Caute! Ma niekto skusenost s SMS listkami v Bratislave? Mne sa stalo teraz, ze som mal poslany SMS listok, ale ked bola kontrola, som uz mal telefon vybity, takze som nevedel ukazat revizorovi listok a dostal som pokutu. Da sa voci tomu odvolat nejako, al
@andrew1515 pokiaľ viem tak teraz jedna ženská toto isté riešila a bolo to aj v správach a nakoniec musela zacvakať pokutu, lebo sa DPB odvolal na to, že cestujúci je povinný preukázať sa platným cestovným lístkom PRI KONTROLE, čiže nie dodatočne...ale skús skopčiť na DPB
@2 presne... aj ked to je riadna hlupost, lebo aj ked ma niekto elektricenku a nema ju pri sebe a potom ju donesie ukazat tak plati len 5e. Cize uplna nespravodlivost a antilogika
@lenkaska1 ma to svoju logiku, pricom ide o prevenciou voci spekulantom.
elektricenka je pisana na meno, takze pri dodatocnej kontrole je jasne, ze dana osoba mala zaplatene cestovne. SMS listok ti pride na mobil, ktory moze patrit hocikomu, t.j. neexistuje jednoznacne prepojenie ze dany clovek mal v case kontroly pri sebe dany mobil s SMSkou.
Neviem ako v Bratislave ale v Kosiciach, pokial sa to nemenilo, tak pokial preukazes ze si mal zaplateny listok napr. ked mas mesacnik a zabudnes doma tak mas mensiu pokutu. 10 nasobok ceny listka zatia co ked ho nemas vobec tak sa plati 100 nasobok. Fakt ale je, ze musis sa preukazat revizorovi takze pokute sa nevyhnes.
@lenkaska1 Ano, samozrejme ze telefonne cislo je na niekoho/nejaku firmu registrovane. Ako ale dokazes, ze Jozko Mrkvicka mal skutocne v cas kontroly svoj mobil s listkom v autobuse?
Aj keby sa dodatocne preukazal platnym SMS listkom na mobile so SIMkou pisanou na Jozka Mrkvicku, nie je mozne preukazat ze skutocne so sebou ten mobil mal. To by si revizor musel odpisat pocas kontroly cislo SIM karty, ktore je na nej vyrazene a nasledne, pri dodatocnom preukazani by si to cislo SIM karty porovnali.
Takze v pripade ze SMS je pisana na fyzicku osobu je dodatocna kontrola velmi neprakticka, a pri firemnom mobile v podstate nemozna.
presne je to proti špekulantom....vezmi si situáciu, že napr, ty cestuješ v mhd a aj tvoj brat/sestra len napr.na opačnej strane mesta - jeden si kúpi lístok sms a druhý nie, chytia toho čo nemá a ten sa vyhovorí, že ma vybitý mobil, nadiktuje číslo a na druhý deň donesie ukázať, že v čase kontroly mal naozaj zaplatené cestovné ....a čo teraz??? a ten mobil môže byť písaný napr. na rodiča....
proste ľudia sú špekulanti a doplácajú na to práve také prípady, ktoré naozaj mali lístok len sa im vybil mobil :/
ja by som na tvojom mieste odmietol dat občiansky a dal by som zavolat fizlov a vysvetlil im ze lístok mám,ale mam vybitý mobil a poste bud nech ma vezmú na políciu a tam mi daju nabíjačku a ukážem im lístok alebo by som im dal osobné údaje s tým,že nesuhlasim aby ich vydali 3. osobe....nato máš podla zákona právo a oni nemozu dat udaje DPB ,tí si to musia vyžiadat súdnou cestou
Ja jazdím už rok v podstate zdarma (minul som za rok max 30e - v nudzových prípadoch) . Je to uplne jednoduché ,stačí príst na sposob
Logicky ak je dokázateľné, že si v čase kontroly mal sms lístok tak ti reklamáciu nemôžu zamietnuť. Príklad: Ak si si kúpil sms lístok o 12:00 ( trvá do 13:10) a mobil sa ti vybije v 12:20 a kontrola príde 12:30 tak mal si platný lístok, lebo tam sa nedá podvádzať lebo je to zaznamenané. Iné je ak prídeš reklamovať s papierovým lístkom, že si ho mal cvaknutý ten si si mohol hocikde zohnať ale mobil s tvojím číslom oklamať nevieš.... Pointa je neplať a nenechaj sa odbiť. Len hlavné sú dôkazy aby si mal o čo oprieť tvoje tvrdenie. V tom prípade si v práve.
@ajus19 Áno povinnosť ukázať platný cestovný lístok? A ak mál električenku a zabudnem si ju majú právo mi dať pokutu??? ... O tom to je kto má akú papuľu netreba sa ich báť.
@qwer28 Prečo by mal človek platiť ak to má zaplatené? to je nezmysel... Treba sa dohádať a keď tak riešiť súdne. Najlepšie je spraviť cirkus a medializovať.
@pesadilla mne to pride ale strasne pritiahnute za vlasy, aby presne v tom case poznal niekoho s sms listkom.... podla mna by to mali normalne akceptovat, takyto spekulant sa najde tak raz za 10 rokov
@rocafella Lebo sa musis na poziadanie revizora preukazat platnym cestovnym listkom. Maju to v cestovnom poriadku. Myslim si ze to maju pravne dobre osetrene a nespravis s tym nic. Ked ta zastavia dopravny policajti a nemas u seba vodicak tiez platis pokutu a je sumifuk ze ho mas ale doma.
Revízor v MHD je obyčajným zamestnancom bez akýchkoľvek privilégií. Vo svojej činnosti má postavenie radového občana a v nijakom prípade nemá charakter verejného činiteľa. Z toho vyplýva, že voči občanovi, ktorý cestuje v hromadnom prepravnom prostriedku, nemá výnimočné oprávnenia, ktorými by mohol zasahovať do jeho základných ľudských práv zaručených Ústavou SR. Treba si uvedomiť, že obmedzenie takýchto je možné iba na základe zákona a v jeho medziach. Spravidla takýto zásah môžu vykonať iba verejní činitelia , výnimočne každý občan, ale len vtedy, ak to výslovne povoľuje zákon. Vo väčšine prepravných poriadkov MHD je občanovi stanovená povinnosť preukázať sa revízorovi platným cestovným lístkom. Ak ho cestujúci nemá, potom je podľa takýchto poriadkov povinný zaplatiť stanovenú „pokutu“, skrytú pod názvom úhrada, alebo preukázať revízorovi svoju totožnosť.
Prepravné poriadky sa síce o niektoré zákony tzv. opierajú a vychádzajú z nich ( napr. zákon o dráhach ), kde sú takéto povinnosti cestujúcemu obdobným spôsobom stanovené. Zákon však neurčuje za nesplnenie takejto povinnosti nijakú sankciu. Takéto konanie, vzhľadom na minimálnu škodu spôsobenú konkrétnym cestujúcim - neplatičom, nemožno považovať za priestupok ani za trestný čin. Preto nie je možné proti takejto osobe postupovať ako proti páchateľovi a obmedzovať jej ústavné práva, ako je právo na osobnú slobodu, voľný pohyb a pod., pretože to nijaký zákon v takomto prípade nepripúšťa, ale naopak, chráni občana tým, že nezákonné porušenie jeho práv vyhlasuje za trestný čin.
Ak občan splní svoju povinnosť a revízorovi dobrovoľne požadovanú pokutu zaplatí alebo preukáže svoju totožnosť, je to právne v poriadku. Pokiaľ ale ide o vymáhanie dokladov totožnosti revízorom od cestujúceho, revízor má úplne „zviazané ruky“. Ak sa občan dobrovoľne nepreukáže, nemá právo ich iným spôsobom vymáhať. Občana nemá právo ani zadržiavať v dopravnom prostriedku, ak tento chce z neho vystúpiť. Právo na osobnú slobodu cestujúcemu patrí i v tomto prípade, a obmedziť ho možno, len ak by to zákon špeciálne umožňoval. Nijaký prepravný poriadok nemôže nahradiť zákon. V praxi sa vyskytujú prípady, že revízor cestujúceho proti jeho vôli buď drží v dopravnom prostriedku alebo ho núti vystúpiť na ním zvolenej zastávke alebo s ním čaká na príchod príslušníkov Policajného zboru alebo naopak, odvedie ho na útvar Policajného zboru. V tomto prípade revízor pácha trestný čin obmedzovania osobnej slobode ( § 231 Tr. zák. ,podľa nového Tr. zák. je to § 183- poznámka BM). Iné je ak pri zisťovaní totožnosti požiada o pomoc prítomného príslušníka PZ. Ak je to potrebné na plnenie úloh podľa zákona o PZ, má policajt právo vyzvať osobu, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti. Medzi jeho zákonné úlohy však nepatrí zabezpečovať pre MHD servis pri jeho činnosti. Policajt rovnako nie je oprávnený zisťovať totožnosť osoby na požiadanie iného občana, ktorý je v určitom spore s druhým občanom, a informovať žiadateľa o zistených nacionáliách kontrolovaného. Iné by bolo, keby došlo k spáchaniu trestného činu alebo priestupku – napríklad napadnutím revízora. Ak policajt aj zistí totožnosť takejto osoby, je podľa zákona povinný o všetkých skutočnostiach s ktorými sa oboznámil, zachovávať mlčanlivosť. To znamená, že i mená neplatičov cestovného, takisto ako mená zadržaných páchateľov a pod., nesmie vyzradiť nepovolanej osobe, ktorou revízor bezpochyby je. Takisto ani príslušný Dopravný podnik nesmie na internete ani výveskami zverejňovať mená neplatičov pokuty.
Od povinnosti mlčanlivosti môže byť policajt oslobodený ministrom vnútra alebo prezidentom Policajného zboru SR.
Informácie sú od:
JUDR. Dušan KORGO, Akadémia PZ SR
@rocafella Nikto nehovoril ze cestovny poriadok je nad zakon. Cestovny zakon je zmluva s ktorou suhlasis tym ze cestujes s MHD. A podla tejto zmluvy musis zaplatit pokutu ked nemas listok. To ze revizor nema podla zakona sancu od teba vymoct osobne udaje je druha vec. Ale ked uz tie udaje ma tak zaplatit budes musiet. A to ze nema pravo ta revizor a ze policajt mu nesmie dat tvoje udaje je sice pekne ale nijako ti nezarucuje ze sa to nestane.
@qwer28 Cestovný zákon? Zmluva ? O čom rozprávaš ? Neexistuje nič také. Jedine čo ukladá zákon je povinnosť zaplatiť cestovné avšak sankcia nie je stanovená v zákone. Čiže 50 € pokuta nemá nikde opodstatnenie. Čiže poviem revizorom, že tu je to euro čo som dlžný a dovidenia. A ďalej sa nebaviť prípadne ak by sa ma dotkli volať políciu, že ma napadli.
@rocafella Rozpravam o tom ze porepravny poriadok je zmluva a zmluva je chranena zakonom.
Toto je z kosickej MHD a takyto nejaky prepravny poriadok ma kazdy dopravca:
Cestujúci uzatvára Zmluvu o preprave osôb momentom nastúpenia do vozidla MHD. Nastúpením do vozidla MHD vyjadruje cestujúci svoj neodvolateľný súhlas s podmienkami prepravy obsiahnutými v Prepravnom poriadku DPMK, a.s.. Cestujúci si je vedomý povinnosti disponovať platným cestovným dokladom, ktorý je potvrdením o uzavretí Zmluvy o preprave osôb.
Jedinu sancu ktoru mas je ze nedas im svoje osobne udaje. Ale pokial ta zadrzia a zavolaju policiu a dostanu od nich tvoje udaje uz nenarobis nic. Mozes si vykrikovat kolko chces ze boli porusene tvoje prava.
Takže mi chcete povedať že keď ma chytí revízor v MHD a chce odomna občiansky, tak ho môžem ignorovať, a môžem sa proste zobrať a vystúpiť a ísť aj ked ma bude vyzyvať aby som zastavil a ukázal občiansky alebo zaplatil pokutu?
Určite by ma v tom prípade zadržali fyzicky a nepustili ma od seba preč. Alebo keď by som proste začal utekať tak by ma nechali utiecť hej ?
nechcem kvoli tomu zakladat novu temu ale viete ako je to s oznacovanim listkov? v prepravnom poriadku je pisane ze cestovny listok je neplatny ak nie je oznaceny, alebo je oznaceny na nespravnom mieste pripadne je poskodeny a nedaju sa z neho vycitat udaje. co znamena ze ho mozem pouzit viac krat ak ho cvaknem napr. druhy krat a stale budu udaje citatelne? Ak sa mylim sory ale nic co by mi to zakazovalo som v zmluve nenasla
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
asi nie, zaplať a máš pokoj...
» www.dpb.sk/_media/file/JCL... Tarifa_2015_uprava2.pdf
takze mas smolu, DPB je v prave a ty mas povinnost uhradit pokutu
elektricenka je pisana na meno, takze pri dodatocnej kontrole je jasne, ze dana osoba mala zaplatene cestovne. SMS listok ti pride na mobil, ktory moze patrit hocikomu, t.j. neexistuje jednoznacne prepojenie ze dany clovek mal v case kontroly pri sebe dany mobil s SMSkou.
Aj keby sa dodatocne preukazal platnym SMS listkom na mobile so SIMkou pisanou na Jozka Mrkvicku, nie je mozne preukazat ze skutocne so sebou ten mobil mal. To by si revizor musel odpisat pocas kontroly cislo SIM karty, ktore je na nej vyrazene a nasledne, pri dodatocnom preukazani by si to cislo SIM karty porovnali.
Takze v pripade ze SMS je pisana na fyzicku osobu je dodatocna kontrola velmi neprakticka, a pri firemnom mobile v podstate nemozna.
sorry za spam
proste ľudia sú špekulanti a doplácajú na to práve také prípady, ktoré naozaj mali lístok len sa im vybil mobil :/
Ja jazdím už rok v podstate zdarma (minul som za rok max 30e - v nudzových prípadoch) . Je to uplne jednoduché ,stačí príst na sposob
Revízor v MHD je obyčajným zamestnancom bez akýchkoľvek privilégií. Vo svojej činnosti má postavenie radového občana a v nijakom prípade nemá charakter verejného činiteľa. Z toho vyplýva, že voči občanovi, ktorý cestuje v hromadnom prepravnom prostriedku, nemá výnimočné oprávnenia, ktorými by mohol zasahovať do jeho základných ľudských práv zaručených Ústavou SR. Treba si uvedomiť, že obmedzenie takýchto je možné iba na základe zákona a v jeho medziach. Spravidla takýto zásah môžu vykonať iba verejní činitelia , výnimočne každý občan, ale len vtedy, ak to výslovne povoľuje zákon. Vo väčšine prepravných poriadkov MHD je občanovi stanovená povinnosť preukázať sa revízorovi platným cestovným lístkom. Ak ho cestujúci nemá, potom je podľa takýchto poriadkov povinný zaplatiť stanovenú „pokutu“, skrytú pod názvom úhrada, alebo preukázať revízorovi svoju totožnosť.
Prepravné poriadky sa síce o niektoré zákony tzv. opierajú a vychádzajú z nich ( napr. zákon o dráhach ), kde sú takéto povinnosti cestujúcemu obdobným spôsobom stanovené. Zákon však neurčuje za nesplnenie takejto povinnosti nijakú sankciu. Takéto konanie, vzhľadom na minimálnu škodu spôsobenú konkrétnym cestujúcim - neplatičom, nemožno považovať za priestupok ani za trestný čin. Preto nie je možné proti takejto osobe postupovať ako proti páchateľovi a obmedzovať jej ústavné práva, ako je právo na osobnú slobodu, voľný pohyb a pod., pretože to nijaký zákon v takomto prípade nepripúšťa, ale naopak, chráni občana tým, že nezákonné porušenie jeho práv vyhlasuje za trestný čin.
Ak občan splní svoju povinnosť a revízorovi dobrovoľne požadovanú pokutu zaplatí alebo preukáže svoju totožnosť, je to právne v poriadku. Pokiaľ ale ide o vymáhanie dokladov totožnosti revízorom od cestujúceho, revízor má úplne „zviazané ruky“. Ak sa občan dobrovoľne nepreukáže, nemá právo ich iným spôsobom vymáhať. Občana nemá právo ani zadržiavať v dopravnom prostriedku, ak tento chce z neho vystúpiť. Právo na osobnú slobodu cestujúcemu patrí i v tomto prípade, a obmedziť ho možno, len ak by to zákon špeciálne umožňoval. Nijaký prepravný poriadok nemôže nahradiť zákon. V praxi sa vyskytujú prípady, že revízor cestujúceho proti jeho vôli buď drží v dopravnom prostriedku alebo ho núti vystúpiť na ním zvolenej zastávke alebo s ním čaká na príchod príslušníkov Policajného zboru alebo naopak, odvedie ho na útvar Policajného zboru. V tomto prípade revízor pácha trestný čin obmedzovania osobnej slobode ( § 231 Tr. zák. ,podľa nového Tr. zák. je to § 183- poznámka BM). Iné je ak pri zisťovaní totožnosti požiada o pomoc prítomného príslušníka PZ. Ak je to potrebné na plnenie úloh podľa zákona o PZ, má policajt právo vyzvať osobu, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti. Medzi jeho zákonné úlohy však nepatrí zabezpečovať pre MHD servis pri jeho činnosti. Policajt rovnako nie je oprávnený zisťovať totožnosť osoby na požiadanie iného občana, ktorý je v určitom spore s druhým občanom, a informovať žiadateľa o zistených nacionáliách kontrolovaného. Iné by bolo, keby došlo k spáchaniu trestného činu alebo priestupku – napríklad napadnutím revízora. Ak policajt aj zistí totožnosť takejto osoby, je podľa zákona povinný o všetkých skutočnostiach s ktorými sa oboznámil, zachovávať mlčanlivosť. To znamená, že i mená neplatičov cestovného, takisto ako mená zadržaných páchateľov a pod., nesmie vyzradiť nepovolanej osobe, ktorou revízor bezpochyby je. Takisto ani príslušný Dopravný podnik nesmie na internete ani výveskami zverejňovať mená neplatičov pokuty.
Od povinnosti mlčanlivosti môže byť policajt oslobodený ministrom vnútra alebo prezidentom Policajného zboru SR.
Informácie sú od:
JUDR. Dušan KORGO, Akadémia PZ SR
Toto je z kosickej MHD a takyto nejaky prepravny poriadok ma kazdy dopravca:
Cestujúci uzatvára Zmluvu o preprave osôb momentom nastúpenia do vozidla MHD. Nastúpením do vozidla MHD vyjadruje cestujúci svoj neodvolateľný súhlas s podmienkami prepravy obsiahnutými v Prepravnom poriadku DPMK, a.s.. Cestujúci si je vedomý povinnosti disponovať platným cestovným dokladom, ktorý je potvrdením o uzavretí Zmluvy o preprave osôb.
Jedinu sancu ktoru mas je ze nedas im svoje osobne udaje. Ale pokial ta zadrzia a zavolaju policiu a dostanu od nich tvoje udaje uz nenarobis nic. Mozes si vykrikovat kolko chces ze boli porusene tvoje prava.
Určite by ma v tom prípade zadržali fyzicky a nepustili ma od seba preč. Alebo keď by som proste začal utekať tak by ma nechali utiecť hej ?