poplatky za štúdium nie sú, ale ak sa nemýlim, tak v celej ČR bude štúdium spoplatnené od ďalšieho akademického roku. ale ako, koľko a tak... to vôbec neviem a hoci by som si to mala zisťovať, tak sa mi vôbec nechce.
mám pocit že to je a bude zadarmo aj naďalej.. len keď prekročíš nejaký limit ako napríklad po 5tich povinných rokoch chceš študovať ten istý titul ďalší 6ty rok tak tam to bude spoplatnené.. aspoň tak som tomu pochopil
tak zatial sa uvazuje iba o zaplateni zapisneho od buduceho akademickeho roku a zavedenie skolneho od r. 2013 na ake odbory a akou formou to bude doriesiene a ak vobec..to este ani ceska vlada netusi
zatial to bolo tak ze na studium bakalara mas tusim 4 ci 5 rokov, ak studujes dlhsie tak si kazdy dalsi semester platis, tak nejak je obmedzene aj magisterske a doktorantske studium, ale nejak sa to cachruje ze sa bude platit vsetko ale zatial neviem ako to dopadlo, zatial neplatim nic...
>ved to ževraj na tej stranke je tak divne napísane.. može byť..fakt neviem
Niečo je údajne divne napísané na univerzitnej stránke? Za predpokladu, že akademickí pracovníci sa vyjadrujú zrozumiteľne a jednoznačne, si skôr myslím, že niekto divne číta.
@alpynus vieš čo, ja som to nečítala..ani ma to nezaujma, počula som o tom..tak čo?!Len tak medzi nami, napísala som,že neviem a ževraj ( to zn. že o tom nevie)
lol vyjadruj sa k téme! Ale ak ťa skôr zaujmam ja, tak mi napíš TS a nerieš to tu verejne týmto si jej nepomohol a ani neodpovedal na otázku...
K téme som sa už vyjadril, tak už v nej môžem vychovávať mladých diskutérov.
Je od teba pekné, že si sa podelila o to jediné, čo si sa k tejto téme podeliť mohla. No niekedy je lepšie si napríklad niečo o tom naštudovať a radšej nepovedať maximálne nepodloženú informáciu, ktorú si od niekoho niekde nejak počula.
Pretože tí, ktorí majú schopnosť myslieť kriticky, si aj tak nepodložené informácie overujú a na základné otázky o chode vysokých škôl už zväčša vedia; a tých, ktorým sa myslieť kriticky neráči, len zbytočne zmätieš.
V sumáre to príliš nedáva veľa dôvodov pre písanie nepodložených informácií, alebo máš na to iný názor?
No všetko je to síce pekné. ale aj tak vela neviem...chcem tam začať študovať..v ďalšom akadmickom roku..takžee Spoplatnene či nie?......konkretne ta masarykova... je to tých 400 či ako?
@xennus ano, ale momentalne sa v čr rieši školné, a nikto poriadne nevie, či sa platiti bude alebo nie...a rieši sa niečo ako zápisné, ktoré sa má platit pokial nebude platiti povinne skolne..
zatial sa neplatí nič..dokonca jedna kamoška chodila prvý rok niekam, skončila to a prestupila do prveho rocnika inam a neplatila nič, takže to tu maju čo sa bakalára týka nejak posunute, neviem či to je tak, ak si napisal, ale posunute to je..
@petika no vsak som pisal ze sa cosi cachruje to malo byt to skolne/zapisne
a ako vravim, na studium bakalara mas 4 roky, 5ty rok si uz platis, mam konkretny pripad moj spolubyvajuci, raz ho vyrazili tak teraz studuje piaty rok a uz plati, tusim 20K za semester ale cenou som si uz fakt nie isty
@23 ma pravdu. Ale je to trosku zlozitejsie s tym platenim po prekroceni standardnej doby studia. (3 + 1 na bc, 2+1 tusim na magisterskom). Kazdy dalsi semester si uz platis sam. Kolko, to zalezi na danej fakulte. Priblizne 24 000kc / sem na FI, 12 000 na ESF, PrF a PřF a tusim nejakych 4 000 na FSS a FF. Fakt to zalezi aku fakultu studujes.
Ohladom zapisneho odporucam precitat tento clanok. Je to byvaly rektor MU a sucastny dekan FI. (citaj vysoko vazena osobnost) (rektor = riaditel skoly, dekan = riaditel fakulty)
@alpynus ďakujem, ja som v tom bola zmätená, pretože niektoré známe začali riešiť, že by chceli druhý odbor, ale nejdú si dávať prihlášky, keďže sa od bud. roka platí. ďakujem za objasnenie, že sa jedná len o zápisné. to sa môžem smelo prihlasovať na ďalšie a ďalšie odbory!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
No skoro zaručene sa mýliš, štúdium na VŠ sa v ČR spoplatní najskôr od roku 2013.
Aj by som tu zalinkoval niečím, len mám vycucnutý mozog.
zatial to bolo tak ze na studium bakalara mas tusim 4 ci 5 rokov, ak studujes dlhsie tak si kazdy dalsi semester platis, tak nejak je obmedzene aj magisterske a doktorantske studium, ale nejak sa to cachruje ze sa bude platit vsetko ale zatial neviem ako to dopadlo, zatial neplatim nic...
nie.. na MU sa neplati a co ja viem, tak este nikto poriadne nevie co sa a ako platit bude.. len vedia ze chcu aby sa to platilo..
(mimochodom.. je to scasti aj pre velky pocet slovakov vyciciavajucich ceskeho skolstvo)
@james144 zahranicny su vzdy spoplatneni.. ale cesi a slovaci studujuci v jednom jazyku su brani rovnocenne a teda no charge yet
>ved to ževraj na tej stranke je tak divne napísane.. može byť..fakt neviem
Niečo je údajne divne napísané na univerzitnej stránke? Za predpokladu, že akademickí pracovníci sa vyjadrujú zrozumiteľne a jednoznačne, si skôr myslím, že niekto divne číta.
lol vyjadruj sa k téme! Ale ak ťa skôr zaujmam ja, tak mi napíš TS a nerieš to tu verejne týmto si jej nepomohol a ani neodpovedal na otázku...
K téme som sa už vyjadril, tak už v nej môžem vychovávať mladých diskutérov.
Je od teba pekné, že si sa podelila o to jediné, čo si sa k tejto téme podeliť mohla. No niekedy je lepšie si napríklad niečo o tom naštudovať a radšej nepovedať maximálne nepodloženú informáciu, ktorú si od niekoho niekde nejak počula.
Pretože tí, ktorí majú schopnosť myslieť kriticky, si aj tak nepodložené informácie overujú a na základné otázky o chode vysokých škôl už zväčša vedia; a tých, ktorým sa myslieť kriticky neráči, len zbytočne zmätieš.
V sumáre to príliš nedáva veľa dôvodov pre písanie nepodložených informácií, alebo máš na to iný názor?
A inak dakujem .. .. aj kusok pomože..
zatial sa neplatí nič..dokonca jedna kamoška chodila prvý rok niekam, skončila to a prestupila do prveho rocnika inam a neplatila nič, takže to tu maju čo sa bakalára týka nejak posunute, neviem či to je tak, ak si napisal, ale posunute to je..
akokoľvek, ja platím, takže je mi to fuk
a ako vravim, na studium bakalara mas 4 roky, 5ty rok si uz platis, mam konkretny pripad moj spolubyvajuci, raz ho vyrazili tak teraz studuje piaty rok a uz plati, tusim 20K za semester ale cenou som si uz fakt nie isty
Ty platíš?..a na akej si vlastne škole?..a koľko platíš?..aby som mala aspoň predstavu
aj tak je najlepšie čítať stránky, písať na študijné a tak..ja som tak mailovala s masaryčkou
@23 ma pravdu. Ale je to trosku zlozitejsie s tym platenim po prekroceni standardnej doby studia. (3 + 1 na bc, 2+1 tusim na magisterskom). Kazdy dalsi semester si uz platis sam. Kolko, to zalezi na danej fakulte. Priblizne 24 000kc / sem na FI, 12 000 na ESF, PrF a PřF a tusim nejakych 4 000 na FSS a FF. Fakt to zalezi aku fakultu studujes.
Ohladom zapisneho odporucam precitat tento clanok. Je to byvaly rektor MU a sucastny dekan FI. (citaj vysoko vazena osobnost) (rektor = riaditel skoly, dekan = riaditel fakulty)
» lemur.mu/index.php/nazor...