@interrupcio nie, to nie, ale myslím, že sú tam poskytnuté základné informácie, vďaka ktorým by si človek mal vedieť utvoriť názor, si myslím (aj keď je to brané z pohľadu ochranára, nie poľovníka, čísla sú tam reálne)
@soraya hej chapem.. ale zas netreba vsetkemu verit.. ale ak je to pravda, tak by sa nemali zabijat.. ale to, ci je to pravda, tak to neviem... ludia dnes podlahnu castokrat nazoru nejakeho pseudoodbornika.. a potom to tak dopadne
Absolútne nesúhlasím !!!! Nie je normálne vyvraždiť 130 vlkov ročne (a celé svorky), keď ich prírastok je s týmto počtom zrovnateľný alebo dokonca menší. Fakt ma to poburuje!
No príde mi minimálne hlúpe vyvražďovať celé svorky, poprípade nechať jedného (ako wtf?). Potom to človeku príde dosť účelové s tým odstrelom, keď polovník nevie zapojiť a riadiť sa logikou, ktorá je jasná aj obyčajnému sedliakovy, že vystrielanie svorky nie je regulovanie stavu, ale obyčajný hon...
Dnes rano ma tato sprava nasrala ked som sa o tom docitala a budem sa opakovat, neznasam polovnikov. Urcite z toho maju zisk, predavaju ich kozusinky...aj tu u nas uz po zvery ani stopy, vsetko vyhubili. Plnia si s divinou mraznicky preto su to vsetci tlste svine. A potom si kazdy vikend varia gulas v tom svojom polovnickom sidle.
@obliviate tak oni to robia hlavne kvoli tomu ze ich to bavi, to zabijanie a vsetko ostatne s tym spojene...
Ale smutne je to ze v tejto dobe ked clovek povie polovnik tak jedine je myslene ako vrah a zabijat co nic ine nerobi a je to aj v skutocnosti
Len nedavno bol povazovany polovnik za niekoho kto sa staral aj o ten les, pomahal celkovo v lese a nie len prisiel spravil bordel vykynozil urcitu oblast a nazyval sa polovnik , taky clovek by nemal mat pravo nosit tento titul....
@stodvacinkar Na Slovensku je cca 2 000 medveďov, 300 vlkov, 55 000 poľovníkov a 5 500 000 ľudí. Kto tu je premnožený?
Podľa mňa je drvivá väčšina poľovníkov duševne narušená a preto si myslím že by ich počet mali veľmi drasticky zredukovať(nemyslím fyzicky). A rovnako by im mali obmedziť právomoci.
Stačí si prečítať, podľa mňa je to úchylka:
"Bolo, že to radosti... Ale pekne od začiatku. Určite každý z Vás už zažil ten pocit v poľovníctve, keď Vás niečo volá... či už kvôli zážitku alebo kvôli úlovku. Bolo 1.11.2012, ráno 02:00 h. Mesiac nádherne svietil a na miestach ešte so zbytkom snehu to bolo ako v rozprávke. Chytro som sa obliekol, vzal pušku a šiel sa zapísať do Knihy návštev poľovného revíru. Pomaly som kráčal na miesto, kde mimochodom 2.10.2012 sa mi podarilo uloviť pravidelného 10-toráka IV.VT, a čo bolo zaujímavé, nikde ani náznak po zveri. Ešte pod sedačkou som kontroloval lokalitu ďalekohľadom, ale nebolo čo pozorovať. Pomaličky som vyšiel na sedačku a naraz zboku stojí vedľa mňa krásna líška. Pozerá raz na mňa a raz na horizont. Aj som si primieril, ale povedal som si, že nebudem skoro ráno stieľať predsa na líšku a usadil som sa. Prešlo asi 15 min., keď po horizonte v diaľke sa zjavil nejaký tmavý bod a zrazu bol preč. Vzal som ďalekohľad a začal pozorovať, keď cca na 400 m vidím ako vlk s hlavou na zemi stopuje zver 20 m naľavo a 20 m napravo smerujúc do lesa po mojej ľavej ruke. V tej chvíli sa mi začali triasť kolená, ale upokojoval som sa tým, že ešte mám asi 3 min. čas na streľbu. Vzal som pušku /ČZ
537 Sport W 308, strelivo S&B 11,2 g so strižnou hranou/ a vravel si:
"postoj chvíľku, kamarát, dnes už len tak neodídeš, a len nie na lebku". Ale on nič... Bol už pomaly v lese na vzdialenosť 130 m, aj keď nezastavil, vystrelil som a rýchlo prebil. Nakoľko šiel šikmo odo mňa, zasiahol som ho do pravej zadnej nohy. Vlk sa v tom momente otočil a zúrivo zavíjajúc pribehol pred sedačku na vzdialenosť asi 70 m, kde si sadol chrbtom ku mne a začal si lízať poranenú nohu. Nečakal som a vystrelil som druhú ranu, ale už mierenú na stred chrbtice. Tam aj dostal a výstrel vyšiel presne cez komoru. Aj napriek takému zásahu sa plazil ešte 30 m s chvostom hore. Aká to musí byť sila? Znova som prebil a vravel si: "dnes nie, už nepôjdeš". Tak sa aj stalo.
Priatelia-poľovníci, je to môj prvý ulovený vlk. Ďakujem predovšetkým sv. Hubertovi /nášmu patrónovi/ a Diane /bohyni lovu/ za tento nádherný zážitok, ako aj mojej rodine za pochopenie a, samozrejme, aj môjmu nebohému starému otcovi, ktorý ma do tajov poľovníctva zasväcoval od raného detstva. Ale aj našim členom PZ, nášmu hospodárovi za zvoz a cenné rady a hlavne p. Majdákovi Michalovi, s ktorým sme sa dnes /18.11./ už navždy rozlúčili - česť jeho pamiatke.
Lesu a Lovu ZDAR!!!"
Tomu sa povie úlovok:
Takto vyzerá regulácia v praxi(celá svorka v ťahu):
Vlk by mal byt celorocne chraneny a vynimky na odstrel davat, len vo vaznych situaciach. Zabil vlk niekoho? Ked vchadzam do hory, tak si davam pozor hlavne na diviakov. Co je to za argument, ze vlk strhava vysoku zver v reviri, tak sa musi zlikvidovat... Ved to je akoby sme strielali bocianov, pretoze nam zerie chranene plazy. No verim, ze pre lovca ulovit vlka znamena velku vec, lebo je to tichy, v lese nenapadny a rychly tvor. Je to jednoducho lovecka vasen. Rybari by tiez vedeli krasne rozpravat, ako bojovali s 80 kg sumcom alebo hlavatkou. Cele je to haluz, ako vyvysujeme a ponizujeme zvierata na zaklade nasich sympatii. Streli sa zopar vlkov a verejnost to velmi hecuje, co je spravne, ale jasona cervenookeho nam zbieraju rozny pseudomilovnici prirody, co maju radsej motyle doma, mrtve a vysusene... no kto o tom vie a koho to trapi? Alebo ked prsi a na chodniky povyliezaju dazdovky. Kolki z nas ani nepozru na zem a veselo po nich sliapu. Vari zivot dazdovky je lacnejsi ako zivot vlka?
@stodvacinkar zial, medvede sa strielaju aj ked sa o tom nevie. Len tento rok sa nasli v malej fatre tela 5 medvedov, ktori boli upytliaceni. A to len v malej fatre...
Polovnik nevytrubi na celu dedinu, ze v maji zastrelil vlcicu, lebo by mal z toho problem. Klobuk davam dole pred cestnym polovnikom, ktory nestriela z roztopase, nemusi mat kazdy rok strelenu sluku a dozera aj na kolegov, ci v reviri niesu zrovna oni najvacsou hrozbou pre zver. Zial, je ich malo.
@interrupcio ja len, ze autor clanku je odbornik a k tymto otazkam sa kludne moze vyjadrovat. Jeho publikacnu cinnost si mozes pozriet tu » www.wiezik.sk/wOdborn.php... a ma uverejnenu aj vybornu prednasku, ktoru odporucam
Je to smutné. Chránený živočích, ktorého je povolené strieľať 2,5 mesiaca len tak, aby sa asi poľovníci mohli pýšiť svojimi fotkami na nete (ešte aj s komentármi typu: "Nemali šancu!"). Iný dôvod nevidím, keďže poľnohospodárskych zvierat zabijú minimum a ľudí žiadnych pokiaľ viem.
Najsmutnejšie je, že v okolitých štátoch je chránený celoročne, no keďže vlk nevie, že prechádza cez hranice, tak sa na niektorých miestach stane, že sa zlikviduje aj poľská alebo česká svorka. Takže zbytočne si chránia ten svoj malý počet vlkov..
Mal by byť celoročne chránený! Ale u nás to tuším nie je nič nezvyčajné, že si ničíme to pekné, čo vo svojej krajine máme.
@sadistrom Asi si myslia, že si oni nebudú mať z čoho robiť guláš variť, keď im vlci strhnú vysokú zver. Asi aj zabúdajú, že oni sú jediní, kto strhne silnú zver na trofej..
@sadistrom Ja práve rozumiem tomu že keď rybár bojuje s takou rybou tak je to skutočne boj. Musí tu rybu premôcť kým ju dotiahne na loď alebo breh. Kdešto poľovník len z diaľky a z bezpečia potiahne spúšť. Mne to ani ako lov nepríde. Zatiaľ sa mi len raz podarilo stretnúť vlkov zoči-voči a skutočne to bol magický zážitok. Nedokážem si ale predstaviť že by som ich mal zabiť. Na druhej strane ani takého Jeleňa by som nedokázal streliť. Veď to je tak majestátne zviera. Presne ako s tými motýľmi. Nechápem prečo ľudia nedokážu ísť do toho lesa a prežívať tu krásu ale majú potrebu to zničiť a zobrať si zo sebou ako trofej.
Priroda mala odjakziva samoregulovaciu schopnost. Neviem preco si najprimitivnejsi tvor vo vesmire mysli, ze je to inak a ze ma pravo do tohto procesu zasahovat.
@james144 že poľovníci sú paká najvyššieho rangu mi vysvetľovať nemusíš. Väčšina poľovníkov s ktorými som mal tú česť sú alkoholici, ktorí ti bez mihnutia oka zastrelia psa len pretože môžu.
Ale medvede sú problémom, hlavne u nás na severe. Chýba dokumentácia- kamzíkov porátať vedia ale počty medveďov sa len odhadujú.
Kkti sprostí, im by mali nastreliť vajcia! Som sa minule vôbec divila, že počujem zavýjanie vlkov, keď ich je už minimum a rok čo rok sa to ešte zhoršuje. Nakoniec ich už budeme poznať len z knižiek..
@soraya no moje, sama napises ze je to z pohladu ochranarov a nie polovnikov ale cisla su realne.. sa ti to trocha bije nie? osobne som za odstrel vlka, v primeranych cislach a vekovej strukture, rovnako ako som za regulacny odstrel medveda. vynechal by som pri love vlka povedzme formu spolocnej polovacky - tym by sa predislo ochranarmi zdoraznovanemu vystrielaniu celej svorky. aj ked je to v reale len ojedinely pripad. Co sa tyka ich argumentacie - trosku im nesedia cisla - kazdorocne sa podla ich udajov vystriela cely rocny prirastok.. a toto sa deje opakovane uz niekolko rokov. a kde sa potom vlky stale beru? ak mi niekto napise ze z Polska tak ho vysmejem, lebo ta populacia by musela byt neviem aka a zasobovala by vsetky lokality kde sa vlk v ramci SVK vyskytuje. co sa tyka nazorov na polovnikov a problematiku - ked o niecom neviem tak si najprv zistim aspon nejake zakladne info a potom sa ozyvam. nazory o samoregulacii - jasne vsetko by platilo ak by clovek svojou cinnostou prirodu komplet nerozmrdal - kazda cesta, obec, chodnik pretina povodne migracne trasy, ludi je vsade plna prdel a este trosku navyse, takze splietat tu nieco o samoregulacii je hlupost. polovnictvo nie je len o regulacii poctu jednotlivych druhov volne zijucej zveri na primerany pocet vzhladom na danu lokalitu, ale ak niekomu nieco hovori selektivny odstrel a pravidla chovu a lovu, tak polovnictvo je aj o zachovani najlepsieho genetickeho zakladu. Kedze populacie jednotlivych druhov zveri su cinnostou cloveka znacne izolovane dochadza k pareniu aj takych jedincov, ktori by sa bezne k tomu nedostali - pretoze v zasade plati ze pari sa ten najsilnejsi - kedze tento princip je nemozne zabezpecit, najdes potom srnca, ktory ma vahu a velkost vacsieho zajaca, ci inak zdegenerovane jedince. Ale to sa bavime o pravom polovnictve, resp. pravom vykone prava polovnictva, tak ako to ma byt. to ze dnes je kopa "lovcov" je fakt, kedze je to v mode. ale stale je nas dost, ktori berieme polovnictvo v jeho pravom vyzname a stale je nas dost co mame uctu k zveri, ano aj k tej ulovenej, mame radi prirodu a les, drzime sa tradicii a verime, ze to co robime ma zmysel a robime to spravne. a k tym ozranom - ak stretnes polovnika so zbranou evidentne pod vplyvom alkoholu - volaj policiu, resp. nahlas - ide o porusenie zakona a podla toho ma byt rieseny.. rovnako ako treba tvrdo riesit pytliactvo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
@sacrifice ty ale nevies presne co to slovo znamena
Ale moje druhe ja mi hovori "je mi to jedno"
Ale smutne je to ze v tejto dobe ked clovek povie polovnik tak jedine je myslene ako vrah a zabijat co nic ine nerobi a je to aj v skutocnosti
Len nedavno bol povazovany polovnik za niekoho kto sa staral aj o ten les, pomahal celkovo v lese a nie len prisiel spravil bordel vykynozil urcitu oblast a nazyval sa polovnik , taky clovek by nemal mat pravo nosit tento titul....
Podľa mňa je drvivá väčšina poľovníkov duševne narušená a preto si myslím že by ich počet mali veľmi drasticky zredukovať(nemyslím fyzicky). A rovnako by im mali obmedziť právomoci.
Stačí si prečítať, podľa mňa je to úchylka:
"Bolo, že to radosti... Ale pekne od začiatku. Určite každý z Vás už zažil ten pocit v poľovníctve, keď Vás niečo volá... či už kvôli zážitku alebo kvôli úlovku. Bolo 1.11.2012, ráno 02:00 h. Mesiac nádherne svietil a na miestach ešte so zbytkom snehu to bolo ako v rozprávke. Chytro som sa obliekol, vzal pušku a šiel sa zapísať do Knihy návštev poľovného revíru. Pomaly som kráčal na miesto, kde mimochodom 2.10.2012 sa mi podarilo uloviť pravidelného 10-toráka IV.VT, a čo bolo zaujímavé, nikde ani náznak po zveri. Ešte pod sedačkou som kontroloval lokalitu ďalekohľadom, ale nebolo čo pozorovať. Pomaličky som vyšiel na sedačku a naraz zboku stojí vedľa mňa krásna líška. Pozerá raz na mňa a raz na horizont. Aj som si primieril, ale povedal som si, že nebudem skoro ráno stieľať predsa na líšku a usadil som sa. Prešlo asi 15 min., keď po horizonte v diaľke sa zjavil nejaký tmavý bod a zrazu bol preč. Vzal som ďalekohľad a začal pozorovať, keď cca na 400 m vidím ako vlk s hlavou na zemi stopuje zver 20 m naľavo a 20 m napravo smerujúc do lesa po mojej ľavej ruke. V tej chvíli sa mi začali triasť kolená, ale upokojoval som sa tým, že ešte mám asi 3 min. čas na streľbu. Vzal som pušku /ČZ
537 Sport W 308, strelivo S&B 11,2 g so strižnou hranou/ a vravel si:
"postoj chvíľku, kamarát, dnes už len tak neodídeš, a len nie na lebku". Ale on nič... Bol už pomaly v lese na vzdialenosť 130 m, aj keď nezastavil, vystrelil som a rýchlo prebil. Nakoľko šiel šikmo odo mňa, zasiahol som ho do pravej zadnej nohy. Vlk sa v tom momente otočil a zúrivo zavíjajúc pribehol pred sedačku na vzdialenosť asi 70 m, kde si sadol chrbtom ku mne a začal si lízať poranenú nohu. Nečakal som a vystrelil som druhú ranu, ale už mierenú na stred chrbtice. Tam aj dostal a výstrel vyšiel presne cez komoru. Aj napriek takému zásahu sa plazil ešte 30 m s chvostom hore. Aká to musí byť sila? Znova som prebil a vravel si: "dnes nie, už nepôjdeš". Tak sa aj stalo.
Priatelia-poľovníci, je to môj prvý ulovený vlk. Ďakujem predovšetkým sv. Hubertovi /nášmu patrónovi/ a Diane /bohyni lovu/ za tento nádherný zážitok, ako aj mojej rodine za pochopenie a, samozrejme, aj môjmu nebohému starému otcovi, ktorý ma do tajov poľovníctva zasväcoval od raného detstva. Ale aj našim členom PZ, nášmu hospodárovi za zvoz a cenné rady a hlavne p. Majdákovi Michalovi, s ktorým sme sa dnes /18.11./ už navždy rozlúčili - česť jeho pamiatke.
Lesu a Lovu ZDAR!!!"
Tomu sa povie úlovok:
Takto vyzerá regulácia v praxi(celá svorka v ťahu):
Bez komentára:
» goo.gl/U7KSr...
» goo.gl/J1iA9...
@stodvacinkar zial, medvede sa strielaju aj ked sa o tom nevie. Len tento rok sa nasli v malej fatre tela 5 medvedov, ktori boli upytliaceni. A to len v malej fatre...
Polovnik nevytrubi na celu dedinu, ze v maji zastrelil vlcicu, lebo by mal z toho problem. Klobuk davam dole pred cestnym polovnikom, ktory nestriela z roztopase, nemusi mat kazdy rok strelenu sluku a dozera aj na kolegov, ci v reviri niesu zrovna oni najvacsou hrozbou pre zver. Zial, je ich malo.
Je to smutné. Chránený živočích, ktorého je povolené strieľať 2,5 mesiaca len tak, aby sa asi poľovníci mohli pýšiť svojimi fotkami na nete (ešte aj s komentármi typu: "Nemali šancu!"). Iný dôvod nevidím, keďže poľnohospodárskych zvierat zabijú minimum a ľudí žiadnych pokiaľ viem.
Najsmutnejšie je, že v okolitých štátoch je chránený celoročne, no keďže vlk nevie, že prechádza cez hranice, tak sa na niektorých miestach stane, že sa zlikviduje aj poľská alebo česká svorka. Takže zbytočne si chránia ten svoj malý počet vlkov..
Mal by byť celoročne chránený! Ale u nás to tuším nie je nič nezvyčajné, že si ničíme to pekné, čo vo svojej krajine máme.
@sadistrom Asi si myslia, že si oni nebudú mať z čoho robiť guláš variť, keď im vlci strhnú vysokú zver. Asi aj zabúdajú, že oni sú jediní, kto strhne silnú zver na trofej..
@james144 +1
Ale medvede sú problémom, hlavne u nás na severe. Chýba dokumentácia- kamzíkov porátať vedia ale počty medveďov sa len odhadujú.