@burble je to problém. Ničíš si ju a teda znižuješ jej životnosť. Spojku treba používať len keď preradzuješ. Keď stojíš alebo zastavuješ je lepšie vyradiť.
@james144 myslím, že po tom, ako sa mi raz podarilo prejsť 3-4 kilometre na ručnej je prehnané používanie spojky vcelku príjemná zmena ale jj, budem sa snažiť s tým dačo robiť, len ja mám proste furt pocit, že keď budem brzdiť bez spojky, zdochnem, alebo neubrzdím...proste so spojkou akoby som brzdila plynulejšie.
no mňa učili v autoškole nevyraďovať ani ked som stála, ale príde mi to blbé držať celý čas nohu na spojke, takže teraz aj dochádzam do križovatky bez rýchlosti
@burble problém to je. veeelmi stručne povedané, spojka má ložisko (to snad vieš čo je) ktore sa vola vytlacne lozisko, aktivuje sa ked slapes na spojku. A to lozisko ma tiez len urcitu zivotnost a cim menej ho pouzivas (drzanim spojky) tym menej sa opotrebuva. Po par rokoch budes pocut ze je to vytlacne lozisko rozpadnute, ze na volnobehu pri neutrali ti bude v motore cosi nepravidelne hrkotat. v extremnych pripadoch mozes skoncit tak ze spojku uz nevytlacis, ale to su len legendy ktore som pocul a nezazil som nic take este nazivo.
Takže ako by gašparovič povedal "odpoviem dvoma slovami - áno škodí to"
Ve mneste jedu max na 3jce, tak 100 metru pred krizovatkou si to podradim do 2jky, si spokojene dojedu az to ma tak 1000 rpm a pak to hodim do neutralu. Tak jedu jeste zo 5 metru az slapnu nezne na brzdu a velice komfortne zastavim.
Neutral je tam samozrejmne az do casu jak naskoci oranzova, pak teprve zaradim jednicku a komfortne se rozjedu
Stat na pedalu spojky po celou dobu cervene na krizovatce, tak to abych mnenil spojkovy kotouce a lamely kazdej druhej patek voe.
@burble ak jazdis vela a hlavne v meste, tak ta zbytocne strasia. Spojky sa zvyknu menit v celej sade a loziskom sa vacsinou netreba vobec zapodievat. Lozisko vydrzi do vymeny celej sady.
ked idem napriklad na stvorke a vidim ze zasvieti cervena, tak zacnem podradovat, auto si tak pekne same zacne brzdit a vyradim az ked idem uplne pomaly
vždy to tak robim, pred semaformi, alebo aj pred odbočkou si vyradim, aj ked nič oproti nejde a hned odbačam, spomalim si kolko potrebujem a až potom zaradim už podla toho akou rychlosťou idem.. už som si tak zvykla a podradovanie, resp. zabačať so zaradenou rychlosťou mi pride veeelice nebezpečne
a inak z autoškoly som bola zvyknuta stať na spojke cely čas aj na semaforoch, už ked som chodila doma, tak mi ocino povedal, že jeho auto kaziť nebudem
podradim s medziplynom a brzdim motoricky + dobrzdujem brzdou až ked potrebujem zastaviť len vymačknem spojku zabrzdim zarvem tam jednotku a čakam na zelenu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
a asi milión ľudí som sa pýtala či to vadí keď chodím na spojke, nikto mi nepovedal že by to bol problém
ak neviem alebo bude dlho cervena tak N.
Takže ako by gašparovič povedal "odpoviem dvoma slovami - áno škodí to"
Neutral je tam samozrejmne az do casu jak naskoci oranzova, pak teprve zaradim jednicku a komfortne se rozjedu
Stat na pedalu spojky po celou dobu cervene na krizovatce, tak to abych mnenil spojkovy kotouce a lamely kazdej druhej patek voe.
ale oks, díky, budem na to myslieť nabudúce pri stláčaní spojky
ale časom to budeš potom počuť už aj pri normálnom chode... ja na filcke som to mal až tak že už to stale hrkalo.
takže ano, radšej zaraď a neseď na spojke
Radsej vyradit a ked už brzdím brzdou potom tam šupnem nejaku nenasilnú rýchlosť ...
Tiež som dlho brzdil motorom, lepšia spotreba....hovno!!!
Dlho som tak chodil foter domna pičoval už sa snazím
Ale aj tak moc neztýžden nejazdím tak si jazdu poriadne vychutnávam a brzdím tak že mi až oči tlačí von...
Hold C8 ma kurva brzdy
@spojka . len material vyse 150€ a ak je aj zotrvák v piči tak to ide už nad 300€ Vcelku prijemná zmena? ani nie...
a inak z autoškoly som bola zvyknuta stať na spojke cely čas aj na semaforoch, už ked som chodila doma, tak mi ocino povedal, že jeho auto kaziť nebudem