@dominikaxy ak si si to u nich vsimla,ze je to ''rovnake'' ako u vas tak sa s nou porozpravaj o tom..a ked to bude tak,ze mate ten problem tak potom pred lyziarakom sa porozpravajte s profkou,ze mate taky problem a da vas na jednu 2jku a urcite vam vybavi take postelne pradlo..
chce to len rozhovor,ale zacat musis ty kedze si si to vsimla..alebo ju pozvi k sebe domov a nenapadne jej to ukaz,ze aj ty mas taky problem.
asi by som sa opytal naco ma nepremokavu plachtu ak si vsimne nervoznu odpoved alebo viac menej nelogicku tak je to dobre znamenie ..je to fakt zlozita situacia .... ale hlavne nejako s humorom sa jej opytaj a nadnes tu temu sprav z toho banalitu pred nou ...fakt neviem hlavne humor si myslim
skúšam sa zamyslieť nad tým, čo by som robila ja...
asi by som to "riskla" a povedala by som jej o tom....že si to ešte nikomu nehovorila, a že máš pocit, že jej to povedať môžeš. Takým odľahčeným spôsobom, so štipkou humoru A že či ti ona nevie poradiť, čo s tým...
Aj keď je pravda, že dievčatá sú klebetné, no keď chceš ísť na lyžiarsky, niekto sa o tom aj tak dozvie.
možno by si sa mohla opýtať jej rodičov nie? keby si im vysvetlila o čo ide určite by z toho nerobili drámu...teda neviem či by si nato mala príležitosť ale tak za pokus to stojí si myslím
hm, mala by si vidieť v nemocnici ake majú holky problémi, rovno to povedz kamoške, veď to nie je žiadna hanba a padne ti kameň starosti zo srdca .......filip
na toto nie je jednoduché dať spoľahlivú radu, ale v prvom rade si asi musíš ujasniť, či je ona ten typ dievčaťa, ktoré si tvoje tajomstvo nechá pre seba a nebude ho rozširovať ďalej. verím, že vo vašom veku by to už nemusel byť taký problém, ale naozaj si to rozmysli.
S pravdou von musíš ísť pred ňou ty, nemôžeš na ňu ani najmenej tlačiť, aby s nejakým priznaním vyšla ona, bude jej to nepríjemné a môže sa k tebe začať správať nepredvídateľne. ak si teda myslíš, že jej môžeš dôverovať, tak jej povedz o svojom probléme, predsa nie je nutné, aby ste obe na izbe na tom boli rovnako, stačí, keď ona bude o probléme vedieť, bude ho rešpektovať a nebude jej vadiť byť s tebou na izbe. avšak keďže existuje istá pravdepodobnosť, že problém má aj ona, možno to bude riešenie aj pre ňu a tiež sa ti prizná.
ak si myslíš, že sa jej mlčanlivosti nedá stopercentne dôverovať, nemáš v triede nejakú kamarátku, ktorej dôveruješ viac? podľa mňa sa v každej triede musí nájsť niekto, kto nepotrebuje klebetiť o veciach, ktoré sú dotknutej osobe nepríjemné. v každom prípade to ale bude vyžadovať rozhovor, pri ktorom sa asi nebudeš cítiť dvakrát dobre, ale bez toho to podľa mňa nepôjde.
@nathalii ked sa ona bojí spravit po tom ako to možno zistila prvý krok tak jej kamarátka to po tých istých zistených info asi tiež nebude chcieť riskovať že ju vysmeje celá škola...
Napadlo ma, že ju pozvem k nám (neviem či by prišla, mňa k ním tiež priviedla len úplná náhoda) a zariadím to tak, aby si všimla, že sa pocikávam, alebo jej to rovno poviem, ale kým si nebudem istá, že sa tiež pomočuje, nemôžem to urobiť, lebo ak to všetko u nej, bola len nejaká náhoda, tak môžem rovno zmeniť školu. Ten posmech, by som nevydržala. Neviem si predstaviť, aká náhoda, by to mohla byť, ale čo ak? Napadá vás nejaký iný dôvod, prečo tam boli také plachty a to prádlo a prečo má aj na posteli nepremokavú plachtu? Od včera na nič iné nemyslím a som už nešťastná z toho, že neviem ako ďalej, lebo predsa len, sú to isté indície a nerada by som prepásla šancu, aspoň raz v živote zažiť, nejaký pekný pobyt mimo domu.
Povec rodičom že máš "podozrenie" že má taký istý problém, a že na ten lyžiarský naozaj chceš ísť. A ak by sa dalo, aby sa tvoji rodičia porozprávali s jej, tý by to určite nepovedali..
Nádherné rozprávanie. Našla som sa v ňom. V živote to ozaj tak chodí, že o svojích trápeniach navzájom nevieme, lebo ich dokonale skrývame i keď častokrát, by nám pomohlo, keby sme o nich navzájom vedeli. Verím, že sa v tom príbehu nájdeme obe.
Prvý krok musím urobiť ja, no neviem si ho predstaviť a neskutočne sa bojím, že to bude zlý krok.
@dominikaxy zlý krok to nebude, lebo tým pomôžeš aj jej. Ak má rovnaký "problém" tak sa jej uľaví. Takmer určite to vníma podobne ako ty. Priateľstvo musí byť o otvorenosti, nie o zakrývaní vlastných nedostatkov. Taká otvorenosť a úprimnosť vaše priateľstvo len zosilní ak je pravé.
Ja by som sa jej na to tiez ako koala2 Spytaj sa jej na co ma tu plachtu a podla odpovede by si to mala spoznat. Naozaj to sprav tak, tym nic neriskujes. Bude to v pohode, drzim prsty
Napadá mi, že to mohlo byť ešte tak, že u nej prespal niekto s takým problémom, napr. stará mama na návšteve ( iný starší chorý človek ) a ty si prišla deň po tej noci a druhú noc tam mal ešte zase spať na jej posteli a ona možno spala na gauči.
Ale myslím si, že by si to aj tak mala risknúť, aby si nebola neskôr zvedavá, lebo teraz máš dôvod to zistiť a ktovie, či sa ti ešte naskytne takáto príležitosť, ak vôbec nejaká ďalšia bude...Držím ti palce, nech nájdeš spriaznenú dušu. Keby si ju pozvala, ako už bolo spomenuté, najprv k sebe a naaranžovala tie plachty tak ako u nej a skomentovala ich v štýle, že to sa dáva ľuďom, ktorí majú tento problém, tak ak sa bude tváriť nezainteresovane, viditeľne nebude klamať, tak povedz, že kiež by si to už nemusela riešiť a možno sa prizná . Keď nie, tak sa jej spýtaj priamo, z čoho ju podozrievaš a aj povedz, že kvôli lyžiarskemu, lebo ak to budeš skúšať len tak nenápadne, budeš si neskôr vyčítať, že možno by sa veci vyvinuli lepšie, keby si bola otvorená. Myslím, že môžeš len získať, ak sa odvážiš. No a môžeš aj zmeniť školu ale tak snáď to dopadne lepšie.
To tričko a tie nohavičky, ktoré sa tam sušili, aj tie ktoré už boli suché, určite neboli starého, chorého človeka a okrem toho, majú obrovský dom s nejednou hosťovskou izbou. Musím nejak zistiť aká je pravda, lebo ak túto príležitosť prepasiem, budem ľutovať. Veľmi by som chcela ísť na ten lyžiarsky, ale nie za cenu ďalšieho posmechu, preto dúfam, že sa dozviem ako to je.
Pozvi ju k sebe a ak si tie veci všimne, spýta sa ťa.
Ak nie spýtaj sa jej ty. Priznaj sa jej, že si si všimla, že má nepremokavú plachtu. Ak sa Ti k tomu vyjadrí kladne povedz jej, aby nemala obavy keďže to isté prežívaš aj ty
Rozmýšľam, že to tak urobím, ale mám strach, lebo keď ona ten problém nemá a bude jej jasné, že ja ho mám, tak to rozkecá. Celá škola sa mi bude smiať. Myslím si, že sme na tom rovnako, ale tá neistota ma ničí a naháňa mi strach.
Veď práve. Síce sa mi to nezdá, že by pravidelne ušpinila aj paplón a vankúš, ale napadlo ma to. Jedna sada prádla, t.j. nepremokavá plachta, obliečky, tričko a nohavičky sa sušila na sušiaku a druhá už bola suchá, poskladaná pri sušiaku. Na posteli mala ďalšiu nepremokavú plachtu. Je mi to divné. To pravidelne pošpiní celú posteľ? Možné je však všetko, aj preto rozmýšľam, či na to radšej nezabudnúť.
Pozri, keď sa jej to nespýtaš teraz, aj tak na to nezabudneš...budeš si to vyčítať sama ešte viac a to ti ako pomôže v liečbe? Len o to horšie. Ja som poznala jednu holku ako si ty, ale keď som vedela, že to rieši, nemohla som jej ani nič vyčítať. Ty sa predsa liečiš, tak nikto ti nemôže vyčítať nezodpovednosť. Len sa ti môže uľaviť. Myslím si, že ak jej svoju situáciu v súvislosti s lyžiarskym opíšeš tak ako nám, bude s tebou súcitiť a nebude schopná o tom klebetiť. Aj tak sa nemáš za čo hanbiť, lebo sú horšie choroby a ona sama nevie udržať plachtu cez noc čistú ( aj keby kvôli krámom ). Kvôli nej sa tiež musí čistiť, takže ty máš na to diagnózu a aj ona sa musí trápiť s výčitkami svedomia. Takže je tam veľká šanca, že máte podobné pocity, ktoré môžete v oboch prípadoch zdieľať...pochopí, že aj ty máš obmedzenia v živote a kvôli tomu sa bojíš chodiť do spoločnosti...tak aj keby nemala rovnakú dg, nebude mať čo závidieť.
Asi máš pravdu, asi by som si to vyčítala, lebo predsa je to šanca, i keď malá, aby som aspoň raz niečo zažila. No poznám ju a som si takmer istá, že ak nemá rovnaký problém, tak o mne rada bude klebetiť. Občas sa stáva, že ľudia príjemne prekvapia, preto to možno risknem. Budem o tom ešte rozmýšľať a uvidím. Snáď sa rozhodnem správne a nebudem ľutovať. Dík za povzbudenie.
@dominikaxy Každé haló tri dni trvá... Zvládneš to. Aspoň uvidíš, kto je tvoj ozajstný priateľ. Som rada, že si našla odvahu k prvému kroku a to priznať sa tuto.
Aj ja si myslím že by si sa jej mala spýtať alebo ju pozvať k sebe, alebo to riešiť cez rodičov, alebo cez triednu..potom nám daj vedieť ale ako to dopadlo celé
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
chce to len rozhovor,ale zacat musis ty kedze si si to vsimla..alebo ju pozvi k sebe domov a nenapadne jej to ukaz,ze aj ty mas taky problem.
asi by som to "riskla" a povedala by som jej o tom....že si to ešte nikomu nehovorila, a že máš pocit, že jej to povedať môžeš. Takým odľahčeným spôsobom, so štipkou humoru A že či ti ona nevie poradiť, čo s tým...
Aj keď je pravda, že dievčatá sú klebetné, no keď chceš ísť na lyžiarsky, niekto sa o tom aj tak dozvie.
Neboj sa, podľa mňa to vôbec nie je hanba.
S pravdou von musíš ísť pred ňou ty, nemôžeš na ňu ani najmenej tlačiť, aby s nejakým priznaním vyšla ona, bude jej to nepríjemné a môže sa k tebe začať správať nepredvídateľne. ak si teda myslíš, že jej môžeš dôverovať, tak jej povedz o svojom probléme, predsa nie je nutné, aby ste obe na izbe na tom boli rovnako, stačí, keď ona bude o probléme vedieť, bude ho rešpektovať a nebude jej vadiť byť s tebou na izbe. avšak keďže existuje istá pravdepodobnosť, že problém má aj ona, možno to bude riešenie aj pre ňu a tiež sa ti prizná.
ak si myslíš, že sa jej mlčanlivosti nedá stopercentne dôverovať, nemáš v triede nejakú kamarátku, ktorej dôveruješ viac? podľa mňa sa v každej triede musí nájsť niekto, kto nepotrebuje klebetiť o veciach, ktoré sú dotknutej osobe nepríjemné. v každom prípade to ale bude vyžadovať rozhovor, pri ktorom sa asi nebudeš cítiť dvakrát dobre, ale bez toho to podľa mňa nepôjde.
držím palce
Nádherné rozprávanie. Našla som sa v ňom. V živote to ozaj tak chodí, že o svojích trápeniach navzájom nevieme, lebo ich dokonale skrývame i keď častokrát, by nám pomohlo, keby sme o nich navzájom vedeli. Verím, že sa v tom príbehu nájdeme obe.
Prvý krok musím urobiť ja, no neviem si ho predstaviť a neskutočne sa bojím, že to bude zlý krok.
Ale myslím si, že by si to aj tak mala risknúť, aby si nebola neskôr zvedavá, lebo teraz máš dôvod to zistiť a ktovie, či sa ti ešte naskytne takáto príležitosť, ak vôbec nejaká ďalšia bude...Držím ti palce, nech nájdeš spriaznenú dušu. Keby si ju pozvala, ako už bolo spomenuté, najprv k sebe a naaranžovala tie plachty tak ako u nej a skomentovala ich v štýle, že to sa dáva ľuďom, ktorí majú tento problém, tak ak sa bude tváriť nezainteresovane, viditeľne nebude klamať, tak povedz, že kiež by si to už nemusela riešiť a možno sa prizná . Keď nie, tak sa jej spýtaj priamo, z čoho ju podozrievaš a aj povedz, že kvôli lyžiarskemu, lebo ak to budeš skúšať len tak nenápadne, budeš si neskôr vyčítať, že možno by sa veci vyvinuli lepšie, keby si bola otvorená. Myslím, že môžeš len získať, ak sa odvážiš. No a môžeš aj zmeniť školu ale tak snáď to dopadne lepšie.
To tričko a tie nohavičky, ktoré sa tam sušili, aj tie ktoré už boli suché, určite neboli starého, chorého človeka a okrem toho, majú obrovský dom s nejednou hosťovskou izbou. Musím nejak zistiť aká je pravda, lebo ak túto príležitosť prepasiem, budem ľutovať. Veľmi by som chcela ísť na ten lyžiarsky, ale nie za cenu ďalšieho posmechu, preto dúfam, že sa dozviem ako to je.
Ak nie spýtaj sa jej ty. Priznaj sa jej, že si si všimla, že má nepremokavú plachtu. Ak sa Ti k tomu vyjadrí kladne povedz jej, aby nemala obavy keďže to isté prežívaš aj ty
Veď práve. Síce sa mi to nezdá, že by pravidelne ušpinila aj paplón a vankúš, ale napadlo ma to. Jedna sada prádla, t.j. nepremokavá plachta, obliečky, tričko a nohavičky sa sušila na sušiaku a druhá už bola suchá, poskladaná pri sušiaku. Na posteli mala ďalšiu nepremokavú plachtu. Je mi to divné. To pravidelne pošpiní celú posteľ? Možné je však všetko, aj preto rozmýšľam, či na to radšej nezabudnúť.
Asi máš pravdu, asi by som si to vyčítala, lebo predsa je to šanca, i keď malá, aby som aspoň raz niečo zažila. No poznám ju a som si takmer istá, že ak nemá rovnaký problém, tak o mne rada bude klebetiť. Občas sa stáva, že ľudia príjemne prekvapia, preto to možno risknem. Budem o tom ešte rozmýšľať a uvidím. Snáď sa rozhodnem správne a nebudem ľutovať. Dík za povzbudenie.
Aj ja si myslím že by si sa jej mala spýtať alebo ju pozvať k sebe, alebo to riešiť cez rodičov, alebo cez triednu..potom nám daj vedieť ale ako to dopadlo celé