Zdravím,banda,súrne by som potrebovala zintegrovať funkciu (x^3). ( (4x^3+1) )^1/2,integruje sa od 0 po 1...nežiadal by som to ,keby som to spočítať vedela,lenže neviem a ani ten slávny Wolfrám to zrachovať nevedel(respektíve asi ma nepochopil).Vopred ďa
@stormmast3r Ale toto nie je primitívna funkcia,to je funkcia,ktorú treba zintegrovať.Zase nie som až taká slabá z matiky,aby som nevedela Newton Leibnizovú formulu.
@ n0win0u: No mne to wolfram vypočitať nechcel a zapisala som to takisto....ďakujem.Mimochodom,myslíš,že by to šlo spočítať analiticky? Lebo Wolfram niekedy počíta aj numericky,hoci toto tak nevyzerá
@juwa pripadne si to prehod vo wolframe alebo niekde inde nas5 na irracionalny zlomok, budes to mat presnejsie.. myslim si, ze odchylka 0.2 by bola viac ako 6% a taktiez, ze by to bola dost velka.. si si ista ?
@n0win0u Som si istá,pretože tam ešte bol faktor 2.pí,ale ten som tam neuviedla,pretože to nemá vplyv na obtiažnosť výpočtu...a potom chyba vyjde skutočne z odchýlkou približne 6%...nezdá sa mi to dosť presné,nakoľko ja som v matematike dosť puntičkárka
ach, ach...len vcera som sa rozhodla nejst studovat ekonomiu = nematurovat z matiky a prave sa mi zda, ze sa to raz ukaze byt najlepsie rozhodnutie v celkom mojom zivote
@schizzofrenya : Ani ja som nematurovala z matiky...to ale nič nemení na kráse,ktorú v sebe ukrýva.Ešte nikto nikdy neoľutoval,že vie matematiku.Prajem Ti,aby si to Tvoje rozhodnutie,podľa mňa nesprávne ,neoľutovala.Veď čo tam po jednej mature,ak to má rozhodnúť o tvojej budúcnosti ? Ver,že na každej výške budeš mať predmety,ktoré sa budeš musieť učiť nasilu.Presne ako teraz matiku.Je to na tebe.
@juwa ja sa matiku neucim nasilu. Prave naopak, ide mi to uplne uzasne. Preto som uvazovala o ekonomii, lebo matika je nieco, co mi jednoducho...ide samo od seba.
Ale nemyslim si, ze to je nieco, cim by som sa v zivote chcela vyrazne zaoberat. Jednoducho mi cisla nie su dost umelecke...a spolocenske
Ale viem, ze matiku budem cely zivot potrebovat, preto som rada, ze pre mna nikdy nebola nezrozumitelna. Len s nou nechcem mat nic viac.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
ked to je ten integral co ti ma vyjsť obsah plochy tak sa to roby nasledovne (aspon myslim :
1.) zintegrujes a malo by ti vyjsť (x^3).((4.x^3)+1)/2 - dufam ze som sa nesekol :/
2.) f(x)dx=F(b)-F(a), kde b=1, a=0.
Jednoducho dosadis a vypocitas.
3.) ked som sa niekde nesekol vysledok by mal byt 5/2 cize 2,5
samozrejme to ber cele z rezervou
@bordelaux A ako si na to prišiel ?
@didojelen : No tak a máš niečo rozumnejšie na práci ? Za dobrý skutok si o krok bližšie k nebu,či ako sa to u nás na dedine hovorí...
ked ti to tu uz chalan hodil obrazok tak ti to snad pomoze
I =t^q * (a+bt)^p dt.
Integrál sa dá integrovat pomocou elementárnych funkcií !!!!!!!!!!!!!!LEN!!!!!!!!! v prípadoch: a) p je celé (typ 12),
b) q je celé (13) alebo c) p + q je celé (13).
dx = 1/3 t^-2/3 dt
1/3 I = t^1/3 * (4t+1)^1/2
Ako vidime tak q = 1/3 a p=1/2
p nie je cele cislo
q nie je cele cislo
p+q nie je cele cislo