaké jednotky, najlepšie na dm.
4.3.2,5=30 toto by bolo plné akvárko vody, lenže ty potrebuješ menej takže 4.3.0,5=6dm a 1 dm=1l
30-6=24l čiže a)
Dvojku vypočítam potom a pošlem ti ju do ts, teraz sa sama trápim z matikou.
Tu je super stránka na všetky učivá » www.oskole.sk/...
Povrch kocky je 726 a je tvoreny 6 rovnakymi stvorcami, takze plocha kazdeho z nich je 121 (726/6)
Kedze su ti stvorce, tak ich stranu vypocitas ako odmocninu plochy - teda 11.
A objem kocky je hrana^3, teda 11*11*11
Cize 1331
hej ale hovorí sa nam tu ľahko ked preberame úplne iné hovadiny nepotrebné k životu
v 3 namiesto toho x dosadíš 5, musíš samozrejme rátať s tým, že napríklad 2x znamená 2 krát x, čiže pod dosadení 2 krát 5, čiže 10, a musí ti to vyjsť. musí
a ty nevieš ani takéto základy...
2.5 - (5-5) = 7
10 sa nerovná 7
5 x - 3(x-1)=13 :
5.5 - (3.5 - 3.1) = 13
25 - (15-3) = 13
25 - 12 = 13 čiže B je správne
2 x +(5-x)=7:
2.5 + (5-5) = 7
10 nerovná sa 7
tuším, že tak.
Konečne niekto, kto mi rozumie