Nájsť si prácu je nemožné dneska. Jasné, že človek musí začať pracovať pre odpad ako drogérie obchody a nejaké firmy. Ale ako si predstavujú, že človek bude VŠ študent DS pritom 2 roky praxe v odbore a zmaturované presne pre ich odbor ako WC výroba dosák.
Najprv asi trošku praxe potom pochopíš.
Firmy dávajú trochu vyššie nároky na niektoré pozície a nie je to tak, že keď nemáš všetko tak ťa atomaticky neberú. Na lepšie pozície si dokonca dvolím tvrdiť je motivačný list doležitejší ako celý životopis.
Všade chcú, aby človek mal 20 rokov, prax aspoň 10 rokov ale presne v ich danom odbore lebo dneska sa rodia ľudia len pre ich firmy, vzdelanie tiež v ich odbore, aby bol časovo flexibilný, aby pracoval od nevidím do nevidím aby vedel všetko naraz lebo dneska učení z neba padajú, najlepšie aby mal svoje auto a jazdí za svoje ak treba pri práci cestovať, ak vyžobre človek príspevok na cestu tak max 10%, aby človek robil ale platený bude ako keby doma sedel bez práce. Nerozumiem tomu, ako vedia firmy do televízie povedať, že nemajú zamestnancov, keď potrebujú, ale požiadavky majú ako národná banka Boston. Pritom im človek bude čistiť záchody tak maximálne za 1,50 na deň. Alebo agentúra, ktorá ponúka úžasnú a nenáročnú prácu za úžasnú mzdu a potom ide človek robiť a zrazu sa ocitne vo fabrike kde stojí pri páse alebo pri peciach 12 hodín vkuse a nemôže ísť ani na toaletu a šliapu po ňom za 30€ na deň.
Potom príde ujo fico vyradí polovicu ľudí z úradu práce, lebo samozrejme vyštudovaný automechanik s praxou pôjde učiť deti do škôlky potom čo sa bude 10 rokov rekvalifikovávať za 300€ mesačne a zrazu aká nízka nezamestnanosť.
Keď som naberala prax, tak som mala samé zlé skúsenosti. Buď som musela odrobiť a nedostala som ani zaplatené (obchody) , alebo som robila prácu, ktorú som robiť nemala a za úplnú almužnu (fabriky), alebo som odišla pracovať do zahraničia, kde berú cudzinca ako my cigánov a tak sa k nemu aj správajú a tak k nemu aj pristupujú. Ako k špine bez citov, Boss nemal problém sa pokúsiť o znásilnenie, následne o výpoveď, následne o vyhodenie na ulicu.
Takto to dneska funguje.
a pomohol ti tento výlev k práci? Nuz ano tak to chodi, ked chces mat lepsiu pracu, tak sa musis vypracovat, alebo vedieť nieco co nevie kazdy (ako napr. Umyvat hajzle).
Ja som nikdy nebola velmi sikovna, vzdy som si hladala prace ako predavacka, upratovacka alebo este casnicka pretoze som si nikdy v nicom neverila. Ale praca mi ide a nefrflem pritom, svoje som si vzdy odrobila. Teraz studujem skolu, po ktorej budem vlastne zasa iba predavacka, len s titulom a s tym, ze nieco pripravim v labaku. Ale praca so zakaznikmi mi uz vyhovuje. Som submisivna a hlavne sa uz stale nerozrevem, ked je zakaznik ku mne hnusny.
Asi to zavisi aj od toho v ktorom regione si, lebo napriklad na vychode je to s pracou o cosi narocnejsie. No netreba sa vzdavat, treba posielat vsade a byt trpezlivy a pracovat na sebe. Drzim prsty.
A v statnej sprave je dnes 3 krat tolko zamestnancov ako pred 20 rokmi, alebo napriklad aj policajtov a nic dokopy nerobia, v kazdej kancelarii mas po 3 darmozracov a vonku prazdne chodby, proste idiotsky uradnicko byrokraticky stat, len robotnika idu zodrat z koze
A čo ako teraz. Jasné, že to tak funguje ale sťažovaním nič nedosiahneš. Človek musí byť V dnešnej dobe cieľavedomý a húževnatý. Nik ti nedá nič len tak, ak nechceš robiť menej platené pozície, tak sa uč na školách, z ktorých majú študenti dobré uplatnenie. Ja som pochopila, že sa chcem veľa učiť, keď som robila brigádničku v jednom hoteli a dali mi zubnou kefkou čistiť vaňu a záchod. Potom som dostala 10€ za celý deň driny.
A co si vystudovala a co si robila? Su miesta kde su urcite obory preplnene a tiez su nezmyselne odbory ktore nik nechce ale zase si nemyslim ze by to bolo vo vseobecnosti zle. Unas napr nemame koho zobrat a to beru aj opice na kvalifikovane posty.
Nastastie mam dobru pracu...ale skor nechapem tie platy...pozeral som minule profesiu a ako ponuk tam je dost ale za take platy ze to je smiesne...keby som nezamestnany tak fakt neviem ci by som nieco z toho chcel robit...jedine ist do zahranicia...a myslim si ze to na slovensku aj tak je ze mladi ludia pokial nemusia alebo nemaju stastie a fakt dobru pracu tak tu nepracuju...
dlhšiu dobu skôr vidím to, že je vôbec problém niekoho nájsť, jeden problém určité pozície a potom ešte viac špecifické tak to je pekne na dlho ak sa vôbec niekto nájde.. teraz by niekto povedal, že hmm IT a podobne ale aj napríklad schopný ľudia na stavbu a podobne sú tak vyťažený že viac sa robiť proste nedá... a zarobiť min. 1500+ nemusí byť na začiatok také nereálne ani po "škole"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Firmy dávajú trochu vyššie nároky na niektoré pozície a nie je to tak, že keď nemáš všetko tak ťa atomaticky neberú. Na lepšie pozície si dokonca dvolím tvrdiť je motivačný list doležitejší ako celý životopis.
a co ti poviem. ked nechces robit odpad pracu, musis nieco svetu aj ponuknut.
Potom príde ujo fico vyradí polovicu ľudí z úradu práce, lebo samozrejme vyštudovaný automechanik s praxou pôjde učiť deti do škôlky potom čo sa bude 10 rokov rekvalifikovávať za 300€ mesačne a zrazu aká nízka nezamestnanosť.
Takto to dneska funguje.
Asi to zavisi aj od toho v ktorom regione si, lebo napriklad na vychode je to s pracou o cosi narocnejsie. No netreba sa vzdavat, treba posielat vsade a byt trpezlivy a pracovat na sebe. Drzim prsty.