ked mas minuly cas, tak by tam mal byt presne znamy cas, ze kedy sa to stalo
a predpritomny - udalost ktora sa prave skoncila, alebo udalost, ktora zasahuje aj do pritomnosti, alebo proste nejaka "zivotna skusenost" napr. I have been to Paris.
ide o životné skúsenosti I have never been in America-nikdy osm nebol v amerike
dej ktorý sa odohral v minulosti a zasahuje do prítomnosti I have read a book.- čítam knihu(čítal som knihu-ale ešte som ju nedočítal celú.)
dej, ktorý zasahuje do prítomnosti a možno bude pokračovať aj v budúcnosti( tú knihu čo som nedočítal je možné že ju budem čítať aj v budúcnosti)
dej na ktorom vidíme viditeľné následky- I have just had a shower and I have got wet hair.( práve som sa osprchovala a mám mokré vlasy vidno že ich mám mokré)
s prítomným priebehovým sa používajú príslovky a predložky ako already, since, for, before, after a niekedy aj until....
minulý čas sa používa ak sa niečo stalo v minulosti a už je tento dej ukončený, na 90% by tam mal byť určený čas, ale učiteľka ti može povedať že to je pochopitlene aj z kotextu
I lived in Paris in 2002
používajú sa slová ako last month, last week, ago,
rozdiel je hlavne taký že dej v minulom čase je ukončený a v predprítomnom ti zasahuje do prítomnosti
veta I read a book.-znamená čítala som knihu a už som ju dočítala
veta I have read a book znamená že ju mám rozčítanú
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
najprv si pozri, čo máš v knihe, ak ti to inak nejde, a keď to nebudeš vedieť ani s tou knihou, tak napíš ts
a keď nemáš tak I have get up
a 2) ten predpritomny ti zasahuje do sucastnosti, alebo ma nejaky dosledok v sucastnosti. a ten minuly je že sa to proste stalo
a predpritomny - udalost ktora sa prave skoncila, alebo udalost, ktora zasahuje aj do pritomnosti, alebo proste nejaka "zivotna skusenost" napr. I have been to Paris.
ide o životné skúsenosti I have never been in America-nikdy osm nebol v amerike
dej ktorý sa odohral v minulosti a zasahuje do prítomnosti I have read a book.- čítam knihu(čítal som knihu-ale ešte som ju nedočítal celú.)
dej, ktorý zasahuje do prítomnosti a možno bude pokračovať aj v budúcnosti( tú knihu čo som nedočítal je možné že ju budem čítať aj v budúcnosti)
dej na ktorom vidíme viditeľné následky- I have just had a shower and I have got wet hair.( práve som sa osprchovala a mám mokré vlasy vidno že ich mám mokré)
s prítomným priebehovým sa používajú príslovky a predložky ako already, since, for, before, after a niekedy aj until....
minulý čas sa používa ak sa niečo stalo v minulosti a už je tento dej ukončený, na 90% by tam mal byť určený čas, ale učiteľka ti može povedať že to je pochopitlene aj z kotextu
I lived in Paris in 2002
používajú sa slová ako last month, last week, ago,
rozdiel je hlavne taký že dej v minulom čase je ukončený a v predprítomnom ti zasahuje do prítomnosti
veta I read a book.-znamená čítala som knihu a už som ju dočítala
veta I have read a book znamená že ju mám rozčítanú
I lived in Paris in 2002- už v Paríži nebývam
I have lived in Paris.- bývam tam ešte stále