Ahojte chcela by som mať možnosť dostať sa do nejakého laboratória na výpomoc napríklad keďže milujem biológiu a chemiu alebo nejaký tábor alebo niečo spojené s takouto prácou... problem je že mam iba 16 rokov... viete o niečom?
Praca v labaku je dost rutinna a po case asi aj mozno trosku nudna.. ak ide o vyskumny/vyvojovy labak, tak tam sa opakuju experimenty do zblbnutia, len vzdy pri trosku inych podmienkach. Prevadzkove labaky su cista rutina. stale dookola upravit vzorky a nejakym sposobom merat... kym to clovek bude vsak robit, musi nabrat zrucnost a naucit sa pracovat so sklom, pipetami, vahami... atď.. aký je tvoj cieľ čo sa týka biologie/chemie tak o 10 rokov?
@patrixo Mojim cieľom je molekulárna biológia... ak by sa to dalo najradšej by som začala hneď hah.. no keďže sa nedá hľadám nejakú možnosť kde by som sa mohla aspoň prizerať alebo vypomáhať a naučiť sa tie úplne základy už teraz
mnohé firmy hľadajú laborantov zo strednej odbornej chemickej na letné brigády, či prax popri štúdiu a podobne...ak si teda z takej školy, šancí je dosť
Ceska akademia vied robi staze aj pre stredoskolakov. Ale prepasla si prihlasky a dost zle by sa ti dochadzalo.
Ja som sa pocas strednej chodila motat do mikrobio labaku. Vsetko sa da, ked mas znamosti.
A ked nemas tak sa zatial uc teoriu.
Aka moznost? Vsak hladaj.
Zakladom uspechu je vediet si sam vybavit, najst, zorganizovat.
A ked nemas skusenosti zacala by som teoriou. A potom olympiady. Z biologie ked sa umiestnis dost vysoko pojdes na sustredka, tam budes mat informacii a labakov po tyzdni plnu p...
@delica presne...ja som sa cez socku k celkom cool veciam dostala cez olympiadu viac, ale aj cez socku sa da, ked si fakt dobra (to mna nikdy az tak nebralo, robila som si veci pre seba nie pre porotcov...aj tak tomu hovno rozumeli ) ale mali sme tak 2 baby z gympla co sa dostali do savky, teraz koncia gympel, uz 2 roky maju individualny studijny, super projekt a pracu v savke.
Dobry start mozu byt opympiady. Taktiež SOČ. Ty si asi z Košíc že? Skús sa spýtať ucitela chemie alebo biologie na soč. Niektorí majú aj kontakty na univerzity. Ja keď som ešte pôsobil v bratislave na FCHPT, tak tam boli aj nejaké stredoškoláčky na SOČ, robili v labáku... a čo sa týka molekulárky, tak molekulárka = zahraničie, s tým treba rátať
@patrixo ďakujem veľmi za pomoc.. aj ostanym vlastne nechcela som do toho velmi zaťahovať ostatných a moju školu, chcela by som si to skôr vybaviť nejako individuálne, preto ma zaujímalo či nejaká takáto príležitosť nie je
@patrixo keď som si hľadala jedno leto brigádu, našla som v ČR nemálo ponúk hlavne teda z potravinárskych spoločností...ale aj analytické čosi tam bolo. Moja vedúca tak pracovala počas celej strednej.
Ale neviem, mna sa netýkalo a netýka. Ale boli také veci.
@delica ako môže byť, nehádam sa, ale skôr mám obavy z toho, že brigádnikom chýbajú laboratórne zručnosti a môže trvať týždne až mesiace, kým tieto zručnosti ľudia naberú a to už je po brigáde.. ale môže byť, treba skúšať.
@patrixo veď ale z chemickej odbornej som písala, tí by mali mať zručnosti a byť zvyknutí robiť bežné chemické veci. Gymnazistu by som si do firmy neťahala.
@sabolkaa chapem, ale podla mna by ti ucitelia vedeli pomoct... alebo ist na to opacne, kontaktovat univerzitu, dohodnut sa na potencialnej SOČ teme a v skole ist s vlastnou temou do SOČ... co sa tyka firiem, nemusi to vyjst, ale treba skusat.. ale ak by bol tvoj ciel veda, tak z mojho pohladu by bolo fajn orientovat sa takým edukačným smerov ako su soč prace, olympiady... alebo este dalsia vec.. mate v kosiciach nejaku chemicku priemyslovku? oni maju povinne praxe vo firmach.. cez nich by sa nejaka prax mohla dat vybavit..
@patrixo ale keďže som len v 1. Ročníku gymnázia, nemam veľké, no skôr žiadne skúsenosti s laboratóriom alebo nejakou takouto prácou.. preto mam pocit že pravdepodobne by odmietli ma "zaškoliť" čo ja teda potrebujem
@patrixo ale vzhľadom na to že mam sestru v 3. Ročníku na univerzite a viem aky bol problem vybaviť si POVINNÚ prax.. tak si nie som istá či má zmysel oslovovať sama od seba nejake napríklad súkromné firmy ako medilab medirex a tak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Ja som sa pocas strednej chodila motat do mikrobio labaku. Vsetko sa da, ked mas znamosti.
A ked nemas tak sa zatial uc teoriu.
Zakladom uspechu je vediet si sam vybavit, najst, zorganizovat.
A ked nemas skusenosti zacala by som teoriou. A potom olympiady. Z biologie ked sa umiestnis dost vysoko pojdes na sustredka, tam budes mat informacii a labakov po tyzdni plnu p...
Ale neviem, mna sa netýkalo a netýka. Ale boli také veci.