a podľa čoho si mám podľa teba vypočítať objem pologule aby som vedela koľko vody sa tam zmestí? či si to mám vycucať? tá guľa môže byť trojmetrová, desaťmetrová...
jednoducha matika... vieme, ze 30° je 11 litrov vody... misa ma 180° (nie 90° ako tu bolo spominane). Po nakloneni o 30°, objem misy bol naplneny v 150°. Cize si lahko vyratame, kolko litrov vody pripada na jeden stupen, takze 11/30=0,36667 litra. Cize v 150° to bude 0,36667*150 = 55 litrov vody.
@matheusko keď ma tvar pologuľe tak nemože... veď si nejaku tu misku zober, ak nie je jej okraj dotknuty zeme, tak stale tam pre tu vodu priestor je.. nevyleje sa ani pri 89° cela voda.
@chidori ta otazka je nezaujimava, pretoze nie je tazka, ale to, ze si ludia myslia, ze sa voda vyleje az pri 90tich stupnoch cela, je pre mna ovela viac "revolucna" myslienka..
@n0win0u nechapeš? Keď rychlo vylievaš tak zotrvačnosťou vyleješ aj zvyšok.. ale skus pomaly, kym je okraj misy nad zemou, tak stale tam aky-taky oval je, v ktorom sa udrži voda... takže uhol može byť akykoľvek pod 89°, vždy tam ostane voda
@40@smichi čo je to za kravinu? keď otočíš misu o 30 stupňov, vyleje sa ti voda, ktorá bola v celej hornej polovici misy, čiže jej musí vytiecť viac ako v nej zostane.
@filipkoo v GULE.. resp POLOGULI, nie je ziaden oval..pochopis to ty uz konecne ??? -.- a opakujem znovu, pri tomto priklade, neberies ohlad na rychlost zmeny naklonu, ale iba o samotnu velkost naklonu ( pristupujes teoreticky ) [ tak isto ako zanedbavas napriklad trenie, proste mas vetu a podla nej ratas ostatok ]
@tikalok si zrejme predstavuje hornú tretinu výšky misy, čo je viac ako polovica, lenže ide o tretinu misy, teda celého objemu a to nie je viac ako polovica ale TRETINA misy.
@n0win0u ty nechapeš? v POLOGULI! Je okruhla na každej strane, ako keď je guľa, tak nema žiadnu rovnu plochu! takže ta loďka stale vznika! Dpč šak si to skus!
@tikalok ale spravil si tam logicku chybu, ze ta vyska nie je iba cistych sinus 30 stupnov cize cista 1/2 ale sin 30 stupnov krat r. A r musis vypocitat.
@61@smichi presne o tom aj rovno hovorím, je to 1/2 r.. r nemusím počítať, je to také nejaké škaredé číslo, poradíme si aj s týmto, r nás vôôôôbec nezaujíma, keďže potrebujeme len pomer medzi objemom odseku a pásu
@smichi akých 11/2? kde máš 11/2? a nakreslil si si to vôbec? veď sa na to pozri, ako môže byť v tej dolnej polke pologule dvakrát viac vody ako v hornej?
@tikalok : inac tak sa mi zda ze si spravil chybu v riadku "Objem odseku" lebo tam pocitas pytagorovou vetou ten druhy polomer a myslim ze si zabudol odmocnit ten medzivysledok pytagorovej vety.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
92 komentov
33 litre ma mysa!
@smichi 30° je presne tretina z 90°, čo je pripad, keď sa voda vyleje cela... takže 11 litrov je tretina z celej misy, ne?
jednoducha matika... vieme, ze 30° je 11 litrov vody... misa ma 180° (nie 90° ako tu bolo spominane). Po nakloneni o 30°, objem misy bol naplneny v 150°. Cize si lahko vyratame, kolko litrov vody pripada na jeden stupen, takze 11/30=0,36667 litra. Cize v 150° to bude 0,36667*150 = 55 litrov vody.
11x3=33
Takže ostalo 22 litrov.
dal by som skôr tých 33 litri = objem misy.
Nejde o to, koľko stupňov má misa, ale o to pri koľkých stupňoch vytečie všetko.
0° naklonenia = plný objem
90° naklonenia = 0
45° naklonenia = 1/2
30° sa teda rovná 11 litri, čiže 3*11 (po 30°) sa rovná 33 litri
či sa mýlim?
Nevyleje sa horná polovica, ale 1/3 vody z misy.
Na to nepotrebuješ ani papier, stačí troška logiky
@tikalok tiez sa mi to nezda
@zoldostanley ako si na to došiel? zdravým sedliackym rozumom?
@tikalok ja som vzdy vedel, ze matfyzaci matiku ojebavaju ! vedel som to !
je to trochu narýchlo, tam v tom nákrese 1/2 znamená 1/2r, zabudol som to tam napísať.. a je to celé tak diletantsky zapísané
A odkiaľ si zobral nejakú tretinu misy?
Ja som to pocital presne ako ty (len som nepouzival vzorce pre odsek ale pocital som to cez casti gule, pomocou uhlov)
A tiez som to vypocital ako objem pologule - to co ostalo = 11
A dostal som ze to co ostalo sa rovna 22.
Potom som to dal kamaratovi a ten isiel na to cez integraly a tiez mu vyslo 5. Tak mas asi pravdu ty.
Diky, že si neustúpil.
@tikalok Musíme sa vážne porozprávať o tom, že zhoršuješ môj komplex menejcennosti, je ti to dúfam jasné!!