a podla mna je somarina tamto čo napisal eltanair na začiatku, šak keď mi ostali 2 možnosti tak je to 50:50 ne ? ....l
toto čo pisal ________ "vlastne ked si si na zaciatku vybral zlu co je 66% sanca tak zmena vedie k vyhre, ak si si vybral dobru co je 33% tak to zmena dosere
kebyze nemenis tak tych 66% si v riti " _______
by podla mna malo platiť len v pripade že možnosti mame 3 .. ale keď ich mame 2 .. tak tam proste vychadza 50:50 .. či som si vybral spravne alebo zle
Ja neviem.. mne to príde tak, že keď si vyberiem A a moderátor oznámi že C je nevýherná, tak mám možnosť zostať pri A alebo vybrať si B. A keďže sa jedno vylúčilo zostali dve, jedno nevýherné a jedno výherné, čiže sa pravdepodobnosť mení na 1:2, preto sa mi zdá že je jedno či zmeniť alebo nie, lebo buď to bude A alebo B (C už to logicky nebude)
presne toto som pred par mesiacmi programoval vola sa to monty hall problem .. pri zmene je sanca 66% kvoli tomu, ze na zaciatku bola vacsia sanca prehrat (66% ze sme vybrali nic) + moderator este otvori nic ... takze pri zmene sa sance switchnu na 66% k vyhre a 33% prehra ... vyjadrujem sa ako prasa, ale hadam sa to pochopit da
@filipkoo Stat si za svojim mozes ale nie je to 50%
Zaujimavy je aj fakt ze dokonca aj vela matematickych profesorov su presvedceni o tom ze to je 50%. Dokonca ked sa im to vysvetli. A ukaze aj na nazornom priklade.
@filipkoo cele to stoji na tom, ze na zaciatku mas priemerne vacsu sancu sa netrafit. Teda ak zmenis, mas vacsiu sancu sa trafit, lebo predtym si mal vacsiu sancu sa netrafit.
lepšie je zmeniť rozhodnutie myslím minulý rok nám to vysvetľoval učiteľ zemepisu a bolo to aj vo vražedných číslach myslím je to tuším niečo s pravdepodobnosťou
@smichi tomu by som neveril. Profesorov matiky na Slovensku nie je ani 100 a su jedni z najinteligetnejsich ludi. Radia vela veciam a toto pre nich primitivne. Aspon s profesormi, s ktorym som sa stretol ja, neverim, ze by to bol pre nich problem..
"Many readers refused to believe that switching is beneficial. After the Monty Hall problem appeared in Parade, approximately 10,000 readers, including nearly 1,000 with PhDs, wrote to the magazine claiming that vos Savant was wrong. (Tierney 1991) Even when given explanations, simulations, and formal mathematical proofs, many people still do not accept that switching is the best strategy."
@smichi a kde sa pise o matematikaroch? Moze mat z PhD z nejakej historie a ide vraviet o nieco co nevie. Bayesova veta. Neni co riesit ani o com sa bavit. Pre cloveka, co ma Phd. z matematiky, fyziky, informatiky by to malo byt trivialne... a nikde sa nespominaju ziadny profesori..
Ale ako v celej pravdepodobnosti, zacina to platit a az pri mnohych opakovaniach.. Az mas iba jeden pokus, je to uplne irelevatne..
@smichi najrpv dehonestujes profesorov matematiky a potom sa ides hrat na geroja, ze Teba sa to netyka. Mas 26 rokov. blahozelam. S takym pristupom som sa stretaval na zakladnej skole..
@smichi kto zacal pytvat? kto zacal svoju pravdu obhajovat hlupostami? typicky egoista, povie nepravdu a este ju ide objahovat.. ale Tebe je asi jedno ze si len tak vravis nepravdy.. asi Ti je aj jedno ze predseda najvyssieho sudu klame do oci a ide sudit druhych..
@kosh ano, suhlasim, nemôžem to poprieť... ale ako som povedal, furt mám pocit, že moje vysvetlenie ma väčšiu logiku.
Trebalo by zrobiť nejaký pokus, hádzať kockami a potom zmeniť, das stokrát a ďalších stokrát hádzať kockami a nezmeniť... podľa mňa medzi tými pokusmi nebude veľký rozdiel, čo by značilo, že je to 50 % .. ale ak máte pravdu, tak to bude viditeľný rozdiel (šak približne jedna k dvom)
@filipkoo nie je problem naprogramovat aj 10 000 pokusov
tam si len uvedom, ze sa pouzivas ten prvy tah na staticke zvysenie pravdepodobnosti. a vedz, ze statistika je uzitocna pri mnohych pokusoch. ak mas pokus iba jeden, je uplne irelevatna.. ale je to aj formalne matematicky dokazane cez Bayesovu vetu napriklad..
@filipkoo jaj pocit. pocit tu nestaci. treba formalne dokazat. napad moze byt na zaklade pocitu, ale treba dokazat, ci funguje alebo ze nefunguje mozno nejaky genius moze tu dat na pocit ale normalny clovek asi nie.
@kosh nechaj moje pocity na pokoji ... ja ešte aspoň nejake mam.
Viem si to naprogramovať ... ale takisto sa viem aj inak vynájsť, stačia mi kocky, papier a pero
furt sa hadaš, furt obhajuješ niečo, čo ti nikto nepoprel. Možno ti to treba zopakovať viackrát - MÁŠ PRAVDU, NEPOPIERAM TO ... snáď bude stačiť len caps lock..
btw, tá poznámka, že ide o pravdepodobnosť, čiže odnož štatistiky, čiže sa výsledky začnú prejavovať až pri viacnásobných pokusoch, čiže pri jednom jedinom je to prakticky jedno, má niečo do seba. pri jednom pokuse je skrátka aplikácia štatistiky nepoužiteľná až nesprávna, imho.
(každopádne ak vďaka tomuto postupu niekedy niečo vyhrám, tak svoje tvrdenie odvolám)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
77 komentov
kebyze nemenis tak tych 66% si v riti
dik za osvietenie
toto čo pisal ________ "vlastne ked si si na zaciatku vybral zlu co je 66% sanca tak zmena vedie k vyhre, ak si si vybral dobru co je 33% tak to zmena dosere
kebyze nemenis tak tych 66% si v riti " _______
by podla mna malo platiť len v pripade že možnosti mame 3 .. ale keď ich mame 2 .. tak tam proste vychadza 50:50 .. či som si vybral spravne alebo zle
Ale tak ja neviem, mne je to 10.
tu je jeden obrázok kde je to vysvetlené ako pre debilov. ak viete po anglicky :
buď si vyberie zlu a bude vyberat medzi dobrou a zlou (50%) (buď ostane na zlej (50%) alebo zmeni (50%)
alebo si vyberie dobru a bude vyberat medzi dobrou a zlou (50%) (buď ostane na dobrej, alebo zmeni)
Zaujimavy je aj fakt ze dokonca aj vela matematickych profesorov su presvedceni o tom ze to je 50%. Dokonca ked sa im to vysvetli. A ukaze aj na nazornom priklade.
Ale nie je to 50%
Jeden moze urobit 3 karticky , druhy nebude vediet ktora je ktora a skuste to 10 krat.
Potom napiste kolko krat z tych 10-tich sa ta 66 percentna pravdepodobnost vyplatila.
"Many readers refused to believe that switching is beneficial. After the Monty Hall problem appeared in Parade, approximately 10,000 readers, including nearly 1,000 with PhDs, wrote to the magazine claiming that vos Savant was wrong. (Tierney 1991) Even when given explanations, simulations, and formal mathematical proofs, many people still do not accept that switching is the best strategy."
» en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall...
Ale ako v celej pravdepodobnosti, zacina to platit a az pri mnohych opakovaniach.. Az mas iba jeden pokus, je to uplne irelevatne..
mne to neni jedno..
@smichi mne sa nemas za co ospravedlnovat. Ak nabuduce budes davat bacha na to, co vravis, bude fajn..
Trebalo by zrobiť nejaký pokus, hádzať kockami a potom zmeniť, das stokrát a ďalších stokrát hádzať kockami a nezmeniť... podľa mňa medzi tými pokusmi nebude veľký rozdiel, čo by značilo, že je to 50 % .. ale ak máte pravdu, tak to bude viditeľný rozdiel (šak približne jedna k dvom)
tam si len uvedom, ze sa pouzivas ten prvy tah na staticke zvysenie pravdepodobnosti. a vedz, ze statistika je uzitocna pri mnohych pokusoch. ak mas pokus iba jeden, je uplne irelevatna.. ale je to aj formalne matematicky dokazane cez Bayesovu vetu napriklad..
chces naprogramovat program?
Ak tomu obrazku nerozumies, potom ti to tazko vysvetlim cez internet. Mozno nazivo.
Viem si to naprogramovať ... ale takisto sa viem aj inak vynájsť, stačia mi kocky, papier a pero
furt sa hadaš, furt obhajuješ niečo, čo ti nikto nepoprel. Možno ti to treba zopakovať viackrát - MÁŠ PRAVDU, NEPOPIERAM TO ... snáď bude stačiť len caps lock..
btw, tá poznámka, že ide o pravdepodobnosť, čiže odnož štatistiky, čiže sa výsledky začnú prejavovať až pri viacnásobných pokusoch, čiže pri jednom jedinom je to prakticky jedno, má niečo do seba. pri jednom pokuse je skrátka aplikácia štatistiky nepoužiteľná až nesprávna, imho.
(každopádne ak vďaka tomuto postupu niekedy niečo vyhrám, tak svoje tvrdenie odvolám)