@etelnair no podla toho ake okolnosti su nam dane, nemame moc z coho ineho vychadzat aj ked sa mi zda ze v kvarte na gympli sme brali nejake hmotnostne procedury, este to aj tusim suviselo ze ci je to endotermicke alebo exotermicke alebo co... ale o tom chalan nic nepisal, tak..
@hyperpohroma ta teoria znie zaujimavo.. a ver tomu ze to asi je chytak/zlozena uloha.. to riesim za taky certifikat ale s tymto sa neviem pohnut. napriklad som tam mala este priklad : Rovnica sin(x)=cos(2x) platí, ak x=__________ᴼ (X je i intervalu 0ᴼ až 90ᴼ)
@hoperpohroma z tabuliek vychadzat mozme, ciste zelezo aj sira aj vsetky ine srandy maju nejaku tabulkovu hustotu ci v com sa to tam sakra meria molekulova hmotnost to je?
lebo mne to v hlave logicky pasuje tak ze ked das dva diely zeleza a k tomu tri diely so4 tak hmotnostny pomer nemusi byt 40g a 60g len aby si zachovala ten pomer 2:3, dva diely zeleza mozu vazit kludne ovela viac (alebo menej) ako tri diely hentoho so4 a tym padom na 100g zmesi bude treba viac (alebo menej, nvm) zeleza nez 40g
@writerka hentie cos (2x) a podobne picoviny prave teraz berieme na matike tak ked je to za certifikat, tak to je potom uz mozne no.. ale nechapem, to ucivo sa ponahla viac a viac, sak medzi nami neni az taky vekovy rozdiel, v 14 som ziadne cosinusy neriesila O.o to sme sa ucili tretie mocniny akurat, lololo
@etelnair molova hmotnost? jj sa mi mari ze aj s tabulkami sme tam nieco robili ale ja uz si naozaj nepamatam
ano, rozumiem co myslis ja som sa len snazila vysvetlit myslienkove pochody @1 na otazku @2 , za spravnost nerucim a inak by som to ani riesit nevedela
@13 ja sa snazim.. vyriesila som vsetkych 8 prikladov, jeden mi pomohol kamarat a na tento sa snazim prist. a pytam sa lebo ma to aj zaujima... ale aj tak diky, aj @hoperpohroma . snazim sa to najst este.
presne tak som to pocitala aj ja!!!! a vyslo mi to tiez 27, 91... len jedina vec sa mi nezda, ze sme pocili s hmotnostami, molovimi hmotnostami a latkovymi mnoztvami siranu zeleziteho. a nie toho zeleza.. ale mozno hladam len zbytocne problem a je to dobre...
@hoperpohroma .. to je fakt..ale aj tak sa mi nezda ten fakt ze sme pocitali s hmotnostami toho siranu.. lebo som pozerala materialy nejake a tam vzdy pocitali len cisto s tou latkou (v tomto prip. zelezom) .. ale asi len hladam zbytocne chybu... a to teda povies / poviete , skusim tam dat 27,91 alebo 40g?
@writerka vies co neries to nasobenie dalej prosim ta nasa cesta bola uplne normalna a mas pravdu, moc to rozoberas
vobec ti neviem povedat ze ktoru odpoved. ide o to, ci ten test robil debil alebo nie. dokazali sme ze 28 gramov je (pravdepodobne) spravna odpoved, ale nikdy nevies, co ocakavat od druhej strany. samej sa mi to uz stalo, priklad je napriklad pisomka z fyziky:
"Keď uvedieme guľôčku silovým pôsobením do pohybu, akú energiu bude mať na konci oproti začiatočnej energii?"
a ja som napisala ze mensiu, lebo som brala ze LOGICKY bude nejaku energiu pocas putovania stracat. nikde nebolo napisane, ze pracujeme v izolovanej sustave, ale nakoniec bola samozrejme odpoved ako nasita pre ucebnicovych debilkov: energia zostane rovnaka.
proste nikdy nevies. ale ja by som povedala ze daj tam tych 27,91, kedze to 40 bude nespravne..
prakticke vyuzitie??? a to je problem slovenskeho skolstva ucime sa vela ale zbytocnosti... v modernej dobe Internetu kde sa daju tieto veci lahko ,,vygooglit" neni nutne vediet ako skor vediet najst... cize tento priklad berem ako aha takto to vypada takto sa to rata keby nahodou niekto chcel studovat chemiu... mimochodom ,,Použití:
Síran železitý se používá při úpravě pitné a čištění odpadní vody, a to jako koagulant (srážedlo) v maximálních dávkách 4–10 mg Fe na dm3." - wikipedia
logicky by nemohla mat gulocka energiu mensiu lebo samotnym pohybom nemoze stratit viac nez si do nej dala. ale uznavam ze je to trochu chaoticky napisane(ak si to teda presne prepisala)
ved tento priklad bol len preformulovana verzia prikladu na styl kolko "kolko gramov masla potrebujes, na upecnie 400g babovky"
takze si nemyslim ze by to bolo az tak zbytocne ucivo, s ktorym by sa malo zacinat az na vysokych skolach. potom by standardna dlzka studia bola asi aj dlhsia aby sa studenti naucili nasobit a delit
@zamidari nenapisala som to presne, nepamatam si to zadanie, ale proste to bolo nieco s pohybom pri ktorom v normalnych okolnostiach prichadza k treniu, vyrobe tepla a odovzdavanie toho tepla tomu materialu, po ktorom sa ta gulocka pohybuje - teda aspon tak som to videla ja, ktora som nad tym aj rozmyslala
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
čistý tip na základe trojčlenky, už som tieto veci rada pozabúdala, chcem vedieť či je to dobre
to len mne sa zda ze ten siran zelezity nie je zlozeny z lega a tym padom fe a so4 nebudu rovnako tazke a henten vypocet bude zly?
takze...
lebo mne to v hlave logicky pasuje tak ze ked das dva diely zeleza a k tomu tri diely so4 tak hmotnostny pomer nemusi byt 40g a 60g len aby si zachovala ten pomer 2:3, dva diely zeleza mozu vazit kludne ovela viac (alebo menej) ako tri diely hentoho so4 a tym padom na 100g zmesi bude treba viac (alebo menej, nvm) zeleza nez 40g
@etelnair molova hmotnost? jj sa mi mari ze aj s tabulkami sme tam nieco robili ale ja uz si naozaj nepamatam
ano, rozumiem co myslis ja som sa len snazila vysvetlit myslienkove pochody @1 na otazku @2 , za spravnost nerucim a inak by som to ani riesit nevedela
by som ti dal po hlave niecim a nie certifikat -.-
@hoperpohroma jj molova hmotnost asi, to si pamatam ze sme taky vyraz pouzivali
moj druhý tip je necelých 14 g
pridte ma niekto opravit ked tak lebo ja zvyknem failovat
bože mne je až zle zo seba jak som otupela za pár mesiacov
vobec ti neviem povedat ze ktoru odpoved. ide o to, ci ten test robil debil alebo nie. dokazali sme ze 28 gramov je (pravdepodobne) spravna odpoved, ale nikdy nevies, co ocakavat od druhej strany. samej sa mi to uz stalo, priklad je napriklad pisomka z fyziky:
"Keď uvedieme guľôčku silovým pôsobením do pohybu, akú energiu bude mať na konci oproti začiatočnej energii?"
a ja som napisala ze mensiu, lebo som brala ze LOGICKY bude nejaku energiu pocas putovania stracat. nikde nebolo napisane, ze pracujeme v izolovanej sustave, ale nakoniec bola samozrejme odpoved ako nasita pre ucebnicovych debilkov: energia zostane rovnaka.
proste nikdy nevies. ale ja by som povedala ze daj tam tych 27,91, kedze to 40 bude nespravne..
Síran železitý se používá při úpravě pitné a čištění odpadní vody, a to jako koagulant (srážedlo) v maximálních dávkách 4–10 mg Fe na dm3." - wikipedia
logicky by nemohla mat gulocka energiu mensiu lebo samotnym pohybom nemoze stratit viac nez si do nej dala. ale uznavam ze je to trochu chaoticky napisane(ak si to teda presne prepisala)
@writerka
ten postup je spravny az na to v poslednom vypocte to nasobite dvojnasobnou mol hmotnostou zeleza takze ta hmotnost bude dvakrat mensia
ved tento priklad bol len preformulovana verzia prikladu na styl kolko "kolko gramov masla potrebujes, na upecnie 400g babovky"
takze si nemyslim ze by to bolo az tak zbytocne ucivo, s ktorym by sa malo zacinat az na vysokych skolach. potom by standardna dlzka studia bola asi aj dlhsia aby sa studenti naucili nasobit a delit