Sexuálne obťažovanie - sexuálne narážky, návrhy, popiskovanie, chytanie za zadok a pod. (napr. súčasná aféra s Marošom Kramárom)
Šikana - permanentné zosmiešňovanie a posmešky, vylučovanie z kolektívu, strápňovanie, nadávky, urážky, ničenie vecí a pod.
Keďže v súčasnej ére "me too", kde v Amerike sa dá už zažalovať aj za najmenší sexuálny náznak či vyvodenie následkov povedzme na pracovisku a začala to byť celosvetovo veľmi aktuálna a medializovaná téma, zatiaľ čo šikane na škole, kolektíve či na pracovisku sa zďaleka takéj pozornosti nedostáva, zaujímalo by ma, ako to vnímate vy.
ono je to dosť ťažké. Lebo mi tu chýba možnosť, že považujem to za rovnako závažné. Ak si musím vybrať tak asi sexuálne obťažovanie. Lebo to nemusia byť len malé narážky a vtípky... ale môže z toho nakoniec byť aj niečo oveľa horšie.
Každopádne keby tu bola možnosť, tak oboje je pre mňa porovnateľne veľký problém.
Ja hlavne nechápem, prečo ak chceme poukázať na jeden problém, by sme mali zároveň banalizovať iný problém, zvlášť ak tieto dva so sebou nemusia súvisieť
@endre-silentname Uvažovala som veľmi aj nad takouto možnosťou, ale myslím, že každý aspoň trošku sa prikláňa k niečomu viac. Vôbec to neznamená, že to druhé nie je tiež závažný problém, ktorý by bolo dobre riešiť. Čo sa týka toho sexuálneho obťažovania, nemyslela som nič až tak vážne, preto som doplnila v názve to slovko "mierne" a aj uviedla príklady v 1. komente, kedy sa naozaj jedná o ľahký relatívne "nevinný" flirt ako popiskovanie či sexuálne ladený komentár od niekoho na ulici, tľapnute kolegyne po zadku a také veci. Príp. to Kramárovo poškrapkanie maskérky a tak. Vlastne hlavne táto aféra ma najviac donútila k tejto ankete, pretože sama viem, ako dlhoročná neprestajná šikana a vylučovanie z kolektívu môže človeka výrazne ovplyvniť aj na celý život a pritom nevidím, že by sa to tak výrazne riešilo a medializovalo ako práve táto teraz tak "populárna" téma. A teda ja osobne šikanu považujem za neporovnateľne väčší problém (ale tak to je samozrejme len môj pohľad a skúsenosť, preto ma zaujímal, ako to vnímajú ostatní). A taktiež si myslím, že šikana je aj omnoho rozšírenejší problém, najmä medzi deťmi a mladými ľuďmi, ale často aj na pracovisku a pod. Naviac niektorým ženám môže byť nejaký ľahký nevinný flirt aj sympatický, zatiaľ čo si neviem predstaviť človeka, ktorému by robila dobre permanentná psychická šikana.
Tiež aj jedno aj druhé považujem za veľký problém. A zároveň nesúhlasím s tvrdením, že šikanovaniu sa nevenuje až taká pozornosť. Ťažko je to ale porovnávať. Asi by som si vybrala šikanovanie, lebo tomu sa predsa len venuje o niečo menšia pozornosť.
A inac teda, za mna je zo strany obete ovela lahsie predist psychickej sikane nez nezelanemu fyzickemu kontaktu, no. A nevie, kde beries to, ze sikana je malo medializovana pretoze podla mna sa s roznou intenzitou dost husto riesi konstantne.
Mozno nie v celostatnych mediach ale no, zase, v kolektivoch dospelych ludi je o dost castejsie obtazovanie podriadenych nez sikanovanie podriadenych.
Toto mi pripomenulo..zrovna včera som čítala na IG o tom, aký smutný život má Britney a niekto tam začal písať, že je to síce smutné, ale sú horšie veci na svete, ako napr. hladné deti v Afrike a pod. A je to síce pravda, že sú horšie veci, ale neznamená to teraz, že toto zlé nie je.
To je ako keď si zlomíš ruku a niekto ti povie: nefňukaj! sú horše veci! Niekto ruky vôbec nemá!
....proste..to nie je súťaž...
@staphylococcus Lenže pokiaľ má nejaké dieťa povedzme nejaké psychické problémy, ako sociálnu úzkosť, príp. do nástupu do školy sa nestretávalo s žiadnymi rovesníkmi (jedináčik, ktorý nechodil do škôlky ani na ihrisko apod), takže prišlo do kolektívu, kde sa už detská vedeli presadiť, komunikovať medzi sebou, vedeli ako to v kolektíve chodí, tak tomu, kto túto skúsenosť nemá, tak ho jednoducho z kolektívu úplne vylúčia, vyhadzujú mu veci z tašky do koša, či vylejú fľašu vody na zošity, každú jednu prestávku sa mu smejú a ich najväčšia zábava je robiť týmto deťom zle, tak to dieťa sa asi ťažko v tom kolektíve naučí fungovať a brániť, skôr ho to poznačí tak, že sa stiahne do seba. To isté keď sa niekto povedzme staromódne či zle oblieka, keď niekto koktá, keď je tichý, utiahnutý, keď nevie ako na také správanie kolektívu reagovať... A to sa v horšom prípade odzrkadlí potom v celom nasledujúcom živote, že nebude vedieť, ako sa v kolektíve správať, čo sa môže zase prejaviť tým, že bude reagovať "trápne", odlišne ako ostatní, či úplne sa uzavrie pred ľuďmi a to len povedie k ďalšiemu ubližovaniu a možno aj k tomu, že v budúcnosti už dokáže len ťažko nadvazovať vzťahy, a to možno aj na pracovisku a zase bude skôr vylučovaný z kolektívvu a tak dokola.
Robila som 2 roky na Linke detskej istoty, kde sme mali veľký medzinárodný niekoľko ročný projekt venovaný šikane na Slovensku, osvete na školách, školeniach pedagógov a pod. Ale v dobe, keď som ja chodila na ZŠ a SŠ, tak sa šikane nevenovala absolútne žiadna pozornosť. Jednu učiteľku na ŽŠ permanentne šikanovali niekoľko rokov, raz jej už ublížili tak, že s plačom utiekla z triedy a už sa nikdy nevrátila, bola hospitalizovaná na psychiatrii. Na gymnáziu jediná zmienka od profesorky o šikane bola taká, že jeden deň po hodine prišla k našej skupinke v triede a s hrozou povedala, že ako to tam môžeme vôbec vydržať, že ona by to nezvládla a utekala preč. Žiadna pomoc od nikoho, absolútne nič. A ani žiadna psychologická pomoc pre deti, ktoré mali zjavne nejaký problém a preto boli permanentne šikanované a úplne vylučované z kolektívu, každý deň plakali na záchodoch, po vyučovaní a pod. Každý o tom vedel a nikto s tým nič nerobil.
Verím, že teraz už je tá osveta lepšia a sa tejto oblasti venuje snáď už aj na pedagogických školách, školeniach, triednických hodinách, rodičovských združeniach, že je aj nejaká automatická psychologická pomoc pre tieto deti a pod... Ale 15 rokov čo som ja chodila do školy, tak sa tomu nikto nevenoval absolútne vôbec.
Až tak sa v tom neorientujem, ale ako som počula, tak v Amerike sa dá vysúdiť kopu peňazí aj za nejaký ľahký sexuálny náznak na pracovisku. Je to tam podľa mňa dohnané už do absolútneho extrému. Ja nevravím, že to nie je vážny problém, lenže počujem o tom úplne zo všadiaľ a o šikane nepočujem takmer vôbec. Tá aféra s Kramárom sa mi zdá jednoducho prehnaná, všade sa to rieši akoby spravil neviem aký hrozný zločin... Uvítala by som, keby minimálne v takejto miere bola venovaná aj osveta šikany a nebola prehliadaná tak, ako pred 10 rokmi.
@mayben Ale veď ja som nepísala, že to nie je problém, len by som privítala, keby sa aspoň spolovice venovala taká pozornosť aj téme šikany Všade vidím videá, články, rozhovory o náznakoch sexuálneho obťažovania (teraz nemyslím znásilnenie, či sexuálne vydieranie zo strany nadriadených a pod.), ale už 20 rokov čakám, kedy sa bude takáto pozornosť venovať aj psychickej šikane a začne sa to naozaj radikálne riešiť a zatiaľ som sa nedočkala.
Zopakujem odstavec zhora: "Verím, že teraz už je tá osveta lepšia a sa tejto oblasti venuje snáď už aj na pedagogických školách, školeniach, triednických hodinách, rodičovských združeniach, že je aj nejaká automatická psychologická pomoc pre tieto deti a pod... Ale 15 rokov čo som ja chodila do školy, tak sa tomu nikto nevenoval absolútne vôbec."
Jednoducho to, do akých extrémov sa to vyšplhalo v Amerike, kedy sa pomaly muž nemôže na kolegyňu ani pozrieť, aby ho nezažalovala, mi už príde trochu prehnané. Rovnako ako tá aféra s Marošom Kramárom, pretože si nemyslím, že sparvil niečo tak hrozné (minimálne to určite nemyslel zle)...
Nejak mi prišlo ľúto, že o tom čítam a počúvam úplne všade a len by som uvítala, keby sa začalo viac hovoriť aj o probléme šikany, lebo veľa ľudí má pocit, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel...
sikana sa tyka slabych,necem zniet hlupo,ale kto ma ego,sebavedomie,vieru v seba,ten neni pre tyranov pritazlivy....vsetci sme ini,ide o to ako prezentujeme vlastnu osobu...
treba byt silny,ved tento svet neni lahky....nezalezi na nazoroch,vzhlade lebo vzdy sa najde niekto kto to pochopi....ide o to aku silu v sebe ukazete okoliu.."
A takých názorov prevláda strašne veľa, ale už sa nevraví o tom, že tie deti/ľudia za svoju inakosť nemôžu - môže to byť výchovou, prostredím v ktorom vyrastali, osobnosťou, povahou, psychickými problémami, ...
Jasne, chapem, jedno z toho sa ta osobne tyka druhe nie. Ale vedz, je velkeho mnozstva zien sa tyka prave to druhe a ze sa nam veci ako "ved to vobec nie je hrozne" "preco sa to tak nafukuje" a "ved to berte ako lichotku" VOBEC nepocuvaju dobre.
A argument zacinajuci "pocula som ze" je, no.
@sasi2680 Súhlasím, ale vidím v tom jeden rozdiel. Jednak si množstvo mužov neuvedomuje, že robia niečo zlé, resp. to minimálne nemyslia zle a je to len forma flirtu. Ďalšia vec je, že takéto ľahké náznaky flirtu môžu niektorým ženám aj imponovať. Opakujem, myslím tým naozaj ľahké náznaky. Naopak šikanátori dobre vedia, že robia niečo zlé a aj to myslia zle a pokiaľ je to neprestajný psychický teror, ktorý trvá aj niekoľko rokov, neverím, že by to mohlo niekomu nevadiť, resp. dokonca imponovať.
@azizi väčšinou sú to typy povahy, ktoré si robia čo chcú, a pri akomkoľvek náznaku nejakého odvetného úderu/reakcie vybuchnú a obujú sa do toho ešte viac.
A takychto je sporov či medzi susedmi hadkami na cestach, medzi cudzimi ľuďmi alebo aj na sudoch väčšina. Proste jeden robí niečo, druhému sa to nepáči, urobí niečo podobné ako protiútok, ten prvý mu to ešte 2x viac vráti, alebo sa s ním pôjde súdiť ako ho poškodil...
Proste provokatéri. Vymleté hlavy.
tak ale nemôžeš ani porovnávať "mierne" sex. obťažovanie s dlhoročnou psychickou šikanou.. takéto flirty niektorej žene vadiť nemusia, niektorej áno, tak isto ako nejaké posmešky v práci niekto môže brať v pohode a hodiť to za hlavu a niekomu to môže veľmi vadiť a ubližovať mu to
@staphylococcus Ale veď ja som nikde nenapísala, že by sa to nemalo riešiť, že to nie je veľký problém a že je to v poriadku. Je dobré o tom hovoriť a robiť osvetu. O tej USA je to všeobecne známe a naozaj je to tam dohnané do extrému (všeobecne je úplne absurdné, za čo všetko sa tam dá zažalovať a vysúdiť kopu peňazí, čo sa zvykne často aj zneužívať).
V @18 som aj uznala, že sa JEDNÁ tiež o formu šikany. Nechcem to zľahčovať. Len by som privítala, keby sa aspoň spolovice venovala taká pozornosť aj téme šikany. Nikde som napísala, že by sa táto téma nemala propagovať a medializovať a už vôbec nie, že by to mali ženy brať ako lichôtku a ešte raz opakujem, mám na myslí naozaj iba ľahký flirt. Dokonca moja veľmi dobrá kamarátka bola obťažovaná svojim školiteľom (ale naozaj extrémne, neustále obchytkávanie, návrhy a pod.) a veľmi ju to poznačilo snáď na celý život. Ten človek to robil viacerým študentkám a nakoniec bol zo školy kvôli tomu aj vyhodený. Ale nebolo to tak jednoduché, muselo svedčiť a vypovedať veľa dievčat, pre ktoré to nebolo vôbec ľahké a ťahalo sa to niekoľko rokov a ešte veľa študentiek si to muselo vytrpieť, keďže vedenie fakulty sa ho dlho zastávalo a vždy sa to nejak zamietlo pod koberec. Toto napríklad vnímam za naozaj veľký problém a nikdy by som si to nedovolila zľahčovať. Podobne ako som spomínala aj sexuálne vydieranie zo strany nadriadených a pod.
Snažila som sa len poukázať na to, že občasný ľahký flirt, ako keď niekto na ženu zapíska na ulici, či tá aféra s Kramárom (viď napr. tento rozhovor
sa podľa mňa rieši oveľa viac, ako téma šikany, ktorá by si tiež zaslúžila podľa mňa väčšiu osvetu. Lebo veľa ľudí má pocit, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, je to ich chyba, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel a tak...
Ale ešte raz, nevravím, že sexuálne obťažovanie, narážky a občasný nechcený flirt nie je problém. Je to problém a je správne, že sa o tom začalo hovoriť.
podla mna si si prave sama odpovedala na vsetko, na co som sa ta nepytala ale zaroven si prisla k celkom rozumnemu nazoru, takze cg.
Uz len dodam ze je blbost porovnavat hardcore niekolkorocnu sikanu s lahkym nevyziadanym flirtom. Ak chces porovnavat, tak porovnavaj lahke, mierne urazlive posmesky a lahky nevyziadany flirt alebo sikanu v intenzite v akej ju opisujes s tym, co sa dialo tvojej kamaratke. Lebo takto si si naschval vyrobila celkom nelogicky bias.
Toto je taaak zle polozena otazka. Zato ze jednej osobe nevadi vychytkavanie od spolupracovnikov a sexualne narazky od randomly ludi na ulici, neznamene ze to nebude vadit aj druhej...
Tu plati nie ze-nerob ludom to, co nechces aby robili tebe ale-Nerob ludom, co nechcu aby si im robil-lebo ked ja budem vychytkavat kolegu, pretoze chcem aby vychytkaval on mna, to este neznamena, ze on musi chciet a je mu moj kontakt prijemny.
Mierne. Mne vadi uz len ked sa ma omylom chyti clovek v MHD, lebo prechytava tyc a to som pritom clovek co robi doma take zverstva, ze by nie len kostol v ktorom sa spovedam padol, ale este aj vsetky v okolitych dedinach...
A hej, sexualne nasilie je forma sikany a tym ze sa rozobera jedna forma sikany, netreba bagatelizovat druhu a tvarit sa, ze jedna je menej zla ako druha.
Ano, ak blbo polozis otazku a das len dve moznosti, clovek sa prikloni k tej, ktora mu je blizsia(ci uz ju zazil, bol jej svedkom, alebo sa akurat tej formy boji). A toto je aj s Kramarom. Kramar je na pohlad slizky jak barel ziab, zeny ktorym sa stalo nieco zle, v nom proste toho nasilnika videli a mali potrebu o tom hovorit.
A za druhe, hrotili to bulvarne media, aby mali predaje, pretoze stary sliziak Kramar lepsie predava ako strelba na ZS... Je to smutne, ale je to tak. Malo mediam ide o objektivne informovanie.
Kauza Kramar ma uplne opacny efekt, pretoze niektori ludia nadobudnu dojem, ze pri sexualnom obtazovani sa robi z komara somara...
@sasi2680 Veď preto som to aj rozviedla v 1. komentári, aby bolo jasné, že myslím naozaj vážnu dlhodobú psychickú šikanu a len mierne sexuálne obťažovanie. Pretože mám pocit, že tomu druhému menovanému sa venuje aktuálne omnoho väčšia pozornosť, než tej šikane :/ A to mi je práve ľúto.
Z 1. komentu:
Sexuálne obťažovanie - sexuálne narážky, návrhy, popiskovanie, chytanie za zadok a pod. (napr. súčasná aféra s Marošom Kramárom)
Šikana - permanentné zosmiešňovanie a posmešky, vylučovanie z kolektívu, strápňovanie, nadávky, urážky, ničenie vecí a pod.
(v ďalších príspevkoch som to aj potom rozviedla viac)
- čiže nemyslím len nejaké občasné posmešky od pár jedincov. To ani za šikanu osobne nepovažujem...
@staphylococcus Veď preto som to aj rozviedla v 1. komentári, aby bolo jasné, že myslím naozaj vážnu dlhodobú psychickú šikanu a len mierne sexuálne obťažovanie. Pretože mám pocit, že tomu druhému menovanému sa venuje aktuálne omnoho väčšia pozornosť, než aká sa kedy venovala šikane :/ A to mi je práve ľúto. Len z tohto dôvodu to porovnávam.
Z 1. komentu:
"Sexuálne obťažovanie - sexuálne narážky, návrhy, popiskovanie, chytanie za zadok a pod. (napr. súčasná aféra s Marošom Kramárom, či hore uvedený videorozhovor)
Šikana - permanentné zosmiešňovanie a posmešky, vylučovanie z kolektívu, strápňovanie, nadávky, urážky, ničenie vecí a pod."
(v ďalších príspevkoch som to aj potom rozviedla viac, čo tým myslím)
@nespiacakraska Ale veď ja som nepísala, že to nie je problém, len by som privítala, keby sa aspoň spolovice venovala taká pozornosť aj téme šikany Všade vidím videá, články, rozhovory o náznakoch sexuálneho obťažovania (teraz nemyslím znásilnenie, či sexuálne vydieranie zo strany nadriadených a pod.), ale už 20 rokov čakám, kedy sa bude takáto pozornosť venovať aj psychickej šikane a začne sa to naozaj radikálne riešiť a zatiaľ som sa nedočkala.
Ale ešte raz, nevravím, že sexuálne obťažovanie, narážky a občasný nechcený flirt nie je problém. Je to problém a je správne, že sa o tom začalo hovoriť.
ĽUDIA, prosím, ešte raz! Ja som NIKDE nepísala, že nie je dobré hovoriť o sexuálnom obťažovaní, zneužití či len nechcenom flirte, narážkach a pod. Je dobré, že sa tomu robí osveta. Ja by som bola len rada, ak by sa aspoň spolovice taká pozornosť venovala aj problému šikany. To je všetk
@staphylococcus@sasi2680 skúsim Skúsim vysvetliť ešte raz, čo ma k tomu porovnávaniu viedlo. Po zhliadnutí niekoľkých videí a rozhovorov, článkov a reportáží venovaných nechcenému flirtu, mi prišlo ľúto, že o šikane (ale naozaj šikane, nie občasných posmeškoch) nie je tomuto problému venovaná aspoň spolovice taká pozornosť a je mi to ľúto. Lebo tiež si myslím, že sa to úplne porovnávať nedá. Je mi ľúto, že sa to rieši omnoho viac a je tomu venovaná omnoho väčšia pozornosť, ako téme šikany, ktorá proste asi nie je tak "populárna" a zaujímavá pre bulvárne médiá, novinárov a "influencerov" a ja by som si len priala, aby sa aj šikane venovala aspoň spolovice taká pozornosť, ako nechcenému flirtu či kramárovi.
Nejak mi prišlo ľúto, že o tom čítam a počúvam úplne všade a len by som uvítala, keby sa začalo viac hovoriť aj o probléme šikany, lebo veľa ľudí má pocit, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel a pod.
A takých názorov prevláda strašne veľa, ale už sa nevraví o tom, že tie deti/ľudia za svoju inakosť nemôžu - môže to byť výchovou, prostredím v ktorom vyrastali, osobnosťou, povahou, psychickými či inými problémami, ... Možnože už je to s tou osvetou o niečo lepšie ako v minulosti, ale za 20 rokov som si nevšimla, že by sa to riešilo tak, ako teraz ten flirt a sexuálne obťažovanie (čo, opakujem, nie je zlé a som rada, ale ako už bolo spomenuté, osobne si myslím že tá šikana je problém tiež a zaslúžila by si podľa mňa tiež väčšiu osvetu). Ale už sa opakujem, snáď už je trochu jasnejšie o čo mi išlo. Proste oboje veci sú zlé, niekomu viac vadí to, niekomu to, niekto má horšie skúsenosti s tým a niekto s druhým (rešpektujem úplne preto všetky hlasy v ankete a nevidím na tom nič zlé - možno aj ja by som hlasovala za sexuálne obťažovanie, ak by som s tým mala horšie skúsenosti).
Zrejme si neuvedomujes, ze tym ze si z jednej formy sikany uviedla nieco... Meh... "Mierne"a z druhej zas horsie pripady, poukazujes nato, ze jedna by mala byt horsia ako druha. A stale uvadzas horsie a horsie formy bullyingu, pri druhej teme sa to nedeje, stale sme na urovni niecoho"mierneho"-navyse, polemizovat ved niektorej sa to moze pacit ale pri inej forme sikany sa to urcite nikomu nepaci. No nie, nemoze, pretoze ked sa jej to paci a chce to, je to uplne nie co ine, je to dvorenie, tu sa vobec nejedna o sexualne obtazovanie. Ak sa jedna o sexualne obtazovanie, no ver tomu, ze sa to ani jednej obeti nepaci, prosim nemiesajme nieco pekne, z coho vzisiel snad kazdy s nas-dvorenie dvoch ludi, so sexualnym nasilym. Toto je extremne zle, moze to zacat v ludoch vyvolavat dojem, ze dvorit niekomu je zle-no nie je! Lenze je zle, ak je jedinec debil a nerozozna ci niekomu dvori, alebo ho sexualne obtazuje...
Lebo ano, ty si to zrejme nevedome urobila, ale samozrejme viem, ze podla teba je kazda a nesuhlasis zo ziadnou, ale preto si dostala odpovede ake si dostala. Neverim tomu, ze si niekto mysli ze to robis schvalne, len nato poukazuje-z mojho pohladu je to nedobre, chapeme sa.
Myslim si, ze by sa nemalo hovorit len o jednej forme ale o vsetkych. To ak sa bude teraz hovorit zas len o bullyingu bude to iste ako co sa tebe nepaci-dava sa priestor len jednej. Sikanu treba prebrat ako celok, treba aby mala akakolvek obet sikany moznost sa ozvat-Ano, zazil som sikanu a je jedno ci bossing, bullying, staffing, alebo sexualne obtazovanie. Alebo viac dokopy(vysvetlim na konci) Pretoze ano, chapem, mrzi ta ze teraz maju obete jednej sikany vacsiu podporu a priestor sa vyjadrit ako druhe, ale tym, ze na nete vyhtotime jednu a z druhej vyberieme nieco"mierne"tomu nepomozeme, no chapes. Ci uz tu, alebo v mediach. Treba dat priestor vsetkym. Otvorme sa kazdej forme sikany, ci uz je lahka alebo nie, pretoze aj v bullyigu, moze byt niekomu neprijemne,"ak si z neho len niekto"mierne"utahuje". To je to iste ako pri sexualnom obtazovani. Ved si zistim, ci si to k tomu cloveku mozem dovolit.
A tym ze spadaju obe pod sikanu, aj tu si niekto agresor musi dokazat, ze ma nad obetou prevahu.
Lenze, sexualne obtazovanie je dost"ozhave"pretoze zachadza doslova do intimity jedinca. Takisto ho ponizuje, takisto mu moze sposobovat fyzicke zranenia, lenze este aj vojde do tej zony, na ktoru je vacsina ludi citlivych-intimnej. A pritom, toto absolutne oddelit nemozme, pretoze jedinec aj v ramci bullyingu, moze byt vystavovany aj sexualnemu nasiliu. Aj mobbingu, bossingu, proste vo vsetkych...
@nespiacakraska Áno, uviedla som hneď na začiatku ľahšiu formu sexuálneho obťažovania a ťažšiu formu psychickej šikany. Priviedla ma k tomu aféra okolo Kramára, veľká medializácia, prehnané zákony v USA, v ktorých aj za nevinný flirt je možné človeka zažalovať, video ktoré uvádzam v @21 kde až na pár výnimiek sa tiež uvádza len relatívne nevinné "obťažovanie" a pod. Neustále opakujem, že aj mierne narážky, poznámky so sexuálnym podtextom a pod. (ktoré môžu byť ženám extrémne nepríjemne a obťažujúce) sú problém. Je to PROBLÉM a je SPRÁVNE, že sa o tom začalo hovoriť. Je mi iba ľúto, že ani dlhodobej ťažkej forme šikany (ktorá je veľmi častá, najmä na školách a medzi mládežou), sa nevenuje snáď ani z polovice toľko pozornosti, ako miernej forme "sexuálneho obťažovania", citujem 1. koment "sexuálne narážky, návrhy, popiskovanie, chytanie za zadok a pod. (napr. súčasná aféra s Marošom Kramárom)". Možno som sa zle vyjadrila tým termínom "mierne sexuálne obťažovanie" v názve a príspevkoch. Priznávam, nevyznám sa príliš v tom názvosloví, ale aj preto som uviedla konkrétne príklady a v 1. komente som priblížila, čo presne mám na mysli.
"Treba dat priestor vsetkym. Otvorme sa kazdej forme sikany, ci uz je lahka alebo nie"
- s týmto naprosto súhlasím.
@nespiacakraska Ešte to som chcela, ja sa možno len zle vyjadrujem (za čo sa ospravedlňujem), alebo neviem kde robím chybu. JE DOBRÉ, že sa to medializuje a že sa o tom začalo hovoriť. Možno aj vďaka tomu si niektorí muži uvedomia, že to, čo niektorí z nich môžu považovať len za "relatívne nevinný flirt" - ako sexuálne narážky, návrhy, dotyky a pod. môže niektorým ženám byť extrémne nepríjemné a obťažujúce. A čím viac sa o tom bude v spoločnosti hovoriť a poukazovať na to, tak to môže pomôcť eliminovať aj ťažšie sexuálne delikty.
Ja sa len pýtam, prečo za 30 rokov môjho života sa taká pozornosť a osveta nevenovala aj problému šikany na školách. Pretože to je podľa mňa tiež veľmi vážny problém, ktorý môže človeka veľmi negatívne ovplyvniť aj na celý život. Na tému šikany som sa aj tu na Birdzi vyjadrovala x krát, veľmi som sledovala aj ten projekt ohľadom šikany, ktorý sme mali v práci, kde som robila. Snažím sa na ten problém dlhodobo poukazovať, no často sa stretávam s názorom, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel a pod. Nesúhlasím s týmto názorom, zaujíma ma táto téma a myslím si, že čím väčšia osveta a rozhovory na túto tému budú či už v médiách, medzi pedagógmi, rodičmi, žiakmi, na školách a pod., tým viac ľudí možno zmení pohľad a začnú to vnímať ako problém, ktorý TREBA riešiť a hovoriť o ňom.
@mielikki Vôbec ani jeden z tých problémov nebanalizujem, viď aj môj koment hneď na týmto. A zopakovala som to tu už mnoho krát. Možno to tak na prvý pohľad pôsobí, ale nie je to tak, naozaj Ospravedlňujem sa všetkým, ak to tak vyznelo. Ale naozaj som to tak vôbec nemyslela.
Ďakujem moc ešte raz všetkým za reakcie V podstate s vami vo všetkom súhlasím. Len som sa možno ja nejak zle vyjadrila, že to vyznelo inak, ako som myslela...
Vsak ale presne preto ti hovorime ze porovnavas zle. Ale to ti tu vysvetlovalo uz 5 ludi predomnou, takze asi nevymyslime. Mysli si co chces ako chces, mne sa tie slohove prace uz citat nechce, maj pekny vecer.
@staphylococcus Ja chápem, prepáč mi prosím. Ale bola by som veľmi rada, keby ešte @35 si si prečítala. Záleží mi na tvojom názore, myslím si, že si veľmi šikovná a inteligentná, aj keď podľa mňa na niektorých ľudí tu reaguješ na môj vkus trochu moc ostro (nemyslím seba). Ale naozaj si tvoj názor vážim. Ja len že je mi ľúto, ak celé toto fórum vyznelo nejak zle kvôli môjmu nepresnému vyjadrovaniu...
@mariquittka@23 Ak si aspoň ty pochopila pri mojom asi úplne neschopnom vyjadrovaní, že čo som tým všetkým mala na mysli, tak som veľmi rada, ďakujem moc Ja si viem priznať chybu, možno to bola aj zle postavená otázka, ale všetky názory, ktoré som prezentovala v komentoch, tak za tými si stojím... Pričom chápem aj názory odlišné, každý sme iní, nechcem prezentovať len moje postoje ako svätú pravdu.
No lebo sme postkomunisticka krajina, kde sa az po 30rokoch zacali ludia prejavovat slobodne a hovorit o tom co zazili...
Ale toto su vsetko len prve lastovicky Azizi. My sme ta generacia, ktora to musi riesit. Mladi ucitelia, mladi rodicia, proste nasa generacia...
Ved my sme rovesnicky, nie raz sa u nas stalo, ze prestarnuti ucitel si na niekoho zasadol a sikanoval ho. A mna oddrbala hlaska jednej starej labilnej ucitelky, to sa stazovala, ze teraz uz nemoze decko ani udriet. Ako wtf? Netvrdim ze deti nie su oprskle, ale mlatit decko, lebo mi prdlo v hlave? Cudzie decko???
Alebo ucitel po niekom od jedu drbol kluce, triednu knihu a pod? Lebo proste bol nezazivny(no ten konkretne bol), nevedel detska zaujat a tie sa spolu bavkali???
Alebo jeden chytil spoluziaka za krk a zacal ho slovne ponizovat???
Ked bolo toto v skolach, tak sa necuduj, ze sa sikana neriesila... A toto pride este doteraz ludom ok a budu tvrdit ze chudak ucitel. No nie chudak ucitel. Mali sme mali dost ucitelov(aj mladsich, aj starsich, no prisni boli ti starsi teda riadne, ale nedrbalo im) co bolo dobrych, co vedelo zaujat, co vedelo ako sa hovori naucit, ale mali sme aj starych labilov, co ked sa zle vyspali, tak robili spomenute veci vyssie...
Tebe na mojom nazore zalezi tak velmi, ze uz desiaty koment po sebe zaryto ignorujes, co sa ti snazim povedat ale neva, ved to je jedno, je to len birc.
A inac, ja nerada ludom hovorim, co si o nich naozaj myslim, ked sa snazim o zachovanie dobrych vztahov, ale ono je obcas ovela lepsie sa tak spravne nasrat a vec si vydiskutovat, nez sa za kazdu cenu tvarit najviac neskodne a nekonfliktne a nasrat vsetkych okolo tym, ze ce, moju nekonfliktnost sa so mnou vlastne neda diskutovat. Ale zase, to je jedno, ved je to len birc.
Aj keby neviem aky slizak povedal zene nieco ako: "mmmm, krasne leginy, ale viac by ma zaujimalo, co je pod nimi" *zmurk, zmurk*, nejde o sexualne obtazovanie. Ten chlap si moze vo svojich ociach pripadat ako inkarnacia Dona Juana, ale ide len o sedlacke balenie, nic viac. To, ze je nieco obtazujuce a zaroven to ma sexualny podton, z toho nerobi sexualne obtazovanie. V prehnanej miere sa dnes patologizuje benigne spravanie a snazime sa ludom vtlkat do hlav, ze su slabsi a neschopnejsi, nez naozaj su a zivime mentalitu obeti.
@azizi
hej pochopila som, lebo som zažila oboje, raz mi vypisoval jeden úchylák a mal blbé reči a blokla som ho, pokiaľ by to nebolo nejako vážne, odignorovala by som ho aj irl, nehovorím o znásilnení, to môže byť horšie než tá šikana.... ale psychická šikana v porovnaní s miernym obťažovaním má nielen psychické, ale aj fyzické dôsledky, teda u mňa.... a je pravda, že decká v triede vedia o tom, čo sa nemôže alebo nevie brániť úplny prd, prečo je tomu tak, len dávajú na prvý dojem, možno ani nie je prirodzený hanblivý introvert, ale okolnosti z neho urobia -napr. jedináčik, prísna výchova, nedostatok financií, choroby, výchova v štýle, že "slušné deti pritakávajú" a pod. a keď okolnosti pominú, môže byť normálnou súčasťou kolektívu, baviť sa a pod. ale čo z toho, keď ho odsúdia už na začiatku, keď nevedia, čím si prechádza....
ja osobne som si voci takym narazkam vybudovala hrosiu kozu a nepripustam si to k srdcu a rovno ich poslem dpc. Kdezto take posmesky by ma asi vedeli zranit aj teraz. Ale to je len moj subjektivny nazor.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
Keďže v súčasnej ére "me too", kde v Amerike sa dá už zažalovať aj za najmenší sexuálny náznak či vyvodenie následkov povedzme na pracovisku a začala to byť celosvetovo veľmi aktuálna a medializovaná téma, zatiaľ čo šikane na škole, kolektíve či na pracovisku sa zďaleka takéj pozornosti nedostáva, zaujímalo by ma, ako to vnímate vy.
Každopádne keby tu bola možnosť, tak oboje je pre mňa porovnateľne veľký problém.
Oba príklady považujem za rovnako zle a neprijateľné.
Mozno nie v celostatnych mediach ale no, zase, v kolektivoch dospelych ludi je o dost castejsie obtazovanie podriadenych nez sikanovanie podriadenych.
To je ako keď si zlomíš ruku a niekto ti povie: nefňukaj! sú horše veci! Niekto ruky vôbec nemá!
....proste..to nie je súťaž...
Robila som 2 roky na Linke detskej istoty, kde sme mali veľký medzinárodný niekoľko ročný projekt venovaný šikane na Slovensku, osvete na školách, školeniach pedagógov a pod. Ale v dobe, keď som ja chodila na ZŠ a SŠ, tak sa šikane nevenovala absolútne žiadna pozornosť. Jednu učiteľku na ŽŠ permanentne šikanovali niekoľko rokov, raz jej už ublížili tak, že s plačom utiekla z triedy a už sa nikdy nevrátila, bola hospitalizovaná na psychiatrii. Na gymnáziu jediná zmienka od profesorky o šikane bola taká, že jeden deň po hodine prišla k našej skupinke v triede a s hrozou povedala, že ako to tam môžeme vôbec vydržať, že ona by to nezvládla a utekala preč. Žiadna pomoc od nikoho, absolútne nič. A ani žiadna psychologická pomoc pre deti, ktoré mali zjavne nejaký problém a preto boli permanentne šikanované a úplne vylučované z kolektívu, každý deň plakali na záchodoch, po vyučovaní a pod. Každý o tom vedel a nikto s tým nič nerobil.
Verím, že teraz už je tá osveta lepšia a sa tejto oblasti venuje snáď už aj na pedagogických školách, školeniach, triednických hodinách, rodičovských združeniach, že je aj nejaká automatická psychologická pomoc pre tieto deti a pod... Ale 15 rokov čo som ja chodila do školy, tak sa tomu nikto nevenoval absolútne vôbec.
Až tak sa v tom neorientujem, ale ako som počula, tak v Amerike sa dá vysúdiť kopu peňazí aj za nejaký ľahký sexuálny náznak na pracovisku. Je to tam podľa mňa dohnané už do absolútneho extrému. Ja nevravím, že to nie je vážny problém, lenže počujem o tom úplne zo všadiaľ a o šikane nepočujem takmer vôbec. Tá aféra s Kramárom sa mi zdá jednoducho prehnaná, všade sa to rieši akoby spravil neviem aký hrozný zločin... Uvítala by som, keby minimálne v takejto miere bola venovaná aj osveta šikany a nebola prehliadaná tak, ako pred 10 rokmi.
Zopakujem odstavec zhora: "Verím, že teraz už je tá osveta lepšia a sa tejto oblasti venuje snáď už aj na pedagogických školách, školeniach, triednických hodinách, rodičovských združeniach, že je aj nejaká automatická psychologická pomoc pre tieto deti a pod... Ale 15 rokov čo som ja chodila do školy, tak sa tomu nikto nevenoval absolútne vôbec."
Jednoducho to, do akých extrémov sa to vyšplhalo v Amerike, kedy sa pomaly muž nemôže na kolegyňu ani pozrieť, aby ho nezažalovala, mi už príde trochu prehnané. Rovnako ako tá aféra s Marošom Kramárom, pretože si nemyslím, že sparvil niečo tak hrozné (minimálne to určite nemyslel zle)...
Nejak mi prišlo ľúto, že o tom čítam a počúvam úplne všade a len by som uvítala, keby sa začalo viac hovoriť aj o probléme šikany, lebo veľa ľudí má pocit, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel...
Skopírujem sem jeden komentár pod mojim blogom o šikane:
» birdz.sk/azizi/blog/sika...
"nevladala som to citat cele,prepac,ale...
nesuhlasim
sikana sa tyka slabych,necem zniet hlupo,ale kto ma ego,sebavedomie,vieru v seba,ten neni pre tyranov pritazlivy....vsetci sme ini,ide o to ako prezentujeme vlastnu osobu...
treba byt silny,ved tento svet neni lahky....nezalezi na nazoroch,vzhlade lebo vzdy sa najde niekto kto to pochopi....ide o to aku silu v sebe ukazete okoliu.."
A takých názorov prevláda strašne veľa, ale už sa nevraví o tom, že tie deti/ľudia za svoju inakosť nemôžu - môže to byť výchovou, prostredím v ktorom vyrastali, osobnosťou, povahou, psychickými problémami, ...
A argument zacinajuci "pocula som ze" je, no.
A takychto je sporov či medzi susedmi hadkami na cestach, medzi cudzimi ľuďmi alebo aj na sudoch väčšina. Proste jeden robí niečo, druhému sa to nepáči, urobí niečo podobné ako protiútok, ten prvý mu to ešte 2x viac vráti, alebo sa s ním pôjde súdiť ako ho poškodil...
Proste provokatéri. Vymleté hlavy.
V @18 som aj uznala, že sa JEDNÁ tiež o formu šikany. Nechcem to zľahčovať. Len by som privítala, keby sa aspoň spolovice venovala taká pozornosť aj téme šikany. Nikde som napísala, že by sa táto téma nemala propagovať a medializovať a už vôbec nie, že by to mali ženy brať ako lichôtku a ešte raz opakujem, mám na myslí naozaj iba ľahký flirt. Dokonca moja veľmi dobrá kamarátka bola obťažovaná svojim školiteľom (ale naozaj extrémne, neustále obchytkávanie, návrhy a pod.) a veľmi ju to poznačilo snáď na celý život. Ten človek to robil viacerým študentkám a nakoniec bol zo školy kvôli tomu aj vyhodený. Ale nebolo to tak jednoduché, muselo svedčiť a vypovedať veľa dievčat, pre ktoré to nebolo vôbec ľahké a ťahalo sa to niekoľko rokov a ešte veľa študentiek si to muselo vytrpieť, keďže vedenie fakulty sa ho dlho zastávalo a vždy sa to nejak zamietlo pod koberec. Toto napríklad vnímam za naozaj veľký problém a nikdy by som si to nedovolila zľahčovať. Podobne ako som spomínala aj sexuálne vydieranie zo strany nadriadených a pod.
Snažila som sa len poukázať na to, že občasný ľahký flirt, ako keď niekto na ženu zapíska na ulici, či tá aféra s Kramárom (viď napr. tento rozhovor
Uz len dodam ze je blbost porovnavat hardcore niekolkorocnu sikanu s lahkym nevyziadanym flirtom. Ak chces porovnavat, tak porovnavaj lahke, mierne urazlive posmesky a lahky nevyziadany flirt alebo sikanu v intenzite v akej ju opisujes s tym, co sa dialo tvojej kamaratke. Lebo takto si si naschval vyrobila celkom nelogicky bias.
Tu plati nie ze-nerob ludom to, co nechces aby robili tebe ale-Nerob ludom, co nechcu aby si im robil-lebo ked ja budem vychytkavat kolegu, pretoze chcem aby vychytkaval on mna, to este neznamena, ze on musi chciet a je mu moj kontakt prijemny.
Mierne. Mne vadi uz len ked sa ma omylom chyti clovek v MHD, lebo prechytava tyc a to som pritom clovek co robi doma take zverstva, ze by nie len kostol v ktorom sa spovedam padol, ale este aj vsetky v okolitych dedinach...
A hej, sexualne nasilie je forma sikany a tym ze sa rozobera jedna forma sikany, netreba bagatelizovat druhu a tvarit sa, ze jedna je menej zla ako druha.
Ano, ak blbo polozis otazku a das len dve moznosti, clovek sa prikloni k tej, ktora mu je blizsia(ci uz ju zazil, bol jej svedkom, alebo sa akurat tej formy boji). A toto je aj s Kramarom. Kramar je na pohlad slizky jak barel ziab, zeny ktorym sa stalo nieco zle, v nom proste toho nasilnika videli a mali potrebu o tom hovorit.
A za druhe, hrotili to bulvarne media, aby mali predaje, pretoze stary sliziak Kramar lepsie predava ako strelba na ZS... Je to smutne, ale je to tak. Malo mediam ide o objektivne informovanie.
Kauza Kramar ma uplne opacny efekt, pretoze niektori ludia nadobudnu dojem, ze pri sexualnom obtazovani sa robi z komara somara...
Z 1. komentu:
(v ďalších príspevkoch som to aj potom rozviedla viac)
- čiže nemyslím len nejaké občasné posmešky od pár jedincov. To ani za šikanu osobne nepovažujem...
Z 1. komentu:
"Sexuálne obťažovanie - sexuálne narážky, návrhy, popiskovanie, chytanie za zadok a pod. (napr. súčasná aféra s Marošom Kramárom, či hore uvedený videorozhovor)
Šikana - permanentné zosmiešňovanie a posmešky, vylučovanie z kolektívu, strápňovanie, nadávky, urážky, ničenie vecí a pod."
(v ďalších príspevkoch som to aj potom rozviedla viac, čo tým myslím)
S druhým odstavcom do bodky súhlasím...
Nejak mi prišlo ľúto, že o tom čítam a počúvam úplne všade a len by som uvítala, keby sa začalo viac hovoriť aj o probléme šikany, lebo veľa ľudí má pocit, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel a pod.
A takých názorov prevláda strašne veľa, ale už sa nevraví o tom, že tie deti/ľudia za svoju inakosť nemôžu - môže to byť výchovou, prostredím v ktorom vyrastali, osobnosťou, povahou, psychickými či inými problémami, ... Možnože už je to s tou osvetou o niečo lepšie ako v minulosti, ale za 20 rokov som si nevšimla, že by sa to riešilo tak, ako teraz ten flirt a sexuálne obťažovanie (čo, opakujem, nie je zlé a som rada, ale ako už bolo spomenuté, osobne si myslím že tá šikana je problém tiež a zaslúžila by si podľa mňa tiež väčšiu osvetu). Ale už sa opakujem, snáď už je trochu jasnejšie o čo mi išlo. Proste oboje veci sú zlé, niekomu viac vadí to, niekomu to, niekto má horšie skúsenosti s tým a niekto s druhým (rešpektujem úplne preto všetky hlasy v ankete a nevidím na tom nič zlé - možno aj ja by som hlasovala za sexuálne obťažovanie, ak by som s tým mala horšie skúsenosti).
Lebo ano, ty si to zrejme nevedome urobila, ale samozrejme viem, ze podla teba je kazda a nesuhlasis zo ziadnou, ale preto si dostala odpovede ake si dostala. Neverim tomu, ze si niekto mysli ze to robis schvalne, len nato poukazuje-z mojho pohladu je to nedobre, chapeme sa.
Myslim si, ze by sa nemalo hovorit len o jednej forme ale o vsetkych. To ak sa bude teraz hovorit zas len o bullyingu bude to iste ako co sa tebe nepaci-dava sa priestor len jednej. Sikanu treba prebrat ako celok, treba aby mala akakolvek obet sikany moznost sa ozvat-Ano, zazil som sikanu a je jedno ci bossing, bullying, staffing, alebo sexualne obtazovanie. Alebo viac dokopy(vysvetlim na konci) Pretoze ano, chapem, mrzi ta ze teraz maju obete jednej sikany vacsiu podporu a priestor sa vyjadrit ako druhe, ale tym, ze na nete vyhtotime jednu a z druhej vyberieme nieco"mierne"tomu nepomozeme, no chapes. Ci uz tu, alebo v mediach. Treba dat priestor vsetkym. Otvorme sa kazdej forme sikany, ci uz je lahka alebo nie, pretoze aj v bullyigu, moze byt niekomu neprijemne,"ak si z neho len niekto"mierne"utahuje". To je to iste ako pri sexualnom obtazovani. Ved si zistim, ci si to k tomu cloveku mozem dovolit.
A tym ze spadaju obe pod sikanu, aj tu si niekto agresor musi dokazat, ze ma nad obetou prevahu.
Lenze, sexualne obtazovanie je dost"ozhave"pretoze zachadza doslova do intimity jedinca. Takisto ho ponizuje, takisto mu moze sposobovat fyzicke zranenia, lenze este aj vojde do tej zony, na ktoru je vacsina ludi citlivych-intimnej. A pritom, toto absolutne oddelit nemozme, pretoze jedinec aj v ramci bullyingu, moze byt vystavovany aj sexualnemu nasiliu. Aj mobbingu, bossingu, proste vo vsetkych...
"Treba dat priestor vsetkym. Otvorme sa kazdej forme sikany, ci uz je lahka alebo nie"
- s týmto naprosto súhlasím.
Ja sa len pýtam, prečo za 30 rokov môjho života sa taká pozornosť a osveta nevenovala aj problému šikany na školách. Pretože to je podľa mňa tiež veľmi vážny problém, ktorý môže človeka veľmi negatívne ovplyvniť aj na celý život. Na tému šikany som sa aj tu na Birdzi vyjadrovala x krát, veľmi som sledovala aj ten projekt ohľadom šikany, ktorý sme mali v práci, kde som robila. Snažím sa na ten problém dlhodobo poukazovať, no často sa stretávam s názorom, že veď to je normálne, slabší jedinci si to jednoducho zaslúžia a môžu si za to sami, nemajú sa toľko ľutovať, majú byť priebojnejší a že to je predsa medzi detskami v puberte normálne, skoro každý si tým v istej forme prešiel a pod. Nesúhlasím s týmto názorom, zaujíma ma táto téma a myslím si, že čím väčšia osveta a rozhovory na túto tému budú či už v médiách, medzi pedagógmi, rodičmi, žiakmi, na školách a pod., tým viac ľudí možno zmení pohľad a začnú to vnímať ako problém, ktorý TREBA riešiť a hovoriť o ňom.
Ale toto su vsetko len prve lastovicky Azizi. My sme ta generacia, ktora to musi riesit. Mladi ucitelia, mladi rodicia, proste nasa generacia...
Ved my sme rovesnicky, nie raz sa u nas stalo, ze prestarnuti ucitel si na niekoho zasadol a sikanoval ho. A mna oddrbala hlaska jednej starej labilnej ucitelky, to sa stazovala, ze teraz uz nemoze decko ani udriet. Ako wtf? Netvrdim ze deti nie su oprskle, ale mlatit decko, lebo mi prdlo v hlave? Cudzie decko???
Alebo ucitel po niekom od jedu drbol kluce, triednu knihu a pod? Lebo proste bol nezazivny(no ten konkretne bol), nevedel detska zaujat a tie sa spolu bavkali???
Alebo jeden chytil spoluziaka za krk a zacal ho slovne ponizovat???
Ked bolo toto v skolach, tak sa necuduj, ze sa sikana neriesila... A toto pride este doteraz ludom ok a budu tvrdit ze chudak ucitel. No nie chudak ucitel. Mali sme mali dost ucitelov(aj mladsich, aj starsich, no prisni boli ti starsi teda riadne, ale nedrbalo im) co bolo dobrych, co vedelo zaujat, co vedelo ako sa hovori naucit, ale mali sme aj starych labilov, co ked sa zle vyspali, tak robili spomenute veci vyssie...
A inac, ja nerada ludom hovorim, co si o nich naozaj myslim, ked sa snazim o zachovanie dobrych vztahov, ale ono je obcas ovela lepsie sa tak spravne nasrat a vec si vydiskutovat, nez sa za kazdu cenu tvarit najviac neskodne a nekonfliktne a nasrat vsetkych okolo tym, ze ce, moju nekonfliktnost sa so mnou vlastne neda diskutovat. Ale zase, to je jedno, ved je to len birc.
hej pochopila som, lebo som zažila oboje, raz mi vypisoval jeden úchylák a mal blbé reči a blokla som ho, pokiaľ by to nebolo nejako vážne, odignorovala by som ho aj irl, nehovorím o znásilnení, to môže byť horšie než tá šikana.... ale psychická šikana v porovnaní s miernym obťažovaním má nielen psychické, ale aj fyzické dôsledky, teda u mňa.... a je pravda, že decká v triede vedia o tom, čo sa nemôže alebo nevie brániť úplny prd, prečo je tomu tak, len dávajú na prvý dojem, možno ani nie je prirodzený hanblivý introvert, ale okolnosti z neho urobia -napr. jedináčik, prísna výchova, nedostatok financií, choroby, výchova v štýle, že "slušné deti pritakávajú" a pod. a keď okolnosti pominú, môže byť normálnou súčasťou kolektívu, baviť sa a pod. ale čo z toho, keď ho odsúdia už na začiatku, keď nevedia, čím si prechádza....