ak to mas zajtra tak sa na Shakespeara vyser, lebo budes vyzerat pred superstar porotou trapne... odporucam zvolit nieco jednoduchsie - ak hodis mail, nejaky text ti poslem...
a inak riesit to den predtym... bud si supertalent, alebo zbohom
the importance of being earnest.. ja by som zvolila wildea.. je to klasika ale nie taka otrepana ako shakespeare.. alebo mark ravenhill, nech ich to trocha zobudi, nim urcite zaujmes
@minimalista alebo skús prednášať Telefónny zoznam, resp. Zlaté stránky. Počas prvého dňa potrebuješ zaujať, nie odrecitovať nejaký extra vážny dramatický text.
@minimalista no ja by som skúsila niečo z Doktor Jackyl a Mr. Hyde....je to jedna dvojpostava a pritom je to monológ, ak nájdeš nejakú časť, kde sa rozpráva sam so sebou
hej, na Shakespearovi sa najlepšie ukáže, kto je nesebareflexívny idiot a vyberie si niečo, čo bude mať okrem neho ešte 100 ľudí a bude ten stoprvý, ktorý to dokurví rovnako ako všetci pred ním
osobne by som volila napríklad Moliéra, ktorý sa pri troche snahy dá zahrať výborne, už len preto, že nejde o nejakú strašne vážnu tragédiu...
Ak nemáš skúsenosť s rýmovaným textom určite by som si Shakespeara ani nič také nebrala. Ten text nad tebou vyhrá. Vyber si niečo písané neviazanou rečou. Možno by som aj volila Čechovovu Čajku a prepojiť Treplevove monológy zo začiatku prvého dejstva alebo niečo iné, kde nemáš rým, aby si nemal problémy vytvoriť si vlastné tempo. S tým majú problémy aj mnohý vyštudovaný herci.
@midnight - Neviem či som niekde spomínal herectvo... ale ok..
Viem, že som sa zobudil dosť skoro... Ale nejak som si zle rozvrhol čas, kedže to nie je jediná VŠ kam som sa mal pripravovať. A na monológ som akosi pozabudol...
@minimalista - herectvo si nespomínal, ale disponujem vecou ktorá sa volá logika, a logika hovorí, že ak máš zajtra príjmačky na VŠ (pričom ešte nie je sezóna príjmačiek, čiže sú to talentovky), a potrebuješ sa naspamäť naučiť kvôli nim monológ, tak sa VEĽMI pravdepodobne o herectvo, alebo nejaký jeho derivát (čiže niečo čo má s herectvom/divadlom/filmom niečo spoločné) jedná. nejde o to či to je alebo nie je konkrétne a presne herectvo, ide o to že sa proste hlásiš na školu zaoberajúcu sa týmto druhom umenia, a nevieš o ňom dosť ani na to aby ťa nejaký monológ napadol. pravdepodobne ich nespravíš, a to nie je prianie, ale konštatovanie, príjmačky na VŠMU a podobné školy spočívajú prevažne z toho čo si myslím že by tá škola práve mala učiť, čiže história umenia/filmu/divadla, v zmysle undergroundové filmy a ich režiséri, a podobne, proste potrebuješ mať prehľad v umení na takej úrovni, že ak by si ho mal, tak by si sa túto otázku nepýtal. každopádne držím palce
Celkom fajn postreh... Ide o to, že ja poznám len tie najznámejšie monológy... A to bude mať snáď každý. Tak som čakal, že tu niekto napíše, niečo menej známe. Hej, máš pravdu, nie je to podstatné, ale až tak mi na tom nezáleží... len tam nechcem prísť s tým, že sa postavím a nič im tam nepoviem Táto VŠ nie je moja priorita... Rozhodne ale ďakujem za názor...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
alebo si vyber niečo z williama tella!!!!!
a inak riesit to den predtym... bud si supertalent, alebo zbohom
a shakespeara milujem, ale nebrala by som od neho nic na prijimacky.. je to dost "tuctove" a stavim sa, ze to tam bude mat dost ludi
osobne by som volila napríklad Moliéra, ktorý sa pri troche snahy dá zahrať výborne, už len preto, že nejde o nejakú strašne vážnu tragédiu...
@midnight - Neviem či som niekde spomínal herectvo... ale ok..
Viem, že som sa zobudil dosť skoro... Ale nejak som si zle rozvrhol čas, kedže to nie je jediná VŠ kam som sa mal pripravovať. A na monológ som akosi pozabudol...
Celkom fajn postreh... Ide o to, že ja poznám len tie najznámejšie monológy... A to bude mať snáď každý. Tak som čakal, že tu niekto napíše, niečo menej známe. Hej, máš pravdu, nie je to podstatné, ale až tak mi na tom nezáleží... len tam nechcem prísť s tým, že sa postavím a nič im tam nepoviem Táto VŠ nie je moja priorita... Rozhodne ale ďakujem za názor...