Sú tu nejakí právnici, resp. budúci právnici? Ak áno, napíšte, čo si o práve myslíte. Všetko, čo vám napadne, čo ma dostane do obrazu (prečo áno, prečo nie, kam, ktorý odbor, náročnosť...). Už som sa opýtala uja Googla, ale chcela by som aj niečo zo život
Ja sa chystam v juni na prijimacky do TT. Ak mas o studium zaujem a naozaj ta to bavi tak rozhodne chod do toho. Urcite si nevsimaj reci typu ako : pravnikov je strasne vela a nic zo skoly mat nebudes a pod. Ja mam v rodine 2 ludi ktori pracuju v tejto brandzi a jednoznacne mi potvrdili ano, je ich vela ale dobrych je malo!
právo neodporúčam, pokiaľ nemáš bohatú a vplyvnú rodinku, ktorá ti hned po ukončení štúdia dohodí robotku... ale inak odporúčam BA alebo KE - to sú najlepšie právnické fakulty podľa mňa a vyštudovať sa dá zvládnuť bez problémov rovnako ako každú inú výšku, každý iný odbor
Nie, nie, len som otagoval slečnu Owadovú, ona tohto roku finišuje s týmto štúdiom. Aby videla upozornenie, keď sem dorazí a možnože Ti i niečo rozumné riekne
Ale môžeš jej skúsiť aj napísať. Myslím, že nahnevať by sa nemala
@semhamforas Áno, o tomto viem. Právnikov je veľa, platy sú na Slovensku smiešne vo všeobecnosti... a do politiky ma to neťahá, aby som peniaze nahrabala tam. Najlepšie, čo som zatiaľ našla (čo by ma aj bavilo) je právo, preto sa pýtam.
@noia ja si myslím, že právo sa ti určite zíde a ak by som si teraz po piatich rokoch mala vybrať znova školu, na ktorú by som išla, vybrala by som si znova právo.
Určite to netreba vnímať tak, že je právnikov veľa a ani tak, že všade vládne rodinkárstvo a dosadenie na základne známostí. Ak niečo cheš dosiahnuť, dosiahneš to, len je potrebné na tom pracovať už počas štúdia.
Platy sú ale dosť nízke, koncipientská prax (ak by si chcela byť advokátom) pridlhá. Treba si tieto okolnosti zvážiť. Veľa mojich spolužiakov napríklad študuje právo, aby mohli podnikať a vedeli čo a ako. Niektorí chcú ísť úplne iným smerom, ale právo sa im zíde vždy, pretože ti dáva určitý triezvy pohľad na vec a väčšina vecí ťa potom neprekvapí a vieš ich riešiť.
Rozhodnutie je už len čisto na tebe. A osobne si myslím, že ak vyslovene nerátame profesie pracujúce v poľnohospodárstve, v ťažkom priemysle a lekárov, sme taká malá krajina, že pretlak je všade. A platy sú skutočne dobré len niekde (i keď pri koncipientoch asi najžalostnejšie).
V každom prípade si to v kľude uváž a hlavne rob a študuj to, o čom cítiš, že ťa bude baviť. Iba tak to pre teba bude mať nejaký zmysel.
Pravnici maju siroke uplatnenie, skoro v kazdej vacsej firme a v štátnej správe. Tých väčších firiem a volnych miest zas nie je tolko, aby bolo jednoduche sa zamestnat. Najma ak vysoke skoly produkuju neumerne vela studentov.
Vyhoda prava je ze vies ako veci funguju a ovela lahsie premyslas o buducom podnikani, mozes teda lahsie zalozit vlastny biznis, pomoze to aj v politike.
Ucit sa pravo je o citani a premyslani nad textami zakonov, studium teorie. Postupne sa naucis vidiet suvislosti. Podstata nie je vediet citovat zakon a jeho cislo, ale vediet zakladne pravidla a poznat pravne prostriedky, sposoby vykladu. Zakony sa menia ale zakladne principy skoro vobec. Vyucovanie na skolach vacsinou nepracuje s praxou a castejsie je to o memorovani, nie aplikacii prava. Ucia doktorandi co v praxi v zivote neboli, ale az tak to nevadi, lebo ovela hodnotnejsie su vedomosti z teorie - prax sa meni ovela castejsie. Podstata je mat prehlad, schopnost zaradit vec do sirsieho kontextu. Pri studiu sa postupne naucis aj vyjadrovat. Bohuzial, na slovensku je taky chaos a amaterizmus sudcov, ze dobry pravnik sa od zleho nerozlisuje na zaklade schopnosti, ale na zaklade toho ze ma vacsiu reklamu, znamosti, prax.
Ano, platy su vacsinou priemerne alebo aj nizsie, ale sedis v kancli...
Suhlasim s owad v podstate veci...ja koncim tiez za par tyzdnov, uz by som si NIKDY V ZIVOTE nevybrala studium prava na slovensku (ak ta zaujima pravo samotne. Ak to chces len ako poistku do buducna tak mozno) Kazdopadne mna po skole v koncipientskom nikto neuvidi, tak ci tak sa chystam uplatnit sa v tom co ma bavi a spojit to s tym co budem mat vystudovane. Cize ako zaklad fajn a pojdem si po svojom. K vyucbe ako takej sa vsak nevyjadrujem radsej...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Riekni!
Nie, nie, len som otagoval slečnu Owadovú, ona tohto roku finišuje s týmto štúdiom. Aby videla upozornenie, keď sem dorazí a možnože Ti i niečo rozumné riekne
Ale môžeš jej skúsiť aj napísať. Myslím, že nahnevať by sa nemala
Určite to netreba vnímať tak, že je právnikov veľa a ani tak, že všade vládne rodinkárstvo a dosadenie na základne známostí. Ak niečo cheš dosiahnuť, dosiahneš to, len je potrebné na tom pracovať už počas štúdia.
Platy sú ale dosť nízke, koncipientská prax (ak by si chcela byť advokátom) pridlhá. Treba si tieto okolnosti zvážiť. Veľa mojich spolužiakov napríklad študuje právo, aby mohli podnikať a vedeli čo a ako. Niektorí chcú ísť úplne iným smerom, ale právo sa im zíde vždy, pretože ti dáva určitý triezvy pohľad na vec a väčšina vecí ťa potom neprekvapí a vieš ich riešiť.
Rozhodnutie je už len čisto na tebe. A osobne si myslím, že ak vyslovene nerátame profesie pracujúce v poľnohospodárstve, v ťažkom priemysle a lekárov, sme taká malá krajina, že pretlak je všade. A platy sú skutočne dobré len niekde (i keď pri koncipientoch asi najžalostnejšie).
V každom prípade si to v kľude uváž a hlavne rob a študuj to, o čom cítiš, že ťa bude baviť. Iba tak to pre teba bude mať nejaký zmysel.
Vyhoda prava je ze vies ako veci funguju a ovela lahsie premyslas o buducom podnikani, mozes teda lahsie zalozit vlastny biznis, pomoze to aj v politike.
Ucit sa pravo je o citani a premyslani nad textami zakonov, studium teorie. Postupne sa naucis vidiet suvislosti. Podstata nie je vediet citovat zakon a jeho cislo, ale vediet zakladne pravidla a poznat pravne prostriedky, sposoby vykladu. Zakony sa menia ale zakladne principy skoro vobec. Vyucovanie na skolach vacsinou nepracuje s praxou a castejsie je to o memorovani, nie aplikacii prava. Ucia doktorandi co v praxi v zivote neboli, ale az tak to nevadi, lebo ovela hodnotnejsie su vedomosti z teorie - prax sa meni ovela castejsie. Podstata je mat prehlad, schopnost zaradit vec do sirsieho kontextu. Pri studiu sa postupne naucis aj vyjadrovat. Bohuzial, na slovensku je taky chaos a amaterizmus sudcov, ze dobry pravnik sa od zleho nerozlisuje na zaklade schopnosti, ale na zaklade toho ze ma vacsiu reklamu, znamosti, prax.
Ano, platy su vacsinou priemerne alebo aj nizsie, ale sedis v kancli...