Čavko.Mám 13 rokov a od rodičov nedostávam peniaze.Nemám veľa kamošov a tých zopár čo mám sa topia v peniazoch.Cítim sa pri nich hlúpo keď stojíme v školskom bufete a oni si nakupujú sladkosti a limonády,a ja domov nosím iba mlieko (lebo je lacnejšie než
Ak je to skutočný kamoš,povedz to narovinu. Nie každý musí byť bankárov syn.Možno teraz si ešte nemôžeš toho dovoliť veľa,ale v budúcnosti to bude lepšie Ale peniaze sú tá posledná vec na ktorej by si sa mala trápiť
nie je to pre teba asi ľahké, ale nemala by si sa tomu vyhýbať a v hentakých prípadoch to viac-menej na rovinu povedať. kto s tým má nejaký problém, toho predsa k životu nepotrebuješ
mal som takého spolužiaka kedysi, ktorý bol z dosť chudobných pomerov a vždy sa snažil to nejako zakrývať, vymýšľal si hlúposti a potom mal z neho každý srandu, pričom som presvedčený, že ak by toto nerobil, väčšina z nás by bola schopná to bez problémov prijať.
@janehoda a nemozes raz za čas sa opytat rodicov ci ti nedaju na zmrzku? vies ze aspon obcas.. lebo sak to ti ani cent nedaju? keby aspon nejako malo ti dali, aj to sa rata
Eh,chcel som ti najprv do TSky napísať,ale dám to sem. Bojíš sa že sa s tebou prestane baviť lebo s ním nemožeš isť do obchodu? Ak by to spravil tak ti stojí za hovno taký kamarát.
Velmi dobre viem,o čom rozprávaš,kým som nemal vlastné peniaze som na tom bol presne rovnako. Bohatí kamoši,a tak,ja som mal prd. A že by som sa cítil blbo pri nich,to nemôžem povedať. A cítiť sa lbo v školskom bufete počas toho ako oni rozhadzuju peniaze,omg.
A že by som mal teraz moc peňazí,to nie. A vďaka tomu viem ovela viac šetriť,a nerozhadzujem peniaze.
Ale otázka bola iná,tak mu to teda normálne povedz,že proste nemám,a nemusí ťa vôbec pozývať. Proste nemáš,a basta. A kto takú vec nepochopí je primitív.
neblbni... kvôli prachom sa s tebou baviť neprestane (osobne si myslím, že to vie, aj keď si mu to nepovedala, také veci si človek dokáže vydedukovať).
vydrž to ešte 2-3 roky a potom si môžeš veselo brigádovať, a zarobiť si aspoň na tú zmrzku
Buď rada, že ti rodičia nedávajú peniaze, aspoň sa naučíš byť samostatná. Mne matka vždy kupovala takmer všetko, čo som chcela a teraz keď mám 18 mi zrazu zahlási "chceš dačo? zarob si"... čo ma dosť dostalo ...
A čo sa týka kamošov, tým blízkym to povedz, pretože kto sa s tebou kvôli tomu prestane baviť, tak to proste nie je kamoš.. ostatných o tom informovať bemusíš, načo...
"kupujú si sladkosti a limonády"... prepáč, ale chceš si dodrbať zdravie? buď rada že ti dá mama mlieko, to je zdravšie, raz sa jej za to poďakuješ ! a taký kamoši ktorý sa s tebou prestanú baviť kvôli tomu, že ti mamka nedá peniaze na zmrzlinu a na limonádu... kopanec medzi oči
@kolini nesťažovala som sa, len som jej tým chcela povedať, že by si z toho nemala robiť ťažkú hlavu.. Ale nemôžem čakať, že inteligent ako ty, by to pochopil...
prosím ťa to chcem vidieť tých "kamošov" čo sa pre toto s tebou prestanú baviť. Taký človek potom neni kamošom. Normálne povedz že nemáš peniaze. A ak si od rodičov vypýtaš na zmrzlinu tak ti myslím dajú nejaké to euro.
Mám dosť kamarátov čo niesu akurát bohatý, no sú to skvelé osobnosti a to si cením najviac.
pozri, tiež som nemala žiadne financie v tej dobe... ale to bolo pred...8mimi rokmi myslím, že vtedy to bolo založené trocha inak. aj sme sa trocha inak bavili spolu... nejako príliš nám nešlo o to koľko kto vyhodí peňazí za nejaký nanuk, alebo či naň mal. naša forma zábavy sa netýkala peňazí... nejako tie peniaze sme neriešili ani doteraz. nemám, tak nemám. doba je mizerné ale nejaký ten eurík sa vykotúľa na pivko. človek by sa nemal hanbiť za to, za čo nemôže.
Tak im to jednoducho povedz, ak im skutočne stojíš za priateľstvo pochopia to... a ak nie tak na nich kašli nestoja ti zato... hlavne sa ty nepodceňuj... peniaze nie sú všetko
Myslim si, ze si rozumne dievca podla toho ako pises. Ja som bola v tvojom veku strasne rozmaznana, pretoze som mala vsetko. Az potom mi povedali, ze mi uz nekupia nic, lebo som drza a mam v izbe bordel. Tak som zacala robit Avon DD pri kamaratoch sa vobec nemusis citit trapne, ved ked mas desiatu naco by si si kupovala nieco nazvys? Zober si keksik z domu a mas to iste. A na zmzlinku ti urcite daju obcas..
Hey, ak sú to skutočný kamaráti tak sa neprestanú s tebou baviť. A treba si hovoriť pravdu a nie tajiť to.
Ak ti mama nedáva vreckové tak to ber ako niečo dobré čo ťa naučí zodpovednosti a samostatnosti a nezabudneš kde je tvoj domov.
Tú situáciu keď nemáš peniaze a niekam ťa volajú skú zobrať tak s úsmevom a vtipom napr. povedz: "Keby som mala peniaze aj by som si kúpila..." A skús im povedať že to mama robí preto lebo ťa chce naučiť tej zodpovednosti a samostatnosti a aby si nezabudla na to kde je tvoj domov. A že ty si s tým spokojná ako to je. Lebo najprv to ty sama musíš chcieť prijať ako niečo dobré čo ťa niečomu naučí.
historia: ... za nasich mladych cias neboli v skole ziadne bufety.
ak chces prachy, skus si ich poctivo zarobit - ber to ako pripravu na obdobie, ked budes dospela....a mozno si ich budes aj viac vazit ...
(pozn. ja som zacal brigadovat od svojich 13tich - podotykam, ze nie iba cez letne prazdniny...)
z tych presladenych pepsi, coly, sprite a pod budes mat pokazene hryzadla a sladkosti typu snickers ti akurat zalepia drzku.
jabko alebo akekolvek ine ovocie je ovela zdravsie
k tvojmu kamaratovi: kludne mu, dakedy povedz pravy dovod, preco sa nejdes s nim bikeovat.
veci ako "bojim sa ako to prijme, ked mu to poviem" - vobec neries - ak je rozumny a nepatri do skupiny "akoze-priatelov", pochopi ta a mozno sa pokusi najst iny sposob ako s tebou stravit cas ...
Hmm... nechcela by som kamaráta, o ktorého by som sa mala báť, že ma opustí kvôli tomu, že nemám peniaze... ja mám kamoša, ktorý mi kupuje čokolády z vďaky, že sa mu po večeroch venujem s učením...
ja nechapem zas preco ti rodicia nedavaju peniaze ? ... viem mozno ich v rodine nemate az tak vela ale myslim ze keby ti daju nejake ,,hlupe,, 2 ecka nevsimli by si to na rozpocte..skus sa o tom porozpravat aj s nimi
wow fakt diki ludia ja som cakala nejake hlupe komenty a teraz vidim ze su na birdzi aj normalny ludia moc vam za to dakujem
a pre niektorych:nas maju rodicia piatich,najstarsi je uz na strednej takze tam sa dost plati.....ako som uz pisala na zmrzku mi rodicia nedaju lebo na to nemaju....
@janehonda máš 14, mohla by si aspoň začať roznášať letáky, dohodni sa s niekým z rodiny, aby to napísal na seba. myslím si, že tých pár hodín mesačne by si čas mala.
to by ti aspoň trochu finančne pomohlo a tiež súhlasím s tými, čo povedali, že nemáš sa za čo hanbiť, normálne mu povedz, že momentálne máte málo peňazí, takže nedostávaš žiadne vreckové a nemáš na zmrzlinu peniaze a zároveň mu aj navrhni, či by ste nemohli ísť niekde na prechádzku alebo si ísť sadnúť na nejaké verejné priestranstvo, kde peniaze netreba.
@janehonda - nie každý má to šťastie narodiť sa zo zlatou lyžičkou v papuli. Verím, že ťa to trápi ale jednoducho sa pokús na to nemyslieť. Jednoducho keď nemáš tak nemáš.. ako tu už niekto napísal (nechce sa mi znova čítať all komentáre) ono to má výhodu že sa naučíš šetriť.. vážiť si každý cent a poznám veľa takých ktorý vďaka šetreniu teraz dosahujú vysoké výsledky a majú aj na tie .."zlaté lyžičky"
Myslím, že sa nemáš prečo báť povedať kamarátovi, že jednoducho na zmrzku a tak nemáš prachy. Určite sa s tebou neprestane baviť, pochopí to, neboj.
Ale ta, my tiež nemáme doma práve ideálnu finančnú situáciu, čoskoro možno príde o prácu aj mamka a potom môžem ísť robiť ku*vu ku Metropolu, aby som ich uživila aspoň ja ..ale k téme: on to pochopí, určite
Ked je to dobry kamarat,tak mu to urcite povezd,proste uprimne,tak ako to citis...ked ta ma rad ako velmi dobru kamosku,isto sa koli tomu na teba nevykasle a pochopi ta..je super byt kamosmi,ktori si uplne doveruju a zdielaju spolu aj raodosti,aj starosti..urcite bud k nemu uprimna a ked nieje povrychny ,tak to oceni a vase kamaratstvo bude este krajsie,drzim ti palce,nemas to v zivote lahke a preto si zasluzis super kamosov a na blbcov,ktori take veci nechapu sa vykasli,su to este len male deti bez nazora a pravych hodnot..drz sa
kupovat si limonady a sladkosti nie je ziadna vyhra ... o chvilu budu mat hmotnost slona a ty aspon normalnu postavu ... to ze nemas bike neni ziadna katastrofa, vela ludi bike nema a aj otvorene povie pravdu. a okrem toho nemusite chodit na bike, ved sa da ist aj niekde len tak sa prejst ... v obchode je to jednoduche. to ze si oni nakupuju je mozno pre nich super, a ked pri tom nechces byt, tak odid. nic sa nedeje. ak sa to tyka nakupov oblecenia a podobne, mozes povedat ze neznasas nakupovanie. ak sa to tyka potravim, tak predsa nemusis byt v danom momente hladna.
toto su vsak len vyhovorky. ak tvoji kamosi nevedia pochopit tvoju sitaciu, nie su to tvoji kamosi ...
ani nech ta nenapadne mu to zamlcat, ale sa mu ani nevyplac na rameno. ak ta niekedy pozve, povedz, ze to nejde plus preco to nejde a ze si nezavisla, takze ked sa ti pokusi daco zaplatit, odtrhnes mu krk. ak sa k tebe zachova ako hajzel, tak ti nestal ani za jeden den straveny s nim. ale ked to pochopi, nie je co riesit. a hlavne si zapis za usi, ze ci s peniazmi ci bey si jedinecna osoba. si jedina janehoda na svete. to ti nik nevezme. to sa neda predat, ani kupit. ty si ty. a ak bol s tebou len pre peniaze, ....
ani ja nedostavam vreckove. mam 15, idem na strednu a nemam vreckove. a ver mi, ze mi to nechyba. davam totiz ludom pochopenie, priatelstvo, odvahu a nech sa ktokolvek pristavi vyliat si srdce, vzpocujem ho.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
alebo prestan riesit svoje pocity.. ak sa s tebou prestane bavit, tak to nie je kamos...
mal som takého spolužiaka kedysi, ktorý bol z dosť chudobných pomerov a vždy sa snažil to nejako zakrývať, vymýšľal si hlúposti a potom mal z neho každý srandu, pričom som presvedčený, že ak by toto nerobil, väčšina z nás by bola schopná to bez problémov prijať.
Velmi dobre viem,o čom rozprávaš,kým som nemal vlastné peniaze som na tom bol presne rovnako. Bohatí kamoši,a tak,ja som mal prd. A že by som sa cítil blbo pri nich,to nemôžem povedať. A cítiť sa lbo v školskom bufete počas toho ako oni rozhadzuju peniaze,omg.
A že by som mal teraz moc peňazí,to nie. A vďaka tomu viem ovela viac šetriť,a nerozhadzujem peniaze.
Ale otázka bola iná,tak mu to teda normálne povedz,že proste nemám,a nemusí ťa vôbec pozývať. Proste nemáš,a basta. A kto takú vec nepochopí je primitív.
vydrž to ešte 2-3 roky a potom si môžeš veselo brigádovať, a zarobiť si aspoň na tú zmrzku
a @klaudiqaaa dufam, ze to prezijes nejako..
Mám dosť kamarátov čo niesu akurát bohatý, no sú to skvelé osobnosti a to si cením najviac.
Viem, že je to ťažké. Raz budeš mať peniaze aj ty (keď budeš zarábať) a budeš si môcť kúpiť (relatívne takmer všetko) čo chceš. Zatiaľ sa tvor duševne
Ak ti mama nedáva vreckové tak to ber ako niečo dobré čo ťa naučí zodpovednosti a samostatnosti a nezabudneš kde je tvoj domov.
Tú situáciu keď nemáš peniaze a niekam ťa volajú skú zobrať tak s úsmevom a vtipom napr. povedz: "Keby som mala peniaze aj by som si kúpila..." A skús im povedať že to mama robí preto lebo ťa chce naučiť tej zodpovednosti a samostatnosti a aby si nezabudla na to kde je tvoj domov. A že ty si s tým spokojná ako to je. Lebo najprv to ty sama musíš chcieť prijať ako niečo dobré čo ťa niečomu naučí.
Dovtedy prijeb kazdemu co sa na teba inak pozrie po zisteni ze nemas vzdy na obchody. Lebo to si zasluzia taky ludia.
ak chces prachy, skus si ich poctivo zarobit - ber to ako pripravu na obdobie, ked budes dospela....a mozno si ich budes aj viac vazit ...
(pozn. ja som zacal brigadovat od svojich 13tich - podotykam, ze nie iba cez letne prazdniny...)
z tych presladenych pepsi, coly, sprite a pod budes mat pokazene hryzadla a sladkosti typu snickers ti akurat zalepia drzku.
jabko alebo akekolvek ine ovocie je ovela zdravsie
k tvojmu kamaratovi: kludne mu, dakedy povedz pravy dovod, preco sa nejdes s nim bikeovat.
veci ako "bojim sa ako to prijme, ked mu to poviem" - vobec neries - ak je rozumny a nepatri do skupiny "akoze-priatelov", pochopi ta a mozno sa pokusi najst iny sposob ako s tebou stravit cas ...
a pre niektorych:nas maju rodicia piatich,najstarsi je uz na strednej takze tam sa dost plati.....ako som uz pisala na zmrzku mi rodicia nedaju lebo na to nemaju....
naozaj este raz velke DAKUJEM vsetkym
priatelia si pravdu zaslúžia
to by ti aspoň trochu finančne pomohlo a tiež súhlasím s tými, čo povedali, že nemáš sa za čo hanbiť, normálne mu povedz, že momentálne máte málo peňazí, takže nedostávaš žiadne vreckové a nemáš na zmrzlinu peniaze a zároveň mu aj navrhni, či by ste nemohli ísť niekde na prechádzku alebo si ísť sadnúť na nejaké verejné priestranstvo, kde peniaze netreba.
Myslím, že sa nemáš prečo báť povedať kamarátovi, že jednoducho na zmrzku a tak nemáš prachy. Určite sa s tebou neprestane baviť, pochopí to, neboj.
Veľa šťastia!
toto su vsak len vyhovorky. ak tvoji kamosi nevedia pochopit tvoju sitaciu, nie su to tvoji kamosi ...
ani ja nedostavam vreckove. mam 15, idem na strednu a nemam vreckove. a ver mi, ze mi to nechyba. davam totiz ludom pochopenie, priatelstvo, odvahu a nech sa ktokolvek pristavi vyliat si srdce, vzpocujem ho.
skus to aj ty a uvidis, ze peniaze ti netreba.