mimo to.. chiptunes nie je v podstate "hudba".. je to len zvukovy doprovod k hram, demam a pod.. este som nevidel takuto hudbu, robenu na originalnom zeleze, pouzitu v klipe a pod..
@xhtml 8-bitová hudba je štýl elektronickej hudby iba inšpirovaný zvukom starých počítačových konzol z čias 8 bitovej éry videohier. Často odráža zvuky z technológie, ktorá je považovaná za zastaranú. Príklady:zvuky GameBoy al. domáce syntetizátory.
mayo preco by to akoze nemohla byt hudba? a elektronika je co potom? to nie je hudba, lebo to robia na syntakoch ?
a ked teda nie, tak potom ako sa to vola a preco to vsetci okrem teba volaju hudba? chapem tvoju pointu ze hudbone nastroje, ale doba pokrocila kusok uz tu nemame len husle gitaru.
@xhtml ak si niekedy bol pri procese tvorenia hudby tak asi vieš, že to čo si napísal je bullshit. Aj tak ti konečný produkt musí ísť do mixu a od tiaľ do PC. Už dávno sa nenahráva na kotúče.
@42 a ataricka, komodory, pmd .. niesú pc (personal computer)? a čo teda sú, BC (Big Calculator)? trošku sa to dáko vylučuje ten koment sám, ... PC ako PC, to je jedno či je 4, 32, 64 bit architektúra, takže je to všetko PC "hudba" a 8bit hudba je podskupina ... aspoň toť môj názor
@incubus .. ok, je to len moj nazor.. ak to vyniklo ako presadzovanie, sorry, respektujem nic v zlom
@mayo tema je o 8 bitovej muzike.. a ano, 1000 rokov dozadu robili tak hudbu, len s jednoduchsimi nastrojmi. hudba je to, co je KLASICKE.. opytaj sa cloveka 40-90 rokov, co je hudba.. nejaky gramec alebo PC ti vysmeje
o dobrych blbostiach sa tu hadate lebo samozrejme zas xhtml..
lebo ak je ta hudba robena na atari, tak je uplne najlepsia na svete, ale ak by bola presne taka ista hudba robena na sucasnom pocitaci, tak to by bola cista elektronicka sracka
ano, viem, som vedla, odveci, mimo, nic neviem, dokonca som mozno aj dieta..
@tikalok , ano si zial vedla. ja som nikde nenapisal, ze je to najlepsia hudna na svete.. ja len vysvetlujem rozdiel medzi klasickou 8 bitovou hudbou a tym, co sa robi dnes na pocitacoch (tie akoze retro 8 bit mixy)
osobne pocuvam normalnu hudbu, a nie 8-bitovu, ale paci sa mi toto forum, uplne velmi, celkom funny ukazky niektore...
je to zaujimavy segment, osobne sa mi nepaci taka hudba, i ked ta v @9 komente od @dnbasser -a ta reklama na ikeu, ta sa mi strasne lubila (mam pocit ale ze to bolo z nejakeho serialu, ten Vlk a zajac (No počkaj, zajac) mal podľa mňa podobnú...
to ze pred 200 rokmi bola len hudba, ktoru hral realne clovek na klaviri alebo tak, to je sice pravda, ale to neznamena ze sa hudba nemeni. Gramofon, CD-cka, radia ci PC, kde sa tvori hudba, su LEN NOVE NASTROJE.
Tak ako pred 1000 rokmi hudba bol viac menej len spev bez nastrojov, resp. s nastrojmi ako harfa, postupne ludia objavovali/vyrabali nove a nove nastroje, mozno taka gitara by pred 200-300 rokmi v mnohych krajinach bola na posmech a neznama, civilizacia sa meni, vytvara nove moznosti a rovnako vznikaju aj nove hudobne nastroje a v dnesnej dobe je aj PC pre niekoho hudobnym nastrojom.
@51 tak si v tom mojom prispevku len vymen "najlepsia na svete" za "dobra" a naozaj bude platit, ze to je to, o com tu hovoris.
som si absolutne isty, ze ak by si nevedel, ze ukazka v @7 nie je robena na atari, tak by si o takejto hudbe prehlasil, ze je to elektronicka sracka, resp. nieco podobne.
@xhtml@55 nechapem, mam pocit ze mas rad 8 bitovu hudbu a zaroven tvrdis ze nemas rad elektroniku, ale klasicku hudbu.
a dalej @xhtml to je co za bulshit ze 8 bitova hudba je taka ktora bola vytvorena na 8-bitovych kompoch. to je rovnaka blbost, ako keby si povedal, ze ciernobiele fotky sa daju robit iba na kompoch s ciernobielymi monitormi...
8-bit refers to a style of electronic music inspired by the sound of old computer consoles from the 8 bit era of video games. This music will often reflect sounds from technology that is seen as primitive or "outdated" such as the Game Boy and home made synthesizers.
@mayo nerozumies sa do toho.. nezazil si 8 bity. 8bitova hudba ma svoje caro, nostalgiu.. o tej hudbe sa tu cely cas bavime a taku hudbu myslel aj zakladatel diskusie.. proste original hudbu zo starych pocitacov.. nie tie dnesne mixy..
pre mna je 8bitova "hudba" hudba vytvorena na starom zeleze, ako som spominal - zx-spectrum, pmd, amstrad, mato, didaktik, atari, c64. takisto mam aj rad hudbu z amigy, tiez ma svoje caro.
@84 to, co je pre mna 8 bitova hudba je odvodene od faktov.. zisti si, ako napr funguje pokey chip v atari alebo iny chip, napr v commodore, ktory genetuje 8bitove tony..
sluzi na vytvaranie hudby pre 8bitove atari.. ALE "používá vlastní Atari XE/XL hudební rutinu" - jednotlive hlavne cipy na atari (a nielen na nom) sa skladaju z nejakych instrukcii.. tieto instrukcie su ale v RMT pouzite, aby generovali presne taku hudbu, aku atari zvladne, ano, aj to je 8bitova hudba..
napr tie songy, co sem postol mayo takto vytvarane neboli.. su to konzumne mixy party peoples, co sa chcu len bavit. nasilu napisane - "techno"
@81 aha tak potom sa do kompov moc nerozumies . (aj si to sam myslim spominal, ze ked sa ti pokazi pocitac, das ho odbornikom to neber ako urazku ani nic negativne.)
ano, v tomto mas pravdu. ale je to cele o tom, ze existuje hudobny styl, ktory sa nazyva 8-bit a je len inspirovany tym, o com hovoris ty. pre teba je 8-bitova hudba nieco ine ako pre inych ludi.. ide o nedorozumenie a myslim si, ze nema cenu hadat sa o tom. pre teba je to tak a pre ostatnych ludi je to spravidla inak.
druhou vecou je to, ze kazdy zo spominanych typov hudby je elektronicky a teda umely a preto je divne, ak sa ti vsetky ostatne taketo styly hnusia a paci sa ti len jeden. je to naozaj takmer nepochopitelne, ale realne mozne. pocit, ze si "series do ust" je ale naozaj opodstatneny.
@tikalok ina ako pre inych ludi? xhtml hovori od zaciatku o tej originalnej hudbe, ktora bola robena na 8 bitoch, teda nie ziaden emulator ani nic podobne.
len tu je asi 5 ludi ktori sa silou mocou tvaria ze nechapu o com je rec a davaju tu rozne vyplody z wikipedie namiesto aby sa zmysleli, pripadne uznali pol milimetra pravdy / pochopenia aj niekomu inemu ako sebe .
"ale je to cele o tom, ze existuje hudobny styl, ktory sa nazyva 8-bit a je len inspirovany tym, o com hovoris ty. "
8bit je hudba, ktora povodne vznikla na konzolach a 8bitovych pocitacoch.. dnes sa niektori ludia touto hudbou inspiruju a robia podobnu hudbu, resp. rozne remixy 8bitovej hudby.
povodna 8bitova hudba vznikla na konzolach, na 8bitovych pocitacoch - 8bitovy pocitac - 8bitova hudba. venujem sa 8bitov od roku 1994.
@93 no si predstav, ze ja presne chapem, co chce povedat, problem je v tom, ze s tym uznanim pravdy niekomu inemu ma tazkosti prave on
ano, xhtml od zaciatku hovori o hudbe robenej na 8bitoch, problem je vsak v tom, ze vsetci ostatni hovoria o inej hudbe, ktora sa zhodou okolnosti nazyva 8-bit. presviedcat ich o tom, ze 8-bit nie je to, co si myslia oni, ale len to, co si mysli xhtml, bol dost zly a pre mna nepochopitelny krok
@94 skus hadat, ze preco som to asi dal do uvodzoviek. kazdopadne neviem, preco, by som sa nemal odvazit mu osobne povedat, ze pocit, ze si serie do ust je opodstatneny
@95 to bolo opat z tvojej hlavy. ak je tvoj nazor naozaj pravdivy, tak by si ho mohol podlozit aj niecim inym ako neustale opakovanym vyrokoom, ze sa 8bitom venujes uz dlho
@mayo.. 8bitova hudba je robena cez nejake instrukcie toho-ktoreho 8bitove pocitaca. tvoje ukazky nie su takto robene, su robene z pc samplov (nahrany 8bitovy zvuk, ktory sa potom spracuvava, mixuje, atd) . original 8bit 8bitovu hudbu GENERUJE
@mayo zas nedokazes znies to, ze nemas pravdu.. chapem, si mlady.. 8bitova hudba su pre teba nejake moderne mixy s "8bitovymi zvukmi". to nic, vsak dnesne 2 rocne deti v dospelosti popru, ze 8bitova hudba vobec existovala.. to nic.
ja som od teba chcel len jedno praobycajne podlozenie nespochybnitelnej pravdivosti tvojho nazoru z nejakeho externeho zdroja a ty mi namiesto toho len hovoris, ze sa do toho nerozumiem
@108 tym som sa urcite nesnazil spochybnit, ze to porygonove nie je 8bitova hudba samozrejme, ze je.. uznavam, ze to vyjadrenie nebolo uplne najstastnejsie formulovane.
kazdopadne viem, co je 8bit, ale udivuje ma, ako ma mas "precitaneho" co som mal na veceru, nahodou nevies?
@109 xhtml prisiel v #7 prispevku a pred tym bolo 5 prisevkov ze ano, a jeden ze co je to 8bit. takze asi ti ostatni to pochopili.
a aj keby si _nezacal_, ale IBA si dosiel a zacal pisat klobasy, aky by to bol rozdiel?
@112 dochadzaju argumenty tak napiese takuto kktinu ze co som mal na veceru nevies. lol
takze vlastne pre tuto diskusiu si nicim pozitivnym neprisel, sam si uznal ze vyjadrenie nebolo stastne formulovane, ale hlavne ze sme si zaflamovali ze ano
takyto mudrlanti su najlepsi co vsetko vedia, nas telocvikar na strednej este to najlepsie zhrnul, v riti si bol hovno si videl, ale si mudry jak tri rite (toto vazne povedal ziakovi)
@115 ano, AZ jedno moje vyjadrenie bolo zle formulovane. dokonca dost nepodstatne tvrdenie mne argumenty nedochadzaju, niekomu inemu zjavne ano. ako vzdy
@xhtml prepáč, ja sem píšem z vlastného rozhodnutia, nie preto, že mi niekto povedal, aby som sem prišla robiť flame. okrem toho žiaden flame vyvolávať nemusím, ten si mayo dokáže vuvolať aj sám a ja to aj tak nemám rada. vystupujem sama za seba a nie ako nick s nálepkou "mayova kamarátka".
@126 pamatas na tomasovej vyjadrenie ohladom teba, ked hovoril, ze este sa raz nejako prehresis a letis, vsak? tak by som si daval pozor na prsty pri pisani takychto vyrokov a aj pri zakladani najblizsej temy.. ale zas nie ze by mi na tom zalezalo..
@tryptaminedream hej hej, ja som permanentne mimo a robím len to, čo mayo, aby som si tak zvyšovala popularitu a robila mu oporu. a fakt netuším, čo je 8-bit a keby aj, tak isto na to nemám vlastný názor.
@132 keby si vedel, co to vlastne 8bitov je, nemohol by si napisat, ze je to elektronika.. elektronika je to, co z toho robi sucasna techno scena.. povodny 8bit nie "elektro"
@139 aha tak sme sa asi nepochopili, to som urcite netvrdil ze si nebodaj gretusu volal ale myslim tak ze videla tuto temu tak sa zapojila, tak nestranne .
hej asi v jedenej dalsej teme som nieco s xhtml riesil .
@146 vieš, ako to bolo? uvidela som túto tému, 8-bit ma zaujíma, tak som na to klikla, začala som si to čítať, zistila som, že nemá zmysel sa zapájať, pretože tak či tak by som zistila, že neviem, čo je 8-bit, tak som si len poznamenala, čo som chcela a šla som preč. a asi prvýkrát sa potom niekomu podarilo ma vytočiť na nete, takže som reagovala aj naspäť
@tryptaminedream Osobne by som navrhovala najskôr zistiť u tých prvých x ľudí, ako oni pochopili tému, až potom sa tu vyvršovať na tikalokovi a mayovi že tu robia flame
Ale minimálne jeden z tých x ľudí ju pochopil inak než @xhtml takže si trúfam tipnúť že väčšina (ak aj nie všetci) to pochopili tak ako Mayo...
Pre tých ktorým sa zdala známa melódia čo sem dal @dnbasser@9 - volá sa to Popcorn ( @tomas myslím že v "No počkaj zajac" to nebolo, ale Crazy Frog to tuším "prespieval" )
@xhtml my všetci vieme že ty si najúžasnejší, najmúdrejší, najvzdelanejší atď... ale daj už konečne pokoj a skús občas priznať že by aj druhí mohli mať pravdu, nie len ty.. vieš ako sa hovorí - Každý je omylný, ale len hlupák zotrváva vo svojom omyle
Zase sa tu hadate o kokotinach, a mam pocit ze sa tu hadaju liberali s konzervativcami a to je vopred nekonecna hadka, asi @Mayo a @Xhtml boli pre seba stvoreni aby sa vecne hadali.
Podla mojho skromneho nazoru jednoducho xhtml ma svoje predstavy o tom co je 8-bitova hudba a tie mu stacia, nechce prijimat nic dalsie lebo to uz pre neho je jednoducho mimo neho a ani ho to nezaujima lebo on je rad konzervativny..
No a Mayo je zase liberalny a chce dokazat xhtmlovi ze on ma pravdu a ze 8-bit je aj nieco ine, a myslim ze to je zbytocny boj, pretoze xhtml presne vie co chce pocut a pokial to je nieco ine tak mu je to jedno a neberie to a myslim ze sa to ani nezmeni, tak sa ani nehadajte lebo sa nikdy nikam nedopracujete..
@150@galinka hned v prvej vete si spojila 3 veci dokopy ktore spolu absolutne nesuvisia a dala si ich do suvisu ako argument ze co mam najprv robit.
za 1. temu pochopili ako je mozne vidiet z ich reakcii, za 2. nehovoril som ze mayo robi flame, ale tikalok ktory o teme vie 0 a snazil sa presviedcat xhtml o niecom (mayo aspon vie o co sa jedna, akurat sa pozrel na vec z ineho pohladu) za 3. viem ze si reagovala na xhtml, ale neda mi, on nikde netvrdil ze je naj naj naj co si ty pisala, akurat od #7 prispevku sa zapojil do diskusie 8 bitova hudba. preco by mal dat pokoj? aku pravdu ma kto? xhtml tvrdi ze 8bitova hudba je robena na 8bitovych kompoch a to je cele, tato jedna veta. v com bol podla teba omylny?
Čo by bolo aj trefné, keby to v skutočnosti nebolo tak, že @mayo nič nevymýšľal a proste postol pár videí, kdežto práve @xhtml , ktorý "nepotrebuje prijímať nič ďaľśie" začal odovzdávať svoje nekonečné vedomosti prameniace z jeho osobných definícií
@155 Nie, to bola reakcia na jeho vystupovanie celkovo, nie len v tejto téme...
Vieš z tohto "je to sranda raz začas len tak pre srandu" s istotou usúdiť, či to ten človek chápe Mayovým spôsobom, alebo xhtml-ovým? Lebo ja veru nie... (P.S.: Netvrdila som že nepochopili, ale že nevieš AKO pochopili, takže ich nemáš používať ako argument...)
V čom bol podľa mňa omylný? V tom že mu tu niekoľkí ľudia napísali že 8-bitová hudba v tom ponímaní ako bola myslená téma, nie je LEN robená na 8-bitových kompoch ale xhtml si stále mlel len to svoje že proste je a hotovo. Takže jeho omylom je, že nedokáže pripustiť že by niekto druhý mohol mať pravdu.
Takisto stále nechápem, podľa čoho si usúdil, že tikalok nevie o čom píše...
@152 Nadobudol si veštecké schopnosti, alebo podľa tvojho úsudku si jediný na svete kto kedy robil s 8-bitmi a kto im rozumie? Navyše, v celom mojom príspevku som ani raz neriešila 8-bity, ale teba a tvoj prístup hlavne... Na to nepotrebujem mať skúsenosti s 8-bitmi...
@158 Opakujem znova - vyjadril sa tu AUTOR DISKUSIE či myslel čisto pôvodnú 8-bitovú hudbu alebo tú ku ktorej sem pastol videá Mayo??? A čakám NORMÁLNU odpoveď, nie drísty o tom, že tomu nerozumiem...
@galinka.. jezisi, ale 8bitova hudba je robena na 8bitovych pocitacoch, pretoze je 8bitova.. podla teba sa pre hru na commodore robi hudba na pc? nerozumies sa do temy, nepis tu..
Neláka ťa kúpiť si nejakú doménu, kde by si si zriadil nejaké fórum, kam by si ty jediný mohol pridávať príspevky a teda by si si mohol byť istý, že budú písať len ľudia, ktorí rozumejú problematike? ... A hovorilo by sa tam teda o všetkom okrem tej fyziky
@170 ale ona vazne nevie, co je 8bit.. podla nej sa 8bitova muzika nerobi na 8bitoch, co nema logicky suvis.
s tym protirecenim.. tak to v zivote nefunguje. su dve veci - pravda / nezmysel.. ona tvrdi nezmysel - 8bitova hudba nie je na 8bitovych pocitacoch, atd.
naco sem vlastne pises, ked ta 8bity nezaujima? dalsi flamer
Teraz ti uvediem jeden príklad toho čo som myslela. Ber to ako prirovnanie...
Presná a pôvodná definícia: Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda.
Ale to neznamená, že keď niekto založí tému s názvom "kakao" myslel práve toto, prekvapivo je pravdepodobnejšie že myslel taký ten sladký nápoj hnedastej farby ktorý sa vyrába z mlieka. Prečo? Lebo je to proste zaužívané. To že podľa pôvodnej definície je kakao niečo iné, vôbec nevadí. Chápeš aspoň trochu čo ti tým chcem povedať?
Tu ale išlo o hudbu celkovo, nie o hudbu pre hru na Commodore. (a nauč sa poriadne po slovensky, písať/prísť/pozrieť sa TU ma irituje... SEM má len o jedno písmeno viac...)
Tunidlo používa otázky a ty pre zmenu stále sa opakujúci argument "vy všetci ste vymletí, nerozumiete tomu a váš názor nestojí za nič lebo ste mladší než ja..."
naozaj, pouzivat v diskusii otazky je mimoriadne cudne..kde to len ten tunidlo videl? xhtml na ne totiz nevie odpovedat inak, ako "nevies nic o 8bitoch" a to uz naozaj zacina byt trochu cudne
@176 uz som ti sem chcel okopirovat vsetky tvoje prispevky, kde si pisal veci v podobnom zmysle, ale ked to malo viac ako 20 riadkov, tak som to nechal
Elektronická hudba je voľný termín pre hudbu vytváranú elektronickými nástrojmi, teda zdrojmi zvuku, ktoré disponujú elektronickými súčasťami, napr. Theremin, syntetizér, sampler, počítač a pod. Elektromechanické nástroje (napr. elektrická gitara) teda do tejto skupiny podľa definície IEEE nepatria.
takze: preco nie je ta tvoja 8bitova hudba elektronicka?
ja sa drzim definicie, ktora hovori, ze elektronicka hudba je hudba vytvarana zdrojmi zvuku, ktore disponuju elektronickymi sucastami.
pre teba je zrejme elektronicka hudba zadefinovana ako hudba, ktoru pocuvaju diskofilne smazky.
@183 mozem sa zapojit do diskusie o symfonickej hudbe len ked mam doma vsetky nastroje orchestra a do diskusie o concorde len ked ho mam doma v skrini?
inak este fajn, ze aj ked sa tu sice jingsavv nevyskytuje, tak ma svoje last.fm konto a dost vyraznu cast dnesneho dna pocuval sabrepulse, teda prave to, co sem postol mayo. takze ak si xhtml mysli, ze autor diskusie ma na mysli LEN to co, on tak je zjavne na omyle
z pocutia viem, kto na 8bitovej scene hudbu tvori a kto nie.. to su ludia, co robia 8bitovu hudbu. mayov zoznam "musicianov" je blbost, v zivote som o nich nepocul (pretoze to nie je realna 8bitova scena)..
nechce sa mi to tu cele citat, ale presne sm vedel ktore individuuum tu bude zase "obsierat" svoje matahari (atari)...a nemam k tomu co povedat, @xhtml ved ty si genius vsetko ovladas, vsade si bol, vsetko si videl, vsetkych poznas a kde si nebol tam sa chystas...co ty tu este robis, napis gatesovi ten ta zobere do tymu.....upratovaciek mozno...
@mayo ti, ktorych "poznam" ja su oficialne uznavani hudobnici na atari. robia hudbu len na atari a len k urcitym programom - hram, demam, intram, ziadne lastfm..
tito ludia, z lastfm, pravdepodobne nerobia nic na original zelezo
@mayo trepes dve na tri. najdi mi tam - greg, x-ray, grayscale, raster..
tito ludia robia na 8bitoch.. henti ludia nie. poznam mena musicianov na roznych platformach, chodia na 8bitove akcie, produkuju tam hudbu.. to, co si sem dal ty je nieco ine
@tomas zakaz slovo atari na celom portaly birdz.sk uz sme sa toho nacitali hadam dost ci? btw @xhtml si z martina, sem-tam chodis so zenskou na strane a nekedy chodievas do ziliny z martinskej stanice???abo mas nejakeho dvojnika?
@xhtml mas potrebu sa tu nna birdzi tvarit co najmudrejsie? alebo sa iba mne zda ze tu mas takmer v kazdej diskusii s nekym problem???nemam nic proti tebe ale zda sa mi ze to prehanas...
@xhtml a teraz mi vysvetli,ako to ze povodna 8bitova hudba je podla teba hudba a hudbou ju nazyvas,kes nie je vytvorena na "klasickych" hudobnych nastrojoch ako gitara?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
208 komentov
btw @xhtml stale to svoje matahari spominas...nedas s tym uz pokoj?
lebo to nieje hrané na nástrojoch a nič to nevyjadruje.
je to len umelé niečo.
prečo to počúvaš?
neserieš si tak trošku do huby?
tvoje video je akoze 8BIT.. len robene na pc
neplet tu elektronicku hudbu a chiptunes
zas a zas si mimo
toto je umelá hudba, to nieje ani hudba, nevyšlo to z hudobných nástrojov, všetko je to elektronika, syntetické
preto to nemôže byť hudba
prečo popieraš niečo, čo je pravda?
že 8bit sa ešte rozdeľuje na nintendo core, bitpop, chiptune atď atď
máva to celkom dosť festivalov
dokonca jeden gig bol v Bratislave minulý týždeň
medzi najznámejších 8bit interpretov patria Crystal Castles, Bit Shifter, Sabre Pulse, Nullsleep alebo tradičný japonský YMCK
a hráva sa to na všetkom skoro
od mobilov, cez gameboy, atari alebo aj laptop
plus ešte, keď toho chcete relatívne mnoho
» www.8bitcollective.com/...
@9 @dnbasser Čo to tam je za song?
atari, zx-spectrum, pmd, atd, atd
a ked teda nie, tak potom ako sa to vola a preco to vsetci okrem teba volaju hudba? chapem tvoju pointu ze hudbone nastroje, ale doba pokrocila kusok uz tu nemame len husle gitaru.
ja som len zopakoval bullshit, ktorý stále píše @xhtml
chlapec si serie do huby, pritom počúva niečo, čo vlastne sám neznáša a neuznáva
a @xhtml nie, nemáš pravdu, @incubus Ti dal presnú definíciu
hudba inšpirovana zvukom starých počítačových konzol z čias 8 bitovej éry videohier nie je 8bitova.. cista elektronika
Nezabudnutelne zvuky
@incubus nerozumiem.. 8 bitova hudba sa robi na commodoroch, atarickach, zx-spectroch.. to, co sa robi na PC je len napodobnenina..
gitara, klavir, bongo, flauta.. a mas hudbu
ziadne pc
je to tento štýl?
ataricka a pod su 8 bitove pocitace.. architektura 6502.
potom to zaznamenávali notičkami na papier aby ju nezabudli
a potom, kto si to chcel vypočuť, zahral si to alebo si to nechal zahrať
ale ja som sa ťa pýtal skôr na taký depeche mode, ht alebo zotrvačnosť
či vieš ako oni produkujú hudbu.
@mayo tema je o 8 bitovej muzike.. a ano, 1000 rokov dozadu robili tak hudbu, len s jednoduchsimi nastrojmi. hudba je to, co je KLASICKE.. opytaj sa cloveka 40-90 rokov, co je hudba.. nejaky gramec alebo PC ti vysmeje
lebo ak je ta hudba robena na atari, tak je uplne najlepsia na svete, ale ak by bola presne taka ista hudba robena na sucasnom pocitaci, tak to by bola cista elektronicka sracka
ano, viem, som vedla, odveci, mimo, nic neviem, dokonca som mozno aj dieta..
je to zaujimavy segment, osobne sa mi nepaci taka hudba, i ked ta v @9 komente od @dnbasser -a ta reklama na ikeu, ta sa mi strasne lubila (mam pocit ale ze to bolo z nejakeho serialu, ten Vlk a zajac (No počkaj, zajac) mal podľa mňa podobnú...
to ze pred 200 rokmi bola len hudba, ktoru hral realne clovek na klaviri alebo tak, to je sice pravda, ale to neznamena ze sa hudba nemeni. Gramofon, CD-cka, radia ci PC, kde sa tvori hudba, su LEN NOVE NASTROJE.
Tak ako pred 1000 rokmi hudba bol viac menej len spev bez nastrojov, resp. s nastrojmi ako harfa, postupne ludia objavovali/vyrabali nove a nove nastroje, mozno taka gitara by pred 200-300 rokmi v mnohych krajinach bola na posmech a neznama, civilizacia sa meni, vytvara nove moznosti a rovnako vznikaju aj nove hudobne nastroje a v dnesnej dobe je aj PC pre niekoho hudobnym nastrojom.
@mayo 8 bitova hudba je vytvorena na 8 bitovom pocitaci..
som si absolutne isty, ze ak by si nevedel, ze ukazka v @7 nie je robena na atari, tak by si o takejto hudbe prehlasil, ze je to elektronicka sracka, resp. nieco podobne.
a dalej @xhtml to je co za bulshit ze 8 bitova hudba je taka ktora bola vytvorena na 8-bitovych kompoch. to je rovnaka blbost, ako keby si povedal, ze ciernobiele fotky sa daju robit iba na kompoch s ciernobielymi monitormi...
"ja neznasam disko a elektronicku hudbu.. 8 bitova "muzika" je nieco ine.. "
prd, 8-bitova hudba je tiez elektornicka hudba a naozaj neviem, ako ma chces presvedcit o tom, ze to nie je elektronicka hudba.
veď to je syntetické úplne
8 bitova hudba je to, co sem pastol orygon
samozrejme chapem vsetku tu nostalgiu a pod., to je fajn, ale ak by sa mi toto malo pacit hudobne, tak som na tom naozaj velmi zle
a to, ci som tuto eru zazil alebo nezazil, nijako kvalitu tej hudby nezlepsuje.
mimochodom, vsade na nete najdes definiciu 8-bitovej hudby ako hudby, ktora je LEN inspirovana zvukom konzol atd...
tak teda neviem, kde vlastne beries tu istotu..
8bitova hudba nie je inspirovana zvukom konzol.. dnesne elektronicka "hudba" je insiporana povodnou 8bitovou hudbou.
ludi, ktory vsetko pokrutia
smrdia
daj definiciu 8-bitovej hudby, ktora nebude pochadzat z tvojej hlavy, ale z nejakeho realneho zdroja. dakujem.
» en.wikipedia.org/wiki/8-bit_(mus...
a aj to tvoje, čo sem pástol porygon
JE ELEKTRONICKÁ HUDBA.
Teda, počúvaš elektronickú hudbu, syntetickú, nepravú na ktorú vlastne nadávaš.
kiš-kiš serieš si do huby
nevieš o čom hovoríš
From Wikipedia, the free encyclopedia
8-bit refers to a style of electronic music inspired by the sound of old computer consoles from the 8 bit era of video games. This music will often reflect sounds from technology that is seen as primitive or "outdated" such as the Game Boy and home made synthesizers.
presne take ako ma @xhtml vo fotoalbume. cize ja som vlastne clovek ktory zacinal s Atari
treba to však doplniť o myšlienku že tí, ktorí počúvajú elektroniku sú konzumné sračky, aby bolo dielo dokonalé
pre mna je 8bitova "hudba" hudba vytvorena na starom zeleze, ako som spominal - zx-spectrum, pmd, amstrad, mato, didaktik, atari, c64. takisto mam aj rad hudbu z amigy, tiez ma svoje caro.
a co je pre teba 8-bitova hudba, nie je vlastne tak uplne dolezite
ja som na nich začínal
boli to prvé počítače s ktorými som sa hral a programoval na nich
» raster.infos.cz/atari/rmt/rmt.h...
sluzi na vytvaranie hudby pre 8bitove atari.. ALE "používá vlastní Atari XE/XL hudební rutinu" - jednotlive hlavne cipy na atari (a nielen na nom) sa skladaju z nejakych instrukcii.. tieto instrukcie su ale v RMT pouzite, aby generovali presne taku hudbu, aku atari zvladne, ano, aj to je 8bitova hudba..
napr tie songy, co sem postol mayo takto vytvarane neboli.. su to konzumne mixy party peoples, co sa chcu len bavit. nasilu napisane - "techno"
ano, v tomto mas pravdu. ale je to cele o tom, ze existuje hudobny styl, ktory sa nazyva 8-bit a je len inspirovany tym, o com hovoris ty. pre teba je 8-bitova hudba nieco ine ako pre inych ludi.. ide o nedorozumenie a myslim si, ze nema cenu hadat sa o tom. pre teba je to tak a pre ostatnych ludi je to spravidla inak.
druhou vecou je to, ze kazdy zo spominanych typov hudby je elektronicky a teda umely a preto je divne, ak sa ti vsetky ostatne taketo styly hnusia a paci sa ti len jeden. je to naozaj takmer nepochopitelne, ale realne mozne. pocit, ze si "series do ust" je ale naozaj opodstatneny.
len tu je asi 5 ludi ktori sa silou mocou tvaria ze nechapu o com je rec a davaju tu rozne vyplody z wikipedie namiesto aby sa zmysleli, pripadne uznali pol milimetra pravdy / pochopenia aj niekomu inemu ako sebe .
"ale je to cele o tom, ze existuje hudobny styl, ktory sa nazyva 8-bit a je len inspirovany tym, o com hovoris ty. "
8bit je hudba, ktora povodne vznikla na konzolach a 8bitovych pocitacoch.. dnes sa niektori ludia touto hudbou inspiruju a robia podobnu hudbu, resp. rozne remixy 8bitovej hudby.
povodna 8bitova hudba vznikla na konzolach, na 8bitovych pocitacoch - 8bitovy pocitac - 8bitova hudba. venujem sa 8bitov od roku 1994.
ano, xhtml od zaciatku hovori o hudbe robenej na 8bitoch, problem je vsak v tom, ze vsetci ostatni hovoria o inej hudbe, ktora sa zhodou okolnosti nazyva 8-bit. presviedcat ich o tom, ze 8-bit nie je to, co si myslia oni, ale len to, co si mysli xhtml, bol dost zly a pre mna nepochopitelny krok
@94 skus hadat, ze preco som to asi dal do uvodzoviek. kazdopadne neviem, preco, by som sa nemal odvazit mu osobne povedat, ze pocit, ze si serie do ust je opodstatneny
ja sa nerozumiem do fyziky, cize neexistuje nikto na svete, kto by ma donutil o fyzike co len polemizovat..
klasika 8bitova hudba - na 8bitoch
prezitok - akoze 8bitova muzika, robena na pc, nevyuzivajuc pritom ziadne 8bitove povodne instrukcie
@tryptaminedream ale veď my hovoríme o 8bit hudbe.
ja som tu priložil svoje ukážky, xhtml priložil svoje
ja som nepovedal, že jeho ukážka nieje 8bit
zato on moju označil, že nieje 8bit a nemá v tomto pravdu
uznanie je posledné, čo si on zaslúži
jeho názor poprelo viac ľudí, dokonca aj teta wikipédia
a jediný jeho argument je "ty tomu nechápeš"
nakoniec, v diskusii s tebou to je tak vzdy..
chapem co hovoris, ale teda musim priznat ze ja som hned pochopil o com
xhtml rozprava a nepoterboval som ho presviedcat ze su aj ine styly
ktore su odvodene a blablabla.
@tikalok "vsetci ostatni hovoria o inej hudbe, ktora sa zhodou okolnosti nazyva 8-bit."
kto su to vsetci ostatni? nejsi to nahodou iba ty?
ked je tema o povodnych 8 bitoch tak preco vobec si tu zacal nieco ine rozoberat?
a nepovedz ze to nebol ten dovod preco si tu zacal pisat svoje duchaplen komentare
"ok, mozno aj je, ale nie je to vlastne takmer jedno?"
ako mozes napisat MOZNO na nieco, co 8bitova hudba JE?
preto sa do toho nerozumies, nevies, co je 8bit
A nechápe aj milión ďalších ľudi, dokonca Wikipédia
áno, áno
kazdopadne viem, co je 8bit, ale udivuje ma, ako ma mas "precitaneho" co som mal na veceru, nahodou nevies?
a aj keby si _nezacal_, ale IBA si dosiel a zacal pisat klobasy, aky by to bol rozdiel?
@112 dochadzaju argumenty tak napiese takuto kktinu ze co som mal na veceru nevies. lol
takze vlastne pre tuto diskusiu si nicim pozitivnym neprisel, sam si uznal ze vyjadrenie nebolo stastne formulovane, ale hlavne ze sme si zaflamovali ze ano
ide o nedorozumenie v pojmoch. BODKA
mne sa napr pacia stare veci od adama gilmora (tusim z rokov 1979 - 1991).. zybex, draconus, ninja commando alebo podobne
majte sa fellas
ďalej sa mi nechce vyjadrovať, do tvojej hlávky sa to aj tak nedostane
čo Ti na to poviem?
Ja som nikoho nevolal, nepotrebujem to
Dokonca, ani Flame vyvolavať nemusím, xhtml to rozbehne stále pekne sám.
Ja sa mu len snažím vysvetliť svoj názor, na čo keď mu dôjdu argumenty, tak som popletený, mladý, nechápavy bla bla bla.
Ja sa na ňom už len bavím
Tož dôvod, prečo nepotrebujem sem zvolávať "mayových kamarátov"
hej asi v jedenej dalsej teme som nieco s xhtml riesil .
Ale minimálne jeden z tých x ľudí ju pochopil inak než @xhtml takže si trúfam tipnúť že väčšina (ak aj nie všetci) to pochopili tak ako Mayo...
Pre tých ktorým sa zdala známa melódia čo sem dal @dnbasser @9 - volá sa to Popcorn ( @tomas myslím že v "No počkaj zajac" to nebolo, ale Crazy Frog to tuším "prespieval" )
@xhtml my všetci vieme že ty si najúžasnejší, najmúdrejší, najvzdelanejší atď... ale daj už konečne pokoj a skús občas priznať že by aj druhí mohli mať pravdu, nie len ty.. vieš ako sa hovorí - Každý je omylný, ale len hlupák zotrváva vo svojom omyle
Podla mojho skromneho nazoru jednoducho xhtml ma svoje predstavy o tom co je 8-bitova hudba a tie mu stacia, nechce prijimat nic dalsie lebo to uz pre neho je jednoducho mimo neho a ani ho to nezaujima lebo on je rad konzervativny..
No a Mayo je zase liberalny a chce dokazat xhtmlovi ze on ma pravdu a ze 8-bit je aj nieco ine, a myslim ze to je zbytocny boj, pretoze xhtml presne vie co chce pocut a pokial to je nieco ine tak mu je to jedno a neberie to a myslim ze sa to ani nezmeni, tak sa ani nehadajte lebo sa nikdy nikam nedopracujete..
@151 ano, suhlasim, som skor liberalne zalozeny, istym sposobom.. mam radsej povodne a klasicke veci ako tie novsie a horsie
inak aj tak je najlepsie nintendocore
za 1. temu pochopili ako je mozne vidiet z ich reakcii, za 2. nehovoril som ze mayo robi flame, ale tikalok ktory o teme vie 0 a snazil sa presviedcat xhtml o niecom (mayo aspon vie o co sa jedna, akurat sa pozrel na vec z ineho pohladu) za 3. viem ze si reagovala na xhtml, ale neda mi, on nikde netvrdil ze je naj naj naj co si ty pisala, akurat od #7 prispevku sa zapojil do diskusie 8 bitova hudba. preco by mal dat pokoj? aku pravdu ma kto? xhtml tvrdi ze 8bitova hudba je robena na 8bitovych kompoch a to je cele, tato jedna veta. v com bol podla teba omylny?
ale jj ocuvam mne sa lubi
Čo by bolo aj trefné, keby to v skutočnosti nebolo tak, že @mayo nič nevymýšľal a proste postol pár videí, kdežto práve @xhtml , ktorý "nepotrebuje prijímať nič ďaľśie" začal odovzdávať svoje nekonečné vedomosti prameniace z jeho osobných definícií
Vieš z tohto "je to sranda raz začas len tak pre srandu" s istotou usúdiť, či to ten človek chápe Mayovým spôsobom, alebo xhtml-ovým? Lebo ja veru nie... (P.S.: Netvrdila som že nepochopili, ale že nevieš AKO pochopili, takže ich nemáš používať ako argument...)
V čom bol podľa mňa omylný? V tom že mu tu niekoľkí ľudia napísali že 8-bitová hudba v tom ponímaní ako bola myslená téma, nie je LEN robená na 8-bitových kompoch ale xhtml si stále mlel len to svoje že proste je a hotovo. Takže jeho omylom je, že nedokáže pripustiť že by niekto druhý mohol mať pravdu.
Takisto stále nechápem, podľa čoho si usúdil, že tikalok nevie o čom píše...
@152 Nadobudol si veštecké schopnosti, alebo podľa tvojho úsudku si jediný na svete kto kedy robil s 8-bitmi a kto im rozumie? Navyše, v celom mojom príspevku som ani raz neriešila 8-bity, ale teba a tvoj prístup hlavne... Na to nepotrebujem mať skúsenosti s 8-bitmi...
Neláka ťa kúpiť si nejakú doménu, kde by si si zriadil nejaké fórum, kam by si ty jediný mohol pridávať príspevky a teda by si si mohol byť istý, že budú písať len ľudia, ktorí rozumejú problematike? ... A hovorilo by sa tam teda o všetkom okrem tej fyziky
Presne tak
A dokonca to, čo som napísal by bolo v serióznej diskusii aj dosť neférové ...
Ešteže diskusie s tebou majú od serióznosti vždy dostatočne ďaleko
Točím konkrétne o tvojom určovaní, kto do diskusie nesmie písať na základe tvojej domnienky hovoriacej o vedomostiach človeka o 8bitoch
V prípade, ktorý navrhujem by žiadne takéto "problémy", že by ti náhodou niekto protirečil nenastali a ušetril by si si tým trochu zbytočnej roboty
s tym protirecenim.. tak to v zivote nefunguje. su dve veci - pravda / nezmysel.. ona tvrdi nezmysel - 8bitova hudba nie je na 8bitovych pocitacoch, atd.
naco sem vlastne pises, ked ta 8bity nezaujima? dalsi flamer
Keď už sme pri tých nezmysloch, kde @galinka hovorila o tom, že sa 8bit hudba nerobí na 8bit počítačoch?
Fakt neviem odkiaľ si to vyčítal ...
Ach ... » www.birdz.sk/forum/ludia-nec...
Teraz ti uvediem jeden príklad toho čo som myslela. Ber to ako prirovnanie...
Presná a pôvodná definícia: Kakao je sušené a čiastočne fermentované tukové semeno stromu kakaovníka, z ktorého sa vyrába čokoláda.
Ale to neznamená, že keď niekto založí tému s názvom "kakao" myslel práve toto, prekvapivo je pravdepodobnejšie že myslel taký ten sladký nápoj hnedastej farby ktorý sa vyrába z mlieka. Prečo? Lebo je to proste zaužívané. To že podľa pôvodnej definície je kakao niečo iné, vôbec nevadí. Chápeš aspoň trochu čo ti tým chcem povedať?
Tu ale išlo o hudbu celkovo, nie o hudbu pre hru na Commodore. (a nauč sa poriadne po slovensky, písať/prísť/pozrieť sa TU ma irituje... SEM má len o jedno písmeno viac...)
Tunidlo používa otázky a ty pre zmenu stále sa opakujúci argument "vy všetci ste vymletí, nerozumiete tomu a váš názor nestojí za nič lebo ste mladší než ja..."
ukaz mi, kde tu takto pisem..
ano, opat wikipedia:
Elektronická hudba je voľný termín pre hudbu vytváranú elektronickými nástrojmi, teda zdrojmi zvuku, ktoré disponujú elektronickými súčasťami, napr. Theremin, syntetizér, sampler, počítač a pod. Elektromechanické nástroje (napr. elektrická gitara) teda do tejto skupiny podľa definície IEEE nepatria.
takze: preco nie je ta tvoja 8bitova hudba elektronicka?
ja sa drzim definicie, ktora hovori, ze elektronicka hudba je hudba vytvarana zdrojmi zvuku, ktore disponuju elektronickymi sucastami.
pre teba je zrejme elektronicka hudba zadefinovana ako hudba, ktoru pocuvaju diskofilne smazky.
ako myslis..
tema je o 8bitoch.. 90% prispevkov s temou nesuvisi
TOTO je teda zjavne diskusia o hudobnom style 8-bit a nie o 8bitovych melodiach.
POTLESK!
tož napríklad jednoduchý test cez last.fm
» www.last.fm/tag/8bit...
a koho tam vidíme?
aj interpretov, ktorých som vymenoval ja.
zato tvoji tam nejak chýbajú
máš pocit, že by desaťtisíce užívateľov last.fm a poslucháčov 8bit hudby klamalo?
tito ludia, z lastfm, pravdepodobne nerobia nic na original zelezo
ja som písal o 8bit hudbe
ty o 8bit melódiach
a nielen atari, ale iné konzoly
tito ludia robia na 8bitoch.. henti ludia nie. poznam mena musicianov na roznych platformach, chodia na 8bitove akcie, produkuju tam hudbu.. to, co si sem dal ty je nieco ine
že sme sa nestretli.
a áno, tí ľudia využívajú pri produkcii hudby 8bit,
ale kedže najskôr nevieš ako sa taká hudba produkuje, tak to nepochopíš.
klasika.. ti, co som ich spomenul, robia na atari - theta music composer, cmc, rmt a pod.
ake 8bitove akcie na slovensku, v cechach a v polsku poznas?
priklad:
» grayscale.scene.pl/msx_archive.php...