Ahoj, kamoška sa chystá na vysokú školu pôrodná asistencia do Prešova. Bola by veľmi rada, ak by ste jej poskytli nejaké informácie o tejto škole. Bolo tazke sa tam dostať, aký je tam prístup k žiakom a čo o živote na škole? Bude vdačná každej informácii
Mám známu na tej škole, veľmi si pochvaľuje, teší sa aj do školy, aj do práce, .. že vraj to nie je ťažké, ani skúšky asi neboli, lebo tá konkrétna osoba mala samé 4- na vysvedčku a dostala sa,.. viac neviem :/
Chodím na tú fakultu, ale na všeobecnú sestru, príde mi to viac zmysluplné. Ale dobre, 100 ľudí, 100 chutí. Skúšky sú, tak ako na každý odbor tejto fakulty. Predmety sú v pohode, iba anatómia je dosť ťažká, pretože ju učí asi 70- ročná doktorka, ktorá chce, aby sme ju ovládali minimálne na 90%...
@nikol545 oh, ale aj tak stale nerozumiem, preco jej treba vysoku skolu na to, doteraz nebolo treba, teda mi to nikdy ani neprislo na um, ze by na to bola vyska. zachvilu aj autobusari budu musiet mat vysku O_o
@mcvpn ja viem ako sa hocijako rodí. ja sa zas seriózne o to zaujímam a preto aj tak suverénne tvrdím, že doktora a nemocnicu pri pôrode nechcem vidieť.
a neviem eštik, ako budem rodiť. príroda si to zariadi a keď k tomu dôjde, tak isto budem vedieť čo a ako robiť.
@elemia pred necelym mesiacom som cital v sme celkom fajn rozhovor s ujom ktory mal na to iny nazor a nevyzeral ze by bol blby alebo to poznal len z pocutia » www.sme.sk/c/7046550/porod...
@etelnair tak tento pán doktor si obhajuje svoj názor. ja mám svoj, ktorý je úúúplne iný. (a popravde, pri niektorých jeho vetách sa mi zahmlelo pred očami...)
mám prečítanú haldu kníh, napočúvaných a napozeraných mnoho prednášok čo sa týka tehotenstva, pôrodu, starostlivosti o deti, za sebou v celku dosť rozhovorov s ľuďmi, ktorí sa prirodzenosti (dnes známa pod názvom alternatívna) dosť značne venujú. a svoje postoje nezmením po tom všetkom, čo viem.
@elemia neviem pri ktorych sa ti zahmlievalo, cisto len tu cast som myslel kde vravi o porodoch doma a preco je proti nim
a pevne verim ze ma tiez dost knih nacitanych a prednasok napozeranych xD
@elemia nemusis odpovedat kedze si mi dala delete zo spomienok ako si to nazvala, ale basnicku otazocku.... ty si myslis ze vies lepsie co je pre teba a tvoje decko spravne , nez odbornik ktoreho vedomosti su vysledkom XY rocnych studii, praxe, vzdelania... ????
Ale prispieť k debate, nezvyknem behať k doktorom pri každom zakašľaní a pchať sa liekmi pri každej príležitosti, ale ak by som už nebodaj mala rodiť,tak tam chcem mať nejaký lekársky dozor, lebo nikdy neviem, čo sa môže skomplikovať a síce viem, že kedysi doktorov nebolo a boli len babice, ale potom tak aj tá úmrtnosť pri pôrode vyzerala.
@depropex
Lekári možno vedia čo je pre teba správne ale nerobia to.
Stačí si pozrieť už len, že nadštandartné služby , výber izby , suma ... WTF , biznis ako všetko iné v medicíne.
@etelnair isto má! to nepopieram.
a má pravdu v tom, že dnešné ženy sú úplne iné ako kedysi, pretože majú do hláv natlačené halušky (hlavne vďaka doktorom), ktoré kedysi ženy vôbec netrápili. a vďaka tomu vzniká neopodstatnený strach a opatrnosť (nesprávneho charakteru) a pocit, že bez doktora niečo tak prirodzené a dokonalo vymyslené prírodou, nezvládnu.
@mm47 ver, že ani doktori to v mnohých prípadoch nevedia, lebo sa učia totálne hlúposti na medine.
(švagriná je doktorka a sama mi hovorila, čo za alibistické kecy im tam vedeli prednášať.)
@mielikki nó ono úmrtnosť v podstate vôbec neklesla.
síce hej, zachráni sa teraz viac detí pokiaľ ide o predčasné narodenie, alebo nejakú komplikáciu pri pôrode.
no na druhej strane tie všetky lieky a vyvolávačky a sračky, čo do žien pichajú spôsobujú, že sa omnoho viac voľajako zdravotne postihnutých detí rodí a častokrát aj mŕtvych.
@mm47 o sluzbach nehovorme, hovorme o vedomostiach
a tvrdenie ze vedia co je spravne ale to nerobia je dost nespravne podla mna, to akoze doktor vie ze ako v tom co etela linkol, napriklad ockovat novorodencov... takze vedia ze je to dobre a preto neockuju alebo vedie ze to skodi a preto ockuju ? to druhe ti je dufam jasne ze je blbost
@elemia ono to zas nie je az tak dokonale, preto je tam aj ten odstavec o tom ze komplikacie mozu nastat vzdy a mozu koncit aj smrtou matky/dietata a to bohuzial aj v nemocnici, doma je to riziko zbytocne este vyssie
a nenazyval by som hocijaku opatrnost pri niecom takomto neopodstatnenou, hlavne ked spociva len v tom mat pri sebe vybavenie a doktorov ktori mozu zachranit zivot o__O
@elemia no ja osobne by som zrušil všetkých obvodných lekárov a alergológov , aj keď to nesúvisí s pôrodom
Ale s medicínou hej.
Viem si predstaviť , to musia byť teda žvásty
@depropex keď hovoríš čisto o vedomostiach potrebných pre pôrod tak tie sa naučí priemerný človek za rok možno.
To že oni sú na medicíne 7 či koľko neznamená že tam nemajú plno pičovín čo s tým ani nemá nič spoločné.
@etelnair áno, riziko je vždy a všade.
ale tou opatrnosťou som myslela vyvolávanie strachu. (asi som sa mala lepšie vyjadriť, prepáč.)
a strach je vždy neopodstatnený a hlavne je to tak obrovská psychická a následne aj fyzická brzda, že sa ani nečudujem následným komplikáciám a (ne)vyhnutnosti liekov.
@mm47 vedomostami som myslel aj prax. neverim ze clovek co ide na rychlokurz porodu ho zvladne z polovice tak dobre ako doktor co uz odrodil pol maleho mesta. a doktori sa riadia vedomostami, ak su ich vedomosti zle tak je zle aj to co sa ten clovek za rok nauci a logicky to spravi zase len napicu
a pristup ze vsetko co pisu a radia si treba negovat a mas dokonaly navod, je dost nestastny....
@elemia Hej tí čo ti napr. zašijú gebulu keď máš v nej dieru a prídeš na pohotovosť sú fajn , ale nie tí čo polku dňa kecajú s mamičkami a ďalšiu predpisujú drahé hovadiny a antibioatiká , pričom je jedno čo ti vlastne je.
@mm47 ja chapem ze doktori su mnohi prijebanci a neviem co vsetko. ale toto je dost vazny pocin ktory moze stat zivot rovno dvoch ludi, uz len preto ze niekto si mysli ako instruktazne videa a internetove navody z neho robia cloveka schopneho rodit samodomo. to nieje vyroba budky pre vtaciky ktoru dojebes a kupis si hotovu alebo ju prerobis. shit happens, ja by som si hodil slucku keby dojebem domaci porod (na tabletky by som uz nestavil)
@elemia Môže to stáť život hej.
Ale pri súčasnom stave v SR kde je podľa mňa až príliš veľa prípadov kedy niekto zomrie v nemocnici pre nejakú úplnú pičovinu si myslím že až taký rozdiel to nie je.
@depropex fajn , šak nehovorím že sa má rodiť len doma , ale nemá z toho byť biznis , nemáš proste vyjebať polku výplaty na to aby žena mohla v dobrých podmienkách porodiť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
55 komentov
som nevedel, ze porody su taka bezodna studna novych a novych informacii
ku mne a môjmu dieťaťu sa žiaden nepriblíži!
@n0win0u šak bocjan!
» www.fertility.sk/sk_SK/tehotenst...
a neviem eštik, ako budem rodiť. príroda si to zariadi a keď k tomu dôjde, tak isto budem vedieť čo a ako robiť.
» www.sme.sk/c/7046550/porod...
karma si ťa nájde za hento video!
mám prečítanú haldu kníh, napočúvaných a napozeraných mnoho prednášok čo sa týka tehotenstva, pôrodu, starostlivosti o deti, za sebou v celku dosť rozhovorov s ľuďmi, ktorí sa prirodzenosti (dnes známa pod názvom alternatívna) dosť značne venujú. a svoje postoje nezmením po tom všetkom, čo viem.
ale dík za článok!
nehádž to na mňa!
to nie je pekné!
a pevne verim ze ma tiez dost knih nacitanych a prednasok napozeranych xD
Lekári možno vedia čo je pre teba správne ale nerobia to.
Stačí si pozrieť už len, že nadštandartné služby , výber izby , suma ... WTF , biznis ako všetko iné v medicíne.
a má pravdu v tom, že dnešné ženy sú úplne iné ako kedysi, pretože majú do hláv natlačené halušky (hlavne vďaka doktorom), ktoré kedysi ženy vôbec netrápili. a vďaka tomu vzniká neopodstatnený strach a opatrnosť (nesprávneho charakteru) a pocit, že bez doktora niečo tak prirodzené a dokonalo vymyslené prírodou, nezvládnu.
@mm47 ver, že ani doktori to v mnohých prípadoch nevedia, lebo sa učia totálne hlúposti na medine.
(švagriná je doktorka a sama mi hovorila, čo za alibistické kecy im tam vedeli prednášať.)
síce hej, zachráni sa teraz viac detí pokiaľ ide o predčasné narodenie, alebo nejakú komplikáciu pri pôrode.
no na druhej strane tie všetky lieky a vyvolávačky a sračky, čo do žien pichajú spôsobujú, že sa omnoho viac voľajako zdravotne postihnutých detí rodí a častokrát aj mŕtvych.
a tvrdenie ze vedia co je spravne ale to nerobia je dost nespravne podla mna, to akoze doktor vie ze ako v tom co etela linkol, napriklad ockovat novorodencov... takze vedia ze je to dobre a preto neockuju alebo vedie ze to skodi a preto ockuju ? to druhe ti je dufam jasne ze je blbost
a nenazyval by som hocijaku opatrnost pri niecom takomto neopodstatnenou, hlavne ked spociva len v tom mat pri sebe vybavenie a doktorov ktori mozu zachranit zivot o__O
Ale s medicínou hej.
Viem si predstaviť , to musia byť teda žvásty
spytaj sa, prosim DD
To že oni sú na medicíne 7 či koľko neznamená že tam nemajú plno pičovín čo s tým ani nemá nič spoločné.
ale tou opatrnosťou som myslela vyvolávanie strachu. (asi som sa mala lepšie vyjadriť, prepáč.)
a strach je vždy neopodstatnený a hlavne je to tak obrovská psychická a následne aj fyzická brzda, že sa ani nečudujem následným komplikáciám a (ne)vyhnutnosti liekov.
česť výnimkám!
a pristup ze vsetko co pisu a radia si treba negovat a mas dokonaly navod, je dost nestastny....
Ale pri súčasnom stave v SR kde je podľa mňa až príliš veľa prípadov kedy niekto zomrie v nemocnici pre nejakú úplnú pičovinu si myslím že až taký rozdiel to nie je.
tak predošlé komenty na teba ruším.
a na základe nových už správne prečítaných informácií využívam svoje právo sa radšej nevyjadriť teda.