Podiel prispevku na spolocny rozpocet (velka uvaha spolocneho zivota)
Predstavte si situaciu dvoch ludi zijucich v spolocneh domacnosti. Cisty prijem osoby A je 1000 eur, prijem osoby B je 500 eur. Rezijne vydavky na spolocny zivot (nabytok, najom, elektrina, voda, dane z nehnutelnosti...) nech siahaju do vysky C (je jedno
@chef samozrejme že rovným dielom. Ale pokiaľ by bola situácia, že jedna osoba by mala väčšiu časť domu/bytu (povedzme 2 z 3 izieb), tak tá osoba by mala aj väčšie výdavky za elektrinu, plyn a tak, bez ohľadu na plat.
ano, problem nastava pri zmene C. Napriklad ak by c/2 bolo rovne alebo vacsie ako vyplata jedneho z nich. Trebarz ze B pri vyplate 500 dava celu vyplatu do spolocneho, ak je C 1000 a idu polovicne...
Nie je to priklad, s milou sme nad tym minule uvazovali... pretoze aj ked sa zda, ze prispievanim rovnako a to C/2 je spravodlive, vobec spravodlive nie je. Na druhej strane ale podielove je tiez nejak nespravodlive, kedze to su spolocne vydavky
ak osoba A a B su v partnerskom vztahu,tak podmienky platenia by mali byt take iste(ale z realneho hladiska nie su) a tie ostatne vydavky(ale nie vsetky) ich vztahu skor taha asi vyssie zarabajuca,a zaroven ta ista osoba dba na nejake dalsie zaberpecenie do buducna.ale snazia sa spolocnymi silami.(zazila som to pri kamaratke)
Napr. naši majú odjakživa spoločné financie, pričom manka zarába 4 krát toľko čo tatko.. A jednoducho majú jeden účet, odtial sa poplatí všetko potrebné a už každý kupuje ako uzná za vhodné.. Osobne sa mi to zdá trocha divné, keď majú ten rozdiel v platoch taký veľký, ale na druhej strane sú proste manželia a zase tatko si nekupuje nejaké hovadiny, alebo že by míňal veľkú kopu v podstate mankiných peňazí na seba..
@turgon na jednu stranu sa ti nečudujem, že by ti to vadilo, na druhú stranu, aké by to malo riešenie? ty ako chlap by si si musel hľadať čosi lepšie platené, lebo by si od nej nemohol chcieť aby šla drieť za minimálnu mzdu
@sandy114 veď hej, ako chlap by som sa mal vedieť postarať o rodinu, nie som typ človeka, čo najskôr robí deti, a až potom rozmýšľa ako rodinu uživiť...A ju by som nikdy do minimálnej mzdy nenútil, to radšej nech je doma s detmi
Aj kebyže zarábam 10000 a partnerka 500, tak by som chcel mať spoločné financie proste. Samozrejme, to chce pevný vzťah, plnú dôveru, atď.. ale na druhú stranu, ak toto vo vzťahu chýba, tak je dosť zbytočný.
@turgon tak mi to vysvetli prosiim lebo fakt tomu nechápem. príde mi to primitívne úplne, takáto trápna hrdosť, resp. závisť. Prečo teda teda ten chlap nezarába viac? očividne na to nemá, to už je jeho problém.. RAZ by mi niečo také povedal, že mu to vadí alebo čo, ani by nestihol dokončiť vetu.
@turgon tak nie vždy prídu deti plánovane... a predstav si, že ty zarábaš 500 eur a tvoja partnerka 2000 (len ako príklad k tomu čo písala h8u)... ty budeš chcieť od nej, aby sedela pri deťoch a ty ju budeš živiť z 500 eur? to sú veci v ktorých netreba hľadieť na hrdosť ale na rozum a keď už, tak hľadať chybu v sebe a nie v nej
Ako by ste riesili situaciu, priatelka sa nastahovala ku mne a svoj byt dala do prenajmu. Zarabame priblizne rovnako. Potraviny a veci do domacnosti kupujeme striedavo, raz ja , raz ona, ale na spolocne byvanie, najomne, neprispieva. Je to fer ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Pre dve rôzne možnosti C - napríklad 100E a 1000E, sú tam aplikovateľné rôzne z tých možností.
Podľa mňa inak určite nie rovným dielom.
Ale naozaj záleží aj od toho C, aj od toho, či sa na nefinančnom chode domácnosti podieľajú obaja rovnako a všelijaké faktory je možné zohľadniť ...
Nie je to priklad, s milou sme nad tym minule uvazovali... pretoze aj ked sa zda, ze prispievanim rovnako a to C/2 je spravodlive, vobec spravodlive nie je. Na druhej strane ale podielove je tiez nejak nespravodlive, kedze to su spolocne vydavky