Myslis pocitanie ako nasobenie delenia scitanie a odcitanie ? alebo len prevody.. prevody su lahke.. ja si aj tak vecsinou prevediem do desiatkovej vypocitam a hodim vysledok do sestnastkovej a mam pokoj ale da sa aj v sestnastkovej to robit priamo ale je to trocha zdlhavejsie...
Vysledok, ktory dostaneme zase vydelime cislom 16. Dostaneme 234 a zvysok 6.
Hodnotu 234 zase vydelime 16 a dostavame 14 a zvysok 10.
Teraz cislo 14 vydelime 16 a dostavame vysledok 0 a zvysok 14.
Nas vypocet v tomto bode uz moze skoncit, lebo dalsimi deleniami by sme stale dostavali same nulove vysledky a zvysky.
Nakoniec vezmeme vsetky zvysky a napiseme ich v opacnom poradi, nez ako sme ich dostali. Teda nase zvysky budu 14,10,6,0. Este namiesto cisel 14 a 10 dosadime prislusne cislice a dostavame sestnastkove vyjadrenie cisla, ktore znie EA60. Teda 60000 sa pise v sestnastkovej sustave EA60.
Teraz si ukazme opacny prevod - ak mame cislo v sestnastkovej sustave a chceme zistit, aku ma vlastne hodnotu. Majme teda cislo napriklad #BC00.
Hodnotu akehokolvek cisla vypocitame analogicky ako v desiatkovej sustave po jednotlivych (teraz ale sestnastkovych) radoch. Cize:
nas to ucili az na vysokej a najskor som bola z toho totalne mimo a uz som to asi aj zabudla, ale pamatam si ze tam boli namiesto cisel nejake pismenka z abecedy..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Vydelime cislo 60000 cislom 16. Dostaneme vysledok 3750 a zvysok 0.
Vysledok, ktory dostaneme zase vydelime cislom 16. Dostaneme 234 a zvysok 6.
Hodnotu 234 zase vydelime 16 a dostavame 14 a zvysok 10.
Teraz cislo 14 vydelime 16 a dostavame vysledok 0 a zvysok 14.
Nas vypocet v tomto bode uz moze skoncit, lebo dalsimi deleniami by sme stale dostavali same nulove vysledky a zvysky.
Nakoniec vezmeme vsetky zvysky a napiseme ich v opacnom poradi, nez ako sme ich dostali. Teda nase zvysky budu 14,10,6,0. Este namiesto cisel 14 a 10 dosadime prislusne cislice a dostavame sestnastkove vyjadrenie cisla, ktore znie EA60. Teda 60000 sa pise v sestnastkovej sustave EA60.
Teraz si ukazme opacny prevod - ak mame cislo v sestnastkovej sustave a chceme zistit, aku ma vlastne hodnotu. Majme teda cislo napriklad #BC00.
Hodnotu akehokolvek cisla vypocitame analogicky ako v desiatkovej sustave po jednotlivych (teraz ale sestnastkovych) radoch. Cize:
BC00 = 11*16^3 + 12*16^2 + 0*16^1 + 0*16^0 = 48128
Teda cislo #BC00 je v desiatkovej sustave 48128. "