teda, strašne rada píšem všelijaké tie vecičky, poviedky a básničky a sakramentsky ma to baví, tak som si založila aj niekoľko stránok na internete, kde toto všetko píšem a okrem toho posielam na súťaže. Na stránkach mám dokonca nové vlastne meno, niečo a
@4 Samozrejme, že je. Uverejňovaním blogov na komunitnom portáli si získaš určitú fanúšikovskú základňu, ale pokiaľ má slečna záujem o pozornosť nejakej širšej literárnej obce, súťaže sú rozhodne lepšou cestou.
NEPOSIELAJ nič do vydavateľstva, si ešte mladá a romantická priliš, musíš trénovať. Aj športovec musí veľa rokov trénovať a až potom ide na olympiádu. @bluepanter má pravdu. Píš. Píš napríklad tu na BIRDZi blogy, príbehy, básničky, poviedky, píš veľa = trénuj. Žiadne vydavateľstvo nevydá knihu príliš mladému človeku, nie že by si nemala super nápady, ale oni budú zverejnovať len knihy od trénovaných, vyzretých autorov. Možno máš dobré nápady, ale chýba ti nejaká vyzretosť autorská, vyzreté písanie viet, dobrá štylizácia, akurátna dávka napätia, lebo na to potrebuješ tréning, veľa tréningu. Skús pár rokov písať a písať a písať, pre seba, len tak pre radosť, alebo napr. do blogu na Birdzi (má to výhodu, že ti to budú čítať prevažne mladí ľudia a nebudeš mať kritiku od starých ľudí, ktorý by ťa viac zdeptali), píš, píš, čakaj negatívne redakcie, skús sa zlepšovať, píš a píš, čítaj knihy a píš a píš. Každý blog, článok, báseň, poviedka je tvoj tréning, a po pár rokoch budeš vyzretý spisovateľ (ak ťa to stále bude baviť) a potom môžeš posielať veci vydavateľstvám... Potom budeš mať väčšiu šancu, lebo budeš vytrénovaná (a navyše budeš vytrénovaná aj z reakcií ľudí, ktorým sa nie všetko bude páčiť)
@5s tými súťažami do sveta dieru neurobi......ako? že si to prečita pracovnička kultury mestskeho uradu a pošle jej diplom....?? aká obec prosim ta?
a aj tak je to taká neuvedomelosť spojená s tým vekom, čas ukáže, či tá tvorba ozaj stojí za to, pretože, rád môže písať všelikto, ale zrkadlom sú čitatelia
@0 aj ja mám rôzne sny ale držím sa reality, v blogu uverejnujem najmä pocity a básničky.....no a profesionálne píšem do Masla, čo je pre mňa v súčastnosi skvelá možnosť sebarealizácie
@5 S blogmi na internete veru tiež nie. Nejde o to, či urobí dieru do sveta, ale o autorské zlepšenie, a to je najlepšie prostredníctvom konkurencie. A možno ťa to šokuje, ale aj na slovensku niečo také ako literárna obec existuje.
no takze ludia, prosim kuknite si moju web stranku www.nocanjelovsk.estranky.cz, kde mam zatial sice iba prolog, ale myslim ze sa vam podari podla toho vytvorit si aky-taky obraz...diky moc
Aj ja chcem byť spisovateľom. Neovládam dobre gramatiku, nečítam knihy, slovenčina mi nikdy nešla... Čo mám robiť?
Ale nie, teraz vážne k téme. To že máš materiál je úplne super, aspoň máš na čom zakladať. Netuším síce ako píšeš, ale nemysli si, že písať znamená inšpirovať sa Harrym Potterom a napísať jeho pokračovanie, alebo príbeh iného čarodejníka (toto bol len príklad). To je skôr len neoriginálne pseudodielo, ktoré zaujme nejakú malú skupinku ľudí... Ale to bol len príklad, dúfam že pochopíš, čo tým myslím
Ešte jedna rada - ak čítaš fantasy a romány pre vekovú kategóriu do 20 rokov, tak na to všetko zabudni, tým sa radšej neinšpiruj prosím ťa
Ak chceš písať nejakú populárnu literatúru, netreba ti veľa. Netreba ti nijakú hlbšiu myšlienku, stačí nejaká ta dramatickosť, šokovanie čitateľa, klišé témy a podobne... Aj sexuálna tematika rapídne zvyšuje záujem. Láskou a vzťahmi nič neskazíš, romantických duší, ktoré rady čítajú dookola o tom istom je tu dosť...
Ale ak chceš písať poriadne, tak to musí čitateľovi niečo dať. A to ťa veru nenaučí nikto...
nesúhlasím s tým, že mladým spisovateľom neuverejnia knihu a ani s tým, že súťažami nič nedosiahne...
tak napríklad kniha Punková princezná - napísalo ju 17 ročné dievča a vydavateľstvo je dosť pyšné na svoj najmladší objav... aj keď 13 rokov je vážne málo...
a to, že súťažami nič nedosiahneš je blbosť... poznám súťaž kde je hlavná výhra za básničku alebo poviedku dosť pekná peňažná suma a navyše má výherca možnosť vydať vlastnú knihu....
mojaaaaaa, v písaní sa vyvinieš, len PÍŠ a stále píš píš píš a raz niečo vydáš, ak sa podarí. ja mám 17, píšem (ak chceš prečítaj si nejaké blogy tu) a ešte si nerobím zálusk na vydavateľstvo, lebo si myslím, že sa ešte musím vela v písaní učiť.
Uber, zraz truchu z zemi tie svoje ilúzie. (to hovorím v dobrom )
vieš Nicky myslím, že písaním o emo si veľa ľudí nezískaš ale rozhodne píš ďalej... treba ísť za svojim snom nech ti kto chce vraví čo chce... Keď budeš na tom makať a veľa písať určite bude z teba časom dobrá spisovateľka
@nicky23 a hlavne sa motivuj do ďalšieho písania tak, že sa nebudeš porovnávať so staršími a lepšími, ale radšej s horšími. Vieš akú to dodá silu, keď je niekto od teba horší?
Toto myslím ako vážnu radu, vhodnú pre psychiku . A ešte sa uč po anglicky, aby si sa dostala k informáciám ako napríklad tu: » www.copyblogger.com/top-10-blogs-fo...
(poznatok: link uschovať dokým budeš vedieť dostatočne anglicky, možno už vieš, no ja som v 13 nevedel)
ale je to v pohode celkom, nie je to ten typ knihy po ktorej by som siahla ja, ale urcite by sa naslo vela dievcat ktore by zaujimalo co sa bude diat s Nicky a Daveom
veru,,len pís aj ja stále niečo len písem,,zatial z toho sice nič nie je, lebo to nikde neuverejnujem, robím to len pre radosť...pre seba...ale ak chces zaujať verejnosť,,,tak ti prajem vela uspechu...
no ja som si tiež sama pre seba napísala knižku ..len tak do zošita a dala prečítať len dvom najlepším kamarátkam...oni povedali že je to fakt dobré a nejako sa to potom dozvedela moja učiteľka slovenčiny a tak sa začala o to zaujímať a zisťovať čo ďalje s tým..nakoniec mi povedala, aby som to napísala na počítači a potom poslala do vydavateľstva..tak si to skús aj ty
pozri, pise aj jeden 7 rocny chalan a to pecky najvyzsej kategorie, ale on je genius s IQ vyzsim nez ucitel na harwarde.... je pekne mat sen chciet vydat knihu, ale to nejde len tak, s amaterskymi pokusmi, musis trenovat a trenovat a trenovat, super je zostat doma a citat citat a citat co to len ide, nalepit na seba vsetky tie veci a cas ukaze ci to zato stoji a ci nie
To nie je pravda, ze musis trenovat a trenovat. Ked mas na to talent, tak nemusis sediet nad knihami. Proste to ide samo. S kamaratom som zacal pisat knihu. On za dva tyzdne napisal par stran a 6 kapitol, kompletne som ich upravil do finalnej podoby, vytlacil a stihol som este pisat svoje basne. takze to nie je o sedeni a citani. Toto sa neda naucit. to musis vediet.
Ja tiez pisem posielam svoje poviedky cez skolu a ucitelky mi nechcu verit ze som to napisala ja....raz som klikla na odkaz kde si musela poslat poviedku a oni by ti asi dali moznost..ale urobila som chybu a neulozila si tu stranku teraz ju neviem najst....ale poradim ti nieco napis do googla hľadáme spisovateľov....a nedaj sa odradit tymito ludmi, je jedno kolko mas rokov ak napr. ked ti daju temu na sloh a teba hned napadne cely pribeh BUDES SPISOVATELKOU.......dufam ze sa ti bude darit
Ahojte. Proste len píš. Nič ťa nemôže zastaviť. Ja zbožnujem knihy mám typ asi na 5 kníh. Píšem, ked mi niekto povie že to je zle alebo mi neuverí že som to napísala ja, mám to v paži. Je to môj svet a mne ho nikto brať nebude. Takže píšte dalej, aj ked vám niekto povie hocičo. Ja si to brať nebudem.
Ahojte. Proste len píšte. Nič vás nemôže zastaviť. Ja zbožnujem knihy mám typ asi na 5 kníh. Píšem, ked mi niekto povie že to je zle alebo mi neuverí že som to napísala ja, mám to v paži. Je to môj svet a mne ho nikto brať nebude. Takže píšte dalej, aj ked vám niekto povie hocičo.
ja chcem byť tež spisovatelom prešiel som učitelkinim a vycovavatelkinim dovolenim jedna moja rozpravka idde sutaž rozpravka 2013 ak vyhrajem dam vedieť . Už od malička som taky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
no tak šup sem s nimi
máš len 13 rokov a nečakaj zázraky. Píš, zdokonaľuj sa, čítaj, čítaj a čítaj (neodmysliteľná súčasť písania ).
Zúčastňuj sa súťaží, píš na správnych miestach, zaujmi správnych ľudí a pod.
Ale fakt nečakaj zázraky hneď .
NEPOSIELAJ nič do vydavateľstva, si ešte mladá a romantická priliš, musíš trénovať. Aj športovec musí veľa rokov trénovať a až potom ide na olympiádu. @bluepanter má pravdu. Píš. Píš napríklad tu na BIRDZi blogy, príbehy, básničky, poviedky, píš veľa = trénuj. Žiadne vydavateľstvo nevydá knihu príliš mladému človeku, nie že by si nemala super nápady, ale oni budú zverejnovať len knihy od trénovaných, vyzretých autorov. Možno máš dobré nápady, ale chýba ti nejaká vyzretosť autorská, vyzreté písanie viet, dobrá štylizácia, akurátna dávka napätia, lebo na to potrebuješ tréning, veľa tréningu. Skús pár rokov písať a písať a písať, pre seba, len tak pre radosť, alebo napr. do blogu na Birdzi (má to výhodu, že ti to budú čítať prevažne mladí ľudia a nebudeš mať kritiku od starých ľudí, ktorý by ťa viac zdeptali), píš, píš, čakaj negatívne redakcie, skús sa zlepšovať, píš a píš, čítaj knihy a píš a píš. Každý blog, článok, báseň, poviedka je tvoj tréning, a po pár rokoch budeš vyzretý spisovateľ (ak ťa to stále bude baviť) a potom môžeš posielať veci vydavateľstvám... Potom budeš mať väčšiu šancu, lebo budeš vytrénovaná (a navyše budeš vytrénovaná aj z reakcií ľudí, ktorým sa nie všetko bude páčiť)
a aj tak je to taká neuvedomelosť spojená s tým vekom, čas ukáže, či tá tvorba ozaj stojí za to, pretože, rád môže písať všelikto, ale zrkadlom sú čitatelia
@0 aj ja mám rôzne sny ale držím sa reality, v blogu uverejnujem najmä pocity a básničky.....no a profesionálne píšem do Masla, čo je pre mňa v súčastnosi skvelá možnosť sebarealizácie
a v budúcnosti chcem písaním snáď aj živiť....
Ale nie, teraz vážne k téme. To že máš materiál je úplne super, aspoň máš na čom zakladať. Netuším síce ako píšeš, ale nemysli si, že písať znamená inšpirovať sa Harrym Potterom a napísať jeho pokračovanie, alebo príbeh iného čarodejníka (toto bol len príklad). To je skôr len neoriginálne pseudodielo, ktoré zaujme nejakú malú skupinku ľudí... Ale to bol len príklad, dúfam že pochopíš, čo tým myslím
Ešte jedna rada - ak čítaš fantasy a romány pre vekovú kategóriu do 20 rokov, tak na to všetko zabudni, tým sa radšej neinšpiruj prosím ťa
Ak chceš písať nejakú populárnu literatúru, netreba ti veľa. Netreba ti nijakú hlbšiu myšlienku, stačí nejaká ta dramatickosť, šokovanie čitateľa, klišé témy a podobne... Aj sexuálna tematika rapídne zvyšuje záujem. Láskou a vzťahmi nič neskazíš, romantických duší, ktoré rady čítajú dookola o tom istom je tu dosť...
Ale ak chceš písať poriadne, tak to musí čitateľovi niečo dať. A to ťa veru nenaučí nikto...
- nová slovenská emo poviedka
tak napríklad kniha Punková princezná - napísalo ju 17 ročné dievča a vydavateľstvo je dosť pyšné na svoj najmladší objav... aj keď 13 rokov je vážne málo...
a to, že súťažami nič nedosiahneš je blbosť... poznám súťaž kde je hlavná výhra za básničku alebo poviedku dosť pekná peňažná suma a navyše má výherca možnosť vydať vlastnú knihu....
Tamtá ff aspoň zodpovedá štandardu slovenskej fanfiction (nie, to rozhodne nebol kompliment).
Nevravím, možno z teba niečo bude.Ale ešte nie je.
Uber, zraz truchu z zemi tie svoje ilúzie. (to hovorím v dobrom )
Toto myslím ako vážnu radu, vhodnú pre psychiku . A ešte sa uč po anglicky, aby si sa dostala k informáciám ako napríklad tu: » www.copyblogger.com/top-10-blogs-fo...
(poznatok: link uschovať dokým budeš vedieť dostatočne anglicky, možno už vieš, no ja som v 13 nevedel)
a ako ti už veľa ľudí predo mnou napísalo, uverejňuj to tu tu získaš asi najviac názorov
hoč mam len 9 chcem byť spisovateľom