Chcel by som Vás poprosiť o pomoc. Nedávno som chcel vyriešiť tento príklad.
V miestnosti sa nachádza 100 ľudí. 10 z nich majú čierne vlasy. 20 z nich majú modré oči. Aká je pravdepodobnosť, že sa v miestnosti nachádza ASPOŇ 1 človek, ktorý m
Aka je pravdepodobnost, ze sa v miestnosti nachadza ASPON 1 taky a taky clovek?
No, tak sa pozrime na tie pozitivne pripady (tj ze sa pozres do miestnosti, a na otazku "Je tam aspon 1 taky clovek?" odpovies "Ano"). Ak su tam dvaja taki ludia, co odpovies? No, odpovies ano, lebo je tam aspon 1. Ak su tam 3, tiez je to pozitivny pripad... chapes?
To ako to ratas ty je odpoved na otazku "Aka je p. ze v miestnosti je PRAVE 1 taky clovek?" Co je ocividne ina otazka, lebo tato ma len jeden pozitivny pripad, konkretne ked prave jeden z ludi ma cierne vlasy a modre oci.
necital som to nejak cele ani tie cisla nepozeral ale ked mas ratat aka je sanca ze sa niekde vyskytne aspon jeden tak ofc ides ratat aka je sanca ze sa nevyskytne ani jeden a odratas to od 100% a nebudes ratat jak cock vsetky ostatne moznosti (ze sa vyskytne jeden, dvaja, traja...)
@all1en našiel som další problém...skúsme ešte povedať, že v tom dave je jeden človek, ktorý má zelené tričko. Aká je pravdepodobnosť že je tam aspoň 1 človek čo má modré oči, čierne vlasy a zelené tričko ?
1-((80/100)*(90/100)*(99/100)=0,2872=28,72%
Ako je to možné, že je pravdepodobnosť väčšia, keď som zadal ďalšiu dosť náročnú podmienku ?
@x71 lebo to rátaš zle...v tejto časti ,,(80/100)*(90/100)*(99/100)" hovoríš o pravdepodobnosti že nájdeš človeka ktorého práve nechceme, ktorý nespĺňa podmienky- tj, nemá dobré tričko, farbu ani oč...lenže nechceme ani takých čo nespĺňajú hoc aj len dve z nich, a tretiu ano...alebo nespĺňajú jednu a dve spĺňajú...proste ten vzorec nie je kompletný, a nechci po mne, aby som ho písala to bolo dávno čo som mala pravdepodobnosť
@all1en aha tak tam je pes zakopaný vzorec nie je kompletný vďaka.... pôjdem asi do školy, nech mi poradia, lebo na nete sú len základné príklady s hádzaním kocky a ťahaním guličiek z vreca
@all1en ma pravdu... ak chces, aby mal tvoj clovek modre oci, cierne vlasy a zelene tricko, tak zistis pravdepodobnost vsetkeho ostatneho...
cize:
nema modre oci, ale ma cierne vlasy a zelene tricko, nema modre oci ani cierne vlasy ale ma zelene tricko, nema modre oci, nema cierne vlasy, nema zelene tricko, ma modre oci ale nema cierne vlasy a nema zelene tricko atd atd...
pre tri podmienky nie je problem vypocitat pravdepodobnost kazdej moznosti, spocitat to (pravdepodobnost moznosti( oci*vlasy*tricko) + pravdepodobnost moznosti( oci*vlasy*tricko)....) a nasledne doplnok do 1...
snazil som sa to vysvetlit ako clovek... pre zlozitejsie pripady je vzorec, ktoreho nazov si nespomeniem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
Aka je pravdepodobnost, ze sa v miestnosti nachadza ASPON 1 taky a taky clovek?
No, tak sa pozrime na tie pozitivne pripady (tj ze sa pozres do miestnosti, a na otazku "Je tam aspon 1 taky clovek?" odpovies "Ano"). Ak su tam dvaja taki ludia, co odpovies? No, odpovies ano, lebo je tam aspon 1. Ak su tam 3, tiez je to pozitivny pripad... chapes?
To ako to ratas ty je odpoved na otazku "Aka je p. ze v miestnosti je PRAVE 1 taky clovek?" Co je ocividne ina otazka, lebo tato ma len jeden pozitivny pripad, konkretne ked prave jeden z ludi ma cierne vlasy a modre oci.
Neviem, ci som ti pomohla. Prepac, ak nie. :/
No len ja neviem či je tam taký človek a potreboval by som nejako vyčísliť šancu že ho tam nájdem ale vďaka
@etelnair vďaka, čiže podľa toho čo si napísal by som to mohol mať aj dobre
vždy ked pridám podmienku tak sa pravdepodobnosť zväčšuje, čo je blbosť
1-((80/100)*(90/100)*(99/100)=0,2872=28,72%
Ako je to možné, že je pravdepodobnosť väčšia, keď som zadal ďalšiu dosť náročnú podmienku ?
cize:
nema modre oci, ale ma cierne vlasy a zelene tricko, nema modre oci ani cierne vlasy ale ma zelene tricko, nema modre oci, nema cierne vlasy, nema zelene tricko, ma modre oci ale nema cierne vlasy a nema zelene tricko atd atd...
pre tri podmienky nie je problem vypocitat pravdepodobnost kazdej moznosti, spocitat to (pravdepodobnost moznosti( oci*vlasy*tricko) + pravdepodobnost moznosti( oci*vlasy*tricko)....) a nasledne doplnok do 1...
snazil som sa to vysvetlit ako clovek... pre zlozitejsie pripady je vzorec, ktoreho nazov si nespomeniem