no v prvom rade, do mikrofónu znie každý hlas inak, v druhom rade, neviem ako môžeš natrvalo zmeniť svoj hlas. dá sa zmeniť artikulácia, výslovnosť, ale farba hlasu? prečo? načo? za akým účeom?
nemyslím si, že podstatné pre moderátora v rádiu je mať pekný hlas, to treba niekomu kto chce hlasom hypnotizovať. skôr je podľa mňa treba vedieť sa normálne vyjadrovať, nekoktať, vedieť niečo narýchlo súvisle vymyslieť a povedať a podobne...a ako sa to dá cvičiť? rozprávaním. takým rozumným
@toomanh bratranec robí v rádiu Slovensko a neštudoval nič, iba mu nakázali pracovať s hlasom, naučiť sa vyjadrovať spisovne a zrozumiteľne..presnejšie neviem
musíš mať hlas s ktorým sa dá pracovať a potom už len veľa cvičiť, artikulovať a dalších milión vecí, ktoré musia moderátori vedieť a aj keď to vyzerá strašne jednoducho že moderátor v rádiu si len hovorí čo chce, tak je za tým strašne veľa práce a keď raz človek nemá na to predpoklady alebo nemá zaujímavý hlas, alebo niečo v sebe tak mu nepomože nič
Tak neviem rozprával som s jedným známym, pracoval v rádiu a vravel mi, že asi mesiac ho školili...dali mu čítať text a učili ho nejaké veci. Ako správne dýchať, ako vydychovať pri rozprávaní a tak. Lenže známy odyšiel, je v zahraničí a teraz už som prepásol šancu spýtť sa ho nato :/
@toomanh pracoval som v rádiach 13 rokov, hlas ako taký nezmeníš, resp. nie pri bežnom prejave. Základom je naučiť sa dýchať, správne artikulovať, spisovne vyjadrovať... hlas môžeš "podsadiť" alebo "nadsadiť", tzn. že bude znieť o niečo hlbšie resp. vyššie, moderátori dnes bežne absolvujú hlasové cvičenia resp. cvičenia a kurzy verbálnej i nonverbálnej komunikácie, na hlase napr. veľmi poznať, či sa moderátor usmieva alebo nie... ale toto všetko vedie v podstate len k istému (preofesionálnemu?) prejavu... hlas samotný ako taký nezmeníš, s tým sa proste narodíš, resp. ho získaš po mutovaní ak ti to v radiu šlape, znamená to, že máš mikrofonický hlas Hlas sa dokáže zmeniť v podstate len ak ide o nejaký fatálny problém ako je napr. rakovina hrtana a pod. Niektorí sa pokúšajú o moduláciu hlasu, čo ale v konečnom výsledku vyznie veľmi umelo a neprirodzene, často nepríjemne afektovane...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
nemyslím si, že podstatné pre moderátora v rádiu je mať pekný hlas, to treba niekomu kto chce hlasom hypnotizovať. skôr je podľa mňa treba vedieť sa normálne vyjadrovať, nekoktať, vedieť niečo narýchlo súvisle vymyslieť a povedať a podobne...a ako sa to dá cvičiť? rozprávaním. takým rozumným
a ešte aj stupídna je.
súbreptie