Kto chce najde, otazka je co ocakavas. Ak vies anglicky tak mozes skusit AT&T ako sietar, tam beru vela ludi. Teda za predpokladu, ze sa v tom naozaj vyznas a nie len, ze mas maturitu lebo ta nikoho nezaujima. Druha vec je ten polrok, na taku dobu o teba nebude mat nikto zaujem.
Naklady na byvanie su od 400/mesiac/garzonku, pripadne cca 550/mesiac/dvojizbak.
A plat uvidis, zalezi co vies a na aku formu prace sa zamestnas.
btw... 550 eur mesačne vyhodiť za bývanie do luftu, neviem prečo, ale mám pocit, že je to kokotina na en-tú - podnes som nepochopil nikoho, kto zarába nad 1000 eur a žije v podnájme a polovicu príjmu dáva len za byt a tých čo neváhajú platiť nájom 1000 eur a viac by som poslal k Dr. Chocholouškovi
@trolofon ak mas aspon ten velky CCNA tak je to samozrejme velke plus, ale bez anglictiny sa musis poobhliadat skor po mensich lokalnych firmach. vo velkych to vsetko stoji na anglictine (alebo nemcine). mozno az na par vynimiek
tie 1,2,3 mal aj spolužiak na strednej, čo sa nevedel prihlásiť do cisco academy
sprav si oficiálny priemyselný cert, ak ťa to baví a chceš sa tomu venovať tak to je 200% plus, ďalší deň máš ponuku na prácu čo dáš zato pár sto eur sa ti vráti, ak máš ukončené 1-4 môžeš požiadať o zľavu..
AT&T, T-system a v podobných väčších "korporáciach" sa ľudia dosť rýchlo presúvajú takže juniorske pozície sú často voľné prípadne kukni aj KE
Co je to za otazku? Kazdy zaraba aj mina inak. Moje naklady boli cca 1000e, plat samozrejme vacsi. Poznam ludi, ktori neminu viac ako 500e a samozrejme aj plat maju podstatne nizsi.
@krasomil a treba sa zadlzit na 30 rokov ako kazdy hnup, ktory potom place, ze nema z coho splacat ked pride o istotky? Vo vacsine vyspeleho sveta ludia ziju v podnajmoch, lebo je to pohodlnejsie nez kupovat byt banke...
ja miniem tak 300 eur top, ale málokedy toľko ale bývam u rodičov, čiže dajme tomu s bývaním 400-500 je horná hranica
a práca je, bude, len sa nauč po anglicky, hneďbbudeš mať lepšie možnosti
ale choď jak môj tatko, ktorý povedal na pohovore do IBM, keď bol mladý, že jasné, vie po anglicky a nevedel ani zaťať a všade chodil so slovníkom a za rok sa naučil perfektne
všetko sa dá keď sa chce
@tommyhot tak určite, tí čo v roku 2000 v nitre vzali na hypotéku 2 izbáky za 400 tisíc SK, vďaka nárastu cien nehnuteľností, si polepšili 4x toľko a to, že peniaze sa znehodnocovať stále budú a že nájom sa bude len a len zvyšovať je každému jasné, nuž čo ľudia sú hlúpi, ak chcú niekomu mastiť brucho, každý mesiac
1) ti co v 2000 v nitre kupili byty na hypoteku ich pravdepodobne v 2008 uz nevladali splacat a museli ich predat. Netvarme sa, ze Nitra nie je "hladova dolina" kde 80% ludi robi bud vo vyrobe, za pokladnou, alebo za barom a teda ide o nizkoprijmove skupiny obyvatelstva ktorych zamestnanost neskutocne fluktuuje.
2) 4x si polepsili len ti, ktori realizovali zisk (svoju nehnutelnost predali). To, ze stupla hodnota niecoho X nasobne neznamena, ze mas X nasobne viac bohatstva. Mas ho az ked to "nieco" vymenis za aktivum.
"že peniaze sa znehodnocovať stále budú a že nájom sa bude len a len zvyšovať je každému jasné"
Tak isto ako je kazdemu jasne, ze presne z toho isteho dovodu sa budu dvihat aj uroky na existujucich hypotekach v zavislosti od toho aky mas fix.
@tommyhot tak budem žiť v cudzom a budem mu platiť to, čo môžem použiť ako splátky vlastného bývania, hej no, niekto chce mať svoje bývanie, mimochodom nerozumiem ako si mal náklady okolo 1000 €, neviem čo si s tými peniazmi robil, ale ja aj keby som nešetril tak viac ako 500 nemám.
@dumbledore ale ved tych 30 rokov splacania hypoteky tiez zijes v cudzom. Rozdiel medzi tebou a mnou je ten, ze ja neznasam naklady na opravy, neplatim majetkove dane, nemozem prist o majetok (ktory prvych 30 rokov ani nevlastnim) ak skoncim bez prace, nemozem splacat a bude na mna vypisana exekucia, mozem sa kedykolvek predstahovat kdekolvek na svete atd atd.
Navyse vo vacsine sveta su tak vysoke ceny nehnutelnosti, ze je vyhodnejsie 50 rokov platit najom ako si zobrat hypoteku. Napriklad tu na Taiwane najom za 140m^2 3 izbak (realne 3 izby, nie jak na slovensku) cca 420eur, no cena toho bytu je niekde okolo 500 000 eur. Takze si to spocitaj
Z 1000e bolo 450e byvanie, cize 550 na vsetko ostatne. Neviem co sa ti na tom nepozdava?
@tommyhot no to, že ja mám náklady oveľa nižšie, ale veď to je jedno, proste ja mám rád usporiadaný život, teda u mňa nejaké sťahovania a podobné neprichádzajú do úvahy.
@dumbledore no ved to je v pohode, hned v prvom komente som pisal, ze kazdy mame ine naklady. Btw ja som 150eciek kazdy mesiac daval mame, takze zivot okrem byvania ma stal cca 400 co uz nie je az tak vela, ked zoberes do uvahy, ze potraviny som nakupoval vacsinou len vo fresh markete (a teda drahsie ako z velkych retazcov).
@method to by zaviselo od toho kde by som byval. Ak na Taiwane tak urcite nie, stale by som byval v podnajme, pretoze splacat hypoteku cez 90 rokov, kym zacnem byt v pluse sa mi naozaj nechce tu kupuju byty v zasade len cinski milionari/miliardari, ktori spekulaciami (lacno kupit, draho predat) umelo navysuju cenu (najmov sa to netyka, resp rastu podstatne pomalsie). Ak by som kupoval nehnutelnost, tak tiez len na spekulaciu.
Navyse co by sa zmenilo na tom keby mam zenu a deti? byt patri banke do doby splacania uveru, takze ziadne istotky nemam. Ak nedokazem splacat tak stracam na investicii, lebo ju musim predcasne predat + doplatit uver + pripadne penale veritelovi. Nehovoriac o tom, ze nehnutelnost sa nepredava 3 dni ani mesiac. Ak som v podnajme a pridem o prijmy, tak sa prestahujem do horsieho (a lacnejsieho) aby som zosekal naklady. Toto mozem hoci aj okamzite, kedze zaujemcov o podnajom je kopu a swapnut sa s niekym inym sa po dohode s majitelom da aj bez straty depozitu. Nerozumiem tym dovodom k vlastneniu bytu pre vlastnu (s)potrebu.
@tommyhot Na Taiwane je to ofc jednoznacne. Ludom asi vadi, ze ked si v podnajme a majitel si zmysli, ze tam uz nebudes, treba sa prestahovat a moze sa to stat viac krat, to stahovanie, nie kvoli zmene prijmu, ale kvoli majitelovi bytu a niekomu to moze prist nepohodlne, s malym dietatom, alebo kvoli zvyku a tak. A zas potom aj nieco deti zdedia, ked splatis byt. Taky 100 000e byt so splatkou 450e by sa nesplacal ako na Taiwane 90, ale do 25 rokov Ale tak, vcelku musim suhlasit, dava logiku to, co pises.
@method lenze splacanie hypoteky nie su tvoje jedine naklady. Musis k tomu zaratat energie (podla velkosti bytu a spotreby hocikde medzi 100 az 250 eur), skladacky na bytove opravy/prerabky, myslim, ze od 1.1.2014 platis aj majetkove dane atd. Uroky na hypo sa ti prehodnocuji podla fixu a zvycajne rastu rychlejsie ako cena podnajmu.
Navyse ak neberies hypo so spoluucastou (ktoru zvycajne dostavaju len klienti s dobrou bonitou), tak preplatis radovo viac ako 5000 (pouzil som tvoj priklad).
Je tam vela externalit, ktore robia vlastnenie nehnutelnosti velmi nakladnym, ak nie si milionar, alebo dedic.
Tie obavy o tom, ze sa budes kvoli majitelovi casto stahovat imho nie su na mieste. Kazdy majitel nehnutelnosti ma ekonomicku motivaciu byt prenajimat (ak v nom nechce byvat), takze vyhadzovat ta len tak zo srandy pre neho moze predstavovat dodatocne naklady. Navyse ak ako najomnik platis na cas, nenicis byt ani prislusenstvo atd, tak ver tomu, ze ta majitel z bytu nevyhodi. Ked som po dvoch rokoch odchadzal z BA, tak ma majitel prehovaral, ci si to nechcem rozmysliet, ze takeho bezproblemoveho najomnika este nemal.
Co sa tyka dedictva detom, mam pici ak umriem predcasne tak zdedia majetky ktore mam dnes + mam zivotnu poistku. Ak umriem na stare kolena a nevedia sa dovtedy o seba postarat tak su jebnuti neschopaci a je to ich problem Lenivej neschopnej luze by som majetok aj tak asi neodkazal.
@tommyhot Motivaciu isto maju, ale dovodov na vystahovanie moze byt viacero, aj ked si bezproblemovy platic. Majitel moze dat byt rodine, dat ho do podnajmu znamym, moze ho chciet z roznych dovodov predat, moze zomriet a byt sa tak stat predmetom dedicskeho konania a pod. V priebehu niekolkych rokov sa mi zda nepravdepodobne, ze by niekto bol v podnajme trebars 40-50 rokov na jednom mieste. A to si vezmi, ked je clovek starsi, na stare kolena sa niekam stahovat, to robi starim dost problemy.
Myslim, ze 2 hlavne dovody preco si ludia chcu kupit vlastny byt su, ze ked bude riadne splacat, tak ho odtial nikto nevysackuje a po druhe, chcu nieco nechat detom. No a ti, ktori zarabaju viac a mozu splacat mesacne 1000, 2000 a viac, tak tam to splacanie nieje take dlhe a nevadi im to.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Naklady na byvanie su od 400/mesiac/garzonku, pripadne cca 550/mesiac/dvojizbak.
A plat uvidis, zalezi co vies a na aku formu prace sa zamestnas.
do sieti sa vyznám ,a vcelku ma to zaujíma mam certifikat cisco 1,2,3
no len je dosť problém anglicky viem fakt malo
sprav si oficiálny priemyselný cert, ak ťa to baví a chceš sa tomu venovať tak to je 200% plus, ďalší deň máš ponuku na prácu čo dáš zato pár sto eur sa ti vráti, ak máš ukončené 1-4 môžeš požiadať o zľavu..
AT&T, T-system a v podobných väčších "korporáciach" sa ľudia dosť rýchlo presúvajú takže juniorske pozície sú často voľné prípadne kukni aj KE
a práca je, bude, len sa nauč po anglicky, hneďbbudeš mať lepšie možnosti
ale choď jak môj tatko, ktorý povedal na pohovore do IBM, keď bol mladý, že jasné, vie po anglicky a nevedel ani zaťať a všade chodil so slovníkom a za rok sa naučil perfektne
všetko sa dá keď sa chce
1) ti co v 2000 v nitre kupili byty na hypoteku ich pravdepodobne v 2008 uz nevladali splacat a museli ich predat. Netvarme sa, ze Nitra nie je "hladova dolina" kde 80% ludi robi bud vo vyrobe, za pokladnou, alebo za barom a teda ide o nizkoprijmove skupiny obyvatelstva ktorych zamestnanost neskutocne fluktuuje.
2) 4x si polepsili len ti, ktori realizovali zisk (svoju nehnutelnost predali). To, ze stupla hodnota niecoho X nasobne neznamena, ze mas X nasobne viac bohatstva. Mas ho az ked to "nieco" vymenis za aktivum.
"že peniaze sa znehodnocovať stále budú a že nájom sa bude len a len zvyšovať je každému jasné"
Tak isto ako je kazdemu jasne, ze presne z toho isteho dovodu sa budu dvihat aj uroky na existujucich hypotekach v zavislosti od toho aky mas fix.
Navyse vo vacsine sveta su tak vysoke ceny nehnutelnosti, ze je vyhodnejsie 50 rokov platit najom ako si zobrat hypoteku. Napriklad tu na Taiwane najom za 140m^2 3 izbak (realne 3 izby, nie jak na slovensku) cca 420eur, no cena toho bytu je niekde okolo 500 000 eur. Takze si to spocitaj
Z 1000e bolo 450e byvanie, cize 550 na vsetko ostatne. Neviem co sa ti na tom nepozdava?
@method to by zaviselo od toho kde by som byval. Ak na Taiwane tak urcite nie, stale by som byval v podnajme, pretoze splacat hypoteku cez 90 rokov, kym zacnem byt v pluse sa mi naozaj nechce tu kupuju byty v zasade len cinski milionari/miliardari, ktori spekulaciami (lacno kupit, draho predat) umelo navysuju cenu (najmov sa to netyka, resp rastu podstatne pomalsie). Ak by som kupoval nehnutelnost, tak tiez len na spekulaciu.
Navyse co by sa zmenilo na tom keby mam zenu a deti? byt patri banke do doby splacania uveru, takze ziadne istotky nemam. Ak nedokazem splacat tak stracam na investicii, lebo ju musim predcasne predat + doplatit uver + pripadne penale veritelovi. Nehovoriac o tom, ze nehnutelnost sa nepredava 3 dni ani mesiac. Ak som v podnajme a pridem o prijmy, tak sa prestahujem do horsieho (a lacnejsieho) aby som zosekal naklady. Toto mozem hoci aj okamzite, kedze zaujemcov o podnajom je kopu a swapnut sa s niekym inym sa po dohode s majitelom da aj bez straty depozitu. Nerozumiem tym dovodom k vlastneniu bytu pre vlastnu (s)potrebu.
Navyse ak neberies hypo so spoluucastou (ktoru zvycajne dostavaju len klienti s dobrou bonitou), tak preplatis radovo viac ako 5000 (pouzil som tvoj priklad).
Je tam vela externalit, ktore robia vlastnenie nehnutelnosti velmi nakladnym, ak nie si milionar, alebo dedic.
Tie obavy o tom, ze sa budes kvoli majitelovi casto stahovat imho nie su na mieste. Kazdy majitel nehnutelnosti ma ekonomicku motivaciu byt prenajimat (ak v nom nechce byvat), takze vyhadzovat ta len tak zo srandy pre neho moze predstavovat dodatocne naklady. Navyse ak ako najomnik platis na cas, nenicis byt ani prislusenstvo atd, tak ver tomu, ze ta majitel z bytu nevyhodi. Ked som po dvoch rokoch odchadzal z BA, tak ma majitel prehovaral, ci si to nechcem rozmysliet, ze takeho bezproblemoveho najomnika este nemal.
Co sa tyka dedictva detom, mam pici ak umriem predcasne tak zdedia majetky ktore mam dnes + mam zivotnu poistku. Ak umriem na stare kolena a nevedia sa dovtedy o seba postarat tak su jebnuti neschopaci a je to ich problem Lenivej neschopnej luze by som majetok aj tak asi neodkazal.
Myslim, ze 2 hlavne dovody preco si ludia chcu kupit vlastny byt su, ze ked bude riadne splacat, tak ho odtial nikto nevysackuje a po druhe, chcu nieco nechat detom. No a ti, ktori zarabaju viac a mozu splacat mesacne 1000, 2000 a viac, tak tam to splacanie nieje take dlhe a nevadi im to.