Daný je pravouhlý lichobežník ABCD s pravým uhlom pri vrchole B a s rovnobežnými stranami AB a CD. Uhlopriečky lichobežníka sú na seba kolmé a majú dĺžky /AC/ = 12 cm, /BD/ = 9 cm.
@zuzanne112 Ja som si tie uhlopriecky rozdelil na 8cm a 4 cm/ 6 cm a 3 cm, aleee teraz mam pochybnosti ak je pri bode B pravy uhol tak aj pri bode C bude.
@patricia219 uhlopriečky sú na seba kolmé = máš tam prinajmenšom dva pytagorovské trojuholníky = vieš si vyrátať dĺžky všetkých strán = koniec problému, výpočty si sprav sama.
chcel som ti dať presný postup, ale kašlať na to, premýšľaj trochu
trigonometrické funkcie, z uhlu a strany vieš vyrátať tretiu stranu (či už priľahlú alebo protiľahlú), z dvoch strán vieš vyrátať uhol medzi nimi alebo oproti nim, máš všetko čo potrebuješ, akurát sa tam tie výpočty reťazia, vyrátaš stranu, tú použiješ na vyrátanie uhla, ten použiješ na vyrátanie inej strany (časti uhlopriečky od bodu lichobežníka po jej priesečník s druhou uhlopriečkou), z toho vieš ďalšie strany a uhly, máš dosť informácií na to aby si vyrátala veľkosti všetkých strán a uhlov, potrebuješ len popremýšľať a pochopiť v akej postupnosti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
komu by sa chcelo?
Máš tam 6x pravý uhol kopu trojuholníkov a asi som si obľúbil pytagorovu vetu
uáá..taký primitívny príklad a aj s tým mám problém..:/ shiiit
chcel som ti dať presný postup, ale kašlať na to, premýšľaj trochu
trigonometrické funkcie, z uhlu a strany vieš vyrátať tretiu stranu (či už priľahlú alebo protiľahlú), z dvoch strán vieš vyrátať uhol medzi nimi alebo oproti nim, máš všetko čo potrebuješ, akurát sa tam tie výpočty reťazia, vyrátaš stranu, tú použiješ na vyrátanie uhla, ten použiješ na vyrátanie inej strany (časti uhlopriečky od bodu lichobežníka po jej priesečník s druhou uhlopriečkou), z toho vieš ďalšie strany a uhly, máš dosť informácií na to aby si vyrátala veľkosti všetkých strán a uhlov, potrebuješ len popremýšľať a pochopiť v akej postupnosti.