Tak mam dilemu a chcem vediet, ako su na tom ostatni, tak sa vyjadrite, ked sa vam chce.
(ano, uvedomujem si, ako biedne na tom som, ale zatial nie som bezdak, na tom si zakladam viac nez na zlom komentari.)
vybral som si jednu z veci, ktora ma bavila. ale bolo to tazke rozhodnutie, pretoze mam obrovsky zaber veci, ktorym sa venujem hlbsie. ale tak po skonceni tohto odboru mam v plane dalsiu specializaciu atd, cize.. no ale bolo to podla toho, comu by som sa chcel venovat
Vyberiem si vysokú školu podľa toho, čo má uplatnenie.. Kedže farmáciu by som neuhrala, medina by ma nebavila budem posielať prihlášku na STUBA a Žilinskú
mamina mi dávala prihlášky (mala som vtedy dosť zlý zápal plúc). a vybrala podla toho na co si ymslela,ze sa hodim,co by ma bavilo plus podla predmetov,z kt. som sla maturovat. nelutujem,ja by som sem v zivote nesla...
už v 14 rokoch som vedela, že chcem ísť na právo budúci týždeň začínam v TT a som rada, aj napriek tomu, že stále počúvam, ako veľa právnikov je a blá blá blá mne to nevadí, chcela som to, idem si za tým... keby na výšku nechcem ísť, tak neide, určite by som nešla len zbytočne na nejaký vymyslený odbor len aby som mala nejaký titul a aby boli rodičia spokojný, takých ľudí ja nechápem... takže si to treba dobre rozmyslieť
no, ja som pôvodne chcela študovať matematiku. potom som sa preorientovala na žurnalistiku a filozofiu. /proste ma vždy nehorázne bavilo písanie, chodila som na novinárske workshopy a blbosti a filozofia, lebo podľa mňa to je druhá najkrajšia veda hneď po matematike/.
tak som sa hlásila na dvojodbor filozofia+žurnalistika do Brna, kam ale brali len 6 ľudí. takže som si pre istotu dala aj niekam inam. a keďže som chcela ísť len do Brna a nikam inam /lebo proste... neviem. chcela som byť v Brne, cítila som sa tu doma/, tak som všetky prihlášky dala sem. tak jednu som z prdele dala na franinu /z prdele preto, lebo som vedela, že jazyk študovať nechcem a po francúzsky som na úrovni C1 a to mi stačí/ a potom na teóriu interaktívnych médií, že "haha, je tam slovo médiá, netuším, čo to je, ale dám si tam prihlášku".
toľko k môjmu inteligentnému vyberaniu školy. tam, kam som chcela ísť, ma nevzali, lebo som bola siedma. všade inde som sa dostala, ostala som na TIM. začalo ma to neuveriteľne baviť, našla som sa v tom a som rada, že to študujem a nevymenila by som to.
aj strednú aj vysokú podľa toho čo ma desne bavilo a nebanujem doteraz. Neoplatí sa na školu len pre "aha kukajte, budem doktor!" (nič proti nim samozrejme obdivujem Vašu schopnosť babrať sa s chorobami)
Mal som prihlasky aj na slovenskych VŠ ale nakoniec som odisiel studovat do ČR, vyberal som podla toho co ma na strednej asi najviac bavilo.
Ale poriadne to zvaz, ja osobne by som sem druhy krat nesiel.
lol túto otázku sa ma pýta strašne veľa ľudí a preto ju neznášam
chcela som brno, mala som jeden odbor vybratý, ktorý mi oco povedal že je taká sprostosť že to nebude platiť, potom som si povedala že chcem chorvátčinu s niečim a nemusí to byť brno, ale nikde inde som nič podobné nenašla, a potom som našla odbor, ktorý zahŕňa aj chorvátčinu, ale je omnoho širšie zameraný.
a potom ma veľa krát skoro vyjebali zo školy a momentálne som silno rozhodnutá že chcem študovať čo študujem a nedám sa vyjebať, ale to je už iný príbeh
čiste na základe záujmov. nikdy som nebol, a zrejme ani nebudem ambiciózny kariérista...zobrali ma bez prímačiek na STU - odbor stavebné inžinierstvo v angličtine. naši chceli, aby som tam šiel - argumentovali perspektívou do budúcnosti, možnosťami uplatnenia, atď...áno, už vtedy som vedel, že majú pravdu, a vedel som aj to, že matika, fyzika a chémia mi nerobia problém...ale stalo sa, že ma napriek neblahým očakávaniam zobrali aj na vytúženú akadémiu umení. a v tom bolo rozhodnutie jasné: budem študovať to, čo ma baví a čo je predmetom môjho záujmu
Zo začiatku som mal naivné predstavy o čom je vysoká škola a poriadne som ani nevedel, kam si podať prihlášku. Mal som vyštudovanú obchodnú ale moc ma nebavila a tak som sa rozhodol, že skúsim informatiku v Žiline. Po absolvovaní prijímačiek a následnom prijatí som sa utvrdil v tom, že by som to snáď mohol zvládnuť aj bez úplných základov (prvá chyba). Škola mi ponúkla študovať v Prievidzi čo som prijal (druhá chyba), lebo to bolo bližšie môjho bydliska. Intrák - ak to vôbec môžem tak nazvať (v podstate to bola len ubytovňa/panelák s rumunskými robotníkmi kde mala škola prenajatú jednu chodbu) bol úplne zlý. Spolužiakov som takmer ani nespoznal, jedine tých, ktorí bývali na ubytovni ako ja. Ale mali to na háku a keď som potreboval s niečím poradiť tak to buď nevedeli, alebo sa na mňa vykašlali. Celý čas tam len chlastali a ja som sa pridal (tretia chyba?) a tak sa nechodilo na prednášky a často ani na cviká. Rodičia mi tiež moc nepomáhali - keď som povedal, že potrebujem notebook tak to rázne odmietli, takže som študoval informatiku a nemal som ani notebook Navyše aj to miesto je úplná diera a autobusové spoje boli katastrofálne. Z domu som vyrážal s úplnou nechuťou.
Po prvom semestri trápenia som rezignoval a povedal som si, že pôjdem na školu aspoň trochu príbuznej OA a najlepšie bez matiky. A tak som šiel na právo z ktorého už mám Bc. Bohužiaľ nám zrušili druhý stupeň z práva a tak som bol nútený prestúpiť na financie (aj keď malo to svoje + a -), a teraz ma čaká posledný rok na Ing. (to som sa tu ale krásne rozpísal)
neviem chodil som na sutaze z matiky, fyziky aj na sustredenia a ked sa vyberali predmety do 4. rocnika tak som si povedal, informa ma nebavi tak si dam dam chemiu a biolu, ze rezat ludi moze byt zabava....A nejak som skoncil na medicine a skola je hrozna, nejak ma to nebavi, jedine co ma bavilo bolo rezat mrtvoly xD
najprv som chcela ísť na medicínu, no vzdala som to, lebo veľká zodpovednosť a zdravotníctvo ide dole vodou, potom psychologia, ale to uplatnenie,a potom v maturitnom ročníku ma napadla ekonomia a manažment - predmetmi celkom pestrá škola...okrem matiky a informy obsahuje ja jazyky, ekonomia, všetky predmety z nos-ky ( aj vrátane psycholy )manažment, marketing atak....a robiť by som chcela bud niečo s marketingom, cestovným ruchom alebo pôjdem na doktorát a až potom sa rozhodnem
chcela som ist na astronomiu, tak som vela moznosti nemala... a nechcela som ist do BA, takze to vyhrali Kosice + brali bez prijimaciek, mala som to na istotu
vyberala som si podla toho, co ma vzdy bavilo a co by ma tak skoro bavit neprestalo .. tiez som prihliadala na to, ci by som v praci ( ak sa zamestnam ) robila nieco monotonne alebo nie
Ja som vyberala podľa odboru, ten bol najdôležitejší a potom podľa vzdialenosti od domova, aby som nemusela dochádzať treba 5 hodín a dôležité tiež pre mňa ku koncu bolo, aby univerzita bola menšia, bol dobrý kolektív a nie 400 neznámych ľudí v posluchárně. Som veľmi spokojná s výberom doteraz
Podľa toho, kde si viem sama seba predstavit pracovat po cely zivot a samozrejme ci ma to bavi Vzdialenost u mna nezavazila, dochadzam 6 hodin, ale stoji to za to!
rozhodla som sa na poslednu chvilu, prevazne z rozumu. v tomto som videla zmysel, myslim a dufam, ze by som to vedela robit dobre, bavi ma to, uzivi a je to perspektivne.
uz ani presne neviem ale tak kedze som mal siel zo stavebnej priemyslovky tak som automaticky siel dalej aj na VS rovnakeho zamerania. neskor po Bc studiu som uz len vyberal odbor ktory sa mi zdal najperspektivnejsi
vcelku vtipne kolko ludi tu pise ako je nespokojnych na skole ... zbytocne budete mat titul z odboru ktory vas vobec nebavi a nenaplna a ten cas co by ste ziskali rozhodnutim kludne aj teraz to seknut ste mohli stravit lepsie
podľa toho, že ma veľmi napĺňa, keď niekomu môžem pomôcť, priam vyhľadávam také situácie a predstava, že budem pomáhať ľuďom až do konca dôchodku je nádherná
vyberala som podľa toho, aby to bol odbor, čo by ma bavil a čo by som mohla externe popri robote... ale plany sa akosi pokazili, tak som sla na posledne co bolo s tym, ze nech to je aspon riadna skola, ale odbor iba taky, lebo na viac ci neverim a hlavne nech vypadnem co najdalej z domu, kvoli problemom....
ale po skuskovom som sa spakovala zo skoly a aj z blavy, zacala som robit a spravila som prijimacky na skolu, externe, ktora ma bude bavit, aj ked je to uplna sracka a nenajdem si tak robotu, iba ak by som bola najvacsi frajer, co ale niesom..
ale potom som bola na pivo s priatelovymi prave zostatnicovanymi spoluziakmi (fei stu), a sa ma jeden jeho kamos spytal, ze co skola... mily moj povedal za mna a ja som sa hanbila ako pes, ze taka srackoidna skola oproti feike... ze proste absolutna somarina.. a tak som doma prerevala 3 dni, hanbila som sa ako pes a pak som sa nastvala, a dala som si prihlasku na novo na matfyz, ale na to, co som si minuly rok nedala, lebo som si myslela, ze na to nemam
podobne ako @nicmanenapada ale s tým rozdielom, že podľa toho, čo som si myslel, že mi ide
Potom som zistil, že to až tak nejde. Našťastie som zistil, že niečo iné mi ide lepšie
Z vlastnej skúsenosti:
Ja som si tiež vyberala podľa toho čo by ma asi tak bavilo, ale v 1. ročníku na vysnívanej škole som zistila, že vlastne odbor je veľmi ďaleko od reality a vlastne štúdium zďaleka nie je to čo som chcela.
Uplatnenie a finančné ohodnotenie riešiš zatiaľ zbytočne. Za 4 - 5 rokov sa toho zmení veľa a aj tak závisí len a len od teba či sa uplatníš alebo nie. Na VŠ nestačí len študovať, ale musím sa sama chcieť presadiť.
ja som si vybrala skolu s tym ze som netusila co chcem, isli mi veci z kazdeho rozku trosku, pisala som, kreslila, infroma pohodicka, biola mi sla matika obcas, chemia, ako prislo...tak soms a roizhodla pre najvseobcnejsiu vec na svete politologiu a medzinarodne vztahy......momentalne to hodnotim ako najvecsiu chybu co som spravila doteraz...vzdy je lepsie ked sa porozpravas s tymi vo fachu a studentmi...a zotru ti omylnu predstavu z celneho skla(idealistov treba trosku poodsuvat)...stale si myslim ze 18 rokov je priskoro na tak zavazne rozhodnutie, ja zacinam az teraz tusit co naozaj chcem a s cim by som sa vedela v zivote stotoznit...ale nikdy, fakt nikdy sa neprisposobuj niekomu v rozhodnuti sa v ohlade VS, ani keby to vsetci ospevovali ze aka super skola pristup bla, bla... je to tvoj zivot a ty sa s nim budes prplat...popozeraj si jednotlive informacne listy na skolach a odboroch pre ktore si sa rozhodla, dost ti povedia o tom co ta bude cakat na danej vyske...
Ja si ju vyberám podľa toho, čo ma baví bavia ma síce aj veci okolo medicíny ale 8 a viac rokov na nej zabiť nechcem, pretože nechcem celý ten čas presedieť hlavne za knihami.. ale kodže ma bavia aj média televízia a pod, tak som si vybrala PEVŠ a dúfam, že sa tam dostanem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
Teraz viem, že som urobil chybu. Nudím sa, čo viac dodať
nevyberala som si podla toho co ma bavilo na strednej, lebo som tam neznasala uplne vsetko.
ale nie, len mi akosi nevydava, ze vsetko, co ma bavi, je chlapska robota
tak som sa hlásila na dvojodbor filozofia+žurnalistika do Brna, kam ale brali len 6 ľudí. takže som si pre istotu dala aj niekam inam. a keďže som chcela ísť len do Brna a nikam inam /lebo proste... neviem. chcela som byť v Brne, cítila som sa tu doma/, tak som všetky prihlášky dala sem. tak jednu som z prdele dala na franinu /z prdele preto, lebo som vedela, že jazyk študovať nechcem a po francúzsky som na úrovni C1 a to mi stačí/ a potom na teóriu interaktívnych médií, že "haha, je tam slovo médiá, netuším, čo to je, ale dám si tam prihlášku".
toľko k môjmu inteligentnému vyberaniu školy. tam, kam som chcela ísť, ma nevzali, lebo som bola siedma. všade inde som sa dostala, ostala som na TIM. začalo ma to neuveriteľne baviť, našla som sa v tom a som rada, že to študujem a nevymenila by som to.
Ale poriadne to zvaz, ja osobne by som sem druhy krat nesiel.
chcela som brno, mala som jeden odbor vybratý, ktorý mi oco povedal že je taká sprostosť že to nebude platiť, potom som si povedala že chcem chorvátčinu s niečim a nemusí to byť brno, ale nikde inde som nič podobné nenašla, a potom som našla odbor, ktorý zahŕňa aj chorvátčinu, ale je omnoho širšie zameraný.
a potom ma veľa krát skoro vyjebali zo školy a momentálne som silno rozhodnutá že chcem študovať čo študujem a nedám sa vyjebať, ale to je už iný príbeh
Po prvom semestri trápenia som rezignoval a povedal som si, že pôjdem na školu aspoň trochu príbuznej OA a najlepšie bez matiky. A tak som šiel na právo z ktorého už mám Bc. Bohužiaľ nám zrušili druhý stupeň z práva a tak som bol nútený prestúpiť na financie (aj keď malo to svoje + a -), a teraz ma čaká posledný rok na Ing. (to som sa tu ale krásne rozpísal)
ale po skuskovom som sa spakovala zo skoly a aj z blavy, zacala som robit a spravila som prijimacky na skolu, externe, ktora ma bude bavit, aj ked je to uplna sracka a nenajdem si tak robotu, iba ak by som bola najvacsi frajer, co ale niesom..
ale potom som bola na pivo s priatelovymi prave zostatnicovanymi spoluziakmi (fei stu), a sa ma jeden jeho kamos spytal, ze co skola... mily moj povedal za mna a ja som sa hanbila ako pes, ze taka srackoidna skola oproti feike... ze proste absolutna somarina.. a tak som doma prerevala 3 dni, hanbila som sa ako pes a pak som sa nastvala, a dala som si prihlasku na novo na matfyz, ale na to, co som si minuly rok nedala, lebo som si myslela, ze na to nemam
Potom som zistil, že to až tak nejde. Našťastie som zistil, že niečo iné mi ide lepšie
1. čomu sa venujem, čo ma baví, k čomu inklinujem
2. uplatnenie, finančné ohodnotenia
3. kde sa to dá študovať
Ja som si tiež vyberala podľa toho čo by ma asi tak bavilo, ale v 1. ročníku na vysnívanej škole som zistila, že vlastne odbor je veľmi ďaleko od reality a vlastne štúdium zďaleka nie je to čo som chcela.
Uplatnenie a finančné ohodnotenie riešiš zatiaľ zbytočne. Za 4 - 5 rokov sa toho zmení veľa a aj tak závisí len a len od teba či sa uplatníš alebo nie. Na VŠ nestačí len študovať, ale musím sa sama chcieť presadiť.